Aktuelt

TURBRA

Hjertesykdom av lavkarbo?

En svensk studie viser at kvinner som regelmessig har spist lite karbohydrater og mye proteinrik mat har økt risiko for å få hjertesykdom. Den økte risikoen for hjertsykdom holdt seg selv når det ble justert for andre risikoefaktorer for hjertesykdom, som røyking, alkoholforbruk, fysisk aktivitet, høyt blodtrykk, inntak av fett og mettet fett.

Noe å tenke på for lavkarbopådrivere som bare fremhever det eventuelt positive ved en lavkarbo-spising, selv om forskerne påpeker at antall personer som har utviklet hjertesykdom i løpet av en 15 års periode riktignok var forholdsvis lav. Men en lederkommentar er klar på at det trengs flere slike studier før et kosthold med lite karbohydrater og mye proteiner kan anbefales!

Jo mer proteiner og mindre karbohydrater deltakerne spiste, desto større var risikoen. Selv en økning på to poeng på lavkarboskåren, som tilsvarer en brødskive mindre og eksempelvis ett egg mer pr. dag, bidro til at risikoen for å bli hjertesyk økte med 5 prosent.

Lurer på hva Fedon Linberg, som jo selv er medisiner og pådriver for lavkarbo-diett, eller andre som går inn for dette kostholdet, mener om dette?

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/hjertesykdom-av-lavkarbo/

1
45 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

TURBRA Erfaren hjertekirurgs blogg om "hva som virkelig gir hjertesykdom"; http://lavkarboliv.blogg.no/1331809102_erfaren_hjertekirurg_.htm Ikke rart at folk blir forvirret når ekspertise...

Ikke rart at folk blir forvirret når ekspertisen har så forskjellige meninger om kosthold og helse!l

Nei, det er ikke rart. Helt sia lavkarbohysteriet starta har jeg sagt til alle som har tatt agnet, at det er greit for noen, men ikke for flertallet. Folk er fysioligisk mer forskjellige enn hva en kan tro. Fett er for de fleste klart en gift i store mengder. Finnes dessverre ingen sikker metode for å fastslå hva som er best for den enkelte enda, så jeg for min del holder meg til det legen sier, og unngår fet mat.

1

Men en lederkommentar er klar på at det trengs flere slike studier før et kosthold med lite karbohydrater og mye proteiner kan anbefales!

Ja, kanskje best å holde seg til en av disse lav karbo/høy fett diettene da.....

1

Nei, det er ikke lett. Men det må da være åpenbart at fett, fett kjøtt, bacon og egg i mengder ikke kan være spesielt sunt.

Men det lavkarbofolket, spesielt Lindberg har påvist, er jo at norsk kosthold med mye karbohydrater - eksempelvis lysere brød, sukkerholdig pålegg - mye frukt, juice, og masse poteter til middagen bidrar til overvekt.

Men skal man leve lenge og sunt over en periode - mange år - så tror jeg ikke et ekstremt lavkarbokosthold er sunt. Men ved å droppe det mest usunne brødet, kutte ut sikkeholdige varer til daglig og redusere bruken av ris, pasta og poteter - så tror jeg man er på rett vei.

1
sigmet [sitat…] Nei, det er ikke rart. Helt sia lavkarbohysteriet starta har jeg sagt til alle som har tatt agnet, at det er greit for noen, men ikke for flertallet. Folk er fysioligisk m...

Ja folk er forskjellige, og en ting er hjertesykdommer, men noe annet er kreft som også har økt veldig de seneste 30 - 40 årene. Vi har fjernet oss mer og mer fra det naturlige levesett, og ferdigmat med palmeolje/transfett, tilsetningsstoffer og for mye salt og sukker er sikkert med på denne negative utviklingen. Likeledes forurensning av luft og vann og jord.

Ja, de fleste ekspertene er i hvert fall enige om at for mye mettet fett, enten det kommer fra melkeprodukter, storfe eller palmeolje er usunt, så det er det ikke dumt å holde seg borte fra. Litt mettet fett trenger man jo, men de fleste av oss får lett i seg det. For eks. med litt meierismør på brødskiva i blandt tror jeg er sunnere enn magrere margarin med transfett..

1
DrSchwei Nei, det er ikke lett. Men det må da være åpenbart at fett, fett kjøtt, bacon og egg i mengder ikke kan være spesielt sunt. Men det lavkarbofolket, spesielt Lindberg har påvist, er...

Nei, det er ikke lett. Men det må da være åpenbart at fett, fett kjøtt, bacon og egg i mengder ikke kan være spesielt sunt.

Hehe...må le når argumentene "det sier seg selv" kommer opp uten fnugg av dokumentasjon. Jeg er ikke for eller mot noen av kostholdsteoriene...bare så det er sagt:) Men hvorfor gidde uttale seg om ting man har null peiling på?

1
DrSchwei Nei, det er ikke lett. Men det må da være åpenbart at fett, fett kjøtt, bacon og egg i mengder ikke kan være spesielt sunt. Men det lavkarbofolket, spesielt Lindberg har påvist, er...

