Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Fiffens flukt til England under krigen,

Filmen kongens nei er bare enda en selvskrytende film laget av en regisør,som tror at krigen i Norge foregikk på østlandet,på beste Oslo vest,der de kongelige og fiffen holdt til !

Narvik var Norges Stalingrad,der det foregikk store sjøslag,Norge mistet blant annet 2 store krigsskip der,og tropper fra England,Polen,Italia og Norge deltok og jagde Tyskerne på vill flukt mot Sverige.

I Kirkenes bodde det 3000 mennesker i en tunell midt på vinteren:de frøs,sultet og manglet helsetjenester,mange ble syke og døde.

I tunnelen ble unger født, mens det rant isvann fra veggene,og frykten for Tyskerne var der hele tiden.

50 tusen mennesker ble tvangsevakuert av tyskerne,og ble fraktet sørover på små båter,og noen biler.

Tyskerne herjet vilt og drepte hele budskapen til bønder i Finnmark og nord troms,og tente på alle hus og bygninger de kom over.

Over 11.200 hus,telefonstolper,og all infrastruktur ble ødelagt og ble brent ned av Tyskernes brent jord taktikk,slik at ingenting skulle kunne nyttegjøres når Russerne kom inn og frigjorde Kirkenes og deler av Finnmark.

Men hva har krigens redsler i Nord-Norge å stille opp mot en Konge som sa nei og rømte til England,sammen med resten av familien og regjeringen:der de levde herrens glade dager med nok mat,og god drikke i fem år-kom tilbake velfødde,rene og pene og ble hyllet som helter av Oslos borgere.

Oslo får mesteparten av støtten som gis til spillefilmer i Norge. Max manus og kjakan,kampen om tungtvannet,og nå kongens nei-listen er lang av selvskrytende krigsfilmer fra Oslo regionen,der alle heltene selvsagt er fra østlandet.

Det at krigen i Norge foregikk i nord-norge, det vet ingen elever på skolene i Oslo,for de er foret med filmer som viser at det var gutta på skauen,Max manus og kjakan,og og Kongen som var de virkelige krigsheltene.

Max manus ble hyllet for å ha sprengt et skip i Oslo som Pelle gruppa hadde sprengt:så ivrig var myndighetene og historikerne med å fore folket med historieforfalskning,slik at elevene på Oslo skolene skulle tro at krigen i Norge foregikk på beste Oslo vest,og at Max manus og kjakan personlig jagde ut 350 000 Tyskere fra Norge,med to sykler og en maskinpistol !

Når kommer neste skrytefilm om krigen fra fiffen i Oslo regionen ? Kommer det en ny film om krigen i Norge finansiert med statlige midler,så kan jo den hete ordførerens nei,eller formannen i velforeningen i Holmenkollens nei ?

Nå skal heldigvis filmregisør Tommy wirkola sammen med historikere og forfattere fra Nord norge:lage en storfilm om krigen i nord-norge,og få hyllet alle de tusenvis av helter som i alle år etter krigen har ristet på hodet av at fiffen på østlandet har en umettelig trang til å hylle seg selv, som de virkelige krigsheltene i film etter film,finansiert av staten.

Altabataljonen vil da bli hyllet som krigshelter,og ikke som nå bare gutta på akauen,Max manus og kjakan.

Hadde Oslo fått brent ned 11.200 bygninger som det finnmark og nord troms fikk,og fått tvangsevakuert tusenvis av Oslos borgere,så hadde det blitt erklært for en katastrofe helt til våre dager:og tusenvis hadde fått krigspensjon, og fått en byste av seg i byen !

Historikere og filmregisører på østlandet burde skamme seg, som tror at krigen i norge foregikk på beste Oslo vest,i en by som knapt fikk et hus skadet.

Makan til historie forfalsking av vår krigshistorie !

