Aktuelt
Politihelikoptert: Godt det er i bruk inneimellom
BØ I TELEMARK (Dagbladet): Den vakre høstkvelden for to år tilbake, er i ettertid blitt «skrekkens døgn» for 34 år gamle Svein Gunnar Mæland. Han hadde en stund ligget i konflikt med en politimann i nabolaget.
- Jeg ryddet opp i hagen etter ungene. På bakken lå plastrifla som jeg tok jeg med opp til verandaen. Den var i mine hender i 30 sekunder. To timer seinere lå jeg med ansiktet i bakken, med væpnet politi rundt meg og min familie. Både mine foreldre og svigerforeldre var på besøk da politiet stormet inn, sier han.
Ydmyket på det groveste Årsaken til at Mæland nå står fram med sin historie, er at Spesialenheten for politisaker henla hans anmeldelse av politiaksjonen. Nylig opprettholdt Riksadvokaten henleggelsen, men rettet sterk kritikk mot politiets aksjonsgrunnlag.
- Vi kan ikke ha det slik i Norge. Dette er så ille og ydmykende, at det er vanskelig å sette ord på det. Jeg jobber som salgssjef i et større firma, og for meg og min familie er dette en vanvittig belastning. Jeg har måttet søke profesjonell hjelp hos kriseteamet i kommunen i ettertid, sier han.
I etterkant fikk den daværende politinaboen som startet aksjonen besøksforbud overfor Mæland og hans familie.
Kom i helikopter Bare noen minutter etter at politiet pågrep 34-åringen, ble det klart at geværet var av plast og selges for 119 kroner i de fleste lekebutikker. Han forteller at han først ble lagt i håndjern og holdt pågrepet på en lekeplass hvor hele nabolaget kunne bivåne det hele.
Deretter ble han satt i en bil og kjørt til Skien.
- Politiet gikk faktisk så langt at de satte inn politihelikopter. Jeg ble kjørt i håndjern til Skien politistasjon. Der ble jeg kommandert til å kle meg naken foran fire betjenter, sier Mæland.
- Kle av deg eller opplev våre maktmetoder, fikk jeg bjeffende beskjed om.
Nylig kom Riksadvokatens uttalelse. Henleggelsen i Spesialenheten opprettholdes.
- Det kan virke som om det ikke er meningen at norsk politi skal få straff for maktmisbruk, sier Mæland.
Varslet ikke lensmann Lensmann i Bø den aktuelle kvelden, Henry Bråthen, fikk ikke vite om aksjonen før seinere. Også lydloggen ved operasjonssentralen ble raskt slettet.
- Jeg reagerer veldig på at jeg som lensmann ikke ble varslet om den væpnede aksjonen. Jeg satt med kjennskap om personen det skulle aksjoneres mot. En telefonsamtale kunne avverget hele aksjonen, sier han.
Bråthen gikk av med pensjon samme høst.
- Jeg beklager veldig at denne aksjonen skjedde. Det var god tilgang på relevant informasjon og da politihelikopter ble satt inn, tok det fullstendig av. Det hele var amatørmessig, og jeg har ikke opplevd noe tilsvarende i mine 40 år i politiet, sier han.