Aktuelt

Israel12points

Kontantfritt i Norge år 2020

Er visst en drøm for noen ser jeg på dagsrevyen i kveld.

Svart handel vil da få seg et skudd for bauen.

Men hva hjelper dette om kun Norge gjør det ?

Det er da vel ikke lov å nekte å ta imot f.eks Euro ? For dem som vil ha en deal om svart betaling så vil det garantert bli løsninger.

Eller hva trur dere ?

Personlig setter jeg en hundrelapp på at Norge ikke er kontantfritt i år 2020.

1
91 svar

I ett kontantløst samfunn vil myndighetene ha FULLSTENDIG kontroll over vår private økonomi. De kan når som helst sperre av bankkortet vårt, motregne skattekrav mot innskudd etc. Jeg bruker mye kort selv og er ikke blind for at det er både lettvint og billig for brukerstedene, men det er veldig kjekt å ha noen hundrelapper og litt småmynt til sånt småtteri..

5

For den autoritære og overvåkingskåte løk er nok det kontantløse samfunnet en drøm. De vil som kjent rive fra hverandre rettsstaten bit for bit.

Alle opplyste skjønner at 1984 ikke er en instruksjonsmanual, det er en advarsel. Vi må sørge for at gruppen i det første avsnittet ikke får makt. De er i virkeligheten vår sivilisasjons verste fiender.

5
jeangabin La oss si at jeg ville kjøpe en oppblåsbar sexdukke modellert etter erna solberg. I det kontantløse samfunnet ville dette stå spesifisert i nettbanken?

I det autoritære kontantløse samfunnet blir butikkene garantert pålagt å gi informasjon til banken om nøyaktig hva du har kjøpt.

Banken vil igjen garantert bli pålagt å lagre disse dataene i tilfelle de kan brukes som bevis i en tenkt straffesak mot deg i tilfelle du skulle finne på å bli kriminell en gang i fremtiden. Alt under pådekke av "terrorforebygging".

Politikere forteller folket med et fårete glis at "bare de som kjøper noe umoralsk har noe å frykte". Saueflokken vil breke i hemningsløs ekstase over at enda en rettighet er inndratt av staten.

5
DrSchwei Hvorfor gnåles det om dette nå igjen, det er nå noe som kommer opp i mediene når de ikke har noe annet å skrive om. Det er helt uaktuelt, verken Finansdepartementet, Norges Bank el...

De som er interessert i å innføre det kontantfrie samfunnet vet at det ikke er en lettsolgt ide. Derfor søker de å massere denne tanken inn i oss gjennom repeterte nyhetsdrypp, tanker og ideer av denne typen.

Det urovekkende når man leser i denne tråden er at noen synes ideen er akseptabel, at den har noe for seg. Og noen synes likefremt, i sin autoritære lengsel, at det er en god ide. Og hvis flere og flere overbevises for hvert lille drypp så sitter vi plutselig en dag i saksa. Under bankenes og statens fulle kontroll. Hvor alt vi gjør kartlegges og kan brukes mot oss.

5

Et kontantfritt samfunn innebærer en rekke sterke personvernmessige problemstillinger, men slike er det få i Norge som forstår. Vi er bedøvd.

Så jeg resignerer. Den dagen noen finner opp en sikker måte å sende husets sjuåring på butikken alene, som ikke innebærer at jeg må sende med ham kontanter, skal jeg akseptere full kontantfrihet. Jeg synes det er viktig å lære ungene å håndtere penger i tidlig alder, men ikke f... om han får med seg bankkort og kode.

4

Hvem tenker på de boligløse, som ikke har rett til å få visa kort?

Hvem tenker på sosialklientene, skal de kanskje få NAV-kort med sperre for alkohol og sigaretter?

Skal det bli slik for de som har falt utenfor at deres kort bare vil gjelde på steder som er vedtatt nødvendige - dagligvare, apotek, busser og offentlige dasser?

Ren nedverdigelse i kortformat - hvis de i det hele tatt blir tatt i betraktning.

Eller rett og slett glemt inntil den dagen hvor det flyter av bæsj i parkene og alle matbutikker er smadret, fordi naturen krever sitt også der hvor de små menneskene ikke teller med i den store debatten.

4

Elektroniske penger er en drøm for mange, men kan like gjerne bli et mareritt, alt ettersom hvordan utviklingen går. Tenk på følgende:

Tar du all verdens dollar som er produsert i kontanter, så utgjør det i dag mindre enn fem prosent av dollar i omløp i verdenshandelen. Mer enn 95 prosent av dollaren eksisterer kun som elektroniske signaler på en eller annen server.

Tallene på din dataskjerm når du sjekker kontoen har en verdi av en eneste grunn: Tillitt til systemet. Når du ønsker deg en ny tv, så kan produsenten sende varen til deg fordi produsenten har tillitt til at de elektronisk framstilte verdien på din skjerm overføres til hans, dersom han sender deg tv-en.

