Aktuelt

deleted287273

Overutdannede nordmenn

http://www.aftenposten.no/meninger/Vi-lider-av-feilutdanning-7364042.html

Nok en fornuftig tanke fra Manifest her. De er ikke så dumme, disse tenkerne fra et godt stykke ut på venstresiden.

De har også sett at det har gått inflasjon i utdanning i Norge. Alle skal ha mastergrader og ærlig arbeid som å vaske gulv er det stort sett bare innvandrere som ønsker å gjøre.

Det er bedre å være arbeidsledig og ha en mastergrad i kunsthistorie enn å vaske gulv i mange folks øyne. Dette er en utvikling som AP og de rødgrønne har stått i bresjen for siden Gro Harlem Brundtland åpnet universitetene tidlig på 90-tallet, antageligvis for å pynte på den daværende høye ungdomsarbeidsledigheten.

Nå mener jeg det er på tide å reversere denne utviklingen, og gjenreise verdien av ærlig arbeid og det å ikke være til byrde for samfunnet, slik AP stod for tidligere.

Hva mener dere?

6
98 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Nå mener jeg det er på tide å reversere denne utviklingen, og gjenreise verdien av ærlig arbeid og det å ikke være til byrde for samfunnet, slik AP stod for tidligere.

Godt sagt. Hva hjelper det å ha bestått en 'høy' utdannelse hvis man er helt unyttig for andre...

3

Kanskje dette til og med vil hjelpe MOT mobbing. Hvem vet. Jeg tror faktisk det. Her kan mange problemer langt på vei fikse på en og samme gang.

2
Volmets [sitat…] Godt sagt. Hva hjelper det å ha bestått en 'høy' utdannelse hvis man er helt unyttig for andre...
deleted287273

Godt sagt. Hva hjelper det å ha bestått en 'høy' utdannelse hvis man er helt unyttig for andre...

Deler av den akademiske utdannelsen har i dag blitt et gigantisk selvrealiseringsprosjekt som produserer folk med store egoer, liten livserfaring og halvgode teoretiske løsninger på vanskelige problemer(som f.eks situasjonen i Midt-Østen).

Jeg er ikke imot utdanning, men mener at den må knyttes til arbeidslivet. Og det ansvaret har studentene selv. Eller, de bør ta konsekvensene av sine valg selv. Unge mennesker oppfordres i dag i for stor grad til å velge med "hjertet" som det så fint heter.

Og flere burde oppfordres til å gå inn i arbeidslivet tidligere for å utføre manuelt arbeid. Isteden for å droppe ut av videregående og sjekke inn hos NAV tidlig i tjueårene. (Det er helt greit å gå på NAV hvis en for eksempel får en vaskejobb der istedenfor trygd).

3

Om du fulfører en utdanning, og får spørsmålet om hva du kan arbeide med nå og det eneste du kan gjøre er å riste på hodet. Da vet du at det er noe seriøst galt med utdanningen.

Vi må slutte med disse høytutdanna tulle linjene, og heller A. Satse på fagarbeidere B. Flytte studieplassene over til nyttige linjer.

Makan til svada mann skal være med på, en utdanning skal ikke brukes som friår.

3

Kanskje man burde definere hva som er unyttig her da, og det er ikke en enkel oppgave. For meg kan f.eks en bokforfatter være nyttig - man lever ikke av brød alene. Og disse tar det dessuten bare fra seg selv, ingen kan utdannes til å bli gode forfattere. God billedkunst er også til glede for mange etc. Men de som er til praktisk nytte for andre i det daglige bør verdsettes like mye. Ok, det er helt sikkert noen som kan definere dette bedre enn meg, så vær så god:)

2

Her må vi sporenstreks opprette et universitetsstudium for folk som skal forske på å lage roboter som vasker toaletter.

1

Mye godt i den kommentaren der. Det er et problem, og mange (meg selv inkludert) føler seg presset til å ta en utdanning, ofte pga at man blir sett ned på hvis ikke.

