Aktuelt

Il-Pirata

Hvis de ikke liker Facebook – slutt å bruk dem!

https://www.nrk.no/ytring/kjaere-espen-1.13127964

For 6 år siden kuttet jeg ut den idiotiske Facebook. Hvorfor? jo fordi jeg har ikke noe behov for at resten av verden skal ta del i mitt liv. Ikke har jeg mindreverdighetskomplekser og trenger en haug av bekreftelser ("likes"), jeg er trygg på meg selv, jeg trenger rett og slett ikke omverdenens bekreftelse på det. Søk opp linken og slett den idiotiske FB kontoen din en gang for alle er min oppfordring, det gjelder deg også Erna.....!.

Facebook tar eierskap over alt du legger ut. Diverse etater bruker FB som informasjon om deg, ta til vettet og kutt ut galskapen, slik jeg gjorde for mange, mange år siden, ikke gi enhver idiot tilgang til ditt liv.

Nå protesterer Aftenposten for all verden. Spørsmålet er om de likevel blir med på ferden? Antagelig ? mye skrål og lite handling vil jeg tro.

Hvor mange av VGD's debattanter følger mitt eksempel? Hvor mange er flokkdyr? (sauer) og har behov for bekreftelse fra andre på sin egen eksistens?

8
76 svar

Norges store kampsak : "Men vi må få lov til å publisere bilder av nakne barn hvis konteksten støtter vår agenda."

Jeg vrir meg i skam. Folk lar seg rive med. Er det ikke nok bilder av krigens grusomheter dere kan publisere og kose dere med ? Jeg forstår ingenting av tankegangen til de som mener det SKAL være lov å bruke slike bilder.

4
hillebillys Ta på deg brillene. Selv om bildet har stor historisk betydning, så er det faktisk ett nakent barn på det bildet...

Er det virkelig mulig å tenke så sneversynt.

For oss som var unge da Vietnamkrigen raste, vi ser ingen naken jente på bildet. Vi ser en jentunge som holdt på å dø av napalm. Heldigvis overlevde hun. Hvordan det gikk med de andre barna som også brant av napalm, det får vi aldri vite.

Kan du fatte hvilke smerter disse barna opplevde da bildet ble tatt, kan du fatte hvordan jenta uten klær opplevde dette?

Jeg kan ikke og vil heller ikke prøve å fatte det. Men det jeg fatter er at dette bildet viser krigens ufattelige lidelser.

3

Jeg skjønner ikke helt dette "hatet" mot at Facebook sletter dette. Nå har riktignok Facebook utviklet seg til å bli noe mer enn å hilse på gamle kjente, men at Erna Solberg omtrent sier at Facebook prøver å skrive om historien ved å fjerne slike bilder blir drøyt.

Hvilket ansvar har egentlig Facebook til å vise slikt? De står vel ganske fritt til å gjøre akkurat som de selv vil. Det er ingen som har tvunget folk til å være medlem av Facebook.

Så fjernes altså ett bilde av sikkert flere hundre tusen som absolutt burde slettes, fordi det har historisk verdi. Akkurat som bilde er borte for evig og alltid når noen i Facebook trykket på sletteknappen. Det er vel ikke Facebook sin oppgave og fortelle historien?

Hva blir det neste tenker jeg da. En barn fremstilt seksuelt med kunst som skjold? At en eller annen syk kunstner har tatt bilde av barn i utfordrende posisjoner for å skape debatt om et eller annet og når bilde blir slettet så blir det ramaskrik for at Facebook holder igjen kunsten, og at kunst aldri skal sensureres? Igjen, det ville aldri vært Facebook sin oppgave å videreformidle kunst. De står fritt til å gjøre akkurat hva de vil.

Historien bør kunne fortelles på andre plattformen enn Facebook. Dette er storm i vannglass, og man burde heller være glad for at Facebook faktisk har et slikt filter, som sikkert har fjernet mangfoldige bilder som ikke burde være tilgjengelig.

2
FlGARO Jeg skjønner ikke helt dette "hatet" mot at Facebook sletter dette. Nå har riktignok Facebook utviklet seg til å bli noe mer enn å hilse på gamle kjente, men at Erna Solberg omtren...

