En æra er dessverre over. 2. desember stenger VGD.no. Mer info.

Aktuelt

GARDSDATTRA

Marsipan er hentet fra arabisk språk.

Vi har ennå i bruk retter fra Middelalderen som viser den tids forbruk av krydder, slik som peppernøtter, som med sine krydder slett ikke representerer en typisk norsk matvare. At disse kakene ennå finnes i dag, er bare et eksempel på hvor tregt det er å endre matvaner, især i forbindelse med store høytider. Mens krydderiene mest sannsynlig kom fra Østen, kom inspirasjonen fra blant annet den muslimske verden, og flere ord er hentet fra arabisk, for eksempel marsipan. Middelalderens mennesker var spesielt glad i blandinger av kanel, ingefær og safran, krydre vi i dag ofte forbinder med julen.

Når jeg leste dette så lo jeg høyt. Bare tanken på at vår julemarsipan og våre peppernøtter er et resultat av snikislamifisering i middelalderen ble bare så ustyrtelig komisk.

Til dere som virkelig tror på tøvet om en "rotekte norsk monokultur", jeg undrer meg over hvordan dere tror norsk middelaldermat kunne bli påvirket og inspirert av den muslimske verden?

Kan det ikke tenkes at det også under middelalderen kom muslimer til Norge, og at det var disse som lærte norske kokker å lage arabiske retter?

Det vi vet er at det foregikk en storstilt handel med land i Midt-Østen, også lenge før det ble åpnet handelsruter til Europa, slik at handelsferdene ble kortere og mer lettvint.

Er det en helt umulig tanke at det i tillegg til krydderier og andre lekkerier også ble innført både arbeidsfolk og eksotiske bruder fra orienten den gang også?

1
163 svar

Med denne informasjonen fra Gardsdattera, blir det ikke da respektløst av oss å lage marsipangriser av marsipanen?

7
GARDSDATTRA [sitat…] Absolutt. Men denne påvirkning fra muslimske land varte ved også lenge etter at trelleholdet ble forbudt og avviklet. Handelsmenn fortsatte å reise dit peppern gror i fler...

Mitt dobbeltbunnede poeng var at vi ikke kan bruke denne historiske positive massasje av våre smaksløker som et argument for en muslimsk påvirkning av vårt tankesett og vår samfunnsstruktur anno 2016.

Jeg leser litt av den tankegangen ut av din trådstart og ditt forsøk på å latterliggjøre en helt reell bekymring for et islamsk tankesett som siden Profetens virke fremstår som mer regressivt enn progressivt

4

De gamle romerne hadde salt og pepper til maten, vistnok. I romertiden kunne du gå på restaurant og ta en halvliter. I middelalderen i norge hadde de også vin og pepper, men bare de rikeste. Vikingene reiste trolig mye til midtøsten, og kunne sikkert alt om islam. De var globtrottere. Romerne var vist helt bortei kina og handlet. Jeg tror vi undervurderer handelen i gamle dager. Jeg tror også vi undervurderer menneskene. De var like smarte som oss i dag, men hadde andre rammer.

3

Når jeg leste dette så lo jeg høyt. Bare tanken på at vår julemarsipan og våre peppernøtter er et resultat av snikislamifisering i middelalderen ble bare så ustyrtelig komisk.

Artig tråd, men pussig at ingen har nevnt de mest opplagte som har vandret inn fra eller via arabisk: Sukker og kaffe.

Så har vi arabiske tall selvfølgelig, som 1, 2, 3 osv. i motsetning til romertall, I, II, III, mye lettere å regne med... så var da også araberne bedre i matematikk en gang i tiden, noe som "algebra", "siffer" og "zero" minner oss om - de lærte oss jo å regne med null. Men akk, de "arabiske" tallene stammer visstnok fra India.

Når jeg tenker over det, har vi jo også alkove. Ja og mamelukk (slave på klassisk arabisk ifølge min ordbok), admiral, almanakk...

