Aktuelt

zetta

Hva er ytringsfriheten?

..og har vi ytringsfrihet i Norge?

Hver gang jeg prøver å kritisere den faktiske yf kommer det noen kommentarer om at jeg ikke har forstått hva yf er. Det er vanskelig å bli klok på dette. Så kunne noen forklare hva yf er og når den er oppfylt i et land?

1
16 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Ytringsfriheten går på om hva man har lov til å ytre i et land uten at det får rettslige følger. Jeg vil si at vi har en stor grad av ytringsfrihet i Norge.

1

Ytringsfrihet

Ytringsfrihet er en beskyttet menneskerettighet. Norge er medlem av Europarådet, og alle stater som er medlem er forpliktet til å følge den Europeiske menneskerettskonvensjon, hvor ytringsfrihet er en rettighet.

I Norge er disse lovene nedfelt i menneskerettslovene, som også innbefatter lover om barns rettigheter, diskriminering mm.

Men - ytringsfriheten er "bare" en av lovene. Det er det som kalles en relativ rettighet, som i konkrete tilfeller gjøres innskrenkninger i. Det gjelder f eks den enkeltes krav på personvern. I reglene her på VGD er dette nevnt spesielt ("Du forplikter deg til ikke å krenke privatlivets fred.").

Den enkeltes personvern er altså også endel av den Europeiske menneskerettskonvensjon og generelt likestilt med ytringsfriheten.

Ytringsfriheten står dermed ikke over alt annet.

Jeg kan f eks ikke bruke ytringsfrihet som beskyttelse for å legge ut privat informasjon om andre mennesker på VGD. Og det er en rekke andre lover som innskrenker din rett til å ytre deg. I tillegg er det et annet viktig poeng som også slår inn når du debatterer her på VGD - det er neste punkt: ytringsplikt.

Ytringsplikt

Ytringsfrihet og ytringsplikt er ikke det samme.

Selv om den enkelte av oss har en grunnleggende menneskerett til å ytre oss, har derimot ikke hver enkelt av oss en grunnleggende plikt til å la andre ytre seg hos oss.

Du kan velge om du vil la meg ytre meg hos deg.

Et par eksempler: Om du eier en butikk, kan du selvsagt nekte en kunde og stå inne i butikken med skilter som sier at andre kunder ikke bør kjøpe en vare du selger.

Om du eier en avis, kan du selv velge hvilke nyheter som skal i avisen.

Om du eier et hus med en hage, kan ikke jeg stille meg inne i hagen og ytre meg mot deg.

I disse eksemplene er det flere andre lover som spiller inn, blant annet lover om eiendom og privatliv.

Men det grunnleggende er at det er opp til den enkelte eier av en kanal (tv, radio, nett, avis, sted) og velge hvem som kan ytre seg i denne kanalen.

Men - det stilles selvsagt andre krav til en stat enn en privat bedrift eller en privatperson.

Derfor må man kunne forvente en annen type ytringsfrihet på et nettsted som VGD, enn f eks på en nettside for en klubb eller interesseorganisasjon.

2

Bra forklart av posten over. Ytringsfriheten er ikke i svart/hvitt, noe som kanskje er litt rart da det skal være en 'absolutt' rettighet. Det kan i hvert fall føre til kreative tolkninger av rettigheten.

2

Det får være opp til den enkelte. Personlig syntes jeg den kunne vært noe bredere, men det er ikke problematisk i mine øyne.

1

Forsto jeg Øyvind rett så kan jeg kalle nabo Hansen en tulling på VGD hvis VG tillater det, jeg kan også kalle han tulling hvis jeg står på offentlig veg ute for huset hans, men nabo Hansen kan nekte meg å kalle han tulling hvis jeg står på hans private plen.

1
Ljot De ønsker vel av historiske og nostalgiske årsaker å holde Grunnloven i en litt antikk og opphøyd språkform. Hvor hensiktsmessig det er har jeg ikke noen klar formening om. Det er...

De ønsker vel av historiske og nostalgiske årsaker å holde Grunnloven i en litt antikk og opphøyd språkform.

Vi er jo litt konservative :)

Mener å ha lest at vi er en av veldig få nasjoner som har en grunnlov som ikke er skrevet med det offisielle riksmålet til nasjonen.

Det har jo skjedd at vi har måtte lage ord som ikke fantes for 100 år siden - et lett eksempel er Milieu (miljø) - som ikke hadde noen betydning i det norske skriftspråket (eller det danske) på den tiden. (da før rettskrivningreformen i 1907 - før dette skrev vi jo nær identisk danskene)

1
VG Nett Ytringsfrihet Ytringsfrihet er en beskyttet menneskerettighet. Norge er medlem av Europarådet, og alle stater som er medlem er forpliktet til å følge den Europeiske menneskerettsko...

" Vi har ikke lov til å kompromisse når det gjelder retten til å ytre seg.

For ytringsfriheten er , retten til å si det andre ikke liker å høre . "

Klart at man ikke ytrer seg slik at straffeloven kan brukes . Men da ytrer man seg langt over det normale .

1

Lignende innlegg

Løgnene fra SP og AP

Tidenes løgn er avslørt og bekreftet av løgnerne selv, SP og AP i Posisjon - som nå bekrefter at norsk kommuneøkonomi er svært solid. De fleste av oss har ennå vondt i hodet av gneldringen til rævglef...
Bilde

Norske kommunar er sinte for koronapengar som vart borte

Regjeringa vert skulda for løftebrot om koronakompensasjon. – Økonomien i kommunane er god, seier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).


Bilde www.nrk.no
1
11 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar
Aktuelt silas Siste svar

70% inflasjon i Tyrkia

Mange land sliter nå med skyhøy inflasjon. Sudan på topp med utrolige 260%, Venezuela på andreplass med 222%, Estland med 18,8%, Russland med 17,8% og Ukraina med 16,4%. Nato-landet Tyrkia har hele 70...
2
2 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Støre Regjeringen knuser Forskningen

Reversregjeringen går løs på nok et område i sin iver etter å ta Norge tilbake til fortiden. Nå er det SP statsråden for høyere Utdanning og Forskning, som helst ikke vil forske… , iallefall ikke i Os...
Bilde

De prisvinnende hjerneforskerne May-Britt og Edvard Moser er sterkt kritiske til forskningskutt: –

Det er varslet kutt på 842 millioner kroner i Forskningsrådets bevilgninger. Dette får varsellampene til å blinke for flere i akademia.


Bilde www.nrk.no
1
4 svar
Laster...