Så fjernes altså ett bilde av sikkert flere hundre tusen som absolutt burde slettes, fordi det har historisk verdi. Akkurat som bilde er borte for evig og alltid når noen i Facebook trykket på sletteknappen. Det er vel ikke Facebook sin oppgave og fortelle historien?

Saken er vel at facebook begynner å nærme seg et mediehus. De prøver jo også å inngå avtaler med media rundt om i verden at nyheter skal publiseres via facebook.

Selv om det er tragisk, så har jeg flere venner som faktisk ikke leser aviser eller ser på nyhetene i det hele tatt, det de får med seg av nyheter er det som dukker opp i facebook feeden.

Facebook er jo et privat selskap og kan gjøre akkurat som de vil, men jeg skjønner godt problematikken når de har blitt så store som nå, at man da kan mene at de må ta et litt mer seriøst ansvar for formidling.

2
Speciale [sitat…] Selvsagt, det er mange mennesker som trives som einstøinger og som synes VGD dekker ens behov for sosial omgang. For min del er ikke det nok, og er glad i å besøke venner...

så går man faktisk glipp av mye uten Facebook.

Nå er jeg på facebook selv om jeg ikke er spesielt aktiv. Jeg kan love deg at jeg hadde klart meg fint uten.

Når det gjelder sensur av dette bildet så kan vel de fleste være enig i at det er temmelig idiotisk.

Men nå har vi jo denne enorme frykten for nakenhet da som virkelig har preget mennesket i nyere tid og den frykten ser bare ut til å vokse enormt. Selv om det absolutt ikke er nakenhet som det fokuseres på i det aktuelle bildet.

2

Hvor mange av VGD's debattanter følger mitt eksempel?

Har fulgt det i mange år - godt innlegg.

2

Saka går no verda rundt, frå England (The Guardian) og Frankrike (le Figaro) til Argentina (Clarin). Biletet vert brukt av avisene, og det fine med det heile er at lesarane vert minte om gringanes brotsverk i Vietnam. Ein skulle ha trudd Vietnamkrigen ville ha gjevi dei ein lærepenge for genrasjonar, men i dette århundret har dei vori verre enn nokon gong (Afghanistan, Irak, Jugoslavia, Libya, Somalia ....) Merkeleg at klimafolket ikkje er oppteki av CO2 etter bombeslepp eller napalmbrannar. Samvetet og hugsen er selektive, og no vil Facebook hjelpa oss å gløyma Vietnamkrigen. Resultatet er det motsette.

2

Hvor mange av VGD's debattanter følger mitt eksempel? Hvor mange er flokkdyr? (sauer) og har behov for bekreftelse fra andre på sin egen eksistens?

Ironien når du oppfordrer folk til å gjøre som deg, i samme avsnitt som du kaller mennesker flokkdyr… Lead the way, shepherd!

Selv er jeg på facebook 24/7, men jeg utnytter ikke på langt nær alle funksjonene som blir tilbudt. Det går mest som en chattekanal - bilder, statuser, oppdateringer på hva jeg hadde til middag og likes holder jeg meg langt unna. Når 95% av de jeg kjenner også har facebook er det rett og slett den enkleste måten å holde kontakten med mennesker på.

2
FrannyLee [sitat…] Gode bøker på nattbordet og hyllemeter på hyllemeter fylt opp med bøker i mi private boksamling i kjelleren. ca rundt 1000 er viktigere enn alt på TV og nett. Ca 100 i bok...

Og hva har det med mitt innlegg å gjøre?

Du har null og niks peiling på hva jeg har av bøker, men siden du insisterer så kan jeg fortelle at jeg har 4 fulle Billy bokhyller av kokebøker + 6 bæreposer med kokebøker(kjøpte de nylig på ett posesalg), svært mye norsk skjønnlitteratur gitt ut mellom 1900-1960, masse faglitteratur gitt ut mellom 1995-2015. Hadde jeg hatt plass til å ha alt i bokhyller, så kunne jeg gitt ett eksakt antall, men jeg slår nok deg ganske så glatt.

