En æra er dessverre over. 2. desember stenger VGD.no. Mer info.

Aktuelt

nostalgikern

Giftig EU-frukt...

Dagens nyhetsbilde forteller oss at det er oppdaget giftig polsk frukt i Sverige, ICA må skrote 20 tonn epler som hadde 8 ganger høyere farlige sprøytemidler enn tillatt. Dette er et kjemisk sprøytemiddel som er tillatt brukt i en del andre EU-land også, og det påvirker sentralnervesystemet. Ikke tillatt brukt i Norge. Vi bør prise oss lykkelige over at norske bønder er generelt blant de i verden som bruker minst gift på planter/matproduksjon, samt også f.eks. minst antibiotika i dyreholdet (Tyskland bruker her ca. 50 ganger så mye visstnok, og også Danmark bruker mye mer enn Norge, begge pga. sitt industrilandbruk i husdyrholdet).

Vi bør sette pris på den relativt rene maten i Norge og slutte med "Hegnar-aktig" nedrakking av bøndene våre. Med tanke på alle de strenge regler/forordninger/direktiver som EU trer ned over hodene på oss, og som de tydeligvis mener skal gi befolkningen en bedre tilværelse (slik må det jo tolkes!), så er det svært underlig at de kan "holde på slik" som i nevnte tilfelle med de polske eplene. Noen som vet hvorfor? (Det skulle vel aldri i verden ha noe med penger og fortjeneste å gjøre...?).

Nei takk til slik EU-frukt iallfall.

1
24 svar

https://www.nrk.no/livsstil/_-sproytemidlene-er-ikke-farlige-1.11170060

"Ifølge statsinspektør Anders Jansson ved Livsmedelverket, skal all frukt og grønt i EU tilfredsstille strenge grenseverdier for bruk av sprøytemidler. Dette gjelder også frukt og grønt som importeres inn til EU-land.

– De grenseverdiene som er tillatt innen EU er på et nivå som gjør at man ikke trenger å vaske og skylle frukten, sier Anders Jansson til NRK.no

Han legger til at EUs grenser er satt med tanke på at enkelte ikke vasker frukten de kjøper.

– Det er mange som kjøper frukt og spiser den uten å vaske først, og det ble tatt høyde for da grenseverdiene ble satt, sier Jansson.

– Så du kan kjøpe et eple på butikken og spise det, uten å vaske eplet først?

– Ja!, svarer Jansson."

2

Har du en link? Etter kampanjene mot CB's "margarin-is" og Lidl, er jeg ikke overbevist...

1
totem Har du en link? Etter kampanjene mot CB's "margarin-is" og Lidl, er jeg ikke overbevist...

Har du en link? Etter

Det var enten i NRK-nyhetene kl. 06.30 eller TV2-nyhetene i morges, men jeg tror det var i radionyhetene. Har prøvd å søke opp i NRKs Nyhetsmorgen, men der ser det ut til at selve nyhetssendingen nå er redigert bort, og de tilbyr bare gjenhør med diverse temainnslag. Merkelig at en slik nyhet ikke får større dekning iallfall, skikkelig farlige saker er det jo (mulig det ikke importeres utenlandsk frukt hit til landet akkurat nå på høsten fordi det er vel noe med at norsk frukt skal ha forrang, var det ikke noe slik?). (Men ellers i året da gitt...).

1
totem Har du en link? Etter kampanjene mot CB's "margarin-is" og Lidl, er jeg ikke overbevist...

Har du en link?

"ICA tilbakekaller"

Prinsippet i Norge er at man kun godkjenner ett preparat pr virkeområde, og da kun det minst skadelige/giftige preparatet. Godkjenning gjelder for 5 år, og har et mer fornuftig preparat kommet på markedet vil eldre preparat ikke regodkjennes. Dette gjør at man har lavere sjanse for forgiftning, i tillegg til en større mulighet til å bekjempe resistens (et kjent problem i mange andre land er multiresistens, DVs skadegjørere som blir resistente mot flere sprøytemidler).

1

Nei takk til slik EU-frukt iallfall.

Nei, det skjønner jeg .

Jeg har skrevet en del om akkurat dette med resistent, og ukrutts bekjempelse, med mye tyn til følge.

Der er bare noe du ikke tenker helt over. det er at Norge kan aldri bli selv forsynt.,

Hvis du vil ha appelsiner f.eks de gror dårlig i Norge.

Jeg takker med så også for norsk oppdretts laks om jeg spiste fisk.

Det nytter ganske enkelt ikke bare at skryte av hvor "flinke" man er. Norge og nordmenn , er helt avhengig av andre uansett.

Når man dyrker mot naturen, så vil det vise seg før eller siden.

1
sanila [sitat…] Nei, det skjønner jeg . Jeg har skrevet en del om akkurat dette med resistent, og ukrutts bekjempelse, med mye tyn til følge. Der er bare noe du ikke tenker helt over. det...

