Aktuelt

malacay3

Hva gjør vi med barnekriminelle ?

Selv er jeg i mot den amerikanske "tried as an adult" når det gjelder 10-14 åringer, jeg vl ikke sette de inn på Ila eller Ullersmo. Jeg jeg er også mot å la de gå fritt på gata og begå ran etter ran. Hvordan i svarte løser vi det? Og nei, jeg vil gjerne at dette ikke blir en diskusjon om muslimer.De som begår disse ranene er neppe dypt religiøse.

Malacay

2
48 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Når man er så ung som 10-14 år og raner, så er det jo foreldrene som har sviktet. Da skal vel barnevernet kunne gripe inn og så får man ta det derfra.

1

At vi står så maktesløse overfor unge rans-, volds- og vinningsforbrytere, kan sees på som et av de mer uheldige utslagene av å ha blitt et postindustrielt velferdssamfunn. Det var saktens mange bøllete og skolletrette sekstenåringer for 60 år siden også. Men situasjonen var vesensforskjellig på et par sentrale punkter:

* Datidens gjennomsnittsfamilie hadde ikke råd til å forsørge ungdommer som ønsket å drive dank.

* Det fantes heller ikke noe NAV-kontor eller andre institusjoner som ble tildelt ansvaret for å få disse ungdommene på rett kjøl.

Langs kysten ble løsningen gjerne å sende disse ungdommene til sjøs. Her fikk de utøve ærlig arbeid, og de lærte raskt at det straffet seg å sluntre unna, slenge med leppa eller på annet vis gjøre noen form for faenskap. På denne måten ble det som regel "folk" av disse bråkmakerne.

Norge er ikke lenger en sjøfartsnasjon i 2013, ei heller er det særlig aktuelt (eller sosialt akseptert) å pålegge 16-åringer å livnære seg selv gjennom andre former for fysisk arbeid. Som en uheldig konsekvens av storstilt økonomisk vekst og forhøyet utdanningsnivå, sitter vi derfor igjen med Europas høyeste frafall i videregående skole, og litt i overkant mange ungdommmer som ikke passer inn noe sted og som derfor får mye tid til å drive med destruktive aktiviteter.

Jeg har ingen gode løsninger på dette, men jeg tror det fungerer imot sin hensikt å innføre krav om fagbrev innenfor de mest trivielle, praktiske yrker. Modellen hvor en skal fullføre videregående skole umiddelbart etter ungdomsskolen, passer ikke for alle. At det ikke finnes noen sosialt aksepterte alternativer, tror jeg bidrar til å produsere tapere. Det er vel å merke verken en unnskyldning for eller en fullverdig forklaring på ransbølgen vi ser nå.

4
Amra At vi står så maktesløse overfor unge rans-, volds- og vinningsforbrytere, kan sees på som et av de mer uheldige utslagene av å ha blitt et postindustrielt velferdssamfunn. Det var...

eg har ingen gode løsninger på dette, men jeg tror det fungerer imot sin hensikt å innføre krav om fagbrev innenfor de mest trivielle, praktiske yrker. Modellen hvor en skal fullføre videregående skole umiddelbart etter ungdomsskolen, passer ikke for alle. At det ikke finnes noen sosialt aksepterte alternativer, tror jeg bidrar til å produsere tapere. Det er verl å merie verken en unnskyldning for eller en fullverdig forklaring på ransbølgen vi ser nå.

Har hatt samme tanken selv. Det finnes ikke lenger noe "maskin og mekk". Teoriseringen (og feminiseringen) av norsk skole skaper problemer da de som ikke er praktisk anlagt faller utenfor. Og de ender ofte som kriminelle,

Malacay

2

jeg vl ikke sette de inn på Ila eller Ullersmo. Jeg jeg er også mot å la de gå fritt på gata og begå ran etter ran. Hvordan i svarte løser vi det?

hørt om barneverns institusjoner? der sender de jo ungdom med adferdsproblemer, fylkesmannen lager tvangsvedtak på slike ungdommer så hvorfor ikke bruke barneverns institusjoner til å holde dem unna samfunnet? skjønner ikke hva om er problemet med det. treger ikke finne opp kruttet på nytt når det allerede finnes løsninger.

1
riksen77 [sitat…] hørt om barneverns institusjoner? der sender de jo ungdom med adferdsproblemer, fylkesmannen lager tvangsvedtak på slike ungdommer så hvorfor ikke bruke barneverns institu...

så hvorfor ikke bruke barneverns institusjoner til å holde dem unna samfunnet? skjønner ikke hva om er problemet med det. treger ikke finne opp kruttet på nytt når det allerede finnes løsninger.

