Aktuelt

Goblin_9

Boka om Bering Breiviks barndom - trengs den?

Det kommer fram at Anders Bering Breiviks mor etterhvert syntes så ille om samarbeidet med Marit Christensen om boka, at hun trakk seg fra prosjektet, betalte forskuddet tilbake og ikke ønsket av boka skulle komme ut. Bør forlag og forfatter kjøre videre med dette - mot den avdøde morens absolutte vilje? Har ABBs barndom så stor betydning for forståelsen av det han ble til, at boka er nødvendig?

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/09/14/breiviks-mor-ville-stoppe-boken-om-sitt-liv

1
259 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Bør forlag og forfatter kjøre videre med dette - mot den avdøde morens absolutte vilje?

Money talks and bullshit walks..

De kjører nok på for pengene.

1

Har ABBs barndom så stor betydning for forståelsen av det han ble til, at boka er nødvendig?

Får dårlige vibber av dette prosjektet, og nødvendig er den vel ikke, er vel mer folks nysgjerrighetsbehov den er ment å dekke.

1

Har ABBs barndom så stor betydning for forståelsen av det han ble til, at boka er nødvendig?

Har du innsideinformasjon om bokinnholdet?

Jeg ville trodd mora til ABB snakket om sin egen situasjon, og ikke om ABB. Vil du vite noe om barndommen til ABB, bør du nok spørre ham.

1

Bør forlag og forfatter kjøre videre med dette - mot den avdøde morens absolutte vilje? Har ABBs barndom så stor betydning for forståelsen av det han ble til, at boka er nødvendig?

skjønner ikke hva som skulle være så interessant med denne boken, og forlaget burde ikke gi ut boken. det er lite ved han som er av interesse, kan han ikke bare råtne i fengsel, uten at han på diverse måter får en masse oppmerksomhet.

1

Synes det er hårreisende at Marit og Aschehoug skal publisere denne boken! Når det var fru breiviks siste ønske om å ikke utgi den!

Men de tenker KUN penger!!! Så de gir den nok desverre ut.. Og det sier litt om de!!

3
irenh Synes det er hårreisende at Marit og Aschehoug skal publisere denne boken! Når det var fru breiviks siste ønske om å ikke utgi den! Men de tenker KUN penger!!! Så de gir den nok de...

Synes det er hårreisende at Marit og Aschehoug skal publisere denne boken! Når det var fru breiviks siste ønske om å ikke utgi den!

Jeg vet jo ikke annet om innholdet i boka enn det jeg hører fra "tredjehånd", dvs fra en som er tilknyttet et annet forlag.

Men jeg startet tråden fordi jeg har vært i et slikt dilemma selv. Tidlig på 1990-tallet startet jeg et bokprosjekt omkring en liten gruppe mennesker som storsamfunn, domsstoler og ikke minst en sensasjonsskapende presse hadde fart hardt fram mot. Dette var gjort med gruppens tilslutning og samarbeide.

Men - etter et års tid fikke de betenkeligheter. Det var gått fire år siden hendelsene, de hadde samlet krefter og gått videre med livene sine. Nå mente de at en bok ville få alt til å blusse opp igjen, ikke minst i pressen.

Jeg valgte å legge prosjektet på hylla. Ikke fordi jeg er noen spesielt moralsk person, og det hadde kostet tid, arbeide og en del penger. Men på den andre vektskålen lå disse menneskenes mulighet til å få leve videre i fred. Hvilken rett hadde jeg til å rippe opp i en turbulent og vond tid i livene deres? INGEN! I tilfellet med ABBs mor er det selvsagt noe annerledes fordi hun nå er død. Hun kan ikke plages mer. Men jeg antar at de som håndterte den psykologiske siden av ABBs sak fikk det kjennskapet de trengte til hans oppvekstforhold og forholdene i familien, og jeg tror ikke at vi utenforstående virkelig har bruk for den biten.

2

Kan ikke begripe at denne boken skal utgis når både forfatter og bokforlag vet at fru Breivik IKKE ville ha sitt liv ut i noen bok.

Synes hennes siste ønske skal respekteres.

1

Goblin_9: synes det var stort av deg!! Og en rett avgjørelse,

synes kanskje at både du og Marit burde få betalt for nedlagt arbeid.

men synes det er feil av Marit å gi ut denne boken. Synes det ligner gribber om de velger å utgi denne boken. Da tyder det KUN på ønske om å tjene penger!

2

Har ABBs barndom så stor betydning for forståelsen av det han ble til, at boka er nødvendig?

Enten man liker det eller ikke er ABBs liv "interessant" i boksammenheng, og det er jo som kjent allerede gitt ut minst en avslørende bok om temaet. Mange tenker på den "stakkar" moras siste ønske, men jeg ser ikke helt at man kan kreve at slike hensyn skal tas i en slik grotesk sak. Hadde det vært snakk om en mer "anonym" sak hvor de involverte skulle leve videre med en slik publisering hadde jeg skjønt argumentet. Her er likevel mora død, sønnen i fengsel for alltid, og "ingen" vil glemme saken uansett om ingen gir ut flere bøker om temaet.

Hvorfor ABB er interessant i boksammenheng? Fordi han har gjort noe som preger veldig mange i lang tid framover. Det er ikke slik at det bare er de "snille" man kan skrive bok om.

4

Har ABBs barndom så stor betydning for forståelsen av det han ble til, at boka er nødvendig?

At det fortsatt finnes personer her i landet som ønsker å tjene penger på 22. juli kan vel ikke overraske noen.

1

Calvin: "stakkars" moras siste ønske? Hvor f er empatien hen?? Hadde HUN noe med terrorangrepet 22 juli å gjøre??