Der er bare noe du ikke tenker helt over. det er at Norge kan aldri bli selv forsynt.,

Vi har veldig mye fine epler fra Vestlandet og annen frukt. Iallfall burde vi ikke tillate import fra land som tillater bruk av det her før nevnte plantevernmiddelet. Helt sprøtt at EU har tillatt dette så lenge som de har. For noen skjødesløse byråkrater. (Men direktiver i fleng ellers greier de å komme opp med for å få sysselsatt disse hordene med byråkrater).

Når det gjelder appelsiner, så er det noe som MÅ skrelles, ingen fare med slik frukt. Israel eksporterer gode appelsiner...

1
nostalgikern [sitat…] Vi har veldig mye fine epler fra Vestlandet og annen frukt. Iallfall burde vi ikke tillate import fra land som tillater bruk av det her før nevnte plantevernmiddelet. Helt...

Vi har veldig mye fine epler fra Vestlandet og annen frukt

For del, det er mye god frukt i Norge, fra Hardanger, Lier, Midt-Telemark, etc. Men, problemet i Norge er at vi har sesong. Epler høstet i august kan ikke selges i mars, ihvertfall ikke som annet enn eplemost, syltetøy, o.l.

Så når det ikke er sesong i Norge, så står vi mellom frossen fruktog fabrikerte produkter av råvare. Det hadde vært dårlig butikk for folkehelsa, om vi kun skulle spist norske varer hele året.

1
nostalgikern [sitat…] Vi har veldig mye fine epler fra Vestlandet og annen frukt. Iallfall burde vi ikke tillate import fra land som tillater bruk av det her før nevnte plantevernmiddelet. Helt...

Norge blir neppe selv forsynende ved hjelp av epler.

Det er noe vås at tro at slikt kun påvirker skallen. ., DEt er naturligvis i jordsmonnet, og dermed i frukten., Jeg lurer alvorlig på om man tenker noe særlig, men bare er ute på at få rett..

1
sanila Norge blir neppe selv forsynende ved hjelp av epler. Det er noe vås at tro at slikt kun påvirker skallen. ., DEt er naturligvis i jordsmonnet, og dermed i frukten., Jeg lurer alvor...

Det er noe vås at tro at slikt kun påvirker skallen. ., DEt er naturligvis i jordsmonnet, og dermed i frukten.,

Det er i dette tilfellet snakk om spraying av selve frukten under modningstiden, selvfølgelig. Rart at div. medier ikke grep fatt i denne historien om de svært giftige eplene, det hele ble nok dysset ned... (av EU-tilhengere i div. redaksjoner sikkert). Svært få nordmenn har derfor hørt om saken, og utpå vinteren spiser de nok polakk-epler som aldri før, uten å verken skylle dem eller skrelle dem. Jeg sier nei takk til denslags frukt iallfall...

1
JonIB [sitat…] "ICA tilbakekaller" Prinsippet i Norge er at man kun godkjenner ett preparat pr virkeområde, og da kun det minst skadelige/giftige preparatet. Godkjenning gjelder for 5 år...

Frukt og grønt er alle sprøytet. Over tid gir det helseeffekter,så vi slipper ikke unna,med å "spise sundt" hvor enn vi gjerne ønsker. Det som er så begredelig er at stoffer som brukes påstås testet. Ingen foretar noen coctail tester? Hva når forskjellige stoffer blandes? Ugress salt (natriumklorat) ser ut som sukker og alene ikke farlig. Blander man dette sammen med sukker 1:1 blir det et farlig sprengstoff. Kanskje på tide å teste alle kombinasjoner av tilsettnings stoffer ,med andre ord, teste coctailer?

1

Nå inneholder disse eplene 0.08 mg/k, den nye EU-grensen er 0.01 mg/k, men den var tidligere 0.5 mg/k. Her er det nok bare en produsent som har vært sløv mtp hva lovendringen.

Ellers tror jeg du skal titte på produksjonsland neste gang du kjøper epler - det er svært skjeldent du spiser norske epler fra butikken....

Det beste er nok å skrelle frukten, men et alternativ er en skikkelig vask....

1
perchri Frukt og grønt er alle sprøytet. Over tid gir det helseeffekter,så vi slipper ikke unna,med å "spise sundt" hvor enn vi gjerne ønsker. Det som er så begredelig er at stoffer som br...

Frukt og grønt er alle sprøytet. Over tid gir det helseeffekter,så vi slipper ikke unna,med å "spise sundt" hvor enn vi gjerne ønsker.

Ja, alt (eller i allefall det aller meste) er sprøytet, og det er faktisk også slik at både kvalitetsmessig, ernæringsmessig og ressursmessig er det fornuftig å bruke plantevernmidler, så lenge de brukes riktig.

Kvalitetsmessig vil vekster som gis gode vokseforhold være av høyere kvalitet, de vil generelt sett ha en normal utvikling med høyt næringsopptak og høy næringslagring i veksten, og ressursmessig vil man få høyere avlinger med samme innsatsfaktor.

Norge er et av de landene med en streng tilnærming til bruk av plantevernmidler, og et lavt behov (mildt klima = færre skadegjørere). Vi tillater kun de minst giftige midlene, og fremmer bruk av lave doser på rett tidspunkt, med lang behandlingsfrist mellom behandling og høsting.