8
217 svar

217 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Spitzen

Hadde kongehuset og regjering hatt sitt sete på Finnmarksvidda hadde nok denne landsdelen fått mer oppmerksomhet i filmen. Men siden filmen tar for seg krigens innledende faser noen få dager i og etter 9. April er det naturligvis også østlandet som er fokuset. Oslo/Østlandet har en langt større strategisk betydning enn Nordområdene enten du liker det eller ei. Det er ingen som overser Nordlands oppofrelse eller dysser ned hendelsene der, bare fordi denne filmen handler om Kongen og hendelsene rundt ham spesifikt.

Ellers det samme gamle "konge og regjering sviktet Norge ved å flykte til England", hva skulle de ha gjort? Blitt i Norge og endt opp som gisler for den totalitære ondskapen slik regjeringen og kongen i Danmark ble? At regjeringen ikke overga landet og valgte å styre skuta videre fra et land fri fra nazistene, tjente landet godt.

Ta deg en bolle.

edit: Skulle forøvrig likt å sett en film om hendelsene fra Nordland også før og under okkupasjonen. Det er veldig mye god materiale å hente her også og er forøvrig helt enig at det er på tide at denne krigskueplassen også får oppmerksomheten den fortjener

4

nordfrost

Oslo/Østlandet har en langt større strategisk betydning enn Nordområdene enten du liker det eller ei

Skal si du er oppdatert i hva regjering etter regjering har satt som viktigste utenrikspolitiske satsingsområde,nemlig våre nordområder.

Holmenkollen ligger ikke i nordområdene,men når man ser skrytefilmene om alle krigsheltene fra en totalt uskade by som Oslo,så skulle man tro at Oslo var Norges Stalingrad !

1

Spitzen

Skal si du er oppdatert i hva regjering etter regjering har satt som viktigste utenrikspolitiske satsingsområde,nemlig våre nordområder.

Det spiller ingen rolle. Makta sitter i Oslo, det alene nuller ut alle illusjoner om at Nordland har mer strategisk betydning enn Østlandet.

Du overser forøvrig 90% av det andre jeg poengterer. Du har lite å fare med mao

1

Grautgrams

Holmenkollen ligger ikke i nordområdene,men når man ser skrytefilmene

...ehh...du... -dette som du omtaler som "skrytefilmer" er da vitterlig egentlig kvasidokumentare underholdningsfilmer , ikke "den hele og fulle sannhet" om det som skjedde...

...men, du med din forkjærlighet til det gamle Sovjetunionen, burde vel heller være "fornøyd" med å glane på gamle Sovjetiske propagandafilmer...? ;)

men, som skrevet tidligere: om du koker ihop et actionfylt og underholdende manus med kvasidokumentare referanser til historiske fakta, så finner du sikkert både en intererssert filmskaper og folk som vil finansjere et slikt filmmanus...

1

InnocentBystander

I Kirkenes bodde det 3000 mennesker i en tunell midt på vinteren:de frøs,sultet og manglet helsetjenester,mange ble syke og døde.

I tunnelen ble unger født, mens det rant isvann fra veggene,og frykten for Tyskerne var der hele tiden.

Temaet du etterlyser er belyst i ein serie i seks deler på NRK, "Finnmark mellom øst og vest", laga alt i 1986, lenge før filmane du klagar over.

Serien blei sist vist på NRK i 2014, og er fritt tilgjengeling på nett.

3

KingKongHalvor

Nå må ikke du komme og ødelegge for TS med kjedelige faktaopplysninger. Her skal det jaggu sutres på hele Nord-Norges vegne, som det gjøres år etter år, om alle mulige temaer.

Ski-VM i Holmenkollen 2011 var også bare for fiffen fra Oslo vest, alle 1,2 millionene som kjøpte billetter. I Tromsø hadde det sikkert kommet 2 mill, og det hadde vært skikkelige folk, ikke fiffen fra Oslo vest.

Denne sytingen er bare slitsom, og lite representativ for landsdelen, de jeg kjenner derfra og møter der oppe er rause, staute og stolte folk, ikke sytere som dette.