Marsipan er derimot av litt usikkert opphav, men det kan komme fra arabisk - som igjen kan ha hentet det fra gresk. Noe som får meg til å tenke på andre ord av stor betydning, som demokrati.

De arabiskspråklige landene ser imidlertid ikke ut til å være noen storeksportører av låneord i dag, det er lenge siden 1200-tallet etter hvert. Ja bortsett fra hijab, nikab, burka og Jihad og fatwa og slikt da. Kanskje det tyder på at disse kulturene har sakket akterut?

Når det gjelder å ta inn ord sammen med kulturelle fenomener, enten det er rock & roll eller mat, har vi jo lange tradisjoner. Men vi ble ikke et "pottitland" på grunn av masseinnvandring av quechua-indianere fra Andesfjellene.

3

Bare tanken på at vår julemarsipan og våre peppernøtter er et resultat av snikislamifisering i middelalderen ble bare så ustyrtelig komisk.

Etymologien til marsipan er usikker og omstridt.

Marzapane is documented earlier in Italian than in any other language, and the sense "bread" for pan is Romance. The origin could be from the Latin term "martius panis", which means bread of March. However, the ultimate etymology is unclear; for example, the Italian word derives from the Latin words "Massa" (itself from Greek Μάζα "Maza") meaning pastry and "Pan" meaning bread, this can be particularly seen in the Provençal massapan, the Portuguese maçapão (where 'ç' is an alternative form for the phoneme 'ss') and old Spanish mazapán - the change from 'ss' to 'z' in Latin words was common in old Spanish and the 'r' appeared later. Though, it could also be derived from martis pan, bread of March. Among the other possible etymologies set forth in the Oxford English Dictionary, one theory proposes that the word "marzipan" may be a corruption of Martaban, a Burmese city famous for its jars. The Real Academia Española[19] suggests the idea of the Spanish word mazapán to be derived from the Hispanic Arabic بسمة pičmáṭ, which is derived from the Greek παξαμάδιον. Cupcakes with green icing to appear as grass and marzipan shaped as ladybugs. Another source could be from Arabic موثابان mawthābān "king who sits still".[20] The Arabic, Latinised as matapanus, was used to describe a Venetian coin depicting an enthroned Christ the King.[21] These coins were stored in ornate boxes. From about the fifteenth century, when the coins were no longer in circulation, the boxes became decorative containers for storing and serving luxury sweetmeats. One such luxury that crept into the box in the sixteenth century is the now-famous almond-flavoured marzipan, named (at least proximately) after the box in which it was stored. However, if marzipan has its origin in Persia, it is not unlikely that the name may come from Marzban (in Persian: مرزبان, derived from the words Marz مرز meaning "border" or "boundary" and the suffix -bān بان meaning guardian), a class of margraves or military commanders in charge of border provinces of the Sassanid Empire of Persia (Iran) between 3rd and 7th centuries CE.[citation needed] It is also a possibility that the origin of this dessert and the origin of the term come from different geographical places.

2
GARDSDATTRA Mitt argument går litt lengre og dypere enn bare til massasje av smaksløker. Jeg argumenterer med at vi alltid har blitt påvirket av fremmed mat, språk og annen kultur. Det være se...

Du sparker inn åpne dører.

Jeg setter også pris på innvandring. Men jeg ser også problemer. For ikke alle vil oss vel. Og enkelte subkulturer som dannes vil oss det verste. Når man kommer som gjest og krever at verten skal endre sine verdier bør varselklokker ringe. Og slik er det dessverre med enkelte krefter innen islam i europa i dag. De krever at vi skal endre oss. Det ser jeg ingen grunn til at vi skal lytte til.

Min tro på oss selv er så sterk at jeg ikke er bekymret over endel av den negative innvandringsrelaterte påvirkningen vi ser spor av i samfunnet i dag. For vi vil ikke la den vinne over våre verdier. Men det kan bli en rufsete ferd fremover. Og da ikke mest på grunn av nordmenns fremmedfrykt. Men på grunn av uhøflige krav fra gjester.

