Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Norsk sikkerhet ligges på anbud til India

Det er helt vanvittig at Norge tillater at de som drifter oljeanlegg i nordsjøen og på land i Norge har lagt hele styringen av dette til India. Jo du hørte rett til INDIA ! Dette har medført flere farlige episoder, blant annet på plattformer og på raffineriet på Mongstad.

Alt for å spare penger Statoil ? Det er noe riv ruskende galt at staten tillater statselskapet Statoil å drive slik. Det virker som alt som teller er penger i kassen, nasjonal sikkerhet kommer langt ned på listen over til som er viktige. Det er bare snakk om tid før noe går alvorlig galt med landet vår, fordi naive tilbakestående politikere tillater dette i skli helt ut.

2
28 svar

28 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Rhabagatz

Faktum er at kompetansen på IT systemer er mye høyere i India enn i Norge, og prisene er en brøkdel.

Dette er fremtiden, og ønsker å du reverser dette blir det en diger regning vi alle må betale.

2

liftmann

Faktum er at kompetansen på IT systemer er mye høyere i India enn i Norge, og prisene er en brøkdel.

Faktum er at Inderne har en helt annen moral enn vi i Norge og samfunnet er ikke helt uten korrupsjon. Jeg ville ikke latt indere hatt ansvar for noe av viktighet hvis jeg hadde noen innflytelse i Statoil.

Hadde jeg gjort det ville jeg ikke sovet godt om natten.

2

Rhabagatz

Du får nesten fortelle Mercedes, Bank of Amerika, Goldman Sachs, Deutsche Bank, IBM, Handelsbanken eller andre på denne listen at et er farlig, da.

Og det er kundene til bare det ene selskapet...

1

Mr.Daddycool

Dette skulle lagt i Norge, kontrollert av nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det er helt absurd at slike sikkerhetskritiske funksjoner som kan ødelegge store deler av kysten om det saboteres ligges til et selskap i India ! Totalt utenfor kontroll av norske myndigheter.

1

Mr.Daddycool

Diger regning ? Man kjøper IT systemer og holder kontroll med de selv, det er små kostnader når vi ser de mange 1000 milliardene som er kommet inn på oljeproduksjonen. Ja det koster, det gjør også forsikringer, du er vel en av de som kutter disse også ? Og håper at alt går bra.

Dette gjøres fra forsvaret nesten over alt i samfunnet nå, og det kommer en dag til å gå fryktelig galt. Hva blir det neste ?

Russland styrer all elforsyning i Norge fordi det er billig, og IS styrer helsevesenet slik at vi får bort alle helsekøene ? De gjør det sikkert helt gratis også.

2

timy3

Faktum er at kompetansen på IT systemer er mye høyere i India enn i Norge

Har du noen dokumentasjon på det?

1

oknext

Noen av de beste It skolene i verden ligger i India, men den supporten som blir brukt av Statoil har nok ikke noen av de som har gått der innenfor sine vegger. De begynner gjerne i store selskaper som IBM, Apple, m.fl. og trenger nok ikke nøye seg med Indiske lønninger.

1

Rhabagatz

Det er 2,5 millioner IT-ingeniører i India, og IT-tjenester er landets største eksport. Nen av verdens største og viktigste IT-konsulentbedrifter er indiske, slik som Infosys, Cognizant eller Wipro.

Enkelt forklart er det bare USA som har en slik massiv IT-industri.

1

Ljot

Indiske selskaper leverer, som andre sier, solid IT-kompetanse. Men de av oss som har hatt gleden av å prate litt med helpdesk i Chennai eller hvor de nå holder hus kan nok innimellom fortelle noen historier om kommunikasjonssvikt som får hårene til å vrenge seg. Som oftest løser det seg ved at man plager en kollega heller, og vips så forsvinner en del av outsourcingsgevinsten som de unge slipsgutta fra McKinsey fortalte slike fagre ord om. Men India Helpdesk er mer en fornøyelig sak enn en sikkerhetsrisiko. Og førstelinjesupport er egentlig ikke relevant i forhold til en del av de tyngre IT-leveransene fra India.

Dog er det nok et poeng som nevnt i artikkelen at det kan være uheldig at sikkerhetskritiske systemer kan fjernopereres av konsulenter. Eierskap til data og forståelse av hvordan ting henger sammen på tvers er momenter som burde peke på at enkelte systemer burde driftes av egne ansatte. Men selv da kan feil skje.