En del av de som spiser lavkarbo spiser en del bacon blant annet. Kjenner en som faktisk spiser bare egg og bacon til forkost hver dag, selv om hun har hatt hjertetrøbbel, før hun begynte med lavkarbo..

Ja hvitt mel, hvit pasta og polert ris er sikkert ikke bra å spise mye av. (Kjøleskapkalde poteter som man kan lage potetsalat av er visst nok bedre enn varme poteter når det gjelder karbohydratinnhold. :)Der tror jeg de fleste ernæringseksperter er samstemte om. Og selvfølgelig ikke mye rent sukker eller veldig sukkerholdige bakevarer og godis...

Ellers så tror jeg sunn fornuft hjelper en langt på vei. :))

1
TURBRA Nå var det ikke meg du spurte, men jeg svare likevel: Enig med doktoren, for det vet vi, ifølge flere forskningsstudier som har vært publisert gjennom flere år.

Enig med doktoren, for det vet vi, ifølge flere forskningsstudier som har vært publisert gjennom flere år.

Du finner like nange forskningsstudier som sier det mottsatte.

Uansett...det viktigste argumentet mot lavkarbo er at det rett og slett ikke finnes nok kjøtt i verden til at alle kan ha denne livsstilen. Det er rett og slett ikke miljømessig forsvarlig.

1
ynnory [sitat…] Mye genetisk betinget... Trim og spis det du vil! Sånn innen rimelighetens grenser... Grete Waitz ble ikke særlig gammel. Levde asketisk og sunt... Som et lite eksempel...

Alle kjenner vi vel eller har hørt om noen som har røkt, drukket og ellers levd usunt, som ble over nitti,.. og de motsatte eksemplene hvor idrettsstjerner dør i ung alder. Det er klart at også genene har noe å si...

Men det bortforklarer ikke store de befolkningsundersøkelser hvor det er en klar sammenheng mellom levesett og sykdom! Folk fra flere land i Asia for eks., har hatt lite kreft og hjertesydommer i forhold til folk fra vesten. Men emigrerer de til vesten og lever et vestlig levesett, få de etter noen år en økning i kreftsykdommer og hjerte- og karsykdommer på linje med befolningen ellers...

1

Lurer på hva Fedon Linberg, som jo selv er medisiner og pådriver for lavkarbo-diett, eller andre som går inn for dette kostholdet, mener om dette?

Fedon Lindberg var vel ganske moderat sammenlignet med den lavkarbomoten som har kommet de siste årene.

1
Garrincha58 [sitat…] Du finner like nange forskningsstudier som sier det mottsatte. Uansett...det viktigste argumentet mot lavkarbo er at det rett og slett ikke finnes nok kjøtt i verden til a...

Uansett...det viktigste argumentet mot lavkarbo er at det rett og slett ikke finnes nok kjøtt i verden til at alle kan ha denne livsstilen. Det er rett og slett ikke miljømessig forsvarlig.

Det er ikke noe fungerende argument på individnivå. Folk som opplever at lavkarbo fungerer for dem vil ikke til å slutte med det bare fordi noen kommer med samvittighetsappeller om miljøet og barna i Afrika.

1

Jeg tror at det passer til noen men kanskje ikke for alle. Jeg har selv hatt problemer med mage, magesår, galleblære etc i siden jeg var tolv år. Nå har jeg etter sykdom i fjor vår gått over på blodtypedietten som er ganske lavkarbo. Mye av den maten jeg allerede hadde måttet kutte ut siden jeg ble dårlig i den, er heller ikke i denne.

Jeg har aldri hatt tro på en spesiell diett før, og trodd at måtehold er det beste veien å gå, men for første gang på så mange år fungerer jeg og magen og formen er på plass. Fantastisk for meg ihvertfall.

1
DrSchwei Nei, det er ikke lett. Men det må da være åpenbart at fett, fett kjøtt, bacon og egg i mengder ikke kan være spesielt sunt. Men det lavkarbofolket, spesielt Lindberg har påvist, er...

Nei, det er ikke lett. Men det må da være åpenbart at fett, fett kjøtt, bacon og egg i mengder ikke kan være spesielt sunt.

Nå er konklusjonen i denne undersøkelsen at nedjustering av karboinntak og oppjustering av protein øker faren for hjerte-karsykdom hos svenske kvinner uavhengig av fettinntak. Handler altså ikke om fett i det heletatt doktor...

Vi snakker ikke spesifikt om Fedon eller Atkinstype diett, men enhver oppjustering av proteininntak på bekostning av karbo.

1

En svensk studie viser at kvinner som regelmessig har spist lite karbohydrater og mye proteinrik mat har økt risiko for å få hjertesykdom. Den økte risikoen for hjertsykdom holdt seg selv når det ble justert for andre risikoefaktorer for hjertesykdom, som røyking, alkoholforbruk, fysisk aktivitet, høyt blodtrykk, inntak av fett og mettet fett.

