Jeg må si det forundrer meg at så mange sier nei til organdonasjon, både av egne organer, og ikke minst av avdøde slektninger. Det kan virke som om enkelte svever i den tro at kroppen ikke har gått i oppløsning etter endel år i jorden. Eller er det slik at det føles ekkelt å tenke på at noen skal skjære i kroppen til en nær slektning. Jeg ville utvilsomt føle det mer ekkelt å vite at mine etterlatte nekter donasjon hvis min døde kropp kunne ha reddet livet til 1-6 mennesker. Derfor vil jeg anbefale alle å snakke med sin familie om viktigheten av dette, og å skaffe seg donorkort her:

https://www.organdonasjon.no/

Jeg kan forstå pårørende som i en sorgsituasjon ikke klarer å tenke fornuftig på dette, og derfor tar den letteste utveien og sier nei når legen spør om avdøde har snakket om donasjon.

Derfor vil jeg på det sterkeste oppfordre alle å skaffe donorkort snarest mulig, da man ikke vet om man selv skulle få behov for et organ, kanskje allerede neste uke. Skrekkscenarioet vil vel for de aller fleste være om barn eller barnebarn dør i donor-køen fordi noen vil bestemme over andres kropp, også etter døden. Man kan spørre seg om de som sier nei til donasjon også vil nekte å ta imot et organ hvis behovet skulle melde seg. La meg i rettferdighetens navn håpe det, slik at nektelsen virker begge veier.

Det burde bli obligatorisk at døde menneskers organer blir brukt til å redde liv, så får heller de som av en eller annen grunn ikke vil, gis anledning til å reservere seg. På den måten tror jeg at mangelen på organer ville reduseres kraftig, og ventetiden i donorkø tilsvarende kort.

Og som skrevet tidligere i tråden, den som ikke selv er villig til å være donor skal heller ikke få ta i mot et organ fra en donor.

3

I Florida har de et greit system der en får dette påført bilsertet hvis en er villig til å være organdonor.

2
ibux99 Dette er riktig. Hvis avdøde ikke har tatt stilling til dette, og vært tydelig på det, kommer som regel anmodningen fra sykehuset svært brått på de pårørende. Donasjon fra avdød må...

Påørende er da i den verste sjokkfasen. Egnede donorer er friske, relativt unge mennesker. Pårørende sier kanskje nei fordi de ikke takler problemstillingen akkurat da.

Familier burde bli flinkere til å kommunisere med hverandre om alvorlige temaer i det daglige. TVprogrammer er ofte en fin anledning til å snakke om sånne temaer, appellen til den unge kvinnen må i alle fall ha gjort inntrykk på mange?

2

Tror det eneste som faktisk kan være virkningsfult er å ha et system der man faktisk må reserve seg mot å være orgrandonor.. istedetfor i dag som å reservere seg som organdonor. Veit de har det sånt i noen andre europeiske land uten at jeg husker hvilke(t) i farta. Man kan jo også lage et system der en av forutsetningene for å kunne motta donert organ er at man faktisk selv også må stå oppført som organdonor.

2

De som nekter organdonasjon, enten en selv eller som pårørende, burde i det minste stille helt bakerst i køen hvis de selv skulle trenge et organ.

Å motsette seg organdonasjon må være toppen av egoisme.

2

Det er overhodet ikke et vanskelig tema. Man bør endre dagens lovgivning. De som ikke ønsker at noe blir donert bort bør få en mulighet til å reservere seg, fra alle andre bør man kunne ta hva man vil. Idiotisk nok er det i dag motsatt.

Malacay

2
Hansaguden Jeg må si det forundrer meg at så mange sier nei til organdonasjon, både av egne organer, og ikke minst av avdøde slektninger. Det kan virke som om enkelte svever i den tro at krop...

Jeg må si det forundrer meg at så mange sier nei til organdonasjon

Vel..

Det som faktisk kan skje er at man selv blir hardt skadet i en bilulykke eller noe annet og havner på sykehus.

Her finner legene ut at du har mange flotte organer som matcher 2-3 stykker som står i kø..

Disse trengende pasientene er amerikanske millionærer som ikke har problem med å "donere" noen hundre tusen kroner tilbake til legene/sykehuset som "takk for hjelpen"..

Da kan fort legene komme til den konklusjonen at de lar deg ta reper'n sånn at de kan redde 2-3 andre mennesker fra døden istedenfor..

2

Hva holder folk tilbake, når man kan hjelpe andre når ens eget liv er over?

Jeg har ikke tenkt til å skrive meg opp på noe organdonasjon. Ikke at jeg har noe imot å donere noe. Jeg bare mener at regelen burde være at man kan ta organer fra hvem som helst, hvis ikke denne personen har reservert seg mot det. Dette burde isåfall være noe man kan gjøre samme stedet som man bytter fastlege. Alternativt burde det være enklere å si ifra at man vil være organdonor, da fortrinnsvis på samme måte som jeg skisserte over.