Jeg tror ikke barnevernsinstitusjoner kan holde igjen unger med makt. DVS, de kan si: "fy deg, gå på rommet", men de kan ikke håndheve det de sier. Du skal jo ikke se bort fra at noen av disse ungdommene allerede er i barnevernsinstitusjoner.

1
perchri ..er de i stand til å rane , er de "voksne" nok også for å ta starffen..om så i fengsel.Nå er norske fengsler slik at de kan sammenlignes med enkelt rom på et bra hotell...så avskr...

Det er lite som tilsier at tenåringer blir bedre mennesker av å sone eller sitte i varetekt ved høysikkerhetsfengsler, for å si det forsiktig. Men ja, mange 16-åringer er helt klart "voksne" i den forstand at samfunnet trenger å bli beskyttet mot dem. Spørsmålet er hvordan man gjør det på en måte som ikke bare dekker samfunnets umiddelbare beskyttelsesbehov, men som også fører til en mer permanent kriminalitetsreduksjon.

1

Barn mellom 10 og 15 år , bør få 2 stk voksne til å forfølge seg . Helt fra de står opp til de går og legger seg .

Noe så flaut ? tenke seg til å være av annen etnisk opprinnelse og da å få norske "potetr" til å se hva du gjøre , fra morgen til kveld .

Alle over 15 burde varetektfenglses som voksne . Ikke kom å fortell at en 15 åring ikke vet hva som er galt og riktig . Bestevennen fra barndommen ble fengslet som 16 åring , han brukte vel en 2-3 år før han fant ut at dette ikke var noe for fremtiden . Idag er han en helt vanlig mann . Kjempegrei kar .

2

Prøv først barnevernet, plasser de i forsterhjem eller institusjon. Ved først nye kriminalitet plasser de i ungdomsfengsel til de er 20 år.

Det vil nok betyr at de blir mer kriminelle for den opplæringen de vil få, men da er vi i alle fall kvitt problembarna for noen år. Og andre unger tenker seg om før de gjør det samme.

Samfunnet må uansett beskytes mot disse kriminelle elementene, de skal ikke i god sosialdemokratisk ånd la gå fritt til å gjøre mer kriminalitet.

1
fujis Barn mellom 10 og 15 år , bør få 2 stk voksne til å forfølge seg . Helt fra de står opp til de går og legger seg . Noe så flaut ? tenke seg til å være av annen etnisk opprinnelse o...

Alle over 15 burde varetektfenglses som voksne . Ikke kom å fortell at en 15 åring ikke vet hva som er galt og riktig . Bestevennen fra barndommen ble fengslet som 16 åring , han brukte vel en 2-3 år før han fant ut at dette ikke var noe for fremtiden . Idag er han en helt vanlig mann . Kjempegrei kar .

Det er mulig å gradere nivåer av rett/galt- og konsekvensforståelse. At 15-åringer ikke er myndige, er et åpenbart juridisk inntrykk for at de ikke er å anse som voksne. Selv om det var gledelig å høre at fengselet fikk skikk på bestevennen din, finnes det solide mengder empiri som tilsier at det vanligvis ikke er noen god løsning for 16-åringer.

1
Amra [sitat…] Det er mulig å gradere nivåer av rett/galt- og konsekvensforståelse. At 15-åringer ikke er myndige, er et åpenbart juridisk inntrykk for at de ikke er å anse som voksne. S...

Tull og tøys , ofte kan fengselsopphold få de unge til å slutte . dette med å være myndig eller voksne har blitt et problem nå . I mange tilfeller er man å bli behandlet som barn helt til 23 eller 25 års alderen .

På tide reve seila før vi går på grunn .

1
fujis Tull og tøys , ofte kan fengselsopphold få de unge til å slutte . dette med å være myndig eller voksne har blitt et problem nå . I mange tilfeller er man å bli behandlet som barn h...

Du må gjerne hevde at fengselsopphold "ofte" får de unge til å slutte med kriminalitet, men har du noen dekning fra det -- sånn bortsett fra å henvise til han ene barndomskompisen din?

"Sending teenage offenders to juvenile hall makes them 13 percentage points less likely to finish high school and 22 percentage points more likely to be imprisoned as adults.

That's the finding of a new National Bureau of Economic Research working paper by Anna Aizer and Joseph Doyle.

Read more:[ http://www.businessinsider.com/study-america-is-breeding-criminals-by-imprisoning-too-many-teenagers-2013-6#ixzz2l7s7VIlS](<Sending%20teenage offenders to juvenile hall makes them 13 percentage points less likely to finish high school and 22 percentage points more likely to be imprisoned as adults. That's the finding of a new National Bureau of Economic Research working paper by Anna Aizer and Joseph Doyle. Read more: http:/www.businessinsider.com/study-america-is-breeding-criminals-by-imprisoning-too-many-teenagers-2013-6#ixzz2l7s7VIlS>)"

Vi må selvfølgelig skille mellom 15- og 25-åringer når det gjelder vurdering av egnede straffeformer.