3

nordfrost

Denne sytingen er bare slitsom, og lite representativ for landsdelen, de jeg kjenner derfra og møter der oppe er rause, staute og stolte folk, ikke sytere som dette.

Når man vil ha frem sannheten om krigen så syter man altså ?

Nå har Tommy wirkola sett seg lei på at Oslo regionen får lage flere skrytefilmer om sine såkalte krigshelter:nå skal han lage en storfilm som viser sannheten om 2 verdens krig,som er at krigen i Norge foregikk i Nord norge,og få frem alle de tusenvis av krigsheltene som fiffen på østlandet bare koster under teppet !

Altabataljonen er akkurat like mye krigshelter som det Max manus og kjakan var,og gutta på skauen,og hva med alle de 3000 forfrosne menneskene som bodde i en tunnel i kirkenes,når skal de få bli kalt for krigshelter og bli hyllet av landets regjering,og bli laget spillefilmer om ?

1

12tribe

sutres på hele Nord-Norges vegne

Det har slått meg også, hvor utrolig sutrete de er der oppe.. Eller som de ville sagt på kråkemålet sitt:"for noen sytpeisa".. Alt er liksom "fiffen nede i oslo" sin skyld, og nord-norge blir alltid forfordelt.. Sorry mac, det er faktisk oslo som er hovedstaden i norge, og østlandet som ligger nærmest "resten av verden"..

1

tray358

Filmen kongens nei er bare enda en selvskrytende film laget av en regisør,som tror at krigen i Norge foregikk på østlandet,på beste Oslo vest,der de kongelige og fiffen holdt til !

Du har, (som vanlig), ikke forstått hva dette dreier seg om. Dette er ikke en reportasje om krigsutviklingen i Norge eller et innlegg i debatten om hvem som led mest under den annen verdenskrig. Filmen forsøker kun å fortelle hvilke hvilke dilemmaer og utfordringer Kongen og Regjeringen var stilt ovenfor, hvilke valg de gjorde og hvilken historisk betydning disse avgjørelsene fikk. Oslo er Norges hovedstad, Kongens residens ligger i Oslo, Regjering og Storting holder til i Oslo og der starter denne historien. Sånn er det bare og det å du leve med. Men i tillegg til din vanlige drittslenging om byen Oslo og dens innbyggere generelt og de du kaller fiffen spesielt, hva mener du om Kongen og Regjeringens valg i de dager? Burde de heller å overgitt seg til nazistene? Forøvrig jobbes det nå med en nyinnspilling av historien om Jan Bålsruds flukt gjennom Nord-Norge etter den mislykkede landsetting.

2

BornOnThe4thOfJuly

Forøvrig jobbes det nå med en nyinnspilling av historien om Jan Bålsruds flukt gjennom Nord-Norge etter den mislykkede landsetting.

Igjen så er det altså dette oslofokuset. Igjen skal man lage en film om oslomannen Jan Baalsrud bare for å få fokuset vekk fra Nord-Norge.

Også misbruker man en mengde nordlendinger og nordnorsk natur til å fortelle historien til denne oslomannen. De burde ha laget en film der det bare var nordlendinger med og uten alskens østlendinger...

I filmen om de norske styrkenes bidrag i slaget om Narvik bør også trønderen Fleischer bli byttet ut med en nordlending. Også rollen til oslomannen Arne Dagfin Dahl som sjef for Altabataljonen bør erstattes av en nordlending.

3

Nødutgang

Igjen skal man lage en film om oslomannen Jan Baalsrud bare for å få fokuset vekk fra Nord-Norge.

Denne gangen i "Ni liv II" hvor Jan Baalsrud er en katt i Oslo som bekjemper nazister i Oslo.

1

hjbjerke

Igjen skal man lage en film om oslomannen Jan Baalsrud bare for å få fokuset vekk fra Nord-Norge.

