Aktuelt

malacay3

Mat er dyrt i Norge

Var på min lokale butikk i dag. Har lyst på fårikål. De hadde kjøtt av lam til den nette pris av 26 kr kiloen. Det ble 2 kilo, likkke mye kål + poteter og sort pepper. Nå har jeg middag i en del dager for 97 kroner.

Jeg er glad i å lage mat, men er ikke det overordnede problemet vårt et elendig utvalg ? Jeg kan leve med dagens subsidier, har ikke lyst til å øke dem, men det er ikke spesielt dyrt å hoste opp en middag i Norge.

Det jrg sliter med er at man skal tvinge oss til å spise norskt når utlandet produserer bedre. Hva synes folket ? Er det prisnivået eller utvalget som gjør at vi er et mat-uland ?

Malacay

1
72 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Vi har noe av verdens dyreste mat, men vi bruker mye mindre av inntekten vår på mat i dag enn for 20, 40 og 60 år siden.

Vi har da ikke elendig utvalg i Norge i dag, jeg husker hvordan det var å gå på butikken på 70-tallet, da var utvaget elendig. Men det kunne selvfølgelig vært enda bedre.

Subsidier og toll gjør at man ikke får tilgang til det verden har å tilby av gode matvarer, dessverre. Håper en ny borgelig regjering vil begynne å se på en ny modell for det norske landbruket, men jeg sitter ikke opp og venter.

1

Malacay. Ta deg en tur til et land der

svaert faa kan velge aa spise det de har lyst paa, hvis de i det hele tatt har penger til aa kjoepe litt mat....

Aa kalle Norge et mat-uland er fryktelig egoistisk og umoralsk, naar de fleste kan fraatse i gode varer av alle slag, enten de er importerte eller produsere hjemme. Du vet like godt som alle andre at nordmenn bruker adskillig mindre av inntekten til mat maalt i % jfr. med andre land.

Du sier selv at du har middag i flere dager for 97.- kr. Hvor lenge maa du jobbe for det beloepet? Under en time... Hva med fam. som kun har 2-3 dollar/dag aa leve av? Jeg har moett endel slike, men tiltross for at fattigdommen ligger tykt utenpaa dem, har de et varmt smil til en fremmed. Det opplever jeg ikke alltid blant rike nordmenn som bare maser om mer velstand, mer til luksus osv.

Mat er billig i Norge ! og norskprodusert er best..

7

Et tips til fårikålen - litt salt og pepper og bland det med litt lime, som du dypper kjøttet i mens du spiser. Det gir en ekstra spiss på måltidet.

Etter 4 uker i Vietnam lengter jeg allerede etter 2 dager tilbake. Varm mat laget av ferske råvarer 2 ganger om dagen (3 om frokost ble inntatt ute). Det gikk mye i fisk (variert utvalg), blekksprut, frosk og muslinger og fikk dessuten servert utmerket hvalkjøtt. Sett med norske øyne er prisene latterlig lave.

1
Valdriss Malacay. Ta deg en tur til et land der svaert faa kan velge aa spise det de har lyst paa, hvis de i det hele tatt har penger til aa kjoepe litt mat.... Aa kalle Norge et mat-uland...

Mat er billig i Norge ! og norskprodusert er best..

Jeg er ikke uenig i at det er billig , men jeg er uenig at norsk er best uansett. Jeg påstår at solmodne tomater fra middelhavsområdet er bedre enn drivhusdyrkede fra Norge. Til Halve prisen. Det samme med fetaost, som selvfølgelig bør komme fra Hellas. Hvis vi skal produsere fetaost kan New Zealand produsere rakfisk fra Valdres og Portugal lage vossakorv.

Hvorfor kan vi ikke konsentrere oss om ting vi har fnaturlige orutsetninger for å drive med, og så importere resten. Hvorfor skal norske bønder drive med strutseoppdrett og få støtte for det ?

Malacay

2

Det jrg sliter med er at man skal tvinge oss til å spise norskt når utlandet produserer bedre. Hva synes folket ? Er det prisnivået eller utvalget som gjør at vi er et mat-uland ? Malacay

Jeg spiser ikke sau,så det kan være gratis for meg.Ellers ser jeg alltid på prisen før jeg kjøper noe.Det er prisen som bestemmer hva jeg putter i meg.Det er fordi mat ikke er så veldig viktig for meg bare jeg ikke sulter.