Tillitt til systemet er skjørt. Det vet vi etter generasjoner med fastsetting av verdi i konkrete, håndfaste papirlapper. Eksempel få år tilbake: Alle som handlet med Sovjet visste at man kunne få 1,2 dollar for en rubel. På noen få måneder 1990/91 ble verdien redusert til 1450 rubel på en dollar. En statskollaps, og verdien var blåst for vinden.

Alt vi trenger i dag er noen dagers terror mot sentrale serversystemer som oppbevarer de elektroniske signalene som representerer tallet som indikerer en verdi på din dataskjerm. Vips, så har ikke lenger produsenten i Japan tillitt til at verdien du har på din skjerm kan overføres til ham. Da er tallet på kontoen din som indikerer hva du har av verdier, ikke noe annet enn nettopp et tall. Det er verdiløst.

Derfor tror jeg det er absolutt umulig å spå hva selv nær framtid kan bringe av elektronisk basert handel. Alt er mulig.

4
peraleks [sitat…] Og jeg merker det hele er svært greit.

ja er det egentlig det .... ????

utfordringen er jo at alt vi kjøper kan spores, en ting er at størstedelen av reklamen vi i dag får , er masseutsendelse , i 2100 er all reklamen til deg personlig ... du får det 10 dobbelte av sms og reklamemail i forhold til hva du får i dag . reklamen vil utvikles til å være " agressiv " mot den enkelte forbruker.

Og vil du at alt det du forbruker av varer og tjenester kan spores ? jeg liker å ta med kontanter på Puben så ingen uten videre kan se hvor mange jeg har tatt .. som ett eksempel .

vel jeg snakker jo selvsagt om dagens teknologi .. men jeg tror ikke vi kan skjule elektronisk overførsel i fremtiden heller ? eller ?

det som for deg er greit mhht til dette er kanskje ikke like greit bestandig og i alle situasjoner.

Ps .. jeg bruker nok 95 % elektronisk betaling pr i dag . men har alltid litt sedler i lommeboka .

3

Er visst en drøm for noen ser jeg på dagsrevyen i kveld.

Må tiggerne anskaffe seg betalingsterminaler ?

2

Eller hva trur dere ?

Det positivet må være at tigging, narkosalg blir vanskelig. Kanskje man da kan få gå i fred på gaten uten å bli stoppet av tiggere hele tiden.

2
Slettet-U75CDW

Det undrer meg at så mange argumenterer som om Norge eksisterer i et vakuum. Hvis folk vil bruke kontanter, så gjør de vel det? Og er ikke norske sedler og mynter å få, så bruker de noen andre. For øyeblikket er vel euro det mest nærliggende, men den kan være historie om ikke så lenge.

2

Personlig setter jeg en hundrelapp på at Norge ikke er kontantfritt i år 2020.

Da tror jeg du får en 100-seddel tilbake også. Oddsen blir 1.000001 omtrent.

Interessant å tenke seg et land uten cash hvor myndighetene kan kontrollere og styre alle transaksjoner. Det virker redselsfullt i en tid hvor alt kan gjøres for å bekjempe terror. Hvorfor ikke ta knekken på svart økonomi også? Og hvorfor la forbrukere sløse klimafiendtlig?

Ideen kan virke framtidsrettet men vil egentlig føre tilbake til byttehandel og gullstandard.

2

Hvorfor gnåles det om dette nå igjen, det er nå noe som kommer opp i mediene når de ikke har noe annet å skrive om. Det er helt uaktuelt, verken Finansdepartementet, Norges Bank eller noe politiske partier mener at det er aktuelt. Derfor er det en opplagt ikke-sak. Selvsagt skal vi ikke ha et kontantfritt samfunn. I alle fall så lenge det ikke finnes ikke-sporbare elektroniske løsninger, type cash-kort.

Noe annet vil være en aldeles utilbørlig inngripen i folks privatliv.

2
TheBracket I det autoritære kontantløse samfunnet blir butikkene garantert pålagt å gi informasjon til banken om nøyaktig hva du har kjøpt. Banken vil igjen garantert bli pålagt å lagre disse...

Saueflokken vil breke i hemningsløs ekstase

Denne saueflokken støter jeg oftere på nå for tiden. Kollektiv masseidioti. Særlig i spørsmål som angår forskjellige ismer. Hvem er egentlig Kamerat Napoleon som regisserer det hele?

Bare den som har noe å skjule har noe å frykte står det skrevet på lovedøra, og sauene breker infernalsk.

Men en dag står det skrevet at "den som frykter noe skjuler noe"

2

Er visst en drøm for noen ser jeg på dagsrevyen i kveld.