Jeg vil likevel legge til et viktig punkt i denne debatten. Mange jobber i dag krever god utdanning. Det er nesten bare vaskejobber og butikkjobber som ikke krever utdanning (satt litt på spissen). Kanskje er det arbeidsgiverne som setter for høye krav? Kanskje tar så mange utdanning at konkurransen blir for vanskelig uten? Eller krever alle jobber så mye formell kunnskap?

Jeg vet ikke, men jeg har prøvd å skaffe meg jobb uten en formell utdannelse på høyere nivå. Nesten alt jeg søkte på krevde en eller annen form for utdannelse. Da er det ikke rart at mange føler seg tvunget til å ta denne utdannelsen.

2

Hva mener dere?

jeg syntes de skal endre strukturen på høyere utdanning, slik at det blir utdannet folk til det vi faktisk trenger av arbeidskraft. i dag så gjenspeiler ikke antall studieplasser med det vi faktisk trenger. f.eks så ble det opprettet mange nye studieplasser om fred å menneskerettigheter for et par år siden mens studieplasser innen ingeniørfag står stille, selv om vi mangler tusenvis av ingeniører. hvor mange trenger vi som har mastergrad i kunsthistorie, relegionshistorie, statsvitenskap, fred å menneskerettigheter. det jeg mener er at tilbudet bør gjenspeile behovet noenlunde

2
Volmets Kanskje man burde definere hva som er unyttig her da, og det er ikke en enkel oppgave. For meg kan f.eks en bokforfatter være nyttig - man lever ikke av brød alene. Og disse tar de...

Du gjør aldeles utmerket., Man lever ikke av brød alene ikke av olje heller.

Dessverre er mange yrker sett ned på uansett, at de er minst ,om ikke mere viktige, en mange av de yrker der krever år med studier.

Mange av disse sliter etter på med å finne job, da de egentlig er utdannet til noe helt spesifikt som ikke kan brukes i en større sammenheng.

Mange tror høy utdannelse er lik begavelse og vise versa. Der med går samfunnet glip av mye.

2
riksen77 [sitat…] jeg syntes de skal endre strukturen på høyere utdanning, slik at det blir utdannet folk til det vi faktisk trenger av arbeidskraft. i dag så gjenspeiler ikke antall studie...

selv om vi mangler tusenvis av ingeniører.

Vi mangler ikke inginiører i Norge. Det vi mangler er bedrifter som gir ingeniørene muligheten til å utnytte kompetansen sin.

Jeg er selv utdannet ingeniør og har flere omskoleringer på nakken så når folk skriker om at det er mangel på ingeniører , så kjenner meg ikke selv igjen..

Det er så få bedrifter i Norge som driver virksomhet som har behov for ingeniørrer.

Dette gjelder i hvet fall elektronikk-ingeniører som er mitt fag. Alt for mange velger kanskje feil , f. eks bygg.

1

Jeg har knapt lest en setning av Mimir jeg er enig i inntil naa, men denne kommentaren synes jeg treffer veldig bra, jeg er helt enig!

1
Volmets Kanskje man burde definere hva som er unyttig her da, og det er ikke en enkel oppgave. For meg kan f.eks en bokforfatter være nyttig - man lever ikke av brød alene. Og disse tar de...

Poenget er vel gjerne at både en bokforfatter og en kunstner produserer noe av verdi. Kanskje det er noe av det man må se på? At det man gjør er verdifullt for noe eller noen? Straks ingen trenger det man holder på med(ikke en gang en selv), bør noen varsellamper begynne å blinke.

2
totem Poenget er vel gjerne at både en bokforfatter og en kunstner produserer noe av verdi. Kanskje det er noe av det man må se på? At det man gjør er verdifullt for noe eller noen? Stra...
deleted287273

Poenget er vel gjerne at både en bokforfatter og en kunstner produserer noe av verdi. Kanskje det er noe av det man må se på?

Absolutt - dette er ikke en trådstart som disser "The Arts" som helhet. Jeg har selv hatt og har stor glede av litteratur, film og musikk, og gjerne fra det litt smalere segmentet.

