Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Dagens nyhetsbilde forteller oss at det er oppdaget giftig polsk frukt i Sverige, ICA må skrote 20 tonn epler som hadde 8 ganger høyere farlige sprøytemidler enn tillatt. Dette er et kjemisk sprøytemiddel som er tillatt brukt i en del andre EU-land også, og det påvirker sentralnervesystemet. Ikke tillatt brukt i Norge. Vi bør prise oss lykkelige over at norske bønder er generelt blant de i verden som bruker minst gift på planter/matproduksjon, samt også f.eks. minst antibiotika i dyreholdet (Tyskland bruker her ca. 50 ganger så mye visstnok, og også Danmark bruker mye mer enn Norge, begge pga. sitt industrilandbruk i husdyrholdet).

Vi bør sette pris på den relativt rene maten i Norge og slutte med "Hegnar-aktig" nedrakking av bøndene våre. Med tanke på alle de strenge regler/forordninger/direktiver som EU trer ned over hodene på oss, og som de tydeligvis mener skal gi befolkningen en bedre tilværelse (slik må det jo tolkes!), så er det svært underlig at de kan "holde på slik" som i nevnte tilfelle med de polske eplene. Noen som vet hvorfor? (Det skulle vel aldri i verden ha noe med penger og fortjeneste å gjøre...?).

Nei takk til slik EU-frukt iallfall.

1
24 svar

24 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

KansjeD

https://www.nrk.no/livsstil/_-sproytemidlene-er-ikke-farlige-1.11170060

"Ifølge statsinspektør Anders Jansson ved Livsmedelverket, skal all frukt og grønt i EU tilfredsstille strenge grenseverdier for bruk av sprøytemidler. Dette gjelder også frukt og grønt som importeres inn til EU-land.

– De grenseverdiene som er tillatt innen EU er på et nivå som gjør at man ikke trenger å vaske og skylle frukten, sier Anders Jansson til NRK.no

Han legger til at EUs grenser er satt med tanke på at enkelte ikke vasker frukten de kjøper.

– Det er mange som kjøper frukt og spiser den uten å vaske først, og det ble tatt høyde for da grenseverdiene ble satt, sier Jansson.

– Så du kan kjøpe et eple på butikken og spise det, uten å vaske eplet først?

– Ja!, svarer Jansson."

2

Serutover

Ja, skulle ikke forundre meg om rapporten som TS hørte på radio hadde opprinnelse i rent oppspinn. Ikke sjekk en god historie, og vas om det fæle EU slår alltid an.

1

JonIB

Rapporten var reell, den er publisert på svenske Livsmedelsverkets sider.

1

1769

Nei takk til slik EU-frukt iallfall.

Et EU-land oppdager at et annet EU-land har brutt EU's regler. Og dermed var det EU det var noe galt med? Interessant logikk...

1

JonIB

Det er snart bare EU som tillater det aktuelle virkestoffet å bli brukt, så skal en finne rester av dette stoffet må det nødvendigvis komme fra EU, eventuelt en eller annen banan-republikk.

1

1769

Et raskt wikisøk viser at stoffet er tillatt i 22 EU-land, og da bare innenfor de maksimalverdiene som EU har tillatt fra august i år. Andre land, som f.eks. Tyskland, tillater ikke produkter med dette stoffet. EU har altså begrenset bruken av stoffet, og det er opp til medlemslandene å eventuelt forby det fullstendig.

I USA er det forbudt til hjemmebruk, men tillatt i landbruket.

1

Rhabagatz

Nå inneholder disse eplene 0.08 mg/k, den nye EU-grensen er 0.01 mg/k, men den var tidligere 0.5 mg/k. Her er det nok bare en produsent som har vært sløv mtp hva lovendringen.

Ellers tror jeg du skal titte på produksjonsland neste gang du kjøper epler - det er svært skjeldent du spiser norske epler fra butikken....

Det beste er nok å skrelle frukten, men et alternativ er en skikkelig vask....

1

1769

Nå inneholder disse eplene 0.08 mg/k, den nye EU-grensen er 0.01 mg/k, men den var tidligere 0.5 mg/k. Her er det nok bare en produsent som har vært sløv mtp hva lovendringen.

For ordens skyld så trådte denne nye forordningen i kraft den 10.august 2016. Målingen i Sverige ble gjort første september, altså tre uker etterpå. Et alvorlig brudd på reglene selvsagt, men ikke veldig stor grunn til dramatikk.

