Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Personlig synes jeg dette virker noe smakløst.

Enig....

At folk ikke betaler ikke bra , men dette er en grav.

1

purre på betalingen slik de gjør det i Bergen? Personlig synes jeg dette virker noe smakløst.

Jeg har spasert i ulike gravlunder i Bergen, og tidvis henger purringene tett!

Man kan ikke engang dø fra regningene, det purres likevel!

1

Folk er altfor "hårsåre" - det går sport i å bli krenket her i landet.

Noen forstår derimot problemstillingen:

"

Jeg hadde ingen anelse om at denne graven var registrert uten eier, forteller Hjalmar Hansen (70) til BA.

Sist han besøkte kirkegården i Indre Arna der hans foreldre er gravlagt, fant han en rød lapp på gravminnet med om at han måtte ta kontakt med Akasia, som forvalter gravene i Bergen. De visste nemlig ikke hvem som eier gravminnet.

– Vi er tre søsken som har delt på ansvaret for graven, men at det ikke fantes i kommunen sitt register var ukjent for oss, forteller Hansen.

Han setter imidlertid pris på at Akasia anstrenger seg for å finne eierne til gravene.

– Det var en grei fremgangsmåte å merke graven slik. Jeg trodde først det betydde at graven skulle slettes, men der sto det veldig greit forklart hva det gjaldt, sier han.

...

Graver uten registrert eier byr på store utfordringer for Akasia.

– Vi har hatt et kjempeprosjekt med å finne eierne til uregistrerte graver. Vi har klart å nøste opp i flere tusen, men rundt 17 000 gravminner aner vi fortsatt ikke hvem som eier, forteller gravplassjef Inghild Hareide Hansen.

– Det er mange som rett og slett ikke er klar over at det er de som eier gravminnet.

...

– Man begynte å nøste i dette fordi flere av de gamle gravminnene sto i fare for å velte, og de kunne utgjøre en fare for å skade noen. Man oppdaget at man ikke visste hvem alle gravene tilhørte, og dermed ville gravmyndighetene stå ansvarlig dersom noe skjedde. Så motivasjonen var todelt, dels ville man sikre gravminnene før de kunne skade noen, og dels ville man unngå å komme i en situasjon der man ble ansvarlig for eventuelle skader, sier Hareide Hansen.

...

Derfor har de heller begynt å «kle inn» gravene i svart stoff, med en lapp festet til med informasjon om at minnet vil fjernes inne seks måneder med mindre eieren tar kontakt.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at dette ikke ser pent ut, og det er vi for så vidt enig i. Men det er en mer skånsom måte å gjøre det på. Vi har også fått tilbakemeldinger av pårørende som setter pris på at vi gjør det på denne måten."

Men det er selvfølgelig mye mer beleilig å anklage dem for å bruke det som purring på betalingen ...

Har noen her et forslag hvordan man skal komme i kontakt med eierne uten å ha opplysninger om dem?

3
missChance Folk er altfor "hårsåre" - det går sport i å bli krenket her i landet. Noen forstår derimot problemstillingen: " – Jeg hadde ingen anelse om at denne graven var registrert uten eie...

Har noen her et forslag hvordan man skal komme i kontakt med eierne uten å ha opplysninger om dem?

Det går an å være mer diskret enn å kle hele steinen inn som en stor Lindorff-logo.

Lokalt her klistres det en lapp på eller ved gravminnet.

1

Jeg skal brennes og asken skal strøs, den er nå i alle fall grei. Dette er jo toppen på usmakelighet.

1
lillegubben [sitat…] Det går an å være mer diskret enn å kle hele steinen inn som en stor Lindorff-logo. Lokalt her klistres det en lapp på eller ved gravminnet.

