Lobby-interesser i USA sørger for at de veldig få (relevante) vitenskapsmennene som går aktivt ut mot de fleste resultatene i klimaforskningen blir rike i hvert fall, slike som Richard Lindzen, som for øvrig har en historie med å benekte linken mellom røyking og lungekreft.
Det er så fullkomment latterlig når folk hevder at pengeinteressene er i favør forskningsresultatene om menneskeskapte klimaendringer.
For å illustrere, det er rimelig å anslå, som i nyere vitenskapelige funn, at vi ikke kan slippe ut mer enn 1000 gigatonn CO2 samlet sett hvis vi skal klare 2gradersmålet. Vi har allerede sluppet ut 540 og slipper ut ca 30 gt i året; enkel hoderegning skulle tilsi at med dagens takt har vi sprengt budsjettet om litt over 15 år. I realiteten øker utslippelsestakten.
Det er klart at hvis målet faktisk blir nådd, kommer vi til å slippe ut drastisk mindre om noen få år og vi kan dermed holde på lenger enn 15 år, men for å illustrere hvilke olje, kull og gass-reserver vi faktisk kan bruke, kan vi late som at det er full kjør i 15 år og deretter full stopp.
Hvis det blir lagt som forutsetning i morgen, kan verdens oljeselskapers børsverdier bli "halvert" (jeg aner selvfølgelig ikke noe nøyaktig tall, men det er klart at fremtidig virksomhet er viktig for selskapets verdi. At verdien ikke har gått ned, tyder jo bare på at markedet ikke har noen tro på at vi klarer utslippsmålene). De siste gigantfunnene på norsk sokkel vil knapt kunne bli rørt. Fremtidig, projisert petro-relatert kontantstrøm til Statoil og den norske stat kan vise seg å være mange ganger for høy.
Hadde jeg vært politiker, hadde jeg instruert oljefondet om å holde seg langt unna fossile aksjer, ettersom det er en risikospredning som ikke ligner grisen.
Hvis man fjerner petroleumsinntektene fra den norske stats fremtidige kontantstrømsberegninger, ser det grisestygt ut pga eldrebølgen.
Jeg vet ikke helt hvorfor klimaendringene ser ut til å holdes utenfor diskusjonen om norsk omstilling. Det ser ut til at de fleste argumenter går på at oljen vil ta slutt om 30-50 år, men hvis klimaendringene tas på alvor, vil ingen være interessert i oljen om 20-25 år, ikke minst fordi oljen vår er ganske nærme marginen av etterspørselen (les: ikke den billigste å utvinne). Hvis CO2 pluselig skattlegges "riktig" med hensyn på samfunnskostnadene, kan norsk sokkel over natten oppleve å bli helt marginalisert.
Man kan bli nervøs av mindre.
Og det er klart at pengeinteressene ikke ligger hos greenpeace, sånn til sammenligning.