1

sanila

Nei takk til slik EU-frukt iallfall.

Nei, det skjønner jeg .

Jeg har skrevet en del om akkurat dette med resistent, og ukrutts bekjempelse, med mye tyn til følge.

Der er bare noe du ikke tenker helt over. det er at Norge kan aldri bli selv forsynt.,

Hvis du vil ha appelsiner f.eks de gror dårlig i Norge.

Jeg takker med så også for norsk oppdretts laks om jeg spiste fisk.

Det nytter ganske enkelt ikke bare at skryte av hvor "flinke" man er. Norge og nordmenn , er helt avhengig av andre uansett.

Når man dyrker mot naturen, så vil det vise seg før eller siden.

1

nostalgikern

Der er bare noe du ikke tenker helt over. det er at Norge kan aldri bli selv forsynt.,

Vi har veldig mye fine epler fra Vestlandet og annen frukt. Iallfall burde vi ikke tillate import fra land som tillater bruk av det her før nevnte plantevernmiddelet. Helt sprøtt at EU har tillatt dette så lenge som de har. For noen skjødesløse byråkrater. (Men direktiver i fleng ellers greier de å komme opp med for å få sysselsatt disse hordene med byråkrater).

Når det gjelder appelsiner, så er det noe som MÅ skrelles, ingen fare med slik frukt. Israel eksporterer gode appelsiner...

1

sanila

Norge blir neppe selv forsynende ved hjelp av epler.

Det er noe vås at tro at slikt kun påvirker skallen. ., DEt er naturligvis i jordsmonnet, og dermed i frukten., Jeg lurer alvorlig på om man tenker noe særlig, men bare er ute på at få rett..

1

Serutover

Norske epler smaker surt, kunne ikke tenke meg å bytte ut utenlandske med disse. Da heller gå uten.

1

Speciale

Vi har veldig mye fine epler fra Vestlandet og annen frukt

For del, det er mye god frukt i Norge, fra Hardanger, Lier, Midt-Telemark, etc. Men, problemet i Norge er at vi har sesong. Epler høstet i august kan ikke selges i mars, ihvertfall ikke som annet enn eplemost, syltetøy, o.l.

Så når det ikke er sesong i Norge, så står vi mellom frossen fruktog fabrikerte produkter av råvare. Det hadde vært dårlig butikk for folkehelsa, om vi kun skulle spist norske varer hele året.

1

totem

Har du en link? Etter kampanjene mot CB's "margarin-is" og Lidl, er jeg ikke overbevist...

1

nostalgikern

Har du en link? Etter

Det var enten i NRK-nyhetene kl. 06.30 eller TV2-nyhetene i morges, men jeg tror det var i radionyhetene. Har prøvd å søke opp i NRKs Nyhetsmorgen, men der ser det ut til at selve nyhetssendingen nå er redigert bort, og de tilbyr bare gjenhør med diverse temainnslag. Merkelig at en slik nyhet ikke får større dekning iallfall, skikkelig farlige saker er det jo (mulig det ikke importeres utenlandsk frukt hit til landet akkurat nå på høsten fordi det er vel noe med at norsk frukt skal ha forrang, var det ikke noe slik?). (Men ellers i året da gitt...).

1

JonIB

Har du en link?

"ICA tilbakekaller"

Prinsippet i Norge er at man kun godkjenner ett preparat pr virkeområde, og da kun det minst skadelige/giftige preparatet. Godkjenning gjelder for 5 år, og har et mer fornuftig preparat kommet på markedet vil eldre preparat ikke regodkjennes. Dette gjør at man har lavere sjanse for forgiftning, i tillegg til en større mulighet til å bekjempe resistens (et kjent problem i mange andre land er multiresistens, DVs skadegjørere som blir resistente mot flere sprøytemidler).

1

perchri

Frukt og grønt er alle sprøytet. Over tid gir det helseeffekter,så vi slipper ikke unna,med å "spise sundt" hvor enn vi gjerne ønsker. Det som er så begredelig er at stoffer som brukes påstås testet. Ingen foretar noen coctail tester? Hva når forskjellige stoffer blandes? Ugress salt (natriumklorat) ser ut som sukker og alene ikke farlig. Blander man dette sammen med sukker 1:1 blir det et farlig sprengstoff. Kanskje på tide å teste alle kombinasjoner av tilsettnings stoffer ,med andre ord, teste coctailer?

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...