1

Keizersoze: det hadde vært det aller beste:) trykket opp flere 1000 eksemplarer! Og ingen hadde blitt solgt :) tap tap tap.. Og skjegg i postkassa!! Hadde digget meg!

1
deleted287273

Bør forlag og forfatter kjøre videre med dette - mot den avdøde morens absolutte vilje? Har ABBs barndom så stor betydning for forståelsen av det han ble til, at boka er nødvendig?

Her er det nok pengene som styrer. Kulturtoppene i Aschehoug lar nok bunnlinja avgjøre de også. Som mange andre businessfolk.

1
irenh Goblin_9: synes det var stort av deg!! Og en rett avgjørelse, synes kanskje at både du og Marit burde få betalt for nedlagt arbeid. men synes det er feil av Marit å gi ut denne bok...

Goblin_9: synes det var stort av deg!! Og en rett avgjørelse, synes kanskje at både du og Marit burde få betalt for nedlagt arbeid.

Forfattere er frilancere - men det hender det blir betalt ut forskudd for bøker når det skrives kontrakt. Ellers er det når manus leveres. Her er vel manus levert, men om forlaget krever penger tilbake om boka ikke utgis ( nå som pressen har fått tak i kontroversen) har jeg ingen peiling på. Mitt prosjekt var ikke kommet så langt da jeg fant ut at jeg burde kutte det.

Men ting er snåle - i ettertid har jeg undret noen ganger på om jeg gjorde rett. For boka KUNNE ført til en slags delvis oppreisning, og et litt mer nyansert bilde av disse menneskenes livsform enn den media skapte (svensk sak). På den annen side ville visse aviser dratt dem gjennom søla en gang til, og de hadde et par mektige fiender i deler av media.

Så det ble som det ble. Jeg vet jo ikke om jeg tapte mye eller lite på det, i pengeveien. Og de årene tjente jeg godt på andre ting jeg skrev, så det ble ikke grublet over den saken.

Men det er altså en avveining i slike saker. Man kan si at bøker som f eks den om "Anna i ødemarken" (av Dagfinn Grønoset) slår begge veier. På den ene siden gir den et bilde av en skjebne, i en tid vi kanskje bør minnes om. På den annen side utsatte den et menneske for nysjerrighet og pågang fra flere kanter hun kanskje ikke var forberedt på. Det går faktisk ikke an å gjøre noe som er BARE riktig......

1
clavin [sitat…] Enten man liker det eller ikke er ABBs liv "interessant" i boksammenheng, og det er jo som kjent allerede gitt ut minst en avslørende bok om temaet. Mange tenker på den "s...

Jeg ser argumentet og at interessen for ABB - og hvordan han ble det han ble - er stor. Jeg ser også at det er viktig for nærsagt alle å få en slags anelse om hva som skapte ham til det han ble.

Spørsmålet er om morens historie egentlig har stor, liten eller kanskje ingen betydning for denne utviklingen. Og det spørsmålet har jeg ingen mulighet for å vurdere noe særlig. Men Aschehoug er vanligvis et seriøst forlag med noenlunde vurderingsevne, og så langt sies det vel at boka kommer ut. Om dette skyldes at den alt er trykket og at det ligger et for stort tap i å bare makulere og kaste kortene, vet ingen - og jeg vil nødig spekulere i det.

1
irenh Calvin: "stakkars" moras siste ønske? Hvor f er empatien hen?? Hadde HUN noe med terrorangrepet 22 juli å gjøre??

Indirekte hadde hun det, ja. Hun var ikke skyldig/ansvarlig for det han gjorde, men man kommer likevel ikke utenom hennes rolle når man skal forklare hvordan han ble "skapt".

For øvrig ga hun Marit Christensen den berømte "lillefingeren", og således sa hun A i saken. Hvorvidt hun dermed hadde plikt til å si B kan diskuteres, men hun burde visst at hun snakket med en journalist, ikke først og fremst en venn.

1
mf_6 [sitat…] At det fortsatt finnes personer her i landet som ønsker å tjene penger på 22. juli kan vel ikke overraske noen.

Hva er annerledes med det kontra det å tjene penger på andre "elendigheter", som f.eks. andre verdenskrig, biografier om onde herskere og bøker om mennesker som møtte triste skjebner?

22. juli er en viktig hendelse i Norge, og det er bare naturlig at det skrives bøker om denne. At noen gjør dette for å tjene penger er da helt greit. Forfattere driver normalt sett ikke veldedighet, og de skal leve de også.

2
clavin Indirekte hadde hun det, ja. Hun var ikke skyldig/ansvarlig for det han gjorde, men man kommer likevel ikke utenom hennes rolle når man skal forklare hvordan han ble "skapt". For ø...

For øvrig ga hun Marit Christensen den berømte "lillefingeren", og således sa hun A i saken. Hvorvidt hun dermed hadde plikt til å si B kan diskuteres, men hun burde visst at hun snakket med en journalist, ikke først og fremst en venn.

Christensen kom med en ny avtale til underskrift, til et menneske på dødsleie og som hadde kommet ut fra psykiatrisk behandling - . Dette er det jeg reagerer mest på. Det framgår av artikkelen under: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/artikkel.php?artid=10126448

2
irenh Calvin: hvorfor stakkars i anførselstegn? 0 medfølelse for fru Breivik eller??

For så vidt har jeg mye medfølelse med henne, men ser ikke at det alltid skal være styrende for hvordan omverdenen skal opptre i forhold til henne. Jeg ser heller ikke hvorfor jeg skal måtte tilkjennegi "sympati" når jeg skriver innlegg, når jeg tross alt ønsker å gi mitt syn basert på objektive kriterier.

For øvrig kaller jeg meg ikke for "Calvin".

1

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
14 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
8 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...