Nye VGD er lansert! Mer informasjon

De som måtte ha interesse av å få litt bedre innblikk i de kristnes situasjon i Midt-Østen for tida, kan jo f.eks. gå inn på dagens sending av Ekko NRK P2 og der få med seg en interessant utgreiing av temaet. Denne gruppa er nå virkelig truet, før krigen i Syria f.eks. var det over 2 millioner kristne der og de hadde relativt trygge og uproblematiske forhold. Nå er de ca. halvert i antall.

Spesielt interessant var eksemplet om en kristen kvinne som valgte å bo igjen en stund i byen Mosul i Irak etter at IS inntok byen. Hun hadde en del midler, så hun ville forsøke å ta sjansen på å se forholdene litt an og ønsket helst ikke å flykte fra sitt hjem. Men plutselig oppdaget hun at de som hadde vært hennes naboer, venner og omgangskrets, folk hun hadde gått på skole med osv. plutselig vendte seg mot henne, begynte med hærverk, trusler osv. Det er forfatteren av boka "Siste jul i Kairo" som fortalte at han personlig hadde snakket med vedkommende, og forklaringen var at "islamismen" lå så latent i disse som tidligere hadde fremstått for henne som moderate og "vennligsinnede".

Det rare er at f.eks. folk fra den "prektige" norske kirke virker langt mer fokusert på "andre grupper" der i Midt-Østen og mer bekymret for deres situasjon enn de kristnes.

Såvidt jeg forstod skulle forfatteren av boka ta opp dette temaet om den norske kirkes tilsynelatende unnfallenhet på dette området i lørdagens "Verdibørsen" på P2.

Kanskje noe å lytte til både for kirketopper og et visst politisk parti kaskje? Jeg tror det.

3
23 svar

23 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Up-the-ra

Nostalgikern: "Spesielt interessant var eksemplet om en kristen kvinne som valgte å bo igjen en stund i byen Mosul i Irak etter at IS inntok byen. Hun hadde en del midler, så hun ville forsøke å ta sjansen på å se forholdene litt an og ønsket helst ikke å flykte fra sitt hjem. Men plutselig oppdaget hun at de som hadde vært hennes naboer, venner og omgangskrets, folk hun hadde gått på skole med osv. plutselig vendte seg mot henne, begynte med hærverk, trusler osv. "

Et så altfor utbredt fenomen som vi kjenner fra svært mange folkemord gjennom det siste århundret. Jøder som alltid hadde regnet sine naboer som venner ble plutselig drept av dem i Polen og Litauen under siste verdenskrig. Dette er et ekstremt tabubelagt tema i disse landene. Frem til nå har det vært opplest og vedtatt at nazistene drepte jødene og at de som hjalp dem var tvunget til det. Sannheten er nok at lokalbefolkningen ofte var nesten like altiv som nazistene selv.

Det samme går igjen andre steder. Tutsier som plutselig blir drept av hutuvenner i Rwanda og "venner" som uoppfordret angir sine venner i Kambodsja. Det er et psykologisk fenomen som vi dessverre har svært mye empiri å studere ut ifra.

2

jeolno

forklaringen var at "islamismen" lå så latent i disse som tidligere hadde fremstått for henne som moderate og "vennligsinnede".

Til stor forbløffelse for Vesten vokste ISIL - Den islamske staten - veldig raskt, og hadde uventet stor suksess som en ny krigsmakt. I løpet av kort tid hadde hadde de erobret store deler av Syria og Irak.

Det spesielle er at ISIL`s hellige krigere er sunnimuslimer, og at befolkningen i områdene som omfattet det nye kalifatet også er sunnimuslimer. Framrykningen stoppet imdlertid brått da de forsøkte å ta områder med shiamuslimsk befolkning.

Konklusjonen må være at ISIL`s raske vekst var avhenig av en betydelig støtte som lå latent i den sunnimuslimske befolkning. Dette burde være et tankekors for naive sympatisører av fredens religion - islam.