Hvis du hadde giddet å lese: Først gjør de altså det et halvt år eller mer (noen sto faktisk med lapp på i flere år), og så ble gravminnene tidligere fjernet - til fortvilelse fra ev. pårørende som ble overrasket når de kom til graven og oppdaget at steinen var borte. Derfor har de nå begynt å gjøre det på denne måten for at gravminnet skal bevares enda litt lenger for de pårørendes skyld ...

1

Det ser jo ikke pent ut og jeg forstår ikke at man ikke bare kan gjøre det på helt normal måte som man gjør de fleste andre steder.

Dvs. når festeavgiften er utløpt så kan man f.eks. gi de ett år på å betale den hvis gravstedet skal opprettholdes.

Normalt vil jo den som betalte forrige gang enten selv ønske å betale den/eller vite hvem som evnt. vil overta ansvaret.

1
VivaLV Det ser jo ikke pent ut og jeg forstår ikke at man ikke bare kan gjøre det på helt normal måte som man gjør de fleste andre steder. Dvs. når festeavgiften er utløpt så kan man f.ek...

Som artikkelen jeg viste til forteller deg, er det faktisk mennesker som ikke vet at de er graveiere. Noen ganger er det faktisk ingen igjen til å overta.

Og de har gjort det på "helt normal måte" - og i stedet for da å fjerne gravminnene helt etter en lang periode, gir de altså eieren enda mulighet til å bekrefte at gravminnet skal beholdes som et neste skritt før fjerning.

Og så er det vel ikke bare betalingen dette dreier seg om, men faktisk plasshensyn. Man mangler graver, så ved gamle graver uten "eiere" i det hele tatt, trengs plassen.

1
missChance Folk er altfor "hårsåre" - det går sport i å bli krenket her i landet. Noen forstår derimot problemstillingen: " – Jeg hadde ingen anelse om at denne graven var registrert uten eie...

Har noen her et forslag hvordan man skal komme i kontakt med eierne uten å ha opplysninger om dem?

Men har man altså ikke opplysninger om dem? Da er det jo en eller annen som ikke har gjort jobben sin. Hvis de ikke har elektronisk arkiv så må de vel ha ett eller annet papirarkiv.

Hadde selv ett spørsmål om noen graver for en tid tilbake og sendte mail og fikk svar på fredagskvelden og virket som de hadde god oversikt over gravene.

Nå er det jo ingen direkte utgifter man har til de gravene som ikke blir betalt, slik at en diskret lapp burde holde og så får man heller ha litt lengre frist. Mange av disse 17.000 burde vel også være mulig å spore opp via folkeregister og sånt.

2
VivaLV [sitat…] Men har man altså ikke opplysninger om dem? Da er det jo en eller annen som ikke har gjort jobben sin. Hvis de ikke har elektronisk arkiv så må de vel ha ett eller annet p...

Men har man altså ikke opplysninger om dem? Da er det jo en eller annen som ikke har gjort jobben sin. Hvis de ikke har elektronisk arkiv så må de vel ha ett eller annet papirarkiv.

Tja, gamle Olga som i 1978 hadde ansvaret, lever kanskje ikke lenger. Barna hennes - hvis hun har noen - har ikke nødvendigvis samme etternavn som henne, for ikke å si barnebarna - eller de hun var grandtante til og som i dag er eneste gjenlevende slektninger. Hvordan skal de finne dem?

Har man virkelig lov å sjekke folkeregisteret for å finne graveiere ...?

1
missChance Som artikkelen jeg viste til forteller deg, er det faktisk mennesker som ikke vet at de er graveiere. Noen ganger er det faktisk ingen igjen til å overta. Og de har gjort det på "h...

Som artikkelen jeg viste til forteller deg, er det faktisk mennesker som ikke vet at de er graveiere. Noen ganger er det faktisk ingen igjen til å overta.

Viser ikke artikkelen en omvendt situasjon. Dvs. de trudde ett av barna var registrert som eier, men så var det ikke det allikevel....

Ingen er vel heller imot at man skal varsle det, men det burde holde med en diskret lapp som henger på graven.

