Aktuelt

nordfrost

Dab radio hysteriet utsatt,

Frp har protestert mot å stenge fm nettet,og nå er den avgjørelsen utsatt !

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/utrolige-historier/denne-radioen-har-staatt-paa-siden-1975/a/23864466/

Fm radioen har vi hatt siden 50 tallet uten problemer. Gamle fm radioer er fremdeles like gode,selv 50 år gamle radioer fungerer likegodt i dag,så kvaliteten på de radioene er helt unik.

Sammenligner man kvaliteten på dagens dab radioer mot de gamle fm radioene, så er det som natt og dag.

Fm radioer har en levetid på minst 50 år,mens dab radioen er som mobil telefoner og må skiftes hvert andre år- på grunn av dårlig kvalitet,og nye +++ bak dab teknologien;en ny dab radio på kun 2 år,kan plutselig ikke brukes,da det hele tiden kommer ny teknologi

Fm radioer lar seg lett reparere,men hvem har per i dag teknologi og kunnskap til å reparere dab radioer; når all produksjon av digitale produkter går ut på bruk og kast ?

Nrk har presset på for å få folk til å kaste fullt brukbare fm radioer,og kjøpe nye dab radio+.

Med dab radioer+,så vil folk bli gale av all reklamen som vil spys ut i eteren,og hvem vet hvilke radiokanaler som vil bli batalingskanaler,slik det skjedde da alle tv kanalene ble digitalisert.

Det forundrer ikke meg om det kommer en ny teknologi i dab radioen, som er slik at man må trykke inn en kode,før man får lytte på radio:først betaler man,så får man en kode for å kunne lytte,jeg kjenner lusa på gangen !

Det siste er at dab radioer er lettet å hacke,prøv å hacke en fm radio!

Når det er så viktig for Nrk å få tatt ibruk dab teknologi, så burde nrk ha betalt for de nye dab radioene,og ikke presse folk til å kjøpe ny radio, når det finnes 15-20 millioner med fullt brukbare fm radioer i landet.

Folk skal plutselig bare finne seg i å betale flere tusen kr for å kunne lytte på radio i en bil,og i huset sitt,og høre på propagandaen til Nrk om deres produkt dab+ !

Bra at Frp nå har satt en stopper for galskapen.

Ettersom fristen for stengning av fm nettet nærmer seg,så stiger dab radioen i pris,tenkte jeg det ikke;dab radioen skal presses på oss slik at radio produsenter skal få et nytt bruk og kast produkt å selge til et marked, der søppel haugene av slike ureparerbare produkter nå er blitt et enormt problem for økosystemet, og livet for dyr og mennesker på denne jorden.

Med enorme søppel hauger av enda et urerparerbart plast produkt som en dab radio representerer,,så må det settes en stopper for at dab radioen som til og med nå er blitt gammedags;skal bli presset på millioner av Norges befolkning -som er så heldige at de har et utmerket produkt som fm radioen i huset,som selv etter 50 år fremdeles fungerer utmerket !

Dab radioen må kastes på søppelfyllinga der den hører hjemme; blant andre digitale plast produkter som er gammeldagse og utdatert etter kun 2 år !

http://www.dagbladet.no/kultur/vil-stoppe-hele-dab-omleggingen/65381840

4
532 svar
nordfrost Du er veldig naiv og mangler tydeligvis teknologi sans. NCC Group har testet om det er mulig å hacke en bil via DAB-radioen, DSB nevner testen i sin rapport. – Ved hjelp av å bruke...

Du er veldig naiv og mangler tydeligvis teknologi sans.

NCC Group har testet om det er mulig å hacke en bil via DAB-radioen, DSB nevner testen i sin rapport.

– Ved hjelp av å bruke deler som er tilgjengelig for alle, konstruerte de sin egen DAB-sender. Gjennom den sendte de signaler som ga dem kontroll over radioenheten i bilen, og dermed tilgang til resten av bilens nettverk og kritiske funksjoner, står det i DSBs rapport.

