Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Samefolkets dag 6 februar !

I dag 6 februar er det samefolkets dag;samefolket er etter min mening de virkelige nasjonsbyggerne-ingen over og ingen ved siden i Norge,.

Samene er i flere hundre år blitt behandlet fælt av staten Norge og storsamfunnet,der samene ble straffet visst de snakket sitt eget språk,;dette pågikk så lenge at mange samer fikk sine liv ødelagt av direkte rasisme,fra de som kalte seg for nordmenn.

I de senere år har statsministrer og Kongen sagt unnskyld for hvordan samene er blitt behandlet av storsamfunnet,skolevesenet og staten.

Mange sør i Norge vet ingenting om samer,og tror at samene ikke har utrettet noe som helst opp gjennom årene. Men leser man Snorre, så finner man fort ut at samene var de virkelige nasjonsbyggerne,det er bare rasistiske historikere som har utelatt samene fra historien,som igjen har ført til at samene er blitt sett på som et folk som ikke har tilført Norge noe som helst.

Jeg har lest om samene i mange år,og har funnet ut dette om samene.

Norges viking historie hadde vært som en tynn lefse uten samenes innflytelse,med sitt mot og sine ferdigheter på ski og sin krigskunst.

Uten samer,ingen vkingtid i Norge ! Samisk trolldomskunst tok livet av hellige Olav.

Tore hund fra troms kunne den kunsten med å bruke spydet,selv var han beskyttet med 12 reinskinn.

Det var samene som innførte skisporten til Norge sa Nansen-han tok med seg to samer over Grønland,uten samenes skiferdigheter så hadde nok ikke Nansen klart å komme seg over Grønland.

Samene bygde de raskeste vikingskipene sa høvdinger på Island,og ville bare ha vikingskip bygget av samer.

Samekvinnen Snøfrid var gift med selveste Harald hårfagre,og fikk fire guttebarn med han,som alle gikk inn i den Norske kongerekken fra vikingtiden.

Samekvinnen Skade var gift med Odin,og fikk en gutt de kalte for Sæming;Skade ble stammoren til ladejarlene som kom fra Troms,senere flyttet de til Lade utenfor Tronhjem.

Ladejarlene har altså et samisk opphav,håper trønderne er stolte av det ?

Snorre skriver at jotnene var samer,og at det gamle jotunheimen lå i finnmark;leser man om norrøn mytologi,om troll,Guder,nordlys,så minner det veldig på gamle samiske skikker.

Jotunheimen sør i Norge har ingenting med vikingtiden eller norrøn mytologi å gjøre,det fjellet het jøtunheimen og lå i Finnamark !

Dagens jotunheimen ble døpt i 1854 av Åsmund Olavsson Vinje,og har ingenting med vikingtiden å gjøre,men er bare et forsøk på å flytte jotnene og det norrønne sørover.

På grunn av nasjonalismen som herjet på 1800 tallet,så ble alt som hadde med samer og samiske tradisjoner å gjøre fjernet fra historiebøkene, av historikere som for alt i verden ikke ville at resten av verden skulle få vite- at samene var en maktfaktor i vikingtiden:ja ingen måtte få vite at samene var de egentlige nasjonsbyggerne !

Birkebeinerne som brakte lille Håkon i sikkerhet over fjellet var nok samer,for hvem hadde bedre skiferdigheter til å klare en slik bragd enn samene ?

Men selvfølgelig utelot kunstneren samer fra bildet som ble malt av Håkon da han ble reddet fra en fiende som ville drepe han;selvfølgelig var det halvnakne vikinger som midt på vinteren reddet Håkon-for fy,noen samer skulle ikke få den æren,det skulle tatt seg ut !

Høvdingen Raud den Ramme holdt til utenfor salten i nordland;der ble det bygget et fantastisk vikingskip som het Ormen korte,ingen hadde sett et slikt vikingskip før,;nå sier historikerne at det sannsynligvis var sjøsamer som bygget skipet.

Det skipet ble tatt sørover av en konge som røvet det fra Raud den Ramme,og etter den malen ble det enda større Ormen lange bygget. Men det første ble altså bygget nordpå,sannsynligvis av sjøsamer som kunne den byggekunsten,.

Var det noen som kunne bygge skip,så var det sjøsamene som hadde bodd ved kysten i tusenvis av år !

Det var slik vikingskipene fikk den formen det fikk,etter å ha prøvet å feilet,slik ble vikingskipet til etter hundrevis av års erfaring.

Samene er de virkelige nasjonsbyggerne,og ikke fantasifigurene av noen vikinger som historikere sørpå har skrevet om, siden nasjonalromantikken begynte på begynnelsen av 1800 tallet !