Mulighetene for avisannonse burde man jo også vurdere.

I tillegg så syntes jeg det fremdeles er merkelig at man ikke har oversikt over at de døde personene har 3 biologiske barn. Samt at de vel burde ha oversikt over hvem som betalte regningen for 10 år siden.

1
VivaLV Det skjønner jeg selvsagt. Men her virker det jo som de tar en stor-rengjøring. Burde vel være mer naturlig og gjøre dette fortløpende i det daglige arbeidet og fortløpende få frig...

De har jobbet med dette i flere år, det har stått lapper på gravene i flere år. Og dette arbeidet ble begynt fordi noen gravsteiner kunne stå i fare for å velte, osv. De begynte altså å nøste opp i eierskap i 2005 og siden dette er gjennom registre som kan være fra attenhundre og grønnkål, vil dette ta litt tid ...

1
missChance [sitat…] Tja, gamle Olga som i 1978 hadde ansvaret, lever kanskje ikke lenger. Barna hennes - hvis hun har noen - har ikke nødvendigvis samme etternavn som henne, for ikke å si bar...

Ikke vet jeg, men det burde man kanskje da ha. Når avisene får tilgang til fødselsdager så burde man jo virkelig kunne bruke det til viktige ting.

Jeg skjønner selvsagt det du skriver med Olga. Men tidsperspektivet ditt er vel ikke reelt. De fleste festeavgifter er vel for 10 år om gangen. Og 2003 er jo litt nyere i tid enn tilbake til 1978, og burde gjøre det noe enklere å finne ut hvem som er ansvarlig.

Ser heller ikke de helt store problemene at man har en avisannonse/kunngjøring på dette, selv om mange selvsagt vil være utenfor nedslagsfeltet til lokalavisa.

1
missChance De har jobbet med dette i flere år, det har stått lapper på gravene i flere år. Og dette arbeidet ble begynt fordi noen gravsteiner kunne stå i fare for å velte, osv. De begynte al...

OK. De har altså hatt lapper i flere år. Men da mener jeg fremdeles at det burde være bedre at de bare fjerner graven istedenfor de stygge søppelsekkene.

Og igjen (siste gang), så er jeg overrasket over at de ikke har hvem som betalte for 10 år siden i sine registre.

Og hvis de mot formodning skal dekke til med søppelsekker så burde det være mulig og lage en estetisk penere løsning. F.eks. en slags tape som kunne dekket selve teksten på gravstedet eller noe sånt, og som i liten/ingen grad hadde visuelt forstyrret andre.

1
VivaLV [sitat…] Viser ikke artikkelen en omvendt situasjon. Dvs. de trudde ett av barna var registrert som eier, men så var det ikke det allikevel.... Ingen er vel heller imot at man skal...

Det står litt mer i artikkelen ...

En diskré lapp - i hvor mange år? På et eller annet tidspunkt må de gå videre. Og 17000 avisannonser kommer til å koste ganske mye ... Betaler du?

Kjære deg, gamle Olga var kanskje eier av en grav fra 1923 - hvordan skal firmaet klare å nøste opp i hele familietreet??? Og det er nok ganske lenge siden feste ble betalt på mange av disse gravene.

1
missChance [sitat…] Hvem sier at noen betalte for 10 år siden?

10 år er vel det mest vanlige, selv om det sikkert er noen som tar i arveoppgjørprosessen og betaler for mange år av gangen.

Vi snakker selvsagt om samleannonser. Uansett koster det vel mye arbeid slik de gjør det nå også.

Det er jo her det virker veldig merkelig for meg. Virker som kommunikasjonsformen her er via gravstenene.

I tillegg burde det vel være bedre og gjøre dette kontinuerlig istedenfor en slik storrengjøring de gjør nå. Det kan umulig være 17.000 gravsteder som de hele tiden ikke vet eier på.

1

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
14 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...