Det jeg først og fremst reagerer på er denne oppfordringen om å velge med "hjertet" som kommer hver eneste gang en leser en yrkesveiledning for unge mennesker. Og hvorfor det å utføre en jobb med lav status har fått så lav status i samfunnet de siste 10-20 årene.

Det er å lov til å spørre seg selv hva en er interessert i og hva samfunnet trenger. Og spør en kun seg selv hva en er interessert i når en velger utdanning og yrke, bør en i større grad ta det økonomiske ansvaret for dette selv.

1
puma1 [sitat…] Det kreves 4 års utdanning for å bli renholdsoperatør. Jfr http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/renholdsoperator Så det stilles krav der også.
deleted287273

Dette er også en del av bildet - en byråkratisering av arbeidsoppgaver som virker unødvendig på meg. Hvorfor må en ha fire års videregående opplæring for å vaske gulv. Er dette virkelig nødvendig?

Kan ikke unge mennesker som ikke er de helt store teoretikerne og som ønsker det vaske gulv fra 16-17 års alderen og tjene penger fra da?

1
deleted287273 Dette er også en del av bildet - en byråkratisering av arbeidsoppgaver som virker unødvendig på meg. Hvorfor må en ha fire års videregående opplæring for å vaske gulv. Er dette vir...

Paradokset med denne utdannelse er, at største delen av de renholdsutdannede jobber i private bedrifter, og koncerner. Disse steder er renere en landets hospitaler og sykehjem, som stort set bruker ufaglært.

Jeg gjetter også på at de utdannede jobber inden for f. eks matproduksjon hvor renhold er mere enn daglig rengjøring.

Renholdsutdannelse er nødvendig, til noen oppgaver, men hvorfor brukes den ikke på hospitalene for der er det ymse med rengjøring en del plasser?

Masse rengjøring trenger ikke utdannelse, er der er da og så mange job som sådan. Begge dele er nødvendig.

1

De har også sett at det har gått inflasjon i utdanning i Norge. Alle skal ha mastergrader og ærlig arbeid som å vaske gulv er det stort sett bare innvandrere som ønsker å gjøre.

De mest vanvittige av oss mener at det er mulig å både ta utdanning OG klare praktiske jobber.

1

Nå mener jeg det er på tide å reversere denne utviklingen, og gjenreise verdien av ærlig arbeid og det å ikke være til byrde for samfunnet, slik AP stod for tidligere.

Hva mener dere?

Dette kravet til "utdanning" i alle sektorer er helt vilt. Jeg skulle klart de fleste jobber med sunn fornuft. Utdanning koster masse tid, bortkastet tid. Jeg ville om jeg var ung idag, tatt et yrkesfag, så jobbet hardt. Det er veien til suksess.

1
_Dial_Square_ [sitat…] Dette kravet til "utdanning" i alle sektorer er helt vilt. Jeg skulle klart de fleste jobber med sunn fornuft. Utdanning koster masse tid, bortkastet tid. Jeg ville om jeg...
deleted287273

Jeg ville om jeg var ung idag, tatt et yrkesfag, så jobbet hardt. Det er veien til suksess.

Det ville nok jeg gjort også. Jeg er ikke så praktisk anlagt, men jeg hadde gjort det allikevel.

I tillegg ville jeg har gått inn på boligmarkedet fortere enn svint. Og blitt der.

1
rosmebraad [sitat…] De mest vanvittige av oss mener at det er mulig å både ta utdanning OG klare praktiske jobber.
deleted287273

Ja, det er det som er poenget. Alle greier å vaske gulv, men myndighetene har bestemt at du helst skal ha fire års skolegang for å gjøre det.

I tillegg er det en del som ser ut til å mene at det ikke er helt stuereint å vaske golv som hovedbeskjeftigelse. Selv om det blir reint når du gjør det. (Sorry, kunne ikke dy meg...)

2
deleted287273 [sitat…] Det ville nok jeg gjort også. Jeg er ikke så praktisk anlagt, men jeg hadde gjort det allikevel. I tillegg ville jeg har gått inn på boligmarkedet fortere enn svint. Og bl...

