Aktuelt

nostalgikern

20-mrd.s krigsskip i opplag...

Kun én av de fem fregattene som i 2008 kom fra Spania, er i dag i drift. Resten brukes til deler. Nok et kroneksempel på norsk molbo-politikk og dårskap. De som bestilte fregattene glemte å la resevedeler inngå i avtalen. Dumme nordmenn, og fregattene kan egentlig så som et bilde på mangt og mye i dette styrtrike men skakk-kjørte landet... Ikke alltid det lønner seg å handle "billig" i utlandet sånn generelt. Norske verft tapte ambudskampen den gang (også).

3
7 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Som sivilingeniør innenfor mekanikk har jeg opplevd diverse innkjøp hvor man tydeligvis har fokusert mer på pris enn hva prisen inkluderer.

Det verste er dog at bare en av fem fregatter brukes, uansett hvor dårlig dealen var under innkjøpet.

Jeg tror Norge mangler en klar og langsiktig plan for forsvaret.

Hvorfor fregattene ikke ble bygget i Norge vet jeg ikke, men det er ingen tvil om at norske verft er kvalifiserte til en slik oppgave.

Jeg har også lest i Teknisk Ukeblad at norske firmaer gjerne har en høyere pris, men at totalen etter at varen er levert er ofte lavest for norske firmaer. Grunnen til det er at norske firmaer er flinkere til å implementere forandringer underveis med mindre forsinkelser og lavere kostnader enn mange andre land. Denne undersøkelsen gjaldt først og fremst Norge vs Asia, men det kan kanskje tenkes at det ville spilt en rolle i dette tilfellet.

1

Nå var vel ikke reservedeler med i anbudsprosessen i det hele tatt.

De norske verftene tapte anbudskampen den gangen fordi de kun kunne levere 4 skip til prisen spanjolene kunne levere 5 stykker. Og kravet var 5 skip. Men Blohm & Voss derimot kunne levere 5 skip til en marginalt høyere pris og hadde nok levert til en helt annen kvalitet enn det man i dag ser i de spanske skipene.

Å ikke ha reservedeler med i den opprinnelige avtalen er ikke noe stor problem hadde disse kommet fra anerkjente nord-europeiske leverandører. Nå skal man i steder forsøke å spore reservedeler fra obskure (og ofte forsvunne) spanske garasjesjapper. Da er problemet stort og kostbart.

1

De glemte det vel ikke, de skulle spare penger. Skipene ble langt dyrere enn de hadde regnet med, så skulle spare penger på service avtalene :)

At det er mulig bare viser hvor vanskjøttet dette landet er. Det er jo slik over hele linja. Vedlikehold er noe man bare gir blaffen i, skyver det foran seg og overlater dritten til andre. Nå er det de borgerlige som må rydde opp i dette også.

Ta å slep de ut i Nordsjøen og senk hele dritten. For vi har idag ikke noe forsvar uansett. Legg ned alt annet vi har, restene av det rettere sagt. Det er latterlig å bruke penger på noe så begrenset som det norske forsvaret.

Så kan man ha en anti terror styrke som organiseres inn under Politiet. Vi er tilbake til tiden før 1940 uansett. Vi har ikke noe reelt forsvar lenger.

1
Prudi2 Nå var vel ikke reservedeler med i anbudsprosessen i det hele tatt. De norske verftene tapte anbudskampen den gangen fordi de kun kunne levere 4 skip til prisen spanjolene kunne le...

Er vel slik med alle ting vi kjøper, det å ikke tenke "service" intervaller og reserve deler på noe så dyrt som disse fregattene er totalt inkompetent, selv unger hadde klart dette bedre.

Ja litt dyrere hadde det blitt å lage skipene i Norge, men med en skikkelig avtale var det bra å gå til en av de mange basene i Norge å få utført reparasjon. Slike skip skal vare i 50 år, det å ikke tenke på vedlikeholdet når skipene fremforhandles er amatørmessig.

1

Dette er politikernes feil.Anbud er bra på noe,men det kreves fagfolk til å vurdere anbudene og kvaliteten. Hverken økonomer eller politikere bør blande seg inn i viktige tekniske ting som dette.

En annen ting er at hadde man bygget skipene i Norge hadde man sysselsatt norske arbeidere og hatt fagfolk som kjente produktet tilgjengelig ved behov.

1
nostalgikern [sitat…] Kanskje den burde vært det ? ...

Burde ikke være et behov hvis utstyret som velges er av en slik art at man lett kan få tak i reservedeler. Om man hadde hatt en reservedelsavtale med spanjolene så hadde man fremdeles sittet igjen med det problemet at mye av utstyret ombord kommer fra obskure bedrifter, delene har utrolig lang leveringstid og er svært vanskelig å skaffe.

Skal de gjøre noe fornuftig nå så er det å erstatte de delene som er vanskelig å få tak i med deler som er lettere å få tak i (commercial-off-the-shelf som det heter på godt norsk).

Men i mange forsvarskretser så innbiller man seg ofte at fordi båten er grå så må utstyret være dyrt og komplisert og at utstyret som finnes i det kommersielle markedet ikke vil tilfredsstille påståtte strenge militære krav.

Ofte er dette helt på trynet at da de kommersielle rederiene har et naturlig analt forhold til nedetid og helst vil ha ustyr som har en 100 % oppetid og verdsetter både oppetid og service ved nedetid ekstremt høyt. Her har forsvaret mye å lære.

1

Lignende innlegg

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...