2

nostalgikern

Konklusjonen må være at ISIL`s raske vekst var avhenig av en betydelig støtte som lå latent i den sunnimuslimske befolkning. Dette burde være et tankekors for naive sympatisører av fredens religion - islam.

Jeg synes det virker som et klart skille mellom disse to retningene bare ved å se på disse evakueringene i Syria nå. Noen busser skulle frakte shia-er ut fra to landsbyer i bytte mot at evakueringen av sunnier fra Aleppo skulle fortsette. Disse bussene som skulle frakte shiaer ble angrepet og satt i brann... Bussene fra de tidligere opprørskontrollerte områdene i Øst-Aleppo har jo stort sett fått dra i relativt ordnede former, hæren har iallfall ikke angrepet. En påtakelig forskjell der vel?.

1

Garindan

Hun hadde en del midler, så hun ville forsøke å ta sjansen på å se forholdene litt an og ønsket helst ikke å flykte fra sitt hjem. Men plutselig oppdaget hun at de som hadde vært hennes naboer, venner og omgangskrets, folk hun hadde gått på skole med osv. plutselig vendte seg mot henne, begynte med hærverk, trusler osv.

Dette hørtes jo velkjent ut. Som tatt ut av Tyskland på 30-tallet.

2

jakoline

Det rare er at f.eks. folk fra den "prektige" norske kirke virker langt mer fokusert på "andre grupper" der i Midt-Østen og mer bekymret for deres situasjon enn de kristnes.

Kanskje fordi majoriteten av kristne i Norge er protestanter ,og har innerst inne alltid hatet sine mer ortodokse søstre og brødre ?

Jeg bare gjetter nå ,det må jeg innrømme. For også jeg undres over hvor liten interesse norske biskoper etc er for at kristne i Midtøsten idag nærmest blir utryddet.

For jeg har ihvertfall registrert at katolikker har hatt et mye større fokus på forfølgelsene i ikke bare Midtøsten ,men også i Asia og Afrika mot kristne.

Faktisk er kristne globalt idag verdens mest forfulgte religiøse gruppe.

http://www.uia.no/forskning/forskningsnyheter/kristne-mest-forfulgt

Noe som helt riktig synes lite gjenspeiles hos norske kirkeledere i "statskirken" (folkekirken eller hva de nå kaller seg nå.

2

nostalgikern

innerst inne alltid hatet sine mer ortodokse søstre og brødre ?

"Hat" er kanskje å ta i, det er jo som kjent pr. definisjon et veldig sterkt uttrykk, men ikke vet jeg sikkert.

Jeg vet bare at biskop Byfuglien var framme i forbindelse med disse demonstrasjonene vedr. Aleppo-situasjonen forleden kveld, og at hun der tok til orde for at adskillig flere flyktninger fra Syria-konflikten nå burde tas inn i Norge, og et politisk press om dette vil vel bare øke på nå sikkert.

Jeg vil imidlertid gjette at det nok var andre enn kristne hun for sin del først og fremst hadde i tankene og uttrykte bekymring for, (men så har vi jo Listhaug og hennes kritiserte aksjon/engasjement da om ikke annet...)..

1

Nymme

Kanskje noe å lytte til både for kirketopper og et visst politisk parti kaskje? Jeg tror det.

Vil det visse politiske partiet åpne dørene for de forfulgte kristne?

1

nostalgikern

Du får høre med noen som representerer dem, - jeg vet ikke.

Det viktigste for det partiet jeg har i tankene er vel at det sies/ropes at gud er stor, samme hva slags språk det uttrykkes på. Men et slikt uttrykk bør vel ikke være noe å se seg blind på for dette partiet heller, for det er virkelig en broket forsamling som benytter dette uttrykket i nærmest enhver sammenheng, har man jo erfart...

1

Nymme

Hvis du ikke vet hva det partiet faktisk gjør, hvorfor skal vi da høre på det partiet? Eller er det sånn at bare retorikk uten handling er det som teller for deg?

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...