Tenker man sikkerhet og fremfor alt informasjonssikring er det et annet moment som kanskje kan være et tankekors. Flere rigger som er eller har vært i bruk i Nordsjøen har de fire fine forbokstavene COSL. De eies av China Oilfield Services Limited. Et statseid kinesisk selskap. Om ikke den kinesiske staten visste det meste om enkelte av våre oljefelt, styringssystemer og annet knask før så vet de det helt sikkert nå.

1

Kvitlauk

Jeg studerer i India for tiden og kan med hånden med hjertet si at indiske IT-ingeniører, også de som jobber med serverbehandling, trolig er det aller beste man får tak i. I verden.

Ja, det er urovekkende at slike feil skjer, men feilen bør ikke oppstå i utgangspunktet. Det er bra at Statoil har ryddet opp i adgangsbegrensninger, for her har det også vært en solid svikt i Statoil-systemet.

Ellers er det ganske blåøyd av deg å hevde at India knapt nok er et fungerende samfunn. Landsbygda er noe for seg selv og landet henger etter på enkelte punkter, men for et land med 1,2 milliarder mennesker er det nesten bare å forvente. De mest utviklede delene av India har så godt som vestlig standard. Se bare på Bangalore.

1

Mr.Daddycool

Jeg studerer i India for tiden og kan med hånden med hjertet si at indiske IT-ingeniører, også de som jobber med serverbehandling, trolig er det aller beste man får tak i. I verden.

Hva så ? Det er jo ikke dette som er problemet, det er kontrollen med firmaet og forholdene i India som er det store problemet. Du har gitt all makten til et firma som ikke opererer fra Norge, det staten Norge kan ha kontrollrutiner på alt fra sikkerhetsklareringer til kontroll av drift av firmaet. Dette slipper vi løs på norske nasjonale anlegg for å spare penger ? Det er helt horribelt mener jeg.

1

Kvitlauk

Det er jo ikke dette som er problemet, det er kontrollen med firmaet og forholdene i India som er det store problemet. Du har gitt all makten til et firma som ikke opererer fra Norge, det staten Norge kan ha kontrollrutiner på alt fra sikkerhetsklareringer til kontroll av drift av firmaet. Dette slipper vi løs på norske nasjonale anlegg for å spare penger ?

Dette kunne fint skjedd med en norsk leverandør også. Sant nok hadde man hatt bedre oppfølging med et norsk IT-firma, men prisen hadde vært skyhøy. Dersom et norsk selskap skulle drevet med serverbehandling i stor skala ville man vært avhengig av å ha mange kunder. Det ville man aldri fått på grunn av pris.

1

Mr.Daddycool

Ellers er det ganske blåøyd av deg å hevde at India knapt nok er et fungerende samfunn. Landsbygda er noe for seg selv og landet henger etter på enkelte punkter, men for et land med 1,2 milliarder mennesker er det nesten bare å forvente. De mest utviklede delene av India har så godt som vestlig standard. Se bare på Bangalore.

Det er ikke et fungerende samfunn etter vår standard, med et regime der kastevesenet står sterkt, korrupsjon florerer, og et "regime" styrer. Derfra skal man styre norske sikkerhetskritiske anlegg for å spare noen kroner. Det er absurd.

1

Kvitlauk

Kastevesenet står fremdeles sterkt, men det er fordi man ikke har hatt nok generasjonsskifter til at man faktisk kommer seg ut av dette. Jeg tror den sosiale mobiliteten i India vil bli langt bedre om ti-tjue år. India er i en fantastisk utvikling og har regjeringsskifter, i motsetning til det du kaller et "regime". At både offentlig og privat sektor er korrupt er jeg naturligvis fullt klar over, men korrupsjon finner man i de aller fleste land utenom det germanske Europa, samt Canada, Australia og New Zealand.

Jeg er enig med deg i at det er mye som må gjøres i India, men India er også det landet i verden som er best skikket til å utføre slike IT-operasjoner.

1

Wizzard

True med høyere regninger for å sende jobber ut av landet? Lol...jaja...der går jo regnskapet garantert opp! lol

1

KHWS

Det er bare snakk om tid før noe går alvorlig galt med landet vår, fordi naive tilbakestående politikere tillater dette i skli helt ut.

Seniløkonomene i Statoil har fått for stor makt.

Hva blir det neste, outsourcing av driften av anleggene?

Noen burde få seg en smekk på fingrene for å gamble med folks sikkerhet.

1

oggen

Noen burde få seg en smekk på fingrene for å gamble med folks sikkerhet

Og dnb gambler med kundenes penger mener du?

1

Mr.Daddycool

Jepp det har de gjort i årevis, og gikk på en kjempesmell for en del år siden, har du glemt det ?

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...