2
Ljot Du sparker inn åpne dører. Jeg setter også pris på innvandring. Men jeg ser også problemer. For ikke alle vil oss vel. Og enkelte subkulturer som dannes vil oss det verste. Når man...

Du sparker inn åpne dører. Jeg setter også pris på innvandring. Men jeg ser også problemer. For ikke alle vil oss vel. Og enkelte subkulturer som dannes vil oss det verste. Når man kommer som gjest og krever at verten skal endre sine verdier bør varselklokker ringe. Og slik er det dessverre med enkelte krefter innen islam i europa i dag. De krever at vi skal endre oss. Det ser jeg ingen grunn til at vi skal lytte til.

Gjester, er det turister du snakker om? Jeg mente det skulle være innvandrere, og de er ikke våre gjester. De skal bo her, skape seg et liv og utkomme her, og det kan faktisk ingen hindre noen i så lenge de har innvandret på lovlig vis.

Vi tåler veldig godt at våre innvandrere har med seg sin kultur som igjen blir blandet med vår. Så vil de ulike kulturer blande seg og skape noe nytt som likevel er forankret i det gamle.

2

"At det er forskjeller betyr ikke automatisk at det ene er overlegent det andre."

Norsk kultur er rimelig overlegen arabisk og islamsk kultur. Med stor margin. Det er mange problematiske sider ved islamsk kultur som ikke blir lagt igjen på grensa, for å si det slik. Det gjelder i særlig grad kvinnesyn, undertrykt seksualitet, sosial kontroll/undertrykkelse, barneoppdragelse og manglende respekt for ytringsfrihet.

2

Når jeg leste dette så lo jeg høyt.

Virkelig ustyrtelig morsomt -virkelig :'·D Har tom. hørt at kniver stammer fra steinalderen, selv om de da brukte flintstein. Tenk på all den "sniksteinalderisering" som har blitt innført, og tenk på hvor relevant og aktuell akkurat denne videreføringen med kniver er...

Og hva angår alkohol, så er den enda eldre, faktisk lenge før historisk og menneskeapens tid. Så her har vi blitt "snikprehistoriserte" hele bunten.., og så aktuelt det er...

Dette og hvor relevant det er mht. dagens samfunnsfunksjoner og evt. problematikk - er jaggu til å gapskratte meget høyt av HAHA..!(?).

2

Når jeg leste dette så lo jeg høyt. Bare tanken på at vår julemarsipan og våre peppernøtter er et resultat av snikislamifisering i middelalderen ble bare så ustyrtelig komisk.

Til dere som virkelig tror på tøvet om en "rotekte norsk monokultur", jeg undrer meg over hvordan dere tror norsk middelaldermat kunne bli påvirket og inspirert av den muslimske verden?

Kan det ikke tenkes at det også under middelalderen kom muslimer til Norge, og at det var disse som lærte norske kokker å lage arabiske retter?

Det vi vet er at det foregikk en storstilt handel med land i Midt-Østen, også lenge før det ble åpnet handelsruter til Europa, slik at handelsferdene ble kortere og mer lettvint.

Er det en helt umulig tanke at det i tillegg til krydderier og andre lekkerier også ble innført både arbeidsfolk og eksotiske bruder fra orienten den gang også?

Litt usikker på kildene dine men denne her er nok mer oppklarende og ditt toskete forsøk på komikk faller på sin egen urimelighet...

Fakta Marsipan er laget av søte mandler. Inne i selve mandelfrukten finnes et hardt skall som rommer to frøkjerner; mandlene. Mandlene vokser på mandeltrær som i dag dyrkes under alle slags klimaforhold. Trærne blir 6-8 meter høye. Blomstene på mandeltreet er hvite og trærne er usedvanlig vakre når de står i full blomst. Noen trær har rosa blomster og disse trærne bærer frem bitre mandler. De bitre mandlene brukes til å smaksette søte mandelmasser.

