Aktuelt

nostalgikern

Fra diktanalyse til trygd?

En dyster statistikk det ble referert til forleden; antallet ungdommer i alderen fra myndighetsalder til godt opp i 20-årene som var utenfor både skole og jobb var nærmere 50 000. En tapt generasjon? Det skulle man ikke tro, merkelig at f.eks. Nav kan fastslå at det "ikke er håp" for store kull av skoleavhoppere og gi dem uføretrygd i så ung alder, slik man får inntrykk av blir gjort. Det kan vel hende ting og tang ordner seg omsider, uten at de behøver å bli satt på livsvarig trygd?

Apropos skole, hvorfor ikke gjøre nærmest en revolusjon i opplegget og forandre dramatisk på f.eks. det videregående skoleløpet? Kutte ut alt dette teoretiske våset som også yrkesskoleelver må igjennom, "i tilfelle de ombestemmer seg og vil bli akademikere i stedet", som argumentasjonen vel gjerne er. Hva pokker skal yrkesskoleelever med krevende diktanalyser f.eks., hva skal de med å formulere stiler med godt og "spennende" innhold? (ser for meg f.eks. barn av asylsøkere som har fått opphold og som skal sette seg inn i eksempelvis dette med diktanalyse og skrive stil, skole-dropout er vel ikke så rart f.eks. i slike tilfeller).

Det burde blitt et fullt brudd mellom disse retningene som tar sikte på akademiske fag og slike som kunne finne trivsel og mening med mer yrkesrettede fag. (Så fikk disse heller lese om norrøn mytologi, når gamle romerske keisere regjerte, Shakespeare o.l. uaktuelle "temaer" på fritida si, hvis de mot formodning skulle savne å ha noe innblikk i hva denslags dreide seg om osv... - neppe).

Engelsken på yrkesretning kunne med fordel dreie seg om f.eks. manualer på det språket, mange vanskelig ord der som f.eks. ikke "akademikerne" kjenner til engang.

Og så har vi dette med østeuropeere som pga. det forb... EØS-opplegg kommer og fyller opp alle jobbene som ufaglærte norske ungdommer kunne fått. Utover landsbygda med dårlig tilgang på arbeidsplasser, hvorofor i all verden får f.eks. øst-europeiske yngre kvinner jobb i offentlige kantiner, i butikker og kaféer osv., mens tusener av norske ungdommer må gå arbeidsledige? Dette skjønner jeg ikke, for å si det kort. Tar de til takke med lavere lønn da, eller hva i all verden skyldes slikt?, språket er jo gjerne så som så også.

(Men det kan jo være at norsk ungdom er blitt for late? Ikke vet jeg sikkert).

Nordmenn med innflytelse i dag kan virke som er i en slags nasjonsskadelig døsig tilstand iallfall.

6
121 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Norsk ungdom har vært late i lang tid, men da har det tydeligvis ikke vært like enkelt å få uføretrygd? Det kan uansett ikke være enkelt for ungdom som ikke er skapt for høyere teoretisk utdannelse i dagens Norge, hvor arbeidsinnvandring fra øst med millioner av potensielle arbeidstagere står i kø for å få en jobb.

Å utdanne seg til fagarbeider idag er omtrent som å kjøpe lottokupong og håpe på gevinst. Der du før hørte forskjellige norske dialekter, hører du idag utelukkende østeuropeiske varianter. Lønna går nedover og arbeidsmiljøet likeså. Rene norske firmaer er utkonkurrert. Til og med stat og kommune hyrer firmaer med tvilsomme papirer. Dette går kun én vei, dessverre.

Jeg vet ikke om det hjelper å gå ut av Eøs, men tror ikke det kan bli verre. Forskjellssamfunnet er i alle fall et produkt av Eøs og blir bare større og større for hver dag, hvor kun de med høyest utdannelse og allerede priviligerte yrker har et visst vern mot konkurransen utenfra.

2
puma1 Jo, det har vært en økning i antall unge uføretrygdede, men samtidig er det en liten andel av årskullene (1-2 %). Norske arbeidsgivere sliter veldig med å få tak i norsk arbeidskra...

