Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hvorfor har vi ikke 15 timers arbeidsuke

Med den massive teknologiske utviklingen, og den massive effektiviseringen som gjør at vi kan produsere alt vi trenger for å ha et godt liv, med en bitteliten fraksjon av den arbeidskraften man trengte før, hvorfor gir ikke dette seg utslag i at vi har langt mere fritid?

Er det sånn et en betydelig andel av oss er engasjert i jobber verden strengt tatt ikke trenger? Er systemet sånt innrettet at det skapes et enormt antall komplett meningsløse jobber for å holde oss sysselsatt?

Artikkelen i Ny Tid, til tross for at at forfatteren nok ligger et godt stykke til venstre for meg på skalaen, har noen interessante tanker om dette. Og mange gode poenger.

https://www.nytid.no/kapitalismen-skaper-meningslose-jobber/

1
75 svar

75 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

KingKenny

Jepp, 15 timer holder sikkert i massevis i drømmeverdenen til denne kommunistspiren. Og da går det som det alltid har gjort når slike har fått bestemme kursen: stagnasjon, ineffektivitet, knapphet på det meste og til slutt helt i grøfta.

Grunnen til det er at tankene er i strid med menneskets natur. For mennesket (ihvertfall de fleste av oss) vil gjerne legge ned krefter for å gjøre sin egen hverdag bedre. Enten ved å gjøre jobben selv eller å tilegne seg byttemidler for å få andre til å hjelpe seg. For mennesket (igjen de fleste av oss) er ikke fornøyd med status quo. Og selv etter å ha gjort våre timer med "jobb" (den delen som en betales for) så fortsetter vi med jobben for å gjøre egen (og ofte andres også) hverdag bedre. Jeg "jobber" jo minst like mange timer med hus, hage, hytte, fotballtrener, skitrekkdugnad, kompistjenester osv osv som "vanlige" arbeidstimer. De som hevder at vi blir erstattet av roboter er samme typen folk som hevdet det samme da dampmaskinen erstattet mennesker i starten på den industrielle revolusjon og da traktoren erstattet hesten og håndmakt. Nei, automatisering er bare en ny sjanse til å finne nye måter å anvende de mennesklige ressursene på.

2

Videoseven

Artikkelen i Ny Tid, til tross for at at forfatteren nok ligger et godt stykke til venstre for meg på skalaen, har noen interessante tanker om dette.

Fikk bare med meg at kapitalismen skaper jobber, og at folka på venstresiden er late og vil bare jobbe 15 timer uka.

Ingen ting jeg ikke visste fra før.

1

politikk

Bobjim37 : kan du klare deg på 2500 kr brutto PR uke ?

hvis de fleste kan det så kan vi innføre 15 timers uke og gi arbeid til flere.

1

Sapient-X

Kanskje vi kan få mer tid til familieliv igjen?

Til å begynne med kan det holde med å gå tilbake til en-inntekts familien.

Prisene vil justere seg etter hva folk har råd til å betale likevel. Etter at kvinner startet i arbeidslivet har prisen på boliger skutt i været, fordi alle byr over hverandre, og bankene kan låne ut mer til to inntekter.

Kanskje vi slipper å betale så mye skatt også, når kvinner igjen oppdrar sine egne barn, og barna ikke lenger er satt bort til staten.

1

Trehjulssykkel

Denne problemstillingen har vel blitt tatt opp flere ganger tidligere, men er forsåvidt interessant.

Ser man umiddelbart frem i tid vil det bli færre ufaglærte jobber siden mye etter hvert nok kommer til å bli automatisert. Samtidig kommer det nok til å bli flere jobber innenfor fagfelt som helse og IT, som krever utdanning, så jeg vil tro det går opp i opp.

Men sannsynligvis kommer vel sysselsettingen til å gå ned pga automatisering (her snakker vi enda lengre frem i tid). Det gjør at det vil bli enda færre jobber, og det er her mange snakker om borgerlønn, men det er jeg skeptisk til, fordi jeg tviler at en elite i Norge gidder å brødfø de 50% som ikke har jobb.

Om vi ser enda lengre frem i tid, så tror jeg det mest sannsynlige scenariet er at roboter gjør all jobben for oss, mens vi bare kan slappe av, på den måten vil alle være "arbeidsledige", mens roboter vil være de som er sysselsatt.

Så ironisk nok vil vi gå tilbake i tid, der man skulle "klare seg selv", bortsett fra at da vil det være robotene som "klarer oss".

Forøvrig er det ikke kapitalismen som skaper unødvendige jobber, det er det staten som gjør. Kaptialisme handler jo om å tjene penger, og å ha folk sysselsatt i stillinger som strengt tatt ikke er nødvendig har jo ingenting med kapitalisme å gjøre...

1

fargerik

Om vi ser enda lengre frem i tid, så tror jeg det mest sannsynlige scenariet er at roboter gjør all jobben for oss, mens vi bare kan slappe av, på den måten vil alle være "arbeidsledige", mens roboter vil være de som er sysselsatt.

Og derfor er det faktisk tema å innføre noe nytt, nemlig at roboter på samme måte som mennesker skal betale skatt.

Har en bedrift f. eks. en sveiser som jobber, betaler vedkommende skatt, men dersom bedriften kaster sveiseren over til NAV og ansetter en robot, betaler ikke roboten skatt. Slik kan vi ikke ha det.

Når i tillegg eiern av bedriften heller ikke skal betale skatt, sier det seg jo selv at omsorgssektoren til slutt ikke vil ha penger nok, og velferden vil smuldre opp.

2

excon2

Derfor benytter jeg aldri selvbetjeningskassa når jeg er ute og handler, og det oppfordrer jeg alle til å boikotte også. Desse kassene er ikke satt opp for å gi oss forbrukere billigere varer, de er der for å gi eierene større profitt. Det er rett og slett å sage av greina vi alle sitter på.

2

Torotto

Når i tillegg eiern av bedriften heller ikke skal betale skatt, sier det seg jo selv at omsorgssektoren til slutt ikke vil ha penger nok, og velferden vil smuldre opp.

Du har jo eiendomsskatten da ;--)

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...