Aktuelt

Johninho2

Black Friday

Ser Elkjøp slår til med Black Friday-tilbud førstkommende fredag. For de som ikke vet hva det er så er det dagen etter den amerikanske høytiden Thanksgiving som er på torsdag og som samtidig er dagen da startskuddet for juleshoppingen går i USA. Sikkert ikke lenge til vi feirer Thanksgiving her også med kalkun og det som hører til som de etterdilterne noen av oss er.

Hva synes dere om snikamerikaniseringen av landet vårt?

3
10 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Sikkert ikke lenge til vi feirer Thanksgiving her også med kalkun

Jeg orker ikke å fikle med kalkun i timesvis så jeg biter ikke på.

1

Det er fordi det er et vakuum som var oppstått med jordbrukssamfunnets forfall og sekulariseringen av det norske folket i forrige århundre.

En gang feiret man høsttakkefest som var en viktig begivenhet, i slutten av september eller begynnelsen på oktober for å markere innhøstningen. Det var gitt en religiøs betydning med Mikkelsmess selv om dette fenomenet er helt lik over hele verden som høstfestival eller høsttakkefest. I det sekulære samfunnet hadde man gått videre til såkalte høstmarkeder som er fremdeles meget viktige lokale begivenheter, men i de siste tiårene ble innholdet uthult etter hvert som særpregenheten forsvant i tråd med en utskeielse av tradisjonene og identitet. Det blir til slutt nesten bare overfladiske markeringer med tivoli og boder som egentlig ikke fortjente å kalles "bod".

Vi har ganske enkelt glemt innholdet i høsttakkefest/høstfestival fra fortiden her i Norge - og det er ikke bare begrenset til Norge i Vesten, man hadde tatt det for gitt fram til det var nesten glemt. Derfor blir amerikaniseringen ekstra kraftfull, for amerikanerne i motsetning til nordmennene holdt meget hardt på tradisjonene som forbli en sentral del av deres nasjonalidentitet og amerikansk kultur. De fleste høstfestivaler finner sted i september-oktober, men i Nord-Amerika skjer det først i november. Denne høstfestivalen i virkeligheten er ikke for å markere innhøstningen - men for å markere amerikansk nasjonalidentitet.

Dette ignorerte man i "den gamle verden" hvor Thanksgiving ikke har noe å gjøre på den andre siden av Atlanteren, og som er et resultat av populærkulturelle påvirkning gjennom underholdningsmedier som TV, film og så videre. Spesielt av handelsinteresser som gir blaffen i selve høstfestivalen og heller vil ha økt fortjeneste på shopping - "Black Friday" som dukket opp for første gang i 2010 her i Norge. På mange måter er Black Friday aktuelt en amerikansk vri på Høstmarkedet - men så klart i feil tidspunkt.

Og dermed på sikte undergraver man den meget sterke tradisjonen omkring de årlige høstmarkeder når man vil flytte besøkerne fra markedsplassene til moderne shoppingsentre hvis bare for å tjene ekstra penger - og det skader ikke at det skjer like før julesesongen skulle starte for alvor.

Dermed har verken thanksgiving eller Black Friday noe å gjøre her i Norge.

2

Hva synes dere om snikamerikaniseringen av landet vårt?

Snikamerikanisering? Vestlige land er ganske nærme hverandre kulturelt sett i utgangspunktet.

1

Hva synes dere om snikamerikaniseringen av landet vårt?

Jeg klarer ikke å tenke på noe annet enn South Parks black friday dobbeltepisode.

Har de et tilsvarende tilbud? De første som kommer inn i butikken får PS4?

1

Finner noen ting på tilbud nesten uansett. Men har nok tid til å lete så kan man finne de utroligste tilbud.

1

Hva synes dere om snikamerikaniseringen av landet vårt?

Bare kom igjen, er i vesten vi tilhører.

1

Hva synes dere om snikamerikaniseringen av landet vårt?

Sjøl har jeg ingen formening om dette, men det er vel lite tvil om at det er i DEN retningen de som er livredde for at "den norske kulturen" skal forsvinne burde se. Om det hadde vært "den norske kulturens" ve og vel de er redde for, vel og merke.

1

Hva synes dere om snikamerikaniseringen av landet vårt?

Jeg liker ikke at vi adopterer amerikanske tradisjoner som går på deres historie eller kultur. Ett godt eksempel er halloween. Jeg er heller ikke fan av oppslag i VG e.l om hvordan å lage en god thanksgiving middag. Det er en tradisjon som stammer fra når pilegrimene kom til Amerika å endte opp med å sulte (om jeg ikke husker feil) men indianerne hjalp dem med mat slik de overlevde. Det finnes da virkelig ingen grunn til at vi skal ta til oss en tradisjon som hyller ett annet land sin "fødsel".

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Mye å lære for mange . . . . .

Kan dette være med å øke temperaturen i havet, og ikke minst Co2 innholdet i havet ? Kanskje (ukjent) naturfenomen (/ -katastrofer som dette er mye av årsaken til klimaendringene vi ser . . . . . . K...
Bilde

Et nytt felt med skorsteiner på havets bunn er oppdaget i Stillehavet

Thibaut Barreyre ved Universitetet i Bergen deltok i en ekspedisjon for å forske på vulkanutbrudd, da han og teamet oppdaget de svarte skorsteinene.


Bilde www.msn.com
1
57 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Nytt forslag om strøm . . . . .

Etter mange idiotiske uttalelser om strøm og priser har jeg et nytt forslag . . . . Øystein Olsen (tidligere sjef for Norges Bank) sier: "Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi" - j...
Bilde

Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi bare kan glemme å få billigere strømpriser i fremtiden.


Bilde www.msn.com
2
2 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
3 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Helt enig med Ap og Sp

Den forrige Regjeringen gikk jo på et «knusende nederlag» og ble instruert av Stortinget til å opprettholde fødetilbudet i AP bastionen Kristiansund til nytt sentralsykehus for regionen står klart. St...
Bilde

Ledelsen ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal trekker seg: – Det totale kaos

Tre ledere for sykehusene i Molde og Kristiansund trekker seg på dagen grunnet bemanningsproblemene på fødeavdelingen i Kristiansund.


Bilde www.vg.no
1
3 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Anledning gjør tyv

Over 10 % stigning på mat og drikke. Tydelig at bønder har sittet og bekomme seg rikdommer. Nå er det bare å glede seg til følgene. Når 38000 bønder er viktigst.
1
2 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Er Støre edru . . . .

Nå lurer jeg virkelig på hvor ofte Støre fyller opp med spritflasker på benken . . . . . . og om han er edru når han uttaler seg . . . . . .. . Han ser jo ikke edru ut på bildet :) Når han sier: "At d...
Bilde

Bedrifter frykter å gå konkurs etter høye strømpriser: – Det skal vi leve med

– At det går noen bedrifter konkurs i en økonomi som går bra, det skal vi leve med, sier statsministeren.


Bilde www.nettavisen.no
1
5 svar
Laster...