Norske arbeidsgivere sliter veldig med å få tak i norsk arbeidskraft. F eks http://www.bt.no/nyheter/okonomi/Nye-hotell-vil-skape-minst-300-arbeidsplasser-330515b.html

Da må det være for lett å heller gå på arbeidsledighetstrygd da i tilfelle, for faktum er jo at det er ti-tusener unge ledige i Norge nå. Er det ikke slik da?... Man hører jo om alle disse som dropper ut av videregående og som blir gående ledige. Her er det noe som ikke stemmer så klart.

1

Er elektriker selv, og har med lærlinger og det er helt utrolig hvor lite de kan om faget når de kommer fra skolen, det er jo helt bak mål. Velger de yrkesfag så er det jo fordi de ønsker å lære noe om et yrkesfag, ikke alt mulig annet. De mangler rett og slett basiskunnskaper. Dette har foregått helt siden 1994 da det kom en ny reform i vgs, det har ikke manglet på kritikken rundt dette, både næringene og lærere innen yrkesfag har sagt at dette på sikt vil ødelegge yrkesopplæringen. Politikerne tar selvfølgelig ikke dette til seg og bare turer på som de har bestemt seg for, først nå de siste årene har de begynt å reagere. Yrkesfag bør lære yrkesfag, allmennfag bør lære allmennfag. Det bør heller ikke være noe mål, at flest mulig skal ta høyere utdanning. Vi trenger selvsagt leger, ingeniører, sykepleiere, lærere osv. Men et samfunn trenger også snekkere, yrkessjåfører, lagerarbdidere, butikkansatte osv.

5
Ebbat Norsk ungdom har vært late i lang tid, men da har det tydeligvis ikke vært like enkelt å få uføretrygd? Det kan uansett ikke være enkelt for ungdom som ikke er skapt for høyere teo...

Norsk ungdom har vært late i lang tid, men da har det tydeligvis ikke vært like enkelt å få uføretrygd? Det kan uansett ikke være enkelt for ungdom som ikke er skapt for høyere teoretisk utdannelse i dagens Norge, hvor arbeidsinnvandring fra øst med millioner av potensielle arbeidstagere står i kø for å få en jobb.

Å utdanne seg til fagarbeider idag er omtrent som å kjøpe lottokupong og håpe på gevinst. Der du før hørte forskjellige norske dialekter, hører du idag utelukkende østeuropeiske varianter. Lønna går nedover og arbeidsmiljøet likeså. Rene norske firmaer er utkonkurrert. Til og med stat og kommune hyrer firmaer med tvilsomme papirer. Dette går kun én vei, dessverre.

...ja rett i dass....men det tar som allt annet, litt tid.

1

Enig med åpningsinnlegget.

Men vet dere hva som hadde vært gøy?

Om alle stønader hadde blitt kuttet til alle i befolkningen (bortsett fra eldre som har spart opp pensjon).

Tenk hvor mange som på mirakuløst vis hadde plutselig hatt ork nok til å stå opp av senga og levere CVen til nærmeste butikk.

1
Trehjulssykkel Enig med åpningsinnlegget. Men vet dere hva som hadde vært gøy? Om alle stønader hadde blitt kuttet til alle i befolkningen (bortsett fra eldre som har spart opp pensjon). Tenk hvo...

Tenk hvor mange som på mirakuløst vis hadde plutselig hatt ork nok til å stå opp av senga og levere CVen til nærmeste butikk.

En trenger visst ikke kutte noe som helst. Det holder å stille krav...

Drammen krevde at unge sosialhjelpssøkere måtte møte klokka åtte om morgenen. Det sparte kommunen 17 mill. på.

Det er i dag opp til den enkelte kommune eller Nav-kontor om de vil praktisere aktivitetskrav.

Rart det ikke er flere kommuner som følger etter?

http://www.dagbladet.no/nyheter/drammen-krevde-at-unge-sosialhjelpssokere-matte-mote-klokka-atte-om-morgenen-det-sparte-kommunen-17-mill-pa/60566788

1
Gunstein12 [sitat…] En trenger visst ikke kutte noe som helst. Det holder å stille krav... Drammen krevde at unge sosialhjelpssøkere måtte møte klokka åtte om morgenen. Det sparte kommunen 17...

http://www.dagbladet.no/nyheter/drammen-krevde-at-unge-sosialhjelpssokere-matte-mote-klokka-atte-om-morgenen-det-sparte-kommunen-17-mill-pa/60566788

"Høsten 2013 innførte Nav i Drammen krav om at unge mellom 18 og 25 år som ikke fra før var i aktivitet og som søkte sosialhjelp, skulle møte klokka åtte neste morgen."

