Aktuelt

Homers_Law

Størrelsen ER viktig

Jeg gikk noen runder med meg selv for å finne ut hvor denne tråden burde plasseres her på vgd. Vitenskap eller Helse passer trolig best tematisk, men i disse politiske tider kan det være godt med noen aktuelle nyheter blant dildokjoler og ekstremister.

Forskere ved Universitetet i Emory (Atlanta) har gjennomført en evolusjonsbiologisk studie rundt fedre og omsorg. Studiet som nylig ble publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences, har sett på sammenhengen mellom hjerneaktivitet, paternitet (omsorg) og størrelsen på testikler. Hva kom de frem til? Jo, fedre med små testikler er mer engasjert i barneomsorg, og de har en høyere nevrologisk respons når de blir vist bilder av barn, sine egne eller andres. Hva med de velutstyrte? Jo, de har naturlig nok en høyere sædproduksjon, og dermed også en sterkere paringsdrift.

Hva er forklaringen på dette, kan det være tilfeldigheter? Først å fremst er det viktig å understreke at dette studiet er det første av sitt slag, og funnene bør dermed kategoriseres som tentative. Samtidig har man lignende funn fra studier blant andre primater som langt på vei viser tilsvarende tendenser. Biologer bruker nemlig en teori som kalles Livshistorieteori. Den er knyttet til evolusjon og dreier seg om en arts overlevelse. Kort forklart kan man si at en art må gjøre kompromisser (trade-off) for å maksimere sin utvikling. Dette betyr at vi får forskjellige parametre knyttet til fruktbarhet, kjønnsmodning, overlevelse osv. Vi kan med andre ord ikke være gode på alt alle sammen for å si det veldig enkelt.

Hva betyr dette? For noen vil det nok være enda et bevis på at forskere har alt for mye tid og penger. Kan dette ha en praktisk verdi for oss? Helt klart. Vi vet alt for lite om de biologiske prosessene som former en fars omsorg. Derimot vet vi at involverte fedre er en viktig ressurs, og de har en sterk påvirkning på barnets utvikling både sosialt, psykologisk og utdanningsmessig. Målet med dette studiet var derfor å undersøke hvorfor noen fedre engasjerer seg mer i barneomsorg enn andre. Det er selvsagt mange økonomiske, sosiale og kulturelle faktorer som trolig påvirker en fars barneomsorg mer enn testiklene hans, men dette er en spennende studie for å se på andre mulige forklaringer.

Så mens mannfolkene som leser dette innlegget nå sitter med hånden ned i buksa for å finne ut om de er gode fedre eller ei, så bør dere kvinner revurdere deres forhold til hvilket mannlige organ hvor størrelsen faktisk betyr noe.

1
29 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Først å fremst er det viktig å understreke at dette studiet er det første av sitt slag, og funnene bør dermed kategoriseres som tentative.

Amerikanske studier er nokså beryktet for i mange tilfeller å være lettvinte og tendensiøse. Hovedmålet er ofte å kunne publisere en artikkel.

Vi får se om det kommer flere studier på dette feltet.

1
TrudeX [sitat…] Amerikanske studier er nokså beryktet for i mange tilfeller å være lettvinte og tendensiøse. Hovedmålet er ofte å kunne publisere en artikkel. Vi får se om det kommer fler...

Amerikanske studier er nokså beryktet for i mange tilfeller å være lettvinte og tendensiøse.

"Amerikanske studier"? Det var nå svært så generaliserende. Klart det produseres en del uten særlig nytteverdi i et land som publiserer så mye som USA gjør. At de er ledende innen de fleste fagfelt er likevel hevet over enhver tvil 1 2 3. Det er faktisk ikke bare publiseringer som teller, siteringer og patenter er også sentrale.

Devaluere all amerikansk forskning er for personer som Jørgen Lorentzen. Nemlig forskere som har like mye faglig innflytelse utenfor kongeriket Norge, som Morten Abels innflytelse på internasjonale hitlister.

Selvsagt kommer det flere studier rundt dette. I utlandet er man nemlig så spandable at biologer får lov å være med på kjønnsforskning, ikke bare sosiologer.

2

Link 1 viser til et rankingsystem som favoriserer størrelse. Det later til å basere seg på Google-ranking, og amerianske artikler vil automatisk skåre bedre enn norske.