Hvem vil vel ikke ha et pengesystem som er skreddersydd for eventuelle fremtidige diktatur? Verden trenger en utopisk verdensorden hvor alle går i takt.

2
Columbus_3 At en bank tar betalt for sine tjenester er vel naturlig. Ingen arbeider gratis. Dette kan ikke sies å være til hinder for bruk av kontanter.
Slettet-U75CDW

Spørsmålet var altså: På hvilke måter har finansnæringen hindret bruk av kontanter?

Mitt svar var at de har forandret betingelsene slik at det nå koster penger å bruke kontanter, mens bruk av kort er gratis. Begge tjenestene koster, men de har altså valgt å ta betaling for kun den ene (lar formodentlig kontantbrukerne subsidiere kortbrukerne).

Å ilegge gebyr er én måte å hindre uønsket aktivitet på. Så ja, DNB har hindret bruk av kontanter .(For ordens skyld: hindre betyr ikke å stanse, bare å gjøre noe vanskeligere).

Hva du og jeg måtte finne naturlig i denne sammenheng, er irrelevant for svaret på det spørsmålet som innsenderen stilte.

2

Er visst en drøm for noen ser jeg på dagsrevyen i kveld

Ja du der vil ha full kontroll over alt du gjør-

1

Personlig setter jeg en hundrelapp på at Norge ikke er kontantfritt i år 2020

Nei forhåpentlig ikke selv om man forsøker luske det inn bakdøren.

1

Personlig setter jeg en hundrelapp på at Norge ikke er kontantfritt i år 2020.

nei , 2020 er bare 3 år unna, omtrent , og kontanter vil fortsatt sirkulere , men la det gå ytterligere ett par 10 år, da vil sannsynlig kontanter være en kuriositet , men gyldig som betalingsmiddel.

I god tid før neste generasjoner skriver 2100 vil vi ikke lengre bruke kontanter overhode og penge sedlene vil kun pryde samlerens innstikks bøker .

1

Personlig setter jeg en hundrelapp på at Norge ikke er kontantfritt i år 2020.

Du kan nok trygt øke den innsatsen. Jeg bruker kun kontanter når jeg må, og fortsatt hender det en sjelden gang i Norge

Men jeg reiser mye i Mellom-Europa og de har vesentlig lenger frem til det kontantløse samfunn. I Italia må man til og med ha kontanter for å få bensin på de mange selvbetjente bensinstasjonene. De aksepterer INGEN norske bankkort eller kredittkort.

1
mickyH ja er det egentlig det .... ???? utfordringen er jo at alt vi kjøper kan spores, en ting er at størstedelen av reklamen vi i dag får , er masseutsendelse , i 2100 er all reklamen t...

Det samme kan smart-telefonen din, pcen din etc. Om noen(myndighetene) virkelig ønsker det pdd. så er det en small sak og det er som oftest svært vanskelig å oppdage. Derfor blir enkelte, i diverse sensitive stillinger, gjerne utstyrt med en gammel klassisk Nokia i jobb-sammenheng.

Sakte men sikkert vil nok også kortet utfases eller være sekundær i forhold til mobiltelefonen som en kilde til betaling av varer/tjenester.

Aggresiv reklame er dog et solid poeng, men igjen finnes det også apps som plukker dette ut og blokkerer slik type innkommende søppel-mail, for de som ønsker det.

Dog lettvintheten av å betale med et kort, priceless. Var nylig i Frankrike og ble nesten pinlig berørt på Frankrikes veier over hvor mye som måtte betales med kontanter, for ikke å snakke om hvor mange forskjellige tjenester man måtte henvende seg til vis man f.eks. skulle ta seg en tur bestående av buss -> tog -> buss igjen.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk skuterud Siste svar

Norsk strøm.

Fra og være selvforsynt, ser det ut som våre politikere har satt oss i denne situasjonen. Vi vil i vinter kanskje være avhengig av import fra Europa, og som jeg leser det , i første rekke Tyskland. M...
2
12 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Arfan Bhatti igjen

Komiske norske politi kommer trekkende med Arfan Bhatti som medhjelper til drapene foran London Pub. Gratulerer! Kan politimesteren finne seg noe annet å gjøre. Det høres ut som en vits. Siste mennesk...
2
21 svar
Politikk - Norsk nostalgikern Siste svar

Statlig pengemangel?

Her må det være noe som ikke stemmer. Så TV2-nyhetssendingen kl. 08 i dag (Nyhetskanalen), med finansministeren som gjest, og der ble det da vitterlig fremstilt som at det var et problematisk misfor...
1
5 svar

Motvinden løyer

Det er nå for første gang på flere år flere i Norge som ønsker landbasert vindkraft velkommen enn de som ikke ønsker den i følge en pågående undersøkelse utført av Cicero senter for klimaforskning. De...
1
9 svar
Laster...