Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Er det forskjell på politiet i Oslo og Stockholm?

Jeg har gjennom mange år fått et inntrykk av at det er. Men jeg kan ta feil. Ville Oslo-politiet ha rygget tilbake slik politiet skal ha gjort i Rinkeby?

Ville Oslo-politiet ha oppført seg slik?

Første gangen jeg la merke til forskjellen, var når en eller annen Stockholms-klubb skulle spille mot Vålerenga og "ultra-svenskene" klagde over hvor hardt de ble tatt av Oslo-politiet.

Jeg håper det er sant. At Oslo-politiet tør mer. At de ikke tviler og heller legger folk i bakken. At de ikke "backar" som svenskene. Vi kan lære mye av svenskene, men ikke på dette området. Det å ha kontroll.

Så kan vi kanskje le av 22.Juli. Men det er mer politikk.

Jeg håper virkelig politiet vårt er sterkere enn det vi ser i Sverige. Men er det sant?

1
32 svar

32 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

LANISTA84

Det var ikke min intensjon å fyre opp debatten i Sverige. Jeg kjenner knapt noen svensker. Beklager dette.

Link.

1

milfern

Ville Oslo-politiet ha rygget tilbake slik politiet skal ha gjort i Rinkeby?

Ikke første gangen vil jeg tro. La oss si noe slikt hypotetisk sett hadde skjedd i Grorudalen hadde nok politiet kjørt på med alle mulige ressurser til situasjonen og aktuelle gjerningspersoner pågrepet.

Men om dette var situasjoner som oppstod hyppigere tror jeg politiet kunne endret adferd over tid for å unngå å fremprovosere slike situasjoner om mulig, så lenge en uskyldig tredjepart ikke var i fare.

1

Orake1et3

La oss si noe slikt hypotetisk sett hadde skjedd i Grorudalen hadde nok politiet kjørt på med alle mulige ressurser til situasjonen og aktuelle gjerningspersoner pågrepet.

Det tror jeg også. Jeg tror det er store forskjeller på politiet i Oslo og politiet i Stockholm og to hovedgrunner er: 1. Utstyret / ressursene, 2. Tankegangen / Strategien.

Ift utstyret/ ressursene: Jeg bor i Oslo sentrum og jeg registrerer at politiet disponerer mye og tungt utstyr. I tillegg øves det mye, både ift spesialoperasjoner og ift å mobilisere store politistyrker raskt. Inntrykket er at Oslo-politiet har fått mye ressurser etter Breivik og at de nå har en ganske høy kapasitet ift større hendelser som terror og opprør.

Jeg er derfor ganske sikker på at hvis vi hadde sett TV-bilder fra brennende biler og opprør i Grorud-dalen, så ville vi også sett bilder av et titalls pansrede politibiler, et tresifferet antall politifolk i formasjon og tung utrustning og helikoptre i lufta.

Med det som sammenligningsgrunnlag syns jeg det er veldig merkelig å se bilder fra Stockholm, hvor politiet konsekvent virker underbemannet og underutstyrt. Det virker som om tiltaket mot en mobb på 100 personer skal være å sende ut politimannen Åke, i sin Volvo 740, utstyrt med en sprettert og god tålmodighet. Når han så kommer frem og skjønner at han er sjanseløs drar han tilbake og henter Kari og Stefan. De er fortsatt sjanseløse så de må tilbake igjen....

Tankegangen / strategien: Jeg er litt inne på en grunnleggende forskjell i tankegang / strategi ovenfor. Norsk politi ville nok vært veldig opptatt av å vise styrke ift ressurser og at man aldri backer unna. Svensk politi virker å ha en helt annen tilnærming hvor de påfallende ofte sender underbemannede politipatruljer som ofte må backe unna.

Signaleffekten av politi som backer unna er helt krise så her er svensk politi, som svenske politikere, media og innbyggere, fryktelig naive / dumsnille.

En annen sak er langttidstiltak. Hvis det var slik at det jevnlig var opprør i Grouruddalen tror jeg ikke politiet ville hatt en strategi som krever at de løpende må inn og ut av området. Jeg tror at de ville valgt å være permanent tilstede med et tilstrekkelig antall politifolk med tilstrekkelig utstyr. Om nødvendig tror jeg de hadde fått ekstra bevillinger til å gjøre det som må gjøres for å opprettholde ro og orden.

Dette belyser den kanskje viktigste forskjellen: I Oslo ville man ikke akseptert at en slik kultur utviklet seg over tid. I Stockholm har man gjort det. Trolig fordi det viktigste i Sverige er å ikke være rasist..

2

Morra-DI-2

Jeg tror at de ville valgt å være permanent tilstede med et tilstrekkelig antall politifolk med tilstrekkelig utstyr. Om nødvendig tror jeg de hadde fått ekstra bevillinger til å gjøre det som må gjøres for å opprettholde ro og orden.

I 2010 satte gjengene fyr på politistasjonen i Rinkby. De knuste vinduene og satte fyr på huset. Etter det har det ikke vært noe politistasjon der. De flyttet.

Nå er det vel snakk om at de skal bygge en ny. Men den må vel være brannsikker og skuddsikker osv.