Hva jeg har på nattbordet? Der ligger det i skrivende stund 4 kokebøker, en bok av Lornts Mørkved(oppvekst i kruttrøyk) som jeg leser for 4.gang og nettbrettet som i all hovedsak blir brukt til å lese bøker på Kindle samt bokhylla.no

Diverse, pappaen min er nok sterkere enn din.

2
GARDSDATTRA [sitat…] Kan du forklare ditt syn på dette litt mer inngående? Det ble litt vanskelig å forstå hvorfor du ikke skjønner dette "hatet" mot at FB slettet bildet.

De bruker programmer for å finne og slette slike bilder. Man bør ikke tenke på dette bildet som er slettet, men de tusenvis av bildene som faktisk blir slettet på grunn av dette.

Facebook er også en høyst frivillig greie, og de må få lov til å styre slik de selv vil. Facebook er uansett ikke et talerør for historien, det må da finnes andre plattformer for folk som vil fortelle om historien enn akkurat Facebook.

Som jeg skrev tidligere, hva om en kunster lager et prosjekt med barn i upassende stillinger, eller bildet Spiritual America. Skal dette også godkjennes? Hvis ikke så sensurerer jo Facebook kunst.

2

Lurer på om norsk presse og statsministeren nå skal ta for seg sensuren og den manglende ytringsfrihet på landets største debattforum, VGD? Eller tåler de så inderlig vel, den urett som ikke rammer dem selv?

2
Speciale [sitat…] Selvsagt, det er mange mennesker som trives som einstøinger og som synes VGD dekker ens behov for sosial omgang. For min del er ikke det nok, og er glad i å besøke venner...

Når du forsvant fra Facebook, så var det ikke spesielt mye mer enn sosial skryt og forsøke å være noen man ikke er. I dag er det langt mer, og med mindre man er en einstøing, så går man faktisk glipp av mye uten Facebook

Dummeste jeg har hørt. Jeg har vært på Facebook lenge og selv om det er kommet mange nye funksjoner og effekter rundt FB er drivet til å bruke det akkurat den samme. Eksponering, skjønnmaling og snoking. Alt rundt er bare uvesentlig tilleggsprodukter.

Istedenfor å lire av deg floskler kan du jo heller gå litt i detalj hva som er så fantastiske nye bruksområder av FB i dag ift for 6 år siden?

Og nei, man er faen meg ingen einstøing, særing eller noe annet negativt utelukkende fordi man ikke er på FB. Slikt syn er det det barn som ikke vet bedre som har.

Og nøyaktig hva er det man går "glipp" av som er så livsviktig og livsendrende at man ikke kan la være å være aktiv på FB?

Opplys oss!

2

Nå protesterer Aftenposten for all verden.

Først av alt, jeg støtter ditt syn på Facebook. Nice one :).

At Aftenposten protesterer er veldig veldig komisk.

Dagen etter Utøya stengte Aftenposten sin Debattcental. Den ble stengt på ubestemt tid. Det ble til slutt nedlagt.

Så kunne man anonymt en tid kommentere artikler. Så ble det slutt på det anonyme også.

Det ultrakomiske vedrørende Aftenposten er at dets debattredaktør egentlig sa at folk ikke er kvalifiserte nok. Så Aftenposten er ikke bare komisk, men faktisk ynkelig.

Lenke.

2

Hvor mange av VGD's debattanter følger mitt eksempel? Hvor mange er flokkdyr? (sauer) og har behov for bekreftelse fra andre på sin egen eksistens?

Det var da voldsomt :)

Det er en ærlig sak at du ikke liker facebook, men du trenger ikke å stige opp på din høye hest av den grunn. Det er også litt spesielt hvis du ikke har brukt det på 6 år, det er ikke den samme greia lenger.

Så ber du til slutt alle sauene om å flokke seg til din mening i stedet :)

1

Hvor mange av VGD's debattanter følger mitt eksempel? Hvor mange er flokkdyr? (sauer) og har behov for bekreftelse fra andre på sin egen eksistens?

Selvsagt, det er mange mennesker som trives som einstøinger og som synes VGD dekker ens behov for sosial omgang. For min del er ikke det nok, og er glad i å besøke venner og bekjente. Dog, slik det er blitt i dag, så er det ikke stuerent å besøke folk uten at man har kontaktet de først, ettersom tidsklemma er stor. Ringer man, så tar de ikke telefonen, fordi de er opptatt. Sender man en sms, så får man ikke svar, fordi man hadde ikke tid til å svare da. Men av en eller annen snodig grunn, så får man svar etter kort tid i 99% av tilfellene om man sender melding på Facebook.