2
Bill_Babba [sitat…] Av denne grunn, er det veldig viktig å ikke gi etter for deres tanker. og bare det du sier her, velger jeg å melde meg ut av sdlike organisjoner som deler tydligvis din me...

og bare det du sier her, velger jeg å melde meg ut av sdlike organisjoner som deler tydligvis din mening. mitt donorkort blir levert tilbake, for det er rett og slett kvalmende tankegang oig meninger du kommer med for denne saken.

Så du synes det er ok å ta imot et organ om du skulle trenge det, men ikke å gi et organ etter at du er død?

Egoisme kalles det.

Og, du får bli så kvalm du bare vil.

2
kansas00 [sitat…] Dagens system viser jo hva som er enklest. OG det er ikke å passe på å melde seg inn på de tingene man ønsker (organdonasjon f.eks). Det enkleste er å ikke ta et standpunk...

Et system hvor man aktivt må melde seg ut, så har man fremdeles et valg. Det er ingen tvang å donere. Systemet vil derimot føre til større tilgang på organer.

Dette ble foreslått i Nederland, og førte til en storm av protester. De trakk forslaget og innførte et Ja/Nei-register istedenfor. Da sa 35 % av nederlenderne nei til donasjon.

Sverige og Danmark har Ja/Nei-register, men likevel har Norge betydelig flere organdonasjoner enn dem. Norge: 22 pmi, Danmark: 15,7 pmi og Sverige: 10,6 pmi (per million innbyggere).

En annen utfordring med Nei-registrering er at noen glemmer å registrere seg, og at noen rett og slett ikke kjenner til ordningen. Norsk lov forhindrer bruk av organer fra en person som har uttrykt motvilje mot donasjon, selv om han/hun ikke står i et slikt Nei-register.

Kilde 1

Kilde 2

Kilde 3

2

Hva holder folk tilbake, når man kan hjelpe andre når ens eget liv er over?

Det er et vanskelig tema men burde kanskje ikke være det.

Har ikke den forulykkede/døde gitt klar beskjed om at ens organer kan doneres bort tror jeg det er mange pårørende som synes dette er veldig vanskelig, man er i sjokk og dyp sorg når man mister et kjært familiemedlem.

Det beste er tror jeg at alle tar standpunkt til dette og informerer de nærmeste om ens organer skal doneres bort, da slipper de pårørende også påkjenningen med å ta et slikt valg på vegne av den avdøde.

1

Hva holder folk tilbake, når man kan hjelpe andre når ens eget liv er over?

Kanskje de tror de kommer til himmelen og at man trenger nyren og sånn der?

1
HYYYL [sitat…] Det er et vanskelig tema men burde kanskje ikke være det. Har ikke den forulykkede/døde gitt klar beskjed om at ens organer kan doneres bort tror jeg det er mange pårørend...

Dette er riktig. Hvis avdøde ikke har tatt stilling til dette, og vært tydelig på det, kommer som regel anmodningen fra sykehuset svært brått på de pårørende. Donasjon fra avdød må naturlig nok skje svært raskt. Påørende er da i den verste sjokkfasen. Egnede donorer er friske, relativt unge mennesker. Pårørende sier kanskje nei fordi de ikke takler problemstillingen akkurat da.

1
Kul_Djevel [sitat…] Kanskje de tror de kommer til himmelen og at man trenger nyren og sånn der?

Tror folk fortrenger at de skal dø en gang, de vil helst ha minst mulig med temaet å gjøre....unntatt når det gjelder arv og penger?

Kanskje de pårørende tar beslutningen for dem når tiden er inne, det er i alle fall en mulighet der.?

Det er stor mangel på donatorer i Norge, og mange venter og venter og håper i det lengste før kreftene ebber ut.

1
ibux99 Dette er riktig. Hvis avdøde ikke har tatt stilling til dette, og vært tydelig på det, kommer som regel anmodningen fra sykehuset svært brått på de pårørende. Donasjon fra avdød må...

Egnede donorer er friske, relativt unge mennesker. Pårørende sier kanskje nei fordi de ikke takler problemstillingen akkurat da.

Ja det kan oppleves veldig vondt å få et slikt spørsmål når et ungt kjært familiemedlem dør brått. Det er jo også ganske vanlig og naturlig at unge mennesker ikke tenker så mye på døden og mange unge kan synes organdonasjon er vanskelig å ta stilling til.

Mer åpenhet og fokus på dette tror jeg haddde vært lurt.

1

Har alltid lurt på om det ikke kan burde innføres incentiver for å melde seg som organdonor får å øke tilgangen litt. Hvorfor jeg ikke selv er det vet jeg ikke helt egentlig. Er vel ikke spesielt logisk, men har ikke veldig lyst til å bli hakket opp som reservedeler heller kanskje. Aner ikke.

1

MERK:

Angående det å donere: finnes en app 'donorkort' for iPhone som kan lastes ned. Der må du angi to personer som det kan ringes til ved f.eks. ulykker.

1
Laster...