2
malacay3 [sitat…] Jeg er ikke uenig i at det er billig , men jeg er uenig at norsk er best uansett. Jeg påstår at solmodne tomater fra middelhavsområdet er bedre enn drivhusdyrkede fra Norg...

Jaja, det heter jo hver sin smak vet du... og jeg syntes bare at jeg maatte framheve det norske. Jeg spiste vel aldri annet enn norskprod. naar jeg bodde der, ettersom jeg er i samme klasse som liftmann. Trolig med den forskjell at jeg meget sjelden spiste/spiser kjoett. Grovt broed har alltid vaert baerebjelken i mitt enkle kosthold, ogsaa som hardt kroppsarbeide i ungdommen og som habil maratonloeper... Ja den raane fisken fra Vallers faar de ha ifred for meg, ingen klarer jo aa spise den uten at de maa ha noe forferdelig sterk drikke til aa drepe smaken og lukta, hahaha, verre en svensk surstroemming ! At min bekjente i Oestfold faar stoette til/for sine strutser visste jeg ikke, det maa vel vaere en spoek..? Selvsagt er jeg enig i at nordmenn boer satse paa produkter som naturlig hoerer hjemme i landet, og samtidig kvitte seg med all stoette til dyrplageri (pelsdyroppdrett). Jeg har alltid holdt kroppen i trim, men hadde noen kosekg. for mye da jeg kom hit til Kina hvor jeg har bodd siden 2008. Naa er vekta 76 kg fordelt paa 181 cm. hvilker er perfekt, mest takket vaere masse frukt og groennsaker, og lange sykkelturer nesten daglig. Selv om kinapengen yuan naa er likt med krona, og prisene ogsaa her har steget endel, saa er disse varene fortsatt ganske billige jfr. med norske priser. Men min alderspensjon skremmer heller ingen nordmann akkurat... Jfr. med Thailand som mange norske pensjonister sverger til , der de faar 5-6 ggr. saa mye for krona, saa er det selvsagt mye billigere aa bo der. Men penger er ikke alt, og jeg kan aldri for noen pris tenke meg aa bo der nede. Men kostholdet er jo mye likt i alle land her omkring, med ris som basis til/for det meste. Ha en fin kveld, spis forsiktig og drikk alkoholfritt !

2
Valdriss Jaja, det heter jo hver sin smak vet du... og jeg syntes bare at jeg maatte framheve det norske. Jeg spiste vel aldri annet enn norskprod. naar jeg bodde der, ettersom jeg er i sam...

aatte framheve det norske. Jeg spiste vel aldri annet enn norskprod. naar jeg bodde der, ettersom jeg er i samme klasse som liftmann. Trolig med den forskjell at jeg meget sjelden spiste/spiser kjoett. Grovt broed har alltid vaert baerebjelken i mitt enkle kosthold, ogsaa som hardt kroppsarbeide i ungdommen og som habil maratonloeper... Ja den raane fisken fra Vallers faar de ha ifred for meg, ingen klarer jo aa spise den uten at de maa ha noe forferdelig sterk drikke til aa drepe smaken og lukta, hahaha, verre en svensk surstroemming ! At min bekjente i Oestfold faar stoette til/for sine strutser visste jeg ikke, det maa vel vaere en spoek..? Selvsagt er jeg enig i at nordmenn boer satse paa produkter som naturlig hoerer hjemme i landet, og samtidig kvitte seg med all stoette til dyrplageri (pelsdyroppdrett). Jeg har alltid holdt kroppen i trim, men hadde noen kosekg. for mye da jeg kom hit til Kina hvor jeg har bodd siden 2008. Naa er vekta 76 kg fordelt paa 181 cm. hvilker er perfekt, mest takket vaere masse frukt og groennsaker, og lange sykkelturer nesten daglig. Selv om kinapengen yuan naa er likt med krona, og prisene ogsaa her har steget endel, saa er disse varene fortsatt ganske billige jfr. med norske priser. Men min alderspensjon skremmer heller ingen nordmann akkurat... Jfr. med Thailand som mange norske pensjonister sverger til , der de faar 5-6 ggr. saa mye for krona, saa er det selvsagt mye billigere aa bo der. Men penger er ikke alt, og jeg kan aldri for noen pris tenke meg aa bo der nede. Men kostholdet er jo mye likt i alle land her omkring, med ris som basis til/for det meste.

jøss.

Malacay

2

Var på min lokale butikk i dag. Har lyst på fårikål. De hadde kjøtt av lam til den nette pris av 26 kr kiloen. Det ble 2 kilo, likkke mye kål + poteter og sort pepper. Nå har jeg middag i en del dager for 97 kroner.