1
fujis Trodde vi snakket om ungdommer i Norge , ikke USA .

En norsk studie (Hasund, Hydle 2007:206) har vist at tilbakefallsprosenten for ungdom gjennomfører konfliktråd istedet for straff, var alt ifra 24 til 45 prosent lavere. At mange av disse fortjente en straffereaksjon moralsk sett, betyr altså ikke at dette er den mest hensiktsmessige kriminalpolitikken -- om en legger et rasjonelt perspektiv til grunn. Man må gjerne hevde at ranstenåringer bør slenges inn på Ila og Ringerike, men jeg savner belegg for at det er en effektiv løsning ...

1

Selvfølgelig bør ungdom kunne sperres inne. Når jeg gikk på ungdomsskolen så var jeg fullt klar over at ran og verre er, var strengt ulovlig. Do the crime. Do the time.

Nå må man slutte å behandle kriminelle med silkehansker. Uansett alder. Med mindre det er forhold som tilsier det, så bør det være fullt lovlig å stenge inne 13 åringer og eldre når de ikke klarer å forholde seg til samfunnets regler og normer. Vi har ungdom her i landet med rulleblad på mange hundre sider, som ikke har sittet inne annet enn til samtale med foreldrene til stede. Latterlig.

Er det samfunnet eller den kriminelle som skal beskyttes?

1
Kul_Djevel Når man er så ung som 10-14 år og raner, så er det jo foreldrene som har sviktet. Da skal vel barnevernet kunne gripe inn og så får man ta det derfra.

Det behøver ikke være foreldres skyld. Foreldrenes rolle avtar i forhold til miljøet utenfor jo eldre barna blir. Gjengmiljøet er kanskje det som påvirker unge i den alderen aller mest, og det kommer an på så mye hvor ungene havner hen.Barnevernet kan vel heller ikke påvirke stort der hvor noen har havnet i gal kameratgjeng.

Barn er i utvikling og gjengens lover veier tyngre enn voksen fornuft. Løsningen tror jeg ligger i mer disiplin, for det er håndfaste regler å forholde seg til, ikke utflytende demokrati som unger ikke er modne for, og som alltid vil favorisere den sterkestes rett.

Jeg var en gang leder for en klubb for barn på 12, 13 år, og av dem var flere rampunger og spesielt en som var helt uregjerlig . Den yngste gjengen som noensinne har vært på en seilskute, med alt som følger. Bare parafinlamper og en gammel vedovn på kjøkkenet. Køyer til å henge i taket. Rigg og seil og klatring. Hundevakt. Alle innrettet seg perfekt, og den som tapte lotteriet om å tømme dassen var den verste av de alle. Han gjorde det med et smil.

Også barn trenger utfordringer. Mer av slike tiltak, hvis de overhodet finnes nå i dag. Er løpet kjørt, tror jeg også kostskoler er verd å diskutere. Fengsel er ikke løsningen for barn, uansett hva de har gjort. Det er utfordringer og spenning de søker, det kan de få med klare regler med vridning til noe positivt.

1
Amra En norsk studie (Hasund, Hydle 2007:206) har vist at tilbakefallsprosenten for ungdom gjennomfører konfliktråd istedet for straff, var alt ifra 24 til 45 prosent lavere. At mange a...

Og det kommer av fengslenes innhold og mangel på krav til de innsatte .

Et resultat av feil styring fra Stortingets menn og kvinner . Når humanismen skal fylle alle hulrom i samfunnet hvor man ikke tør å gå i konflikt , skal alt humaniseres .

Annet innhold og krav til disse unge , ville nok frafallet vært minimalt . Men når det ikke stilles krav , ikke har en ordentlig hverdag , vil det bli som det er .

1

Vi skulle hatt Bratcamp for disse. Ett sted de kan få endret perspektiver og kommet ut av fast rytme og gjøre ungene mye tøffere når gjelder å face utfordringer og forholde seg til strenge regler.

Men, klapp på hodet fungerer vel det og......