Dette har skjedd i andre bydeler også. De går rett og slett til angrep på politistasjoner og brenner dem ned. Det gjelder politistasjonen i Alvsjø og Råsved. Det er skutt mot politistasjonen i Malmø.

De virker jo som de regelrett er i småskala krig mot myndighetene og jager politiet, setter opp feller der de angriper politi osv. Det er jo for å ta over makta i området.

2

LANISTA84

Jeg bor i Oslo sentrum og jeg registrerer at politiet disponerer mye og tungt utstyr. I tillegg øves det mye, både ift spesialoperasjoner og ift å mobilisere store politistyrker raskt

Du gjør meg stolt;)

1

LANISTA84

Jeg tviler på at norsk politi ville ha valgt dialog og følt avmakt, fremfor å være en maktfaktor de tross har loven bak seg for å være. Å vise hva som er lov og ikke. Jeg håper ikke det.

1

Morra-DI-2

Jeg har gjennom mange år fått et inntrykk av at det er. Men jeg kan ta feil. Ville Oslo-politiet ha rygget tilbake slik politiet skal ha gjort i Rinkeby?

Det er et interessant spørsmål. Og like interessant; Hvorfor er det opptøyer i Sverige og ikke i Norge?

Er det noen grunn til å tro at vi har fått noen "snillere" innvandrere hit til Norge? Jeg tror ikke det. Kanskje det er mengdene?

Politiet i Sverige har jo fått mye kritikk fordi de var for hardhendte. Opprøret i Sverige i 2013 der mange bydeler stod i brann, hendte etter at politiet hadde skutt en mann. Han hadde riktignok kniv. Det var områder med mye arbeidsledighet og unge innvandrere som stod for opprøret. Jeg tror det skremte politikerne. Fattigdom og arbeidsledighet blant innvandrere fikk skydlen, og det ble brukt mye penger inn disse områdene. De bygget ungdomshus, brukte mye penger på skoler, tiltak for familier. Politiet trakk seg tilbake for å ikke starte nye opprør...osv. De satset på dialogpoliti, som skulle komme i dialog med disse ungdommene, for å få dem inn i samfunnet. Men det har jo brent i Sverige siden, men i mindre skala.

Jeg tror man må skylde på politikerne først og fremst, og ikke politiet. Landets øverste politisjef, en av de mest forhatte menn i Sverige er en politisk valgt person. Han har aldri jobbet innen politiet.

For å svare på spørsmålet ditt; Nei, jeg tror ikke politiet i Norge hadde latt dette utvikle seg slik, ei heller politikerne våre. De har vel hatt sine oppgjør med ulike miljøer. Men jeg tror forholdene i Sverige er en utvikling som man ikke bare kan skylde på politiet for. Det er mange tiår med bak en slik utvikling. Så må den jo kunne snus da. Men noe sånt som 60 % fullfører ikke videregående i enkelte bydeler. Skoler har vært tvunget til å stenge fordi det er så mye bråk. Branner settes i gang for å lokke politiet til andre deler av byen slik at narkotikaleveransen kan skje fritt. Det er egne mafialedere i de ulike bydelene, og det er jo derfor folk blir skutt. De sloss om makta.

....Så ja. De har i alle fall en oppgave å ta tak i. Det har vel vært litt mer bekvemt å se en annen vei, men det spørs om det går i lengden.

1

LANISTA84

....Så ja. De har i alle fall en oppgave å ta tak i. Det har vel vært litt mer bekvemt å se en annen vei, men det spørs om det går i lengden.

Da er det jo ren mafia og vi skal ikke lenger enn til Italia for å finne forbilde for denne væremåten. Hele Italia er jo omtrent underlagt dette her.

Men jeg sier takk for innlegget og du har rett i mye. Tror jeg.

1

Morra-DI-2

Da er det jo ren mafia

Her er en artikkel som skriver om forholdene i Gøteborg og politiets situasjon.

https://www.nrk.no/urix/svenske-politifolk-frykter-at-de-taper-kampen-mot-kriminelle-1.13138829

1

kansas00

Politiet i Norge får sjeldent eller aldri prøvd seg fordi situasjonen ikke er som i sverige. Så blir vanskelig da å vurdere om de er så mye bedre. Derimot episoden på utøya viser jo hvor talentløs/amatørmessig norsk politi kan være. Tipper det at man har NAV i Norge som kan strø om seg med penger demper mye potensielt bråk. Blir nok litt større problemer i sverige fordi man ikke har noe slikt der... Og glem heller ikke at en del områder i oslo har en innvandrerandel som nærmere seg områder som rosengård, rinkeby, hissinge osv.

1

politikk

Lanistra84 : politiet i både Norge og Sverige bruker nok silkehansker i forhold til politietat mange andre land.

er politiet underbemannet kan de løse noe med hardere midler. Men noen ganger må hæren brukes der politiet ikke klarer oppgaven.

bare vent nå til mexicanske karteller får innpass så får ikke hverken politiet i Sverige eller Norge gjort noe særlig i forhold til det.

ellers tror jeg det er mye sutring fra bråkmakere som ikke får viljen sin og litt hvite løgner.

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...