Nå blir nok Putin og Kina glade,for naive mennesker er det beste de vet,for da kan de få gjøre som de vil,og hacke seg inn i folks hus og hjem !

Eg forstår iallefall forskjellen på å teoretisk (merk: TEORETISK) kunna slå på bremsane i ein bil på grunn av manglar i måten bilen sin elektronikk er konfigurert (eg har nemlig lest detaljane om den saken...) og "hacke seg inn i folks hus og hjem !"

Igjen, korleis kan dei "hacka seg inn i hus og hjem" basert på eit problem som kun eksisterar i bilar...? Kva skade kan ein DAB radio finna på i heimen? Kjøra finvasken på 90 grader?

Kanskje det er DU som manglar litt "teknologisk sans"?

3
InnocentBystander [sitat…] Er den uegna fordi den blei oppgradert til ein av dei mest effektive kodekane i 2009 (eg trur faktisk det var 2007, men det er ikkje så viktig)? Det må du forklara...

VET du hva "effektiv codec" betyr i denne sammenheng?

Vel, HE-AAC er en codec som ER effektiv. Den reduserer selv det enkleste rene analoge signal til ei digital smørje av verste sort.

Hvordan?

La oss se på hva et digitalt lydsignal egentlig er. Skal vi sammenligne med CD-standarden, som DAB (altså ikke DAB+) skulle konkurrere med rent lydmessig.

Et CD-digitalord (ETT øyeblikks verdi som det er 44100 av hvert sekund) består av 16 siffer. eksempel: 1000101111011111

I HE-AAC omsettes dette til et ord som kan være ned mot 5 siffer langt. (i praksis som regel 8)

CDs digitalord står for en av totalt 65 536 forskjellige verdier.

HE-AAC kan i verste fall ende opp som en av TOTALT 32 forskjellige verdier. (Som regel 1 av 256 forskjellige verdier)

DER er effektiviteten til HE-AAC

Resultatet kan synliggjøres slik:

Med ekte CD-lyd vil et termometer kunne ha en oppløsning på la oss si 0,1° over et temperaturområde på 6553 grader.

Et HE-AAC kan ende opp med å ha en oppløsning på 25,6° (i verste fall 200°)

Nøyaktig og fint, ikke sant?

Dette er i overføringen av signalet.

Så er det jo slik at decoderen i DAB+-radioen din "gjenskaper" mye av dette som her er illustrert. Hvilket er dette som inngår i en codec. Gjettverket er enormt, men relativt presist, så lenge DAB-radioen din får alle de signalene den behøver for å kunne fullføre den rekonstruksjonen av det opprinnelige audiosignalet. Resultatet blir masse tause partier på DAB.

Om det er viktig?

Nei, egentlig ikke. Møkka er møkk uansett.

Teknologisk blindgate, unødvendig og håpløst dyrt i forhold til hva man får igjen. Strømming er en langt bedre løsning også for fremtiden.

La meg ta med en liten ting til.

Effektive codecer gjør i tillegg slikt som dette med lyden som overføres:

Frekvensområdet som overføres begrenses godt inne i det hørbare området. Det er altså et bass og diskanttap i DAB+-lyden.

To lydsignaler som er "lik i frekvens" blir slått sammen til en lyd.

To lyder som er langt fra hverandre i styrke (en svak og en sterk) så fjernes den svake mens den sterke blir overført.

Siden lydinformasjonen i bassområdet allerede er svært lik for høyre og venstre kanal, så blir den bassinformasjonen som er der overført i ren mono. (halverer datamengde i bassen)

Spesielt for DAB+ HE-AAC: Det samme skjer i diskanten, selv om originalmaterialet har svært forskjellig informasjon på venstre og høyre kanal.

God radiolytting.