Marsipan kommer av latin, Marci panis, som betyr Marcus’ brød. Marsipanen har sin opprinnelse i Persia og India mange år før Kristi fødsel. Navnet stammer fra Venezia og byens skytsengel, Marcus, som også har gitt navnet til den berømte Marcusplassen. Noen mener også at den er oppkalt etter disippelen Markus, som delte ut brød av mandler og sukker til de aller fattigste. Mandel er hovedbestandelen i marsipan. Mandeltreet er kjent fra Midtøsten mange tusen år før vår tidsregning. Derfra spredde den seg over store deler av den tempererte verden.

2

Alkohol er selvsagt ikke en islamsk eller arabisk oppfinnelse, da folk har drukket dette i mange tusen år før noen av delene eksisterte. Men det er en islamsk/arabisk oppdagelse. Det er to forskjellige ting. Før den arabiske kjemien visste folk hva de skulle gjøre for å lage rusfremkallende drikker, men hva det egentlig var de gjorde visste ingen. Den arabiske oppdagelsen bestod i at de klarte å oppdage det kjemiske stoffet alkohol.

2
GARDSDATTRA Kan du skille mellom politikk og kultur? Men for å svare på svadaet ditt, så vet jeg for lite om de ulike kulturer i de landene du ramser opp til å kunne si verken ja eller nei. Ku...

Du vet for lite for å kunne svare på om du ville vært like trygg og fri som kvinne i land som Pakistan, Iran og Saudi Arabia?

Du vêr ingenting om hva kultur er. At du tror mat og sang er alt som utgjør en kultur vitner om det. Grunnleggende verdier er sentrale i en kultur. Norge har en felles kultur, og flere subkulturer. Vet du hva en nasjonalstat er?

2
GARDSDATTRA Vært interessant å vite hva det var du spiste, navnet på retten sa meg ingenting. Når det gjelder norsk kultur, hvilken kultur skal vi da velge? Den fra øst, vest, sør eller nord?...

Når det gjelder norsk kultur, hvilken kultur skal vi da velge?

Den hvor vi viser ansiktet, tar hverandre i hånda, respekterer ytringsfrihet, religionsfrihet, lar døtre og sønner omgås og gifte seg med hvem de vil, og så videre. Hva man ønsker å lage til middag er ikke relevant.

2
GARDSDATTRA Etter å ha fulgt vgd i ni år, så har jeg virkelig fått med meg visse kulturforskjeller i Norge. Det handler om alle oss (som fortsatt er i flertall) som ønsker at alle ulike kultur...

Nix. Det var ingen selvmotsigelse i mitt innlegg av 10.09.16 01:54 - det var kun en påpekning av at du har en annen forståelse av hva som debatteres når man snakker om to kulturer som vanskelig går sammen (her: den muslimske religionskulturen vs. den vestlige slik som den norske).

……………………………………………………………….. kjempekanin Innlegg: 23884 10.09.16 01:54 Del GARDSDATTRA: Tror du som så, så anbefaler jeg deg å reise rundt i Norge. Du ville blitt forbauset over alle kulturforskjellene mellom de ulike stedene. Ikke bare er maten ulik, men også måten man hilser på, måten man tiltaler hverandre, humor og hundre andre ting. Smått som stort. Slike lokale forskjeller finner man overalt i verden.

Men det er nok ikke dette man tenker på, når man diskuterer forskjeller imellom norsk (altså vestlig) og muslimsk kultur. ………………………………………………………………..

2

Bare tanken på at vår julemarsipan og våre peppernøtter er et resultat av snikislamifisering i middelalderen ble bare så ustyrtelig komisk.

Ja, med den informasjonen så tipper jeg både ultima og bohemen har spist sin siste julemarsipan he he :)

1

et resultat av snikislamifisering

Et annet muslimsk/arabisk bidrag til vår høyt besungne kultur her på berget er jo selvsagt alkohol, om stammer fra det arabiske ordet al-kuḥl/al-kuḥūl.