Link 2 viser at USA er på topp i antall publiserte artikler. Dette sier muligens noe om kvaliteten på de samme artiklene.

Link 3 refererer til Scientific American. Det er vel ingen bombe at USA kommer godt ut her...

1
TrudeX Link 1 viser til et rankingsystem som favoriserer størrelse. Det later til å basere seg på Google-ranking, og amerianske artikler vil automatisk skåre bedre enn norske. Link 2 vise...

1: Feil. Dersom det var riktig ville det vært en viss korrelasjon med denne listen.

2: De er også de mest siterte, internasjonal.

3: Det mener du tar noe vekk fra poenget?

Om du mener at det er grunnlag for ikke å ta amerikansk forskning seriøst, så kan du vel dokumetere dette på en eller annen måte? Ellers fremstår du bare unyansert.

1

1: Feil. Jeg orker ikke å dra noen lengre forklaring på hva som avgjør Google-ranking (ikke har jeg spesielt god greie på det heller), men amerikanske sider vil ha et fortrinn.

2: Når amerikanerne publiserer så innmari mange artikler, og de siterer hverandre, da blir det sånn.

3: Ja, Scientific American er forspent, det er helt klart. Vi er vel alle litt nasjonalsjåvinister.

Det finnes naturligvis mye fantastisk god amerikansk forskning, men mitt poeng er at det er en god del ræl også. Dette er det litt vanskelig å dokumentere, man må faktisk vurdere hver enkelt artikkel især. Men det er alminnelig kjent i norske forskningsmiljøer at mange amerikanske artikler ikke er noe særlig tess.

1
TrudeX 1: Feil. Jeg orker ikke å dra noen lengre forklaring på hva som avgjør Google-ranking (ikke har jeg spesielt god greie på det heller), men amerikanske sider vil ha et fortrinn. 2:...

1: Selvsagt vil amerikansk forskning ha et fortrinn, men ikke fordi de er en folkerik nasjon. Det som er sentralt er at de har tradisjonelle institusjoner som driver forskning i verdensklasse.

2: De er også mest sistert internasjonalt. Utover det så har de tre ganger så mange Nobelsprisvinnere i blant annet fysikk, økonomi og medisin, som neste land på listen.

Du har rett at det finnes mye god forskning i USA, og en del dårlig. De er uansett hvordan du vrir og vender på det, helt toneangivende for det meste av forskning som blir gjort. Så har vi andre nasjoner som sakte vokser frem, spesielt Kina. Senteret er uansett USA, og det kommer det til å være gjennom hele min og sikkert din levetid.

Det er også alminnelig kjent at med noen få ærlige unntak (klima og petroleum), så er norsk forskning en særdeles lite markant aktør i verdenssammenheng. Faktisk vil jeg påstå at det finnes få norske forskere som mener det du sier, ja foruten klovner som Lorentzen da.

1

Så mens mannfolkene som leser dette innlegget nå sitter med hånden ned i buksa for å finne ut om de er gode fedre eller ei, så bør dere kvinner revurdere deres forhold til hvilket mannlige organ hvor størrelsen faktisk betyr noe.

Tja, selv har jeg alltid følt det litt upassende å "sjekke varene" som en mannlig debattant så treffende sa det i denne tråden.

Oj, det går visst ikke an å linke til spesifikke tråder, men den jeg tenkte på heter "Feminismens krig mot heteroseksuell maskulinitet", og tråden ble startet 16.11.08 13:34. Det er trådstarter som mener det er helt greit å sjekke varene. Les og le.

1
Homers_Law 1: Selvsagt vil amerikansk forskning ha et fortrinn, men ikke fordi de er en folkerik nasjon. Det som er sentralt er at de har tradisjonelle institusjoner som driver forskning i ve...

Du har rett at det finnes mye god forskning i USA, og en del dårlig.

Vi er vel enige der. Så er det bare å vente på at det skal forskes mer på dette med testikkelstørrelse og omsorgstrang. Jeg er uansett for gammel, og er ikke såå interessert i resultatet.

1

fedre med små testikler er mer engasjert i barneomsorg, og de har en høyere nevrologisk respons når de blir vist bilder av barn, sine egne eller andres.

Aha, så det er derfor jeg aldri har matet unger, trillet en barnevogn eller skiftet en bleie. Det var selvfølgelig ikke viljen det sto på, det var bare programmert slik fra naturens side.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...