3

DAB tilhengers paniske tilhengerskare viser seg som et godt eksempel her med Nettavisens mener.

De stiller spørsmålene

Har du kjøpt DAB-radio?

* Nei, venter til jeg blir helt nødt * Jeg hører ikke på radio uansett * Ja, jeg er klar for DAB * Usikker

De er altså så blindet at de fortrenger at man kan høre på nettradio, som er mitt alternativ. Ganske så avslørende.

NRK suger penger av oss uansett, men P4, Radio Norge og de andre radioene som ikke fortsetter med FM, kommer til å miste enorme reklameinntekter. Men det blir det samme som for røde "journalister", de skjønner ikke at de ikke har støtte før de står på gata uten jobb.

3
Slettet-U75CDW

Den nye bibelen for radiointeresserte, World Radio TV Handbook 2017, er nettopp kommet inn døra. I mange år har den hatt en 2-3 siders artikkel om digitalradioens status og utvikling på verdensbasis (DAB og DRM, ikke minst). Så ikke i år. I stedet skriver redaktøren i sin leder:

This year marks the 21st anniversary of the advent of DAB. It seemst rather strange that DAB and its variants, conceived in an age before ubiquitous smartphones and social media, are still some way from making a mark on the global stage. In fact low gestation and unenthusiastic take-up seem to typify the various digital radio options. We cannot se how, for instance, a power-hungry DRM chip could ever be successfully incorporated into the very low-cost battery or solar-powered receivers required for the target markets in Africa or South East Asia. And the progress of the IBOC HD radio standard in the USA seem to have ground to a halt as a result of low take-up and general apathy. We are aware that governments see digital radio as a means for releasing radio spectrum which they can then sell, but the adequate performance of existing AM and FM transmissions and the increasing ubiquity of internet radio must mean that the future for digital radio is not promising.

Så nær som i nissenes hjemland, kan en legge til.

3
Bacalao64 Det dundrer en svær elefant gjennom rommet, fram og tilbake. Den dekkes til av tidenes største annonse og kampanjeaksjon - DAB-kampanjen. Er det noen som begynner å se elefanten sn...

Til sist vil jeg oppfordre alle til å ta vare på hver eneste FM-mottaker du måtte ha. Mitt tips er at det vil bli bruk for den, før eller siden.

Det er nok like lite sannsynlig som at røykeforbudene som kom under Høybråten vil bli reversert.

3
RickiBK [sitat…] Å tryne på snørra er ikke noe andre egentlig higer etter. For dette DAB-tullet er tidenes radioblindvei. Se bare P4 og Radio Norge, som allerede bryter sine egne formaning...

hehehehehe...nå høres du ut akkurat som de innbitte folka i forum for miljø og klima som er i harnisk over at verden driver og innfører vindkraft til tross for at de selv mener at olje og kull er bedre ;-)

Pussig at de fremdeles gidder, når verdens store investorer driver med dette og investerer millarder og tjener penger på ny teknologi.

Og det er pussig at dere DAB-hatere fortsetter å syte over noe som faktisk er innført og funker bra for folk flest. Tror dere at den evige klagesangen har noe for seg?

Vi andre driver bare å lytter til radio, vi.

3
missChance [sitat…] Debatten er utsatt helt til onsdag!

Skal dab+ bli presset på folk så må staten ta regningen,for dette kan ikke veltes over på folk flest.

Folk har nok utgifter per i dag,og dette med å presse på folk enda flere utgifter med dab radio- som på toppen av det hele er en gammel teknologi,kan umulig være lov.

Staten og Nrk må kjøpe millioner av dab+ radioer til hele folket,for det er de som har funnet på dette med å innføre dab radio +.

Dab regningen må staten og Nrk ta !

2

Kulturminister Helleland mente på nyhetene i dag at DAB må innføres. Det viktigste argumentet hennes var at det kostet 200 millioner i året ekstra å drifte både FM og DAB.