Jeg er glad i å lage mat, men er ikke det

Norge har prøvd å gjøre svenskehandel til noe negativt å kaller det harryturer osv. Faktum er at hvis man er en familie og bor 30 min - 1 time fra Sverige så er det mye å spare hvis man handler for 1 hel mnd. og vet hva man skal se etter.

Har du muligheten til det så får du deg veldig mye billigere fårikål.

1

De som mener mat er dyrt i Norge ser kun på kassalappens sluttbeløp.

At det er oppført dasspapir, dusjsåpe, potetgull, smågodt, tannkrem og andre IKKE-mat produkter på kvitteringen, tenker de neppe over.

3
malacay3 [sitat…] Jeg er ikke uenig i at det er billig , men jeg er uenig at norsk er best uansett. Jeg påstår at solmodne tomater fra middelhavsområdet er bedre enn drivhusdyrkede fra Norg...

Hvorfor kan vi ikke konsentrere oss om ting vi har fnaturlige orutsetninger for å drive med, og så importere resten. Hvorfor skal norske bønder drive med strutseoppdrett og få støtte for det ?

Jeg er helt enig,

Degrøntsaker der gror lett her i landet og er lagrings og fryse venligt det må økes i produsjon.

Mange av disse grøntsaker som i tillegg tåler frost, er sjeldne, og over priset.

Tomater bør gro i tomat lande, smaker best så og er mere miljø venlige.

1
malacay3 [sitat…] Jeg er ikke uenig i at det er billig , men jeg er uenig at norsk er best uansett. Jeg påstår at solmodne tomater fra middelhavsområdet er bedre enn drivhusdyrkede fra Norg...

Hvorfor kan vi ikke konsentrere oss om ting vi har fnaturlige orutsetninger for å drive med, og så importere resten. Hvorfor skal norske bønder drive med strutseoppdrett og få støtte for det ?

Så bra du nevner struts, for den er et utmerket bilde på hvor håpløs norsk landbrukspolitikk til tider har vært for norske bønder.

På 90-tallet oppfordret nemlig daværende landbruksminister Øyangen fra AP norske bønder til å starte med nettopp struts. Det ble ikke gitt tilskudd til strutsen, men investeringsmidler til bl.a bygging av hus. Ironisk nok er ikke strutseoppdrett så hakkende dumt i Norge, ettersom strutsen er en av få fjørkre som kan oppdrettes på grovfôr (dvs rundball eller silo), og krever lite kraftfôr sammenlignet med annet fjørfe.

Strutsefarmene poppet opp, og de første som etablerte seg gjorde brukelig med penger på salg av rugeegg og livdyr. Men all denne fokusen på struts gjorde at etterspørselen steg til himmels mens norske strutsefarmere måtte forholde seg til enkle biologiske prinsipper om at man først måtte oppformere livdyr før man kunne forsyne markedet med kjøtt.

Dermed var det åpnet for import til null toll. Og hele markedet for struts raknet. Pr i dag er det vel bare noen få produsenter igjen, som produserer på kontrakt og til lokalmarkedet.

På en måte kan en si at dette er jævlig synd, rett og slett fordi strutsen tross alt kan produseres på norskproduserte fôrråvarer i motsetning til f.eks kyllingen som i prinsippet er ei soyalefse tilsatt gjørmevann (og smaker tilsvarende, såfremt en ikke krydrer det ihjel)

1
JonIB [sitat…] Så bra du nevner struts, for den er et utmerket bilde på hvor håpløs norsk landbrukspolitikk til tider har vært for norske bønder. På 90-tallet oppfordret nemlig daværende...

På en måte kan en si at dette er jævlig synd, rett og slett fordi strutsen tross alt kan produseres på norskproduserte fôrråvarer i motsetning til f.eks kyllingen som i prinsippet er ei soyalefse tilsatt gjørmevann (og smaker tilsvarende, såfremt en ikke krydrer det ihjel)

Kanskje det beste avsnittet på vgd i år.

1
malacay3 [sitat…] Jeg er ikke uenig i at det er billig , men jeg er uenig at norsk er best uansett. Jeg påstår at solmodne tomater fra middelhavsområdet er bedre enn drivhusdyrkede fra Norg...

Det samme med fetaost, som selvfølgelig bør komme fra Hellas. Hvis vi skal produsere fetaost kan New Zealand produsere rakfisk fra Valdres og Portugal lage vossakorv.

