Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Oslo-skole forbyr julesanger - støter muslimer

En barneskole i Oslo har altså valgt å forby julesanger på sine julefeiringer i år. Julefeiringen har fått navnet "vinterfeiringef" og gjelder både juleavslutninger og de tradisjonelle juletrefestene. På sistnevnte vil også juletreet droppes og man kaller det en nyttårsfeiring. Som erstatning for julesangene skal elevene synge sanger de har laget selv der temaet er mangfold og vennskap på kryss av forskjellige religioner.

- Det er viktig at elevene lærer seg toleranse på et tidlig stadium og siden julefeiringen oppleves som ekskluderende for mange har vi utfordret elevene på å lage en skoleavslutning som er inkluderende for alle, sier rektor Hilde Langvær til Nettavisen

Link

3
82 svar

82 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

PapaSmurf

Jeg pleier å holde meg laaangt unna slike diskusjoner. Men nå blir jeg skikkelig provosert.

Hvis noen blir støtt av julenisser og julesanger så må de pokker meg bare bli støtt.

Og bare for å ha nevnt det, jeg skylder ikke på muslimer. Jeg skylder på de som vil skåne muslimer og andre som ikke har for vane å feire jul. Det er en helt misforstått taktikk. De mot eneste de oppnår er at muslimer pekes ut som syndebukker i situasjoner de ikke har bedt om å bli satt i. Og hvis muslimer, jehovas vitner eller humanetikere blir støtt, so what? Det er ikke skadelig å bli støtt. Jeg blir støtt hele tiden, det være seg av Marcus og Martinus, sylteagurk på burgeren eller folk som ikke kan kjøre i rundkjøringer, men jeg forstår at jeg ikke kan diktere verden rundt meg slik at alle danser etter min pipe

Hvis mine barn kommer hjem fra skolen og forteller om bannlysing av julenisser og klassiske julesanger, da blir det månelyst.

Enhver rektor og FAU-gjeng som ymter frempå om noe slikt bør fjernes. De skaper grobunn for fremmedhat og de dreper det som for de fleste av oss er den koseligste tiden i året.

Hvis noen får arr på sjelen av en julesang eller en nissetegning er det ikke alle andre som må endre seg. Da må de få profesjonell hjelp

Når jeg gikk på skolen sang vi hevenu shalom alechem, en jødisk sang om Gud. Jeg tok ikke skade av det på noen måte selv om jeg ikke er jødisk.

Vi sang Jeg er havren, tok ikke skade selv om jeg ikke er bonde.

Nå må det bli slutt på denne tåpskapen en gang for alle!! La julefeiringen i fred.

4

kjempekanin

…………………………………………………………………………….

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/jul/rektor-julesangsensur-var-misforstaaelse/a/23873395/

(…) Videre skrev Stavanger Aftenblad onsdag at juleavslutningen på Nylund skole var omdøpt til «desembersamling». Ifølge avisen fikk elevene heller ikke synge teksten på «Deilig er jorden». Den måtte de nynne.

Til avisen forklarte rektor Frøydis M.S. Anthonsen at det for 2 år siden var én forelder som klaget på at skolen la opp til julegudstjeneste.

– Derfor prøvde driftsstyret å ta hensyn til dette, og imøtekomme ønskene fra foreldrene, sa hun til avisen.

På spørsmål om hvorfor ordene «jul» og «nisser» er byttet ut, og elevene må nøye seg med å nynne «Deilig er jorden», svarte hun følgende:

– Noen som ikke ønsker julebudskapet ville oppfatte det som støtende at ordet «jul» inngår, for de henger seg opp i at når ordet «jul» er med, så må det også være noe kristent.

Skulle ikke vært sendt ut VG omtalte saken i 20.30-tiden onsdag kveld, og gjorde gjentatte forsøk på å komme i kontakt med rektor ved Nylund skole, Frøydis M.S. Anthonsen, uten å lykkes. Få timer senere, sent onsdag kveld, avviser rektoren overfor Dagbladet at skolen ville sensurere julesanger. Det som hadde skjedd, ifølge Anthonsen, var at skolens musikklærere hadde byttet ut noen ord i enkelte julesanger. Målet var å undersøke om foreldrene mente det fungerte bedre slik. – Men det brevet skulle aldri vært sent ut, sier Anthonsen til Dagbladet. (…)

Diskusjoner om julesamlingen Rektor Anthonsen forklarte først til Stavanger Aftenblad at det har vært diskusjoner blant foreldrene ved Nylund skole om hva som skal være innholdet i årets julesamling. Mens noen ønsket å beholde de gamle juletradisjonene, ville andre ha en mer alternativ samling.

FAU reagerte FAU-leder ved Nylund skole, Arvid Berentsen bekreftet over VG at de hadde forstått det slik at julesangene var skrevet om, noe FAU er motstandere av.

– Vi ønsker en annen løsning som gir en større grad av valgfrihet, sa Berentsen, og skiserte:

De elevene som har foreldre som ikke vil at barna skal i gudstjeneste, kan etter FAUs forslag ha en julesamling på skolen med mindre kristne elementer.

De elevene, som på grunn av foreldrenes livssyn ikke kan være med på noen av disse arrangementene, kan med FAUs opplegg få vanlig undervisning.

Tror humanistisk versjon ville støtt foreldre FAU kom ifølge Berentsen med sitt forslag i oktober, men det ble nedstemt med knapt flertall fordi lærerne mente det ble for kort tid å gjennomføre det på. Opplegget er vedtatt gjennomført til neste år.