Ja visst. Og de som tilslutt betaler alt, skattebetalerne, dvs. forbrukerne, må ut med ca. 20 MILLIARDER til nye radioer i biler og hjem hvis FM stanses.

Det tilsvarer dobbeldrifting av FM og DAB i 100 år ! Og da har jeg vært grei og ikke regnet rente på investeringen på 20 milliarder.

Tviler på at det er noe som heter DAB om 100 år. Eller 20 år.

La de som vil gå over til DAB gjøre det, men ikke tving dette på oss, som det eneste land i Europa. Svenske politikere har gått tilbake på sitt vedtak. Det må norske politikere også kunne klare.

2
InnocentBystander [sitat…] Takk. Eg har brukt kun DAB heime i eindel år uten å ta skade av det, så det skal nok gå bra i fortsettelsen også. Og etter DAB utbygginga brukar eg det på hytta også, der...

For egen del så ender jeg min tid som NRK-lytter i det øyeblikket FM-nettet stenges.

For meg blir det nå å holde meg til alle stasjoner som holder seg vekke fra det utysket der.

Og som sagt: Med strømming fra nettet, får man 40.000 kanaler mange med en kvalitet som er så utrolig mye høyere enn hva DAB+ noensinne vil kunne hamle opp med.

DAB er en teknologisk blindgate som vil vise seg å ende opp som en kjedelig parantes i radioverden. Det triste er at vi i Norge vil huske det som "what killed radio".

2
Torotto Kun en av fire nordmenn hører på dabradio i løpet av et døgn. Og neste år slokkes FM-nettet. April 2016 Hvis jeg var markedssjef i P4 eller i NRK radio ville jeg skjelvet i buksene...

Det er meget merkelig at myndighetene skal bestemme hvilken teknologi folk skal bruke. Se for deg at regjeringen plutselig hadde bestemt at alle papiravisene i landet skulle legges ned og folk måtte over på nettbrett for å få lest nyheter, sier han til avisen.

De kan jo bare tro det, bruker alltid streaming over bredbåndet til radiolytting, og da på kanaler som hverken DAB eller FM dekker fult ut. Så steng ned hele dritten for min del, eneste er bilen men via blåtann streamer jeg bare til mobiltelefonen min der også, vips så er radioen fikset.

2
Bill_Babba [sitat…] Den regjeringen vi har pr idag, øker boompenge muligheten, og godtar skyhøye bom priser, som øker mange ganger mer enn de 4 000,- pr person (som nærmest er en engangs sum)...

Den regjeringen vi har pr idag, øker boompenge muligheten,

Enten det er de røde, grønne, eller blå som er ansvarlige for fjerningen av FM nettet, vil dette gå inn i historien som en idiotbeslutning. Skrivebordsbyråkrati av verste slag.

2
EL-FERNANDO Dette er en katastrofe når det kommer til sikkerheten for landets innbyggere. Ingen som oppgraderer alle radioene sine på alle plasser. Galskap satt i system fra dag en. Håper nå K...

Dette er en katastrofe når det kommer til sikkerheten for landets innbyggere. Ingen som oppgraderer alle radioene sine på alle plasser. Galskap satt i system fra dag en.

Jeg har nå meldt overgang til DAB i bilen min :)

Kjøpte meg en Dab-adapter til under tusenlappen og monteringen i bilen tok ikke mange minuttene. Det fungerer helt utmerket og ikke ser det stygt ut heller da jeg fikk skjult det meste av ledninger.

Og det er jo bilen og folks angst for hvordan de skal oppgradere der uten store kostnader som har vært grunnlaget for det aller meste av motstanden mot DAB, som tross alt er et mye bedre produkt enn FM.

Ellers er det vel også slik at de fleste har skrotet ganske så mange velfungerende mobiltelefoner på den tiden man har hatt FM-radioen..som man av "miljøgrunner" er i mot skrotingen av :)

2
trondergutt [sitat…] Jeg har nå meldt overgang til DAB i bilen min :) Kjøpte meg en Dab-adapter til under tusenlappen og monteringen i bilen tok ikke mange minuttene. Det fungerer helt utmerke...