Det er ikke tillatt å selge fetaost, påført navnet fetaost, om det ikke er produsert i Hellas. Akkurat som Champagne må komme fra Champagne-distriktet.

Se f.eks her. De sier at det er fetaost, men på innpakningen så star det salatost. Dette er i grenseland, men faktum er at fetaost er ett beskyttet navn.

http://www.tinepartner.no/produkter/ost/annen-hvitost/kybos-fetaost-naturell

På den annen side, om det hadde vært slik som dette de siste 100 årene, så hadde det ikke vært lov å kalle Grandiosa for en pizza(noe nok enkelte mener det heller ikke er), men Peppes hadde ikke solgt pizza, fordi den ikke var produsert i Italia. Så det er ikke bare en god sak.

1

Prisene er ikke altfor ille selv om det relativt sett er dyrt i forhold til Sverige. Det er utvalget som gjør oss til et mat-uland. I de største byene har man kanskje utvalg med mange av oss bor utenfor byene. Elendige butikksjefer gjør ikke situasjonen bedre heller.

2
Valdriss Malacay. Ta deg en tur til et land der svaert faa kan velge aa spise det de har lyst paa, hvis de i det hele tatt har penger til aa kjoepe litt mat.... Aa kalle Norge et mat-uland...

Du vet like godt som alle andre at nordmenn bruker adskillig mindre av inntekten til mat maalt i % jfr. med andre land.

Og hvor har du det tullet fra da?

Man behøver da ikke dra lenger enn til Danmark for å få mye bedre og langt billigere mat enn de som serveres i Norge.

1
tinnyme [sitat…] Og hvor har du det tullet fra da? Man behøver da ikke dra lenger enn til Danmark for å få mye bedre og langt billigere mat enn de som serveres i Norge.

Lurer paa om det ikke er du som tuller naa...? Jeg skrev at nordmenn bruker en mindre del av inntekten til mat enn alle andre. Om danskene har billigere fettsprengt roedpoelse har ikke noe med den saken aa gjoere. Danskene bruker minst like mye til mat, (% av inntekt.) som nordmenn, og mye av deres mat er saa full av usunt fett at jeg aldri vil spise den. Jo jeg har faktisk proevd, men det var meget mislykket.... heldigvis.

1

Det jrg sliter med er at man skal tvinge oss til å spise norskt når utlandet produserer bedre. Hva synes folket ? Er det prisnivået eller utvalget som gjør at vi er et mat-uland ?

Gå inn på en større matvare-butikk i dag og se på utvalget, og tenk samtidig på hvilken verden vi lever i, hvordan milliarder har det.... Det er rett og slett bortskjemthet, råskap og det som verre er å bære seg ille over utvalget i en vanlig norsk matvarebutikk i dag. Det er mer enn bra nok, bortskjemte tasser. Og gjennomsnittet bruker visstnok i følge beregninger bare vel 10 % av inntekten sin på mat i dag. På syttitallet visstnok 40 pst., til orientering. De fleste europeere bruker en høyere andel av sin inntekt på mat enn vi i Norge gjør, sågar svenskene kommer visst dårligere ut, var det ikke slik ? Skam deg gutt.

1
KingKongHalvor Vi har noe av verdens dyreste mat, men vi bruker mye mindre av inntekten vår på mat i dag enn for 20, 40 og 60 år siden. Vi har da ikke elendig utvalg i Norge i dag, jeg husker hvo...

Vi har noe av verdens dyreste mat, men vi bruker mye mindre av inntekten vår på mat i dag enn for 20, 40 og 60 år siden.

Tatt i betrakning at kostholdet til de fleste nordmenn består av 90 % brød, så tror jeg du har rett. Det sier alikevel ingenting om at vi har råd til så mye mere mat enn folk i andre land.

1
_roffe_ De som mener mat er dyrt i Norge ser kun på kassalappens sluttbeløp. At det er oppført dasspapir, dusjsåpe, potetgull, smågodt, tannkrem og andre IKKE-mat produkter på kvitteringen...

At det er oppført dasspapir, dusjsåpe, potetgull, smågodt, tannkrem og andre IKKE-mat produkter på kvitteringen, tenker de neppe over.

Evt. at man faktisk kjøper sunn mat og ikke brød. Jeg skal love deg at du ikke synes det er så billig om du prøver å leve sundt.

1

Lignende innlegg

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
5 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar
Laster...