Hva i all verden feiler det den gruppen? Hva er det som får friske folk i så ung alder til å gå på sosialen? Skulle ikke engang vært mulig

1

Hva pokker skal yrkesskoleelever med krevende diktanalyser f.eks.,

Interessant dersom yrkesfag har "krevende diktanalyse", for det trur eg knapt du finn på linje for studiespesialisering... Er du sikker på at du ikkje stiller opp ei aldri så liten stråmann her?

2
InnocentBystander [sitat…] Interessant dersom yrkesfag har "krevende diktanalyse", for det trur eg knapt du finn på linje for studiespesialisering... Er du sikker på at du ikkje stiller opp ei aldri...

Er du sikker på at du ikkje stiller opp ei aldri så liten stråmann her?

Det er faktisk ikke stråmann, på norskeksamen på VGS fikk vi oppgave om å analysere et helt meningsløst dikt fra en svensk dikter fra 1800-tallet. Den delen telte 30%, og jeg hoppa over den, så jeg endte opp med 3 på eksamen.

1
Trehjulssykkel [sitat…] Det er faktisk ikke stråmann, på norskeksamen på VGS fikk vi oppgave om å analysere et helt meningsløst dikt fra en svensk dikter fra 1800-tallet. Den delen telte 30%, og...

I all hovedsak så lærer man diktanalyse og sjekker så kunnskapene senere ved eksamen, for at folk skal få en bedre språkfornemmelse slik at man skriver bedre brev, artikler, innlegg på VGD osv. Når jeg ser leserinnlegg rundt om så ser jeg forferdelig mye dårlig språk og nitrist grammatikk. Vi kan vel alle være enige i at dette er noe alle trenger, uavhengig av hva de nå enn skal gjøre senere i livet.

2

Kutte ut alt dette teoretiske våset som også yrkesskoleelver må igjennom, "i tilfelle de ombestemmer seg og vil bli akademikere i stedet", som argumentasjonen vel gjerne er.

Kunne ikke vært mer enig. Den overteoritiserte og overfeminiserte videregående skolen skaper både NAVere og kriminelle.

Man må gjenopprette respekten for yrkesfag slik at ungdommer som er mer praktisk anlagt ikke faller utenfor.

Malacay

3

Ts har heilt rett, reform 94 var ein katastrofe for yrkesskulen.

Alt for masse og unødvendig teoretisk kunnskap.

Som vår røynde elektriker på tråden også er inne på.

2
deleted3041664 Ts har heilt rett, reform 94 var ein katastrofe for yrkesskulen. Alt for masse og unødvendig teoretisk kunnskap. Som vår røynde elektriker på tråden også er inne på.

Ts har heilt rett, reform 94 var ein katastrofe for yrkesskulen.

Allmennfag på yrkeslinene i vg. er stort sett terping på det ein gjekk igjennom i Ungdomsskulen. Stort sett bortkasta, spør du meg. Katastrofen byrja alt den gongen ein oppløyste dei reine yrkesfagskulane og slo dei saman med gymnasa. Arbeidarpartiet (og SV) er dei store syndarane når det gjeld øydelegginga av den norske skulen. Fram til Sivertsen-reforma var standarden god.

2
Ebbat Norsk ungdom har vært late i lang tid, men da har det tydeligvis ikke vært like enkelt å få uføretrygd? Det kan uansett ikke være enkelt for ungdom som ikke er skapt for høyere teo...

Å utdanne seg til fagarbeider idag er omtrent som å kjøpe lottokupong og håpe på gevinst. Der du før hørte forskjellige norske dialekter, hører du idag utelukkende østeuropeiske varianter. Lønna går nedover og arbeidsmiljøet likeså. Rene norske firmaer er utkonkurrert. Til og med stat og kommune hyrer firmaer med tvilsomme papirer. Dette går kun én vei, dessverre.