– Vi er i utgangspunktet tilbakeholdne med å legge oss borti detaljer i musikkundervisningen. Jeg innser at foreldre som gjør det kan være en pest og plage, medgir FAU-lederen.

Han sa imidlertid tvert nei til at elevene skulle synge en omskrevet versjon som Humanist Forlag har gjort av «Deilig er jorden».

– Jeg skjønte at den ville støte flere foreldre i bibelbeltet her. Derfor trakk jeg skikkelig i nødbremsen da rektor spurte meg til råds om den, sier Berentsen.

– Omskrivningene av de øvrige sangene syns jeg er underlige, men de er kanskje ikke så ille at vi som foreldre bør gripe inn med et forsøk på detaljregulering.

Ikke-troende reagerte på påskegudstjeneste Etter det FAU-leder Arvid Berentsen kjenner til, har det ikke kommet noen klager fra foreldre i forkant av årets julesamling.

– I forbindelse med en påskegudstjeneste for noen år siden, ble det klaget på at elevene deltok i forkynnelse da de sang påskesanger. Så vidt jeg vet, var det 1 familie med ikke-troende bakgrunn som reagerte, sier han.

(…) …………………………………………………………………………….

Nå er det blitt fastslått at barna skal synge julesangene i sin opprinnelige drakt.

Men er det blitt avklart om "juleavslutningen" skal i stedet hete "desembersamling" eller ikke?

Oppsummert: Når det gjelder juletradisjonene, synes jeg at disse skal fortsettes. Dette er bare festivitas og et kjærkomment avbrekk ifra den vanlige skoleundervisningen. De elevene som ikke vil - eller ikke får lov til av foreldrene sine - til å delta eller å være tilstede på julearrangementene eller påskearrangementene, bør fremdeles benytte seg av tilbudet om fritak fra å delta.

Det blir feil når minoritetens ønsker (om denne så kommer ifra bare 1 såkalt Jehovas Vitner eller 1 ateist blant de etnisk norske elevene - på en skole bestående av mange elever fra fremmedkulturelle land) bestemmer for majoriteten. Rektor viser jo eksempelvis til at det var én - 1 - forelder som for 2 år siden klaget over skolegudstjeneste.

3

inspector

VG omtalte saken i 20.30-tiden onsdag kveld, og gjorde gjentatte forsøk på å komme i kontakt med rektor ved Nylund skole, Frøydis M.S. Anthonsen, uten å lykkes. Få timer senere, sent onsdag kveld, avviser rektoren overfor Dagbladet at skolen ville sensurere julesanger. Det som hadde skjedd, ifølge Anthonsen, var at skolens musikklærere hadde byttet ut noen ord i enkelte julesanger. Målet var å undersøke om foreldrene mente det fungerte bedre slik. – Men det brevet skulle aldri vært sent ut, sier Anthonsen til Dagbladet. (…)

Verdens tynneste bortforklaring hittil i år.

Hvis dette er resultatet av fremmedkulturelle grupperingers kupping av juletradisjonen, er integreringsprosessen satt flere år tilbake....

1

Hunkpapa

Integreringsprosessen satt tilbake ? Ingenting er satt tilbake. Det som skjer er en bekreftelse av dette latterlige naive knefallet for folk - særlig muslimer - som frivillig velger å komme til Norge. Har selv to barn i barneskolen, og var på Luciakonsert ganger 2 den 13. desember. Vi har et lite dusin muslimske elever ved den aktuelle skolen. Hvilke sanger ble valgt ? Sanger jeg enten ikke har hørt, eller verdslige sanger for fred og mot krig og sånn. Eldste jenta sang bl.a. John Lennons "Happy xmas". Fin sang, men ingen norsk julesang for meg. Norske julesanger som jeg vokste opp med var fraværende. Jeg skal banne på at dette utvalget skjer for ikke å støte noen.

Norge er mer og mer galskap. Dersom jeg og min familie hadde flyttet til Iran kunne vi saktens tro at vi fikk endret lokale skikker og lokal tradisjon. I tillegg måtte min kone dekket til håret og unngått å vise bar hud. Det som nå skjer i Norge hvor naive sosialister i norsk skole endrer århundre lange tradisjoner med nisser, juletrær, Deilig er jorden, Glade jul og marsipangriser er bare frastøtende. Man blir snart nødt til å stemme på FrP/Johaug eller det som verre er.

2

vif_support

Barn av innvandrere utgjør flertall ved en tredel av Oslo-skolene På syv grunnskoler i Oslo er andelen etnisk norske elever på under ti prosent. Se grafikk i toppen av saken.

http://www.tv2.no/a/6471075/

Det skal vel snart feires muslimske høytider i Oslo skolen. Fortrinsvis med niqab og burka... Snart er vel korset i det norske flagget "støtende"

3

PapaSmurf

Her går rektor og FAU-leder på en kjempeblemme. Først kommer de med et drittforslag som spytter på tradisjonene våre, og når de blir tatt med buksa nede så kommer de med bortforklaringer som gjør det hele enda flauere.

2

PapaSmurf

Vel, dette minner meg om debatten etter Stortingets etterlønnsordning. Når man ser at man har tråkket skikkelig i salaten så ombestemmer man seg.

Dette var et brev som ikke skulle bli sendt ut... Njaaa... Skeptisk.

Når man leser intervjuene i den originale reportasjen virker dementiet syltynt.

Men bra at de tar til vettet.

2

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...