Kjøpte meg en Dab-adapter til under tusenlappen og monteringen i bilen tok ikke mange minuttene. Det fungerer helt utmerket og ikke ser det stygt ut heller da jeg fikk skjult det meste av ledninger.

La oss si noen har 12 radioer på forskjellige plasser.

Hytter- båter, biler..osv Blir dyrt og unødvendig.

Håper Kinesere kommer med en dings til 5 kr som fixser alt på ett blunk:)

2
Bacalao64 Det dundrer en svær elefant gjennom rommet, fram og tilbake. Den dekkes til av tidenes største annonse og kampanjeaksjon - DAB-kampanjen. Er det noen som begynner å se elefanten sn...

Til sist vil jeg oppfordre alle til å ta vare på hver eneste FM-mottaker du måtte ha. Mitt tips er at det vil bli bruk for den, før eller siden.

Jeg regner med du fremdeles har den gamle analoge TV'n i huset, det blir sikkert bruk for den, før eller siden :)

2

Helt meningsløst sløseri å kaste tusenvis av radioer som fungerer. Sløseri og dårlig miljøpoloitikk. Hva med å legge alle ubrukelige radioer i en haug foran Stortinget som en protest den dagen fmnettet kuttes. Så kan politikerne se hva de har gjort.

2
politikk Rickibk : tipper pluggstørrelse er vanskelig og få tak i nå. Og jeg har en boomblaster fra Sony med virkelig god lyd selv i dagens målestokk fra 90 tallet. En av de dyreste da...Au...

tror folk kan finne løsninger på det meste med bare en liten adapter som kan kobles til. En del Gamle radioer har ingen innganger men Krisen skulle vel være avblåst ?

en dab adabter trenger da ingen fysisk inngang til en gammel radio.

Hvorfor skulle den trenge det?

2
Torotto Tillykke til menigheten! Politikere fremstiller det som om 70% lytter til DAB+ ;-). Stabil radiolytting, 53 prosent har DAB-radio Andelen radiolyttere i løpet av en gjennomsnittsda...

Politikere fremstiller det som om 70% lytter til DAB+

;-)

Vi har tidvis politikere fra en annen planet.

Siden jeg ikke har tenkt å skaffe DAB, kommer jeg til å savne NRK P2. Får ta til takke med de komersielle stasjonene som blir igjen på FM, inkludert reklame for bubble gum, gambling, og annet snask.

2

Lignende innlegg

Aktuelt frode57 Siste svar

Nordsjøen neste!

Lille Napoleon har øvelse i Østersjøen. De åpner en ny rørforbindelse fra Norge til Polen. Noen som tror at Russland ikke vil hevne seg i Nordsjøen når de får ødelagt sine rør i Østersjøen. Så send d...
2
5 svar
Aktuelt silas Siste svar

Sabotasje av Nord Stream 1 og 2?

"Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader." "– Ødeleggelsene som skjedde i løpet av en dag på tr...
Bilde

Gassrørledningen Nord Stream 1 lekker både i svensk og dansk farvann

Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader.


Bilde e24.no
1
12 svar
Aktuelt vif_support Siste svar

Equinor

Igjen er det kommet forslag om å selge melkekua for kjøttvekta. Denne gang fra en fyr fra handelshøyskolen. Selvfølgelig under 'dekke' av det grønne skifte... https://www.aftenposten.no/meninger/kroni...
1
18 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Arfan Bhatti igjen

Komiske norske politi kommer trekkende med Arfan Bhatti som medhjelper til drapene foran London Pub. Gratulerer! Kan politimesteren finne seg noe annet å gjøre. Det høres ut som en vits. Siste mennesk...
2
21 svar
Laster...