Det ville nok jeg gjort også. Jeg er ikke så praktisk anlagt, men jeg hadde gjort det allikevel.

Idag er det så mye hjelpemidler i praktiske fag, at selv de med 10 tommeltotter kan klare å fungere i et praktisk fag.

Det var verre i gamle dager, da man stod der med sag og hammer :) Idag er det knapt et hus som bygges etter gamle prinsipper. Det er mer som legoklosser som settes sammen. Når hus bygge idag hører man knapt en sag gå, det meste kommer ferdig kappet, så setter man det sammen etter tegninger. "sunn fornuft" og arbeidsinnsats er alt som kreves.

1
deleted287273 Ja, det er det som er poenget. Alle greier å vaske gulv, men myndighetene har bestemt at du helst skal ha fire års skolegang for å gjøre det. I tillegg er det en del som ser ut til...

Jeg har vasket gulv og skrubbet dasser :) Jeg har har organisert og ledet. Jeg takler det aller meste. Jeg tar den jobben som kreves for å brødfø min familie og meg selv. Poenget er at samfunnet prøver å sperre for slikt, ved å forlange lang utdannelse for noe som ikke krever stort. Det er direkte tåpelig,det utkonkurrerer oss som samfunn hele opplegget.

4
_Dial_Square_ Jeg har vasket gulv og skrubbet dasser :) Jeg har har organisert og ledet. Jeg takler det aller meste. Jeg tar den jobben som kreves for å brødfø min familie og meg selv. Poenget e...

Jeg har vasket gulv og skrubbet dasser :) Jeg har har organisert og ledet. Jeg takler det aller meste. Jeg tar den jobben som kreves for å brødfø min familie og meg selv.

Helt greit, respektfullt, SÅ LENGE du ikke har noen høyskole/universitetsfag med i miksen. Synes enkelte.

1
deleted287273 [sitat…] Absolutt - dette er ikke en trådstart som disser "The Arts" som helhet. Jeg har selv hatt og har stor glede av litteratur, film og musikk, og gjerne fra det litt smalere s...

Det er å lov til å spørre seg selv hva en er interessert i og hva samfunnet trenger. Og spør en kun seg selv hva en er interessert i når en velger utdanning og yrke, bør en i større grad ta det økonomiske ansvaret for dette selv.

Her er jeg helt enig med deg! Jeg kommer fra en familie der alle har profesjonsutdanning eller annen høyere utdanning. Da min sønn skulle velge hva han skulle gjøre videre etter endt ungdomsskole, oppfordret jeg han til velge utdanning som gav store muligheter for arbeid senere. Å utdanne seg til arbeidsledighet er utrolig trist, og mitt største ønske er at det skal gå bra med han i livet med en trygg fremtid. Samtidig hadde vi veldig fokus på at han måtte finne en retning han ville trives med. Jeg trodde han ville velge et håndtverkerfag, og støttet han veldig i dette (kanskje ekstra mye støtte siden jeg var så opptatt av å ikke presse han til høyere utdanning om han ikke ønsket det). Etter ett år på videregående fant hanselv ut at dette var feil, og valgte en mer akademisk rettet utdanning.

Han holder nå på med sin mastergrad innen et yrke som ikke vil forsvinne, samt et yrke han med all sannsynlighet vil stortrives med. Så... da kan mor senke skuldrene :)

Jeg tror mange unge føler seg presset til å ta høyere utdanning, og mange av disse sliter seg igjennom studier de kanskje ikke er så spesielt interessert i og får en jobb som ikke motiverer noe særlig. Det er svært trist. Vi ser det hos en del av disse prestige-utdanninger, som lege o.l. Mange passer ikke til yrket, men forventningspress pusher de igjennom studiet. Kan umulig være bra!

Det viktigste er at folk finner en jobb de kan trives med, for det er tross alt en vesentlig del av livet :) Men.... en må også ta i betraktning ved yrkesvalg om utdanningen faktisk er noe samfunnet har bruk for. Å være arbeidsledig store deler av livet må være svært nedbrytende!

2

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
14 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
8 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...