Det kan godt hende. Helt generelt kan jeg anbefale et variert kosthold, der karbohydrater er inkludert. Spis havregryn eller andre "seige" karbohydrater om morningen for å få forbrenningen i gang. Ha gjerne noe rosiner på, og om du ikke lager grøt av det så ta med noen bananskiver. Om du har fysisk arbeid i løpet av dagen så spis gjerne noe mager yougurt og et par brødskiver med noe sunt pålegg.

Selv trener jeg styrke hver dag så jeg fokuserer på å få i meg en del proteiner til middag, etter trening og kanskje til kvelds. Men hele greien er jo den at man trenger variert kost. Jeg er ikke det minste overrasket over at folk som kjører ensformig kost blir syk av det. Og et hett tips til alle som ønsker å gå ned i vekt uten å trene: Dere slanker vekk like mye muskler som fett så fettprosenten forblir den samme uansett hvor mange kilo du går ned. Dette betyr også at hvileforbrenningen også går ned, så om man da går tilbake til et litt mer normalt kosthold etter hvert så legger man på seg langt lettere enn man gjorde før, i tillegg til at man har brutt ned en hel del muskelmasse.. mest sannsynlig ligger man på seg de kiloene man slanket vekk, gjerne pluss litt til, noe som betyr at fettprosenten øker betydelig (i forhold til muskelmassen - som da er lavere enn før man begynte på slankekur). Tipset er å trene! Da kan du egentlig spise hva du vil. Og husk at kardio-trening også brenner vekk muskler, så legg i det minste inn et par økter med styrketrening i løpet av uken!

2
speccon [sitat…] Nå er konklusjonen i denne undersøkelsen at nedjustering av karboinntak og oppjustering av protein øker faren for hjerte-karsykdom hos svenske kvinner uavhengig av fettinn...

Nå er konklusjonen i denne undersøkelsen at nedjustering av karboinntak og oppjustering av protein øker faren for hjerte-karsykdom hos svenske kvinner uavhengig av fettinntak. Handler altså ikke om fett i det heletatt doktor...

Ok, leste ikke artikkelen. Som lekmann er enkeltundesøkelser ganske uniteressante.

1

Lurer på hva Fedon Linberg, som jo selv er medisiner og pådriver for lavkarbo-diett, eller andre som går inn for dette kostholdet, mener om dette?

Denne saken er litt typisk egentlig. Man gir skylden for økt risiko for hjertesykdom til lavkarbo generelt,mens det i realiteten er å snu tingene på huet. For det er selvsagt det man spiser i stedet som gjerne fører til økt fare for hjertesykdom.

Jeg kan jo ta meg selv som eksempel> jeg begynte å spise egg og bacon hver eneste dag til frokost for nesten ett år siden. Tidlig i vår fikk jeg påvist skyhøyt kolesterol og høyt blodtrykk. Jeg forstod med en gang hvem som var synderen og kuttet ut dette til fordel for en langt sunnere frokost. I dag er alt normalt. Både kolesterol og blodtrykk. Dette er et problem både for menn og kvinner. Lavkarbodietten har gått av hengslene. At vi omgir oss med for mye kabohydrater kan jeg være enig i men derfra til å kutte det nærmest helt ut blir feil det også.

Som alt annet er det den gyllene middelvei som er løsningen....

2
speccon [sitat…] Nå er konklusjonen i denne undersøkelsen at nedjustering av karboinntak og oppjustering av protein øker faren for hjerte-karsykdom hos svenske kvinner uavhengig av fettinn...

Nå er konklusjonen i denne undersøkelsen at nedjustering av karboinntak og oppjustering av protein øker faren for hjerte-karsykdom hos svenske kvinner uavhengig av fettinntak

Nå er det jo slik at mange som går på lavkarbo spiser protein i fom av mye storfekjøtt som har mettet fett. Det er klart at hjertesykdommer ofte har sammenheng med inntaket av mettet fett å gjøre..

1
ben_nevis [sitat…] Denne saken er litt typisk egentlig. Man gir skylden for økt risiko for hjertesykdom til lavkarbo generelt,mens det i realiteten er å snu tingene på huet. For det er selvs...

For mye karbohydrater tror heller ikke jeg er bra og i hvert fall ikke karbohydrater fra hvitt mel og sukker! Som du sier så klokt; "en gylden middelvei", med alt, og det finnes jo kjøtt som ikke har mye mettet fett; som kylling og kalkun for eks., så folk må jo ikke spise mye storfekjøtt for å få proteiner selv om de kutter ned på karbohydratene..

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk frode57 Siste svar

SAS konkurs

Det hadde vært bedre om SAS gikk konkurs så gjelda hadde kommet bort. Norwegians var der nesten men trikset med mange emisjoner som vatnet ut aksjeverdiene ned motnull. Det som forbauser meg er at sta...
1
23 svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
23 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Liberale samfunn sin skyld

Det som skjer på Kongsberg og i København viser svakheten ved det noen kaller det liberale samfunn. Jeg kjenner begge land og det som slår i mot meg er den dårlige psykiatrien. Unge som ikke komme ut...
1
8 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
41 svar
Laster...