Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Marsipan er hentet fra arabisk språk.

Vi har ennå i bruk retter fra Middelalderen som viser den tids forbruk av krydder, slik som peppernøtter, som med sine krydder slett ikke representerer en typisk norsk matvare. At disse kakene ennå finnes i dag, er bare et eksempel på hvor tregt det er å endre matvaner, især i forbindelse med store høytider. Mens krydderiene mest sannsynlig kom fra Østen, kom inspirasjonen fra blant annet den muslimske verden, og flere ord er hentet fra arabisk, for eksempel marsipan. Middelalderens mennesker var spesielt glad i blandinger av kanel, ingefær og safran, krydre vi i dag ofte forbinder med julen.

Når jeg leste dette så lo jeg høyt. Bare tanken på at vår julemarsipan og våre peppernøtter er et resultat av snikislamifisering i middelalderen ble bare så ustyrtelig komisk.

Til dere som virkelig tror på tøvet om en "rotekte norsk monokultur", jeg undrer meg over hvordan dere tror norsk middelaldermat kunne bli påvirket og inspirert av den muslimske verden?

Kan det ikke tenkes at det også under middelalderen kom muslimer til Norge, og at det var disse som lærte norske kokker å lage arabiske retter?

Det vi vet er at det foregikk en storstilt handel med land i Midt-Østen, også lenge før det ble åpnet handelsruter til Europa, slik at handelsferdene ble kortere og mer lettvint.

Er det en helt umulig tanke at det i tillegg til krydderier og andre lekkerier også ble innført både arbeidsfolk og eksotiske bruder fra orienten den gang også?

1
163 svar

163 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

RazorBoy

Med denne informasjonen fra Gardsdattera, blir det ikke da respektløst av oss å lage marsipangriser av marsipanen?

7

GARDSDATTRA

Det får bli opp til den enkeltes samvittighet, men regner med at salget av marsipangriser vil gå noe ned etter denne tråden :)

1

Garindan

Nei, her skal man kjøpe marsipangriser som aldri før. Tenk å skjende arabisk med griser. Det ultimate spott og spe.

1

RazorBoy

Bahm z muhms (Bamsemums) sies også å være et bidrag fra den islamske kulturen.

4

Karbonbasert_livsform

Når jeg leste dette så lo jeg høyt. Bare tanken på at vår julemarsipan og våre peppernøtter er et resultat av snikislamifisering i middelalderen ble bare så ustyrtelig komisk.

Artig tråd, men pussig at ingen har nevnt de mest opplagte som har vandret inn fra eller via arabisk: Sukker og kaffe.

Så har vi arabiske tall selvfølgelig, som 1, 2, 3 osv. i motsetning til romertall, I, II, III, mye lettere å regne med... så var da også araberne bedre i matematikk en gang i tiden, noe som "algebra", "siffer" og "zero" minner oss om - de lærte oss jo å regne med null. Men akk, de "arabiske" tallene stammer visstnok fra India.

Når jeg tenker over det, har vi jo også alkove. Ja og mamelukk (slave på klassisk arabisk ifølge min ordbok), admiral, almanakk...

Marsipan er derimot av litt usikkert opphav, men det kan komme fra arabisk - som igjen kan ha hentet det fra gresk. Noe som får meg til å tenke på andre ord av stor betydning, som demokrati.

De arabiskspråklige landene ser imidlertid ikke ut til å være noen storeksportører av låneord i dag, det er lenge siden 1200-tallet etter hvert. Ja bortsett fra hijab, nikab, burka og Jihad og fatwa og slikt da. Kanskje det tyder på at disse kulturene har sakket akterut?

Når det gjelder å ta inn ord sammen med kulturelle fenomener, enten det er rock & roll eller mat, har vi jo lange tradisjoner. Men vi ble ikke et "pottitland" på grunn av masseinnvandring av quechua-indianere fra Andesfjellene.

3

jeangabin

De gamle romerne hadde salt og pepper til maten, vistnok. I romertiden kunne du gå på restaurant og ta en halvliter. I middelalderen i norge hadde de også vin og pepper, men bare de rikeste. Vikingene reiste trolig mye til midtøsten, og kunne sikkert alt om islam. De var globtrottere. Romerne var vist helt bortei kina og handlet. Jeg tror vi undervurderer handelen i gamle dager. Jeg tror også vi undervurderer menneskene. De var like smarte som oss i dag, men hadde andre rammer.

3

Strandereng

Jepp. Vikingene reiste over alt, og de tok med seg det meste hjem, være seg krydder, matkultur, stoffer, smykker, penger og "Mykje Anna".

1

broren_til_noen

"Mykje Anna"

Tok de med seg henne også?

Hvem var hun forresten?

1

sanila

Tja, og hva tok de med ut.

Kanskje det var som i dag. Man tar alt man kan få.

1

LANGEMANN-1968

. Vikingene reiste trolig mye til midtøsten,

Miklagard var jo en viktig by for vikingene, så jeg vil anta de reiste en del rundt i østen ja.

1

bjoro33

Vikingene reiste trolig mye til midtøsten, og kunne sikkert alt om islam.

Ja de reiste til Serkland på plyndringstokt.

1

liber_baron

Jeg venter bare på om noen skal nevne tilslørte bondepiker.

Det kommer nok.

3

hensmichr

Tilslørte bondepiker. (For en tråd. Makan :/)

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...