Gudbedre, om Baaalsrud var fra Oslo er vel knekkende likegyldig? Det som skjedde fant sted i Lyngen og han ble som skadet godt hjulpet av lokalbefolkningen - noe Wirkola (for øvrig altaværing) i sin film vil fokusere enda mere på.

.....men jeg regner med at innlegget ditt var sarkastisk ment......?

1

TimoBlomqvist

Narvik var Norges Stalingrad,der det foregikk store sjøslag,Norge mistet blant annet 2 store krigsskip der,og tropper fra England,Polen,Italia og Norge deltok og jagde Tyskerne på vill flukt mot Sverige.

En detalje selvfølgelig, men siden du gjentar påstanden; hvor har du lest deg til at italienske tropper deltok i slaget om Narvik ?

Italia var altså alliert med Tyskland fra slutten av 30-tallet, men var ikke med på overfallet av Norge. Hvis så likevel var, ville de nok skutt i samme retning som sine tyske allierte.

På "riktig side" i Narvik sloss altså norske og britiske tropper sammen med franske fremmedlegionærer og polske eksil-styrker (Polen var da borte, beseiret og delt høsten '39)

Meg bekjent fantes ikke noen regulære italienske allierte styrker før general Badoglio i 1943 retter våpnene motsatt vei, men dette forgikk som kamp for frigjøring av eget land.

#17

2

Homo_Erectus

En detalje selvfølgelig, men siden du gjentar påstanden; hvor har du lest deg til at italienske tropper deltok i slaget om Narvik ?

Italia var altså alliert med Tyskland fra slutten av 30-tallet, men var vel ikke med på overfallet av Norge. Hvis så likevel var, ville de nok skutt i samme retning som sine tyske allierte.

På "riktig side" i Narvik sloss altså norske og britiske tropper sammen med franske fremmedlegionærer og polske eksil-styrker.

Meg bekjent fantes ikke noen regulære italienske allierte styrker før general Badoglio i 1943 retter våpnene motsatt vei, men dette forgikk altså på støvelen.

Italia var nøytralt helt til 10. juni 1940, samme dag som Norge undertegnet kapitulasjonsavtalen, og den franske regjering rømte fra Paris.

2

TimoBlomqvist

Takk for den. Altså ikke til stede ved Narvik.

Som allierte av Tyskland tenkte jeg nok først og fremst på Stålpakten fra våren '39.

#17

1

Sarella

"Den største norske krigshelten, general Fleischer, som ledet slaget om Narvik gjorde seg grundig upopulær 17. mai 1940, da han talte på radio fra Tromsø. Midt i en krig kritiserte han regjeringen for åpen mikrofon på radio:

"Som alle vet har vår forsvarsevne planmessig vært brutt ned i mange år. Vårt militære nederlag har vært forberedt også av oss selv. Det er bare merkelig at motstanden sydpå ikke straks brøt fullstendig sammen, men at den kunne fortsette så lenge som den gjorde."

Ordene falt regjeringen tungt for brystet. Etter kapitulasjonen ble Fleischer kommandert til England, der mange hevder han systematisk ble tilsidesatt og forbigått av den norske eksilregjeringen. Fleischer tok sitt eget liv i Canada i desember 1942.

Men selv etter hans død fortsatte kontroversene. Etter krigen, nektet Arbeiderpartiregjeringen ham en begravelse på statens bekostning. Både kongen og representanter fra norsk samfunnsliv deltok, men ingen fra regjeringen. Det samme gjentok seg da monumentet over ham skulle avdukes i Harstad.

Mye tyder altså på at det kan være politisk agenda, som ligger til grunn for hvordan den norske krigshistorien har blitt og fortsatt formidles. General Fleischers rolle og syn på regjeringens handlinger før og under krigen ble rett og slett for ubehagelig å forholde seg til."

Så her ligger nok mye av grunnen, AP med sine tilhengere (mange er filmfolk) liker ikke denne stygge delen av sin parti-histori og har vært uinteressert i å få den fram i lyset.