Det aktuelle stoffet det ble funnet rester av i de polske eplene er et insektmiddel som er forbudt i Norge og norden for øvrig - til og med i USA har man valgt å forby dette stoffet på grunn av påviste skadevirkninger (nevrologiske skader). I EU valgte man i stedet nylig å redusere terskelen for konsentrasjon av dette middelet i fødevarer...

1
nostalgikern [sitat…] - Også økologisk dyrket frukt/grønt?... Du skrev jo "alle".

..jeg gjorde det. Garrantier for økologisk produksjon har jeg selv vært vidne til er så som så. Et tilfelle, hvor poteter ble tatt fra vanlig produksjon og lagt i poser med stempel økologisk. Om dett er gjengs....vel..vel...jeg er ikke naiv,så her er det lette penger å hente. Forøvrig er det meste garrantert dyrket i friluft,med de tilhengende forgiftnings nedfall det medfører. Vi slipper ikke unna forgiftning,noe som økende allergier tilsier. Men den som tror...........................tro flytter fjell.

1

Nei takk til slik EU-frukt iallfall.

Et EU-land oppdager at et annet EU-land har brutt EU's regler. Og dermed var det EU det var noe galt med? Interessant logikk...

1
Rhabagatz Nå inneholder disse eplene 0.08 mg/k, den nye EU-grensen er 0.01 mg/k, men den var tidligere 0.5 mg/k. Her er det nok bare en produsent som har vært sløv mtp hva lovendringen. Elle...

Nå inneholder disse eplene 0.08 mg/k, den nye EU-grensen er 0.01 mg/k, men den var tidligere 0.5 mg/k. Her er det nok bare en produsent som har vært sløv mtp hva lovendringen.

For ordens skyld så trådte denne nye forordningen i kraft den 10.august 2016. Målingen i Sverige ble gjort første september, altså tre uker etterpå. Et alvorlig brudd på reglene selvsagt, men ikke veldig stor grunn til dramatikk.

1
JonIB Det er snart bare EU som tillater det aktuelle virkestoffet å bli brukt, så skal en finne rester av dette stoffet må det nødvendigvis komme fra EU, eventuelt en eller annen banan-r...

Et raskt wikisøk viser at stoffet er tillatt i 22 EU-land, og da bare innenfor de maksimalverdiene som EU har tillatt fra august i år. Andre land, som f.eks. Tyskland, tillater ikke produkter med dette stoffet. EU har altså begrenset bruken av stoffet, og det er opp til medlemslandene å eventuelt forby det fullstendig.

I USA er det forbudt til hjemmebruk, men tillatt i landbruket.

1

Lignende innlegg

Aktuelt juppi Siste svar

Pinnekjøtt er oppskrytt.

I butikken ligger det nå hauger med Pinnekjøtt og de har startet reklamen alt i november. Hvem spiser det? Hvor mye kastes etter jul fra butikkene? Med de dyre prisene er det ikke rart folk ikke kjøpe...
1
8 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

1000 drept i brann siden år 2000

Det ikke det glupeste en kan gjøre å bygge hus i tre. Det er for brennbart til å være trygt byggematerialer. Det bør også bli forandring på brannmeldere som brukes. De bør ha både faststrøm 230 V og...
1
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Heia arabiske land

Man kan ikke noe annet enn å glede seg over arabiske lands fremgangen i fotball. Fotball er verdens største idrett. Det er morsomt når vi ser hva tribunejubel betyr. Og hvilken revansj for vestlige hy...
1
3 svar

En stolt regjering . . . . ?

Jeg må si at jeg aldri har hørt så mye pissprat fra en politiker, som fra Mjøs Persen når hun snakket seg bort hos Fredrik Solvang (eller Skavlan som Hansson fra MDG kalte ham). Men jeg regner med at...
Bilde

Matkøene eser ut i Norge: Vil presse Støre

Matkøene vokser over hele landet. – Ingen skal være i tvil om at det er det vi er mest opptatt av når vi forhandler budsjett, sier SV-lederen.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Politikk - Norsk frode57 Siste svar

Ekstrem Fredric Hauge

Det var en ekstrem Fredric Hauge og Bellona som aksjonerte mot bedrifter i Norge. Det husker de av oss som er gamle nok. Hva har skjedd? Kanskje kjøpt og betalt? Og aksjonene på Munch museet og Vigela...
1
3 svar
Aktuelt nostalgikern Siste svar

Lesestoff for Norges Bank..

Sentralbanksjefen har uttalt at også den siste renteøkningen er noe som egentlig er/blir uproblematisk for "folk flest"... Så nye økninger er varslet i desember. Det er visst et slags "press" der ute...
1
5 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

En upopulær regjering . . . . .

I linken står det bl.a,: "Det medfører høye energipriser, flyktningstrøm og det medfører høye matvarepriser. Dette rammer alle sammen. Men det rammer mest de som har minst fra før. Det er regjeringen...
Bilde

En upopulær regjering får nok en utfordring i fanget: — Dette rammer alle sammen

Møter 2023 med at flere nordmenn sliter med å få endene til å møtes, samtidig som det ventes en stor flyktningstrøm.


Bilde www.msn.com
1
3 svar
Laster...