Jeg gratulerer samene med dagen i dag:dere samer er de virkelige nasjonsbyggerne av Norge !

3
17 svar

17 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Up-the-ra

Av alle raringer på VGD er Nordfrost den suverent morsomste. Her får vi lange, absurde og usammenhengende raljeringer om alt fra tippekupongen til norsk nasjonsbygging. Jeg elsker det.

2

fireman56

Jotunheimen sør i Norge har ingenting med vikingtiden eller norrøn mytologi å gjøre,det fjellet het jøtunheimen og lå i Finnamark !

Da går jeg ut fra at det fjellet har et navn og en beliggenhet også i dag. Fjell forsvinner nemlig ikke medmindre Odin blei forbanna og sprengte det i luften med et brak

2

puma1

,og har funnet ut dette om samene.

Vel. Her var jo en del mytologi innblandet. Vi vet ikke om Odin og Skade har vært reelle personer og om jotnene har eksistert og hvor de bodde. Det ligger innhyllet i historiens mørke.

2

politikk

Nordfrost : indianere var vel også opprinnelige innbyggere.

så kom en annen kultur med bedre teknologi.

ækki gækki...

2

nordfrost

Nordfrost : indianere var vel også opprinnelige innbyggere.

så kom en annen kultur med bedre teknologi.

Indianerne fikk også lide sitt,;for de klarte ikke å gjøre som nybyggerne som organiserte seg,og det gjorde at de hvite vant over indianerne.

Hadde indianerne organisert seg over hele Amerika slik nybyggerne gjorde,da hadde ikke indianerne blitt tvunget inn i reservater,men vært den herskende klasse slik de hvite er i dag.

Samene organiserte seg i 1917,og det var deres Eidsvoll;noe som de har tjent på,;eks er sametinget kommet ut av at samene har stått på kravene sine.

1

maxus4

Indianerne fikk også lide sitt,;for de klarte ikke å gjøre som nybyggerne som organiserte seg,og det gjorde at de hvite vant over indianerne.

Hadde indianerne organisert seg over hele Amerika slik nybyggerne gjorde,da hadde ikke indianerne blitt tvunget inn i reservater,men vært den herskende klasse slik de hvite er i dag.

Indianerne tapte i hovedsak fordi mange døde av sjukdommer de ikke var resistente mot. Mange stammer døde ut og leirområdet låg brak i flere tiår før nybyggene kom over.

indianerne var et par million folk fordelt på et område 3 ganger så stort som Europa fordelt på flere titalls stammer og mange flere mindre grupperinger. Det var lite samhold mellom stammene og de som møtte hverandre var ofte i krig med hverandre. Hadde ikke de hvite overtatt amerika hadde enten indianere fra mellom amerika, kinesere, arabere eller noen andre gjort . Et folkeslag som var så lite teknologisk, hadde ikke oppfunnet hjulet, manglet hester , hadde ikke skriftspråk og levde som nomader ville før eller senere bli fortrengt av noen sterkere stammer

1

silas

Anbefaler denne youtube-kanalen som handler om primitiv teknologi. Ganske imponerende:

https://www.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA

1

Torotto

Anbefaler denne youtube-kanalen som handler om primitiv teknologi

Her linken til sibir

2

Torotto

Anbefaler denne youtube-kanalen som handler om primitiv teknologi. Ganske imponerende:

Heller en snutt fra Taigan i Sibir, hvor man mener skiene først ble oppfunnet.

8000BD

Viser hvordan ett produkt skapes gjennom kunnskap og maksimal tilpassing og holdbarhet. På jaktturer i +30 grader og lavere.

Men dette er en måte å leve på for noen få, de fleste er tilpasset moderne levesett og hvor de fleste ting kan kjøpes og byttes ut.

Ett dilemma også for gamle kulturfolk som samene. Hvor tradisjonelle driftsformer er byttet ut med moderne teknologi og hvor ett flertall er en del av vår moderne norske kultur og levemåte.

Så mye av konfliktene ligger i utnyttelse av ressurser og av hvem.

Her spesielt sjøsamer som ikke har den samme gjennomslagskraft, som reindriften. Hvor kystfiskeutvalgets innstilling, viste hvordan storsamfunnet, ikke ville følge opp historiske rettigheter, som ett samlet utvalg gikk inn for.

Samtidig ser vi tegn på at samer, i likhet med andre grupper forsøker skaffe seg privat eiendomsrett, på det som tidligere var felles og ble brukt i felleskap som veide og fangst folk.

1

Mr.Daddycool

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...