2

InnocentBystander

Ordene falt regjeringen tungt for brystet. Etter kapitulasjonen ble Fleischer kommandert til England, der mange hevder han systematisk ble tilsidesatt og forbigått av den norske eksilregjeringen

Så du synest at det er rart at ein general som har kritisert sin eigen regjering offentlig under ein pågåande krig vil merka konsekvensar av det? Dette var ikkje eit teselskap. Det var krig.

1

hjbjerke

Dette var ikkje eit teselskap. Det var krig.

Fleischer visste at det ikke var et teselskap, det hadde han erfart og vist som sjef for 6 Divisjon i kampene ved Narvik. Man kan heller spørre seg omhvor lang tid det tok for Nygaardsvold, Koht, Lie og diverse andre regjeringsmedlemmer å forstå hva det å være i krig betydde.

1

Sarella

Det er jo nettopp et teselskap som representerer regjeringen i de tidene der, general Fleicher var tvert imot en som faktisk gjorde noe, så han hadde all grunn til å kritisere den slappe regjeringen i førkrigstid.

"Det er neppe noen hendelse i Norge som har påvirket krigen i Europa mer en slaget i Ofotfjorden og kampene i Narvik i 1940. Hovedårsaken til angrepet på Norge mener mange er at både Hitler og Churchill ønsket tilgang til malmen fra Kiruna som ble skipet ut over den isfrie havna i Narvik. Okkupasjonen av Østlandet var kanskje bare et nødvendig steg på veien.

Mens Blücher ble senket i Oslofjorden døde 283 norske sjøfolk i Narvik da panserskipene Eidsvoll og Norge ble torpedert. Narvik ble arena for et storpolitisk spill og en brutal krig hvor engelske, polske, franske og norske styrker kjempet sammen mot tyskerne i nesten to måneder. Byen var sentrum i verdens nyheter.

Narvik ble som den første tyskokkuperte byen i Europa frigjort 28. mai 1940, men overgitt til tyskerne igjen da de allierte trakk seg ut og Norge kapitulerte 8. juni. Da lå byen i ruiner og ni av byens ti tusen innbyggere var evakuert. Nær førti skip var senket og alle de ti tyske jagerne som angrep Narvik, eller 25% av den tyske jagerflåten gikk tapt. Mellom fem og ti tusen soldater og sivile mistet livet i krigshandlingene.

I norsk historiefortelling har hendelsene på Østlandet og spesielt senkningen av Blücher i Oslofjorden blitt selve symbolet på norsk forsvarsvilje. Det faktum at denne hendelsen bidro til at konge og regjering kunne flykte er viktig i et norsk perspektiv, men nesten uten betydning for krigens forløp.

Det har derimot tapet av de ti tyske jagerne i Narvik, andre krigsskip under angrepet på Norge og Blücher. Dette svekket den tyske krigsmarinen sterkt, noe man antar er en medvirkende årsak til at Hitler måtte skrinlegge operasjon Seelöwe, den planlagte tyske landgangen i England høsten 1940. I stedet rettet Hitler oppmerksomheten mot Russland, noe som var avgjørende for hans fall."

Den største norske krigshelten, general Fleischer, ledet som sagt dette slaget sammen med blant andre altabataljonen (helter alle sammen). Så behandlingen av denne virkelige krigshelten etter krigen er en stygg skamplett på AP`s rumpe, det er lett å forstå.

1

Grautgrams

"Som alle vet har vår forsvarsevne planmessig vært brutt ned i mange år. Vårt militære nederlag har vært forberedt også av oss selv. Det er bare merkelig at motstanden sydpå ikke straks brøt fullstendig sammen, men at den kunne fortsette så lenge som den gjorde."

Dette var å anse som "defatisme" (bevisst demoralisering av de stridende...) og bare hakket under "landssvik"... -så at han ikke ble mottatt som den "store helten" i England bør ingen undre seg over.

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...