Dessuten, er man en kremmer i dag, så er livet uten Facebook dårlig. De siste 2 årene har Finn.no mistet sin monopolsituasjon på kjøp og salg i Norge, og Facebook har blitt en skikkelig konkurrent som man er nødt til å være med på, hvis man kjøper og selger ymse.

Når du forsvant fra Facebook, så var det ikke spesielt mye mer enn sosial skryt og forsøke å være noen man ikke er. I dag er det langt mer, og med mindre man er en einstøing, så går man faktisk glipp av mye uten Facebook.

1
Speciale [sitat…] Selvsagt, det er mange mennesker som trives som einstøinger og som synes VGD dekker ens behov for sosial omgang. For min del er ikke det nok, og er glad i å besøke venner...

Når du forsvant fra Facebook, så var det ikke spesielt mye mer enn sosial skryt og forsøke å være noen man ikke er. I dag er det langt mer, og med mindre man er en einstøing, så går man faktisk glipp av mye uten Facebook.

Hvor gammel er du?

Det du sier er altså at man ikke klarer å holde seg orientert om viktige hendelser uten å gå med fjeset klistret i smarttelefonen?

1
Kul_Djevel [sitat…] Nå er jeg på facebook selv om jeg ikke er spesielt aktiv. Jeg kan love deg at jeg hadde klart meg fint uten. Når det gjelder sensur av dette bildet så kan vel de fleste væ...

Når det gjelder sensur av dette bildet så kan vel de fleste være enig i at det er temmelig idiotisk. Men nå har vi jo denne enorme frykten for nakenhet da som virkelig har preget mennesket i nyere tid og den frykten ser bare ut til å vokse enormt. Selv om det absolutt ikke er nakenhet som det fokuseres på i det aktuelle bildet.

ikke alltid jeg er enig i dine utsagn her på VGD, men her får du tommel.

1
Hansaguden [sitat…] Hvor gammel er du? Det du sier er altså at man ikke klarer å holde seg orientert om viktige hendelser uten å gå med fjeset klistret i smarttelefonen?

Jeg bruker ikke facebook på annen måte en til at orientere meg,

Radiussen for folk flest er vesentlig større en før internets tid, ikke akkurat like lang for alle men dog.

Mange unge bruker ikke face book noe særlig heller, det er ikke nødvendigvis aldres bestemt.

1

Det aktuelle bildet er vel fjernet automatisk basert på algoritmer som "vurderer" bilder. I så fall bør det være tankevekkende på et større nivå når nyhetsformidling blir mer automatisert/robotisert og hvordan algoritmer skal sile ut hva som skal formidles videre eller ikke. Der kan det komme mange "glipper" som kan ha konsekvenser. Og de som skjønner hvordan algoritmene virker kan også skjønne hvordan de kan manipuleres.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk skuterud Siste svar

Norsk strøm.

Fra og være selvforsynt, ser det ut som våre politikere har satt oss i denne situasjonen. Vi vil i vinter kanskje være avhengig av import fra Europa, og som jeg leser det , i første rekke Tyskland. M...
2
12 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Arfan Bhatti igjen

Komiske norske politi kommer trekkende med Arfan Bhatti som medhjelper til drapene foran London Pub. Gratulerer! Kan politimesteren finne seg noe annet å gjøre. Det høres ut som en vits. Siste mennesk...
2
21 svar
Politikk - Norsk nostalgikern Siste svar

Statlig pengemangel?

Her må det være noe som ikke stemmer. Så TV2-nyhetssendingen kl. 08 i dag (Nyhetskanalen), med finansministeren som gjest, og der ble det da vitterlig fremstilt som at det var et problematisk misfor...
1
5 svar

Motvinden løyer

Det er nå for første gang på flere år flere i Norge som ønsker landbasert vindkraft velkommen enn de som ikke ønsker den i følge en pågående undersøkelse utført av Cicero senter for klimaforskning. De...
1
9 svar
Laster...