Og det er jo nettopp dette som er problemet, ikke nødvendigvis utdanningssystemet. Problemet med utdanningssystemet er at man ikke kan gjøre akademikere av alle. Men hovedproblemet er at det knapt finnes alternativer for nordmenn som ikke kan eller vil studere etter VGS.

2
Langveg [sitat…] Allmennfag på yrkeslinene i vg. er stort sett terping på det ein gjekk igjennom i Ungdomsskulen. Stort sett bortkasta, spør du meg. Katastrofen byrja alt den gongen ein op...

Katastrofen byrja alt den gongen ein oppløyste dei reine yrkesfagskulane og slo dei saman med gymnasa. Arbeidarpartiet (og SV) er dei store syndarane når det gjeld øydelegginga av den norske skulen.

Noko sånn piss om at dei på yrkesskulen som likevel ville bli akademikere skulle ha en sømløs overgang.

Berre tull, gjelder sikkert ikkje meir enn 0,2% av elevane.

Typisk politisk korrekt sosialdemokratisvada som ender i katastrofe.

1
malacay3 [sitat…] Kunne ikke vært mer enig. Den overteoritiserte og overfeminiserte videregående skolen skaper både NAVere og kriminelle. Man må gjenopprette respekten for yrkesfag slik at...

Man må gjenopprette respekten for yrkesfag slik at ungdommer som er mer praktisk anlagt ikke faller utenfor.

Allerede i barneskulen må de som behøver det få gjøre praktiske ting.

Livsgnisten suges sakte ut av de når de må lære om eigendomspronomen i engelske og funksjonsanalyse.

Ha sykkelverksted, gå og hogg ved, reis på sjøen og fisk med garn, minst ein gong i uka.

3

Vel. Innvandrere har tatt jobbene ungdommene skulle hatt. Da blir det sånn.

Norsk ungdom skulle flippet hamburgere, klippet plener, vært tjenestepiker, plukket jordbær, malt gjerder, og vinduskarmer, vært sjøfolk, osv, men ungdommen blir utkonkurrert av innvandrere.

1

Lignende innlegg

Aktuelt frode57 Siste svar

CNN 3 Uker i Ukraina

Les CNN og deres beskrivelse av krigen. Det avslører norske media og norske militæret sine løgner. Russerne er 5 til 1 mot Ukrainere. Det ser ikke lyst ut for ukrainerne . Nå brukes q verdenskrigførin...
1
12 svar
Aktuelt 9000XTR-CSE Siste svar

Frøya- Skyld på dere selv.

At Frøya er skutt og drept er vel og bra når det ble som det ble. Dere skuelystne som ikke respekterte henne og hennes naturlige liv, fora henne og plaga henne med deres egen egoistiske nysgjerrighet...
3
2 svar
Aktuelt silas Siste svar

Vil stenge strømmen via smartmåleren

"Flere nettselskaper ber om lov til å koble ut strømmen via smartmålerne ved rasjonering. – Noe vi kommer til å vurdere, sier vassdrags- og energidirektoratet." Må si vi har ordnet oss bra i dette lan...
Bilde

Nettselskaper vil stenge strømmen din via smartmåleren

Flere nettselskaper ber om lov til å koble ut strømmen via smartmålerne ved rasjonering. – Noe vi kommer til å vurdere, sier vassdrags- og energidirektoratet.


Bilde www.nrk.no
1
26 svar
Aktuelt silas Siste svar

238 Euro per MWh nå!

Gassprisen i Europa har vært stabil og rimelig takket være stabil produksjon fra Norge og Russland. Prisen har vært et sted mellom 18-20 Euro per MWh og bunnet ut i 2020 på 4-5 Euro per MWh. Akkurat n...

EU Natural Gas - 2022 Data - 2010-2021 Historical - 2023 Forecast - Price - Quote

Natural gas futures linked to TTF, Europe's wholesale gas price, were trading around the €230-per-megawatt-hour mark, not far from an all-time high of €300 hit in March in the aftermath of Russia's in...


Bilde tradingeconomics.com
1
6 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Brokollaps

Når beregningene blir for svake. Når broberegningene ikke er sjekket skikkelig. Men der er brukt sjablonger/maler i beregningen. Og hvor seriøst er det egentlig å bygge store konstruksjoner i tre? Jeg...
1
6 svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
5 svar
Laster...