Det blir vel et rush til godtemplarer og andre avholdsforeninger når dette blir kjent blant muslimmotstanderne.

1

Man skal ikke se bort fra at endel av disse menneskene ble innført mot sin vilje. Slik sett er det litt søtt å tenke på at endel norske mattradisjoner er knyttet til vår import av slaver. Dog litt usikker på hvordan svineribba passer inn.

Forøvrig er det ikke unaturlig å anta at kunnskapsrevolusjonen europa opplevde helt fra de greske filosofene og frem til opplysningstiden dro mye inspirasjon fra fødestedet til de europeiske sivilisasjonene, elvebekkenet mellom Eufrat og Tigris.

Sett i det perspektivet er det litt trist å tenke på hvordan den islamske tolkningsvariant av den abrahamittiske guden i stor grad har latt muslimske samfunn stagnere samtidig som vår og jødenes tolkning har bidratt til en relativt oppsiktsvekkende utvikling.

1

Når jeg leste dette så lo jeg høyt.

Gammelt nytt. Vi har noen lånord fra arabisk, det er da ingen hemmelighet?

Så når jeg ligger på sofaen og koser meg med marsipanen har jeg det helt greit. Det er når marsipangrisen kommer inn i bildet at det blir en kulturkrasj?

Ikkje veit eg.

Men liker god kaffe og en god madrass i senga

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk frode57 Siste svar

Ekstrem Fredric Hauge

Det var en ekstrem Fredric Hauge og Bellona som aksjonerte mot bedrifter i Norge. Det husker de av oss som er gamle nok. Hva har skjedd? Kanskje kjøpt og betalt? Og aksjonene på Munch museet og Vigela...
1
5 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Heia arabiske land

Man kan ikke noe annet enn å glede seg over arabiske lands fremgangen i fotball. Fotball er verdens største idrett. Det er morsomt når vi ser hva tribunejubel betyr. Og hvilken revansj for vestlige hy...
1
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

1000 drept i brann siden år 2000

Det ikke det glupeste en kan gjøre å bygge hus i tre. Det er for brennbart til å være trygt byggematerialer. Det bør også bli forandring på brannmeldere som brukes. De bør ha både faststrøm 230 V og...
1
4 svar

En stolt regjering . . . . ?

Jeg må si at jeg aldri har hørt så mye pissprat fra en politiker, som fra Mjøs Persen når hun snakket seg bort hos Fredrik Solvang (eller Skavlan som Hansson fra MDG kalte ham). Men jeg regner med at...
Bilde

Matkøene eser ut i Norge: Vil presse Støre

Matkøene vokser over hele landet. – Ingen skal være i tvil om at det er det vi er mest opptatt av når vi forhandler budsjett, sier SV-lederen.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Aktuelt nostalgikern Siste svar

Lesestoff for Norges Bank..

Sentralbanksjefen har uttalt at også den siste renteøkningen er noe som egentlig er/blir uproblematisk for "folk flest"... Så nye økninger er varslet i desember. Det er visst et slags "press" der ute...
1
5 svar

En upopulær regjering . . . . .

I linken står det bl.a,: "Det medfører høye energipriser, flyktningstrøm og det medfører høye matvarepriser. Dette rammer alle sammen. Men det rammer mest de som har minst fra før. Det er regjeringen...
Bilde

En upopulær regjering får nok en utfordring i fanget: — Dette rammer alle sammen

Møter 2023 med at flere nordmenn sliter med å få endene til å møtes, samtidig som det ventes en stor flyktningstrøm.


Bilde www.msn.com
1
3 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Vinter i øst

Hva stoppet Napoleon og Hitler i øst.? Russere er noen kynikere. Nato har gitt Ukraina enorme mengder våpen . Hva med å sende bøtter med strøm? Europa er igjen i krig med Russland. Når går EU land og...
1
2 svar
Laster...