Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Åpner opp sykehusene for private leverandører

"Fra 1. januar gjør regjeringen det lettere for private leverandører å ta over oppgaver som matlevering, renhold og kantinedrift ved norske sykehus"

Helse-Norge ser på privatisering. Flere områder skal ut på anbud om helseforetakene får det som de vil. Bla. Renhold, portør, transport og IKT

Hvilke rettigheter har de som sitter i stillingen i dag?

1
16 svar

16 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Mrsa2

Det vil vere galskap å privatisere reinhold og kjøkken på offentlege sjukehus. Når det gjeld reinhold er det i dag slik at reinhold er ei eiga avdeling på sjukehusa noko som NPM legg opp til. Det og er galskap.

Når ein organisere på den måten vil det ikkje vere eit godt nok samarbeid om arbeidet, då har reinhold ei viss tid på å reingjere alle romma, utan hensyn til at kor mykje reinhold som er nødvendig vil variere, ikkje berre dag for dag, men time for time. Hadde reinhold vore som ein del av dei forskjellige avdelingane underlagt avdelingsleiar slik som alle andre på avdelinga så kunne ein sett reinhaldaren til å gjere dei oppgåvene som må til for å kunne ha eit godt reinhold på avdelinga. Slik det er i dag vil ikkje reinhold vaske blod og oppkast, dei vil heller ikkje vaske noko som er oppe på veggane. Og slike ting vil berre forsterke seg viss det kjem inn private som skal tjene pengar på jobben.

Nei, gjer som Skotland, kast ut NPM med vaskevatnet. Til og med oppfinnarane av NPM meina no at NPM ikkje er brukbart på sjukehusa.

2

Link-86

Det vil vere galskap å privatisere reinhold og kjøkken på offentlege sjukehus.

Hvorfor er dette rart? Ser du rart på andre bedrifter som leier inn renholdfirma eller har en kantine drevet av noen andre?

Ser virkelig ikke problemet.

1

Mrsa2

Viss du ikkje ser forskjellen på eit sjukehus og ei kva som helst anna bedrift, då forstår eg tankegangen din.

1

LaCangura

Det trasige ved å legge renhold ut på det private markedet er at det blir lavest pris som avgjør hvem som får jobben. Ikke kvalitet på vaskingen. For å spare mest mulig penger må de ansatte i privat sektor vaske mer "effektivt", altså vaske flere lokaler på mindre tid. Det er det vi ser i hotellbransjen. Alt for å være konkurransedyktig. Forferdelige forhold for de ansatte og dårligere vask utført grunnet tidsmangel og få ansatte.

Sykehusene sliter allerede med dårlig vask. Bare sjekk alle lister, vegger og tak.

1

dyratorium

Helse-Norge ser på privatisering. Flere områder skal ut på anbud om helseforetakene får det som de vil. Bla. Renhold, portør, transport og IKT

Hvilke rettigheter har de som sitter i stillingen i dag?

Dette er høyrepolitikk i praksis. Oppgaver dekket av offentlig ansatte i lavtlønnsyrker outsources og legges ut på anbud. Da skal disse tjenestene bli billigere og samtidig gi profitt til private kontraktører.

Taperne blir de ansatte son mister jobben, eller må gjøre samme jobben som ansatt i det nye private firmaet, med nødvendigvis dårligere betingelser. (lønn, pensjon, ansettelsesvilkår etc.) Dette er imidlertid lavtlønte slitere som staten ikke bryr seg med å ta hensyn til. De ofres på lønnsomhetens og New Public Managements alter.

1

Tullekoppen

Anbudshelvete kjenner ingen grenser.

Hva mener dere? Er det noen områder som burde fredes?

1

riksen77

i utgangspunktet er jeg for at deler av det offentlige skal ut på anbud, men det må visse kriterier til. det ene er at det spares penger, hvis ikke er det ikke noe poeng. men det må også bli levert de tjenestene som skal leveres, ikke som søppelhenting i oslo, som det nå er gått 2 mnd og det fremdeles er kaos. men enkelte ting burde kanskje fredes. at kantine og renhold blir satt ut har jeg ikke noen motforestillinger mot, men at portører er jeg mer usikker på. jeg syntes det har gått langt i enkelte sektorer med denne privatiseringen, og det har blitt avdekket endel korrupsjon i forbindelse med all den privatiseringen, da det er mye penger å tjene for de som får anbudet. og det må være fornuftig, både for etaten og de som blir berørt av det. men vi kan ikke få det slik at de som leverer tjenester ansetter billig østeuropeisk arbeidskraft på dårlige vilkår, det er eksempler på at de som har vunnet anbudet ikke har mulighet til å utføre den tjenesten til den prisen de ba om, den ville ikke være nok til å dekke drivstoffutgiftene engang, da må det ringe noen bjeller. syntes det har blitt litt sånn at det skal privatiseres bare for å privatisere, det blir for dumt, det må ligge noen analyser bak dette, og kanskje kommunene burde være flinkere til å starte samarbeid med andre kommuner på endel av disse tjenestene som blir satt ut på anbud

1

fazz

Helse-Norge ser på privatisering. Flere områder skal ut på anbud om helseforetakene får det som de vil. Bla. Renhold, portør, transport og IKT

>>> Har hørt at det er Kvikkas som skal ta over pasient-transport. De garanterer at det skal bli like vellykket som lørdags-levering av aviser.

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...