1
Amra Du må gjerne hevde at fengselsopphold "ofte" får de unge til å slutte med kriminalitet, men har du noen dekning fra det -- sånn bortsett fra å henvise til han ene barndomskompisen...

selvfølgelig bør man skille mellom barn og ungdom og voksne.

man skal selvfølgelig ikke sette en 12 åring i fengsel sammen med voksne mordere og voldtektsforbrytere.

jeg ser for meg ungdomsanstalter som ligner litt på rekruttskolen jeg gikk på i militæret uten den militære delen. de kunne hatt obligatoriske skoletimer + at de lærte disiplin + gulvvask + bretting/vasking av klær, osv.

jeg husker med gru når befalet hver morgen kom på rominspeksjon med hvite hansker og gnikka i alle krinkler og kroker og fant de støv var det omvask. hehe. mye pirk, men man lærte mye, både om respekt og hvordan verden virker osv.

for gruppen 16 til 18 år kunne man brukt mange frivillige fra forsvaret som vakter og lærere.

men for de som er yngre feks 12 til 15 burde man nok brukt spesial lærere/vakter, som var utdannet til dette. men de som feks har gjennomført befalskolen i forvaret er som oftest ordentlige folk, hehe.

1
Hyrro Det behøver ikke være foreldres skyld. Foreldrenes rolle avtar i forhold til miljøet utenfor jo eldre barna blir. Gjengmiljøet er kanskje det som påvirker unge i den alderen aller...

Barn er i utvikling og gjengens lover veier tyngre enn voksen fornuft. Løsningen tror jeg ligger i mer disiplin, for det er håndfaste regler å forholde seg til, ikke utflytende demokrati som unger ikke er modne for, og som alltid vil favorisere den sterkestes rett.

Jeg var en gang leder for en klubb for barn på 12, 13 år, og av dem var flere rampunger og spesielt en som var helt uregjerlig . Den yngste gjengen som noensinne har vært på en seilskute, med alt som følger. Bare parafinlamper og en gammel vedovn på kjøkkenet. Køyer til å henge i taket. Rigg og seil og klatring. Hundevakt. Alle innrettet seg perfekt, og den som tapte lotteriet om å tømme dassen var den verste av de alle. Han gjorde det med et smil.

Fornuftigt dette.

Vi har jo en del fraflyttede øysamfunn som kriminelle ungdommer kunne blitt sendt til. Der kunne de restaurert gamle hus, fisket o.l., under veiledning og oppsyn av voksne som kan dette med ungdomsarbeid. Og øya kunne de ikke ha forlatt før "straffen" hadde vært sonet.

Tror det hadde blitt mere skikk på dem da.

1

En 12 år gammel gutt som ikke har foreldre som bryr seg trenger voksne rundt seg hele tiden , det sier seg selv.

Hvis ikke vil dette barnet kunne bli en kriminell voldsforbryter. Mere penger til offentlige barneverns institusjoner og det tror jeg de har fått innvilget .

1

Lignende innlegg

Aktuelt frode57 Siste svar

CNN 3 Uker i Ukraina

Les CNN og deres beskrivelse av krigen. Det avslører norske media og norske militæret sine løgner. Russerne er 5 til 1 mot Ukrainere. Det ser ikke lyst ut for ukrainerne . Nå brukes q verdenskrigførin...
1
12 svar
Aktuelt 9000XTR-CSE Siste svar

Frøya- Skyld på dere selv.

At Frøya er skutt og drept er vel og bra når det ble som det ble. Dere skuelystne som ikke respekterte henne og hennes naturlige liv, fora henne og plaga henne med deres egen egoistiske nysgjerrighet...
3
2 svar
Aktuelt silas Siste svar

Vil stenge strømmen via smartmåleren

"Flere nettselskaper ber om lov til å koble ut strømmen via smartmålerne ved rasjonering. – Noe vi kommer til å vurdere, sier vassdrags- og energidirektoratet." Må si vi har ordnet oss bra i dette lan...
Bilde

Nettselskaper vil stenge strømmen din via smartmåleren

Flere nettselskaper ber om lov til å koble ut strømmen via smartmålerne ved rasjonering. – Noe vi kommer til å vurdere, sier vassdrags- og energidirektoratet.


Bilde www.nrk.no
1
26 svar
Aktuelt silas Siste svar

238 Euro per MWh nå!

Gassprisen i Europa har vært stabil og rimelig takket være stabil produksjon fra Norge og Russland. Prisen har vært et sted mellom 18-20 Euro per MWh og bunnet ut i 2020 på 4-5 Euro per MWh. Akkurat n...

EU Natural Gas - 2022 Data - 2010-2021 Historical - 2023 Forecast - Price - Quote

Natural gas futures linked to TTF, Europe's wholesale gas price, were trading around the €230-per-megawatt-hour mark, not far from an all-time high of €300 hit in March in the aftermath of Russia's in...


Bilde tradingeconomics.com
1
6 svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
5 svar
Laster...