Hvorfor kan vi ikke konsentrere oss om ting vi har fnaturlige orutsetninger for å drive med, og så importere resten. Hvorfor skal norske bønder drive med strutseoppdrett og få støtte for det ?
Så bra du nevner struts, for den er et utmerket bilde på hvor håpløs norsk landbrukspolitikk til tider har vært for norske bønder.
På 90-tallet oppfordret nemlig daværende landbruksminister Øyangen fra AP norske bønder til å starte med nettopp struts. Det ble ikke gitt tilskudd til strutsen, men investeringsmidler til bl.a bygging av hus. Ironisk nok er ikke strutseoppdrett så hakkende dumt i Norge, ettersom strutsen er en av få fjørkre som kan oppdrettes på grovfôr (dvs rundball eller silo), og krever lite kraftfôr sammenlignet med annet fjørfe.
Strutsefarmene poppet opp, og de første som etablerte seg gjorde brukelig med penger på salg av rugeegg og livdyr. Men all denne fokusen på struts gjorde at etterspørselen steg til himmels mens norske strutsefarmere måtte forholde seg til enkle biologiske prinsipper om at man først måtte oppformere livdyr før man kunne forsyne markedet med kjøtt.
Dermed var det åpnet for import til null toll. Og hele markedet for struts raknet. Pr i dag er det vel bare noen få produsenter igjen, som produserer på kontrakt og til lokalmarkedet.
På en måte kan en si at dette er jævlig synd, rett og slett fordi strutsen tross alt kan produseres på norskproduserte fôrråvarer i motsetning til f.eks kyllingen som i prinsippet er ei soyalefse tilsatt gjørmevann (og smaker tilsvarende, såfremt en ikke krydrer det ihjel)