En æra er dessverre over. 2. desember stenger VGD.no. Mer info.

Aktuelt

6347

Over 500 000 innlegg fjernet fra VGD

17. april og 22. april skjedde det noe veldig merkelig. I løpet av disse to dagene ble over 477 000 innlegg fjernet fra VGD. Innholdet ble i stedet erstattet med [Slettet].

Det aller mest spesielle er derimot dette: Uansett hvilken av de over 7500 dagene jeg sjekker i VGDs snart 21 år lange historie, får jeg det samme resultatet: 0,99 % av innleggene den dagen er fjernet. Det varier bare med noen promille fra dag til dag.

Har dette vært meningen fra VGD sin side eller er det noe som har gått fryktelig galt?

For å finne ut om det er et mønster i slettingen, har jeg gjort søk på en del ord. Jeg har funnet ut at samtlige innlegg som inneholdt ordene «f*tte» og «n*ger» har blitt fjernet. Utover dette er mønsteret at innlegg som inneholdt banneord hadde størst sjanse for å bli fjernet. Jo flere banneord innlegget inneholdt, jo større var sjansen for at det ble fjernet virker det som. Men det er også flere innlegg helt uten banneord som har blitt fjernet.

Jeg fant også ut at nesten alle innlegg som inneholdt ordet «offshore» har blitt fjernet. Offshore – av alle ord. En håndfull innlegg har overlevd. Fordi alle innlegg som inneholdt ordet «f*tte» har blitt fjernet, har også innlegg som inneholdt det engelske ordet «fittest» blitt fjernet. Det betyr for eksempel at innlegg som inneholdt utrykket «survival of the fittest» er borte.

Her er eksempel på 3 innlegg som har blitt fjernet. Alle er skrevet av Mod. Innlegg 1: Antagelig slettet fordi det inneholdt ordet «j*vla». Innlegg 2: Her er det antagelig ordene «hore» og/eller «sex» som er grunnen. Innlegg 3: Slettet fordi ordet «baby» er nevnt tre ganger?

Som nevnt har 0,99 % av innleggene blitt slettet alle dager i VGD-historien. Det må bety at etter innlegg som inneholdt ordene «n*ger», «f*tte» og «offshore» (og kanskje flere ord jeg ikke har funnet) har blitt fjernet, har en jevn fordeling av innlegg som inneholdt en rekke forhåndsvalgte ord blitt fjernet, slik at det alltid ender opp med 0,99 % slettede innlegg hver dag.

Hvis det å fjerne 0,99 % av innleggene gjennom hele VGD-historien er bevisst, skulle jeg likt å vite hvorfor. Hvis det har skjedd ved en feil, hvordan i all verden kunne det skje? Er det i så fall mulig å rette opp?

Over til andre saker, som også omhandler sletting av innlegg.

I tillegg til de nevnte 477 000 innleggene, har også 46 500 innlegg blitt slettet på forumet Tipping, Odds, Spill og Poker denne våren. Det startet 9. mars, da en off topic-tråd på 14 000 innlegg ble slettet. 30. april ble også alle off topic-tråder opprettet etter dette slettet. Flere av disse trådene var allerede stengt. Disse trådene inneholdt 32 500 innlegg. I perioden 12. februar til 29. april har 46 500 av 48 000 innlegg på Tipping-forumet blitt slettet. Hele 97 % av alle innlegg. Vanlig praksis på VGD ville vært å nøye seg med å stenge disse trådene, ikke slette dem. 4 av trådene som ble slettet var tråder Mod selv hadde opprettet. Dette var tråder som inneholdt retningslinjer, samt anmodninger om et bedre debattmiljø.

At alle disse innleggene ble slettet tolker jeg som en erkjennelse fra Mod om at de ikke får moderert tilstrekkelig i trådene underveis. I stedet ender det i massesletting i etterkant for – antagelig - å være sikker på at alle regelbrudd blir fjernet. Er ikke dette en veldig lettvint løsning? De 46 500 slettede innleggene på Tipping-forumet som ble skrevet i løpet av 11 uker denne våren, sto for 20 % av alle innlegg på VGD i perioden. 1/5 av VGDs innlegg i perioden ble slettet med et pennestrøk.

30. april var det også flere sticky-tråder rundt omkring på VGD som ble slettet. De to trådene med titlene «Vi minner om regelverket og vil bli strengere» og «Beskjed til alle: Oppdatering, sletting, innspill» har vært sticky på alle VGDs underfora siden våren 2018. Hvorfor ikke bare fjerne sticky-merkingen slik at trådene synker naturlig? Av en eller annen grunn ble det valgt å slette trådene i stedet. Også flere andre sticky-tråder har blitt slettet.

Så til en gjenganger: Sletting av åpningsinnlegg. Øyvind, tidligere VGD-sjef, sa flere ganger at sletting av åpningsinnlegg ikke skulle forekomme. Se blant annet dette innlegget. Likevel skjer dette til stadighet. Jeg husker Øyvind forklarte en gang at moderatorene får alle innlegg som skrives på VGD opp i en feed. Det er mulig det ikke kommer klart frem i den feeden hva som er et åpningsinnlegg og ikke, og at det derfor slettes mange åpningsinnlegg uten at Mod egentlig er klar over det.

Eksempel på et åpningsinnlegg som nylig har blitt slettet, er det aller første innlegget som ble skrevet på VGD for nesten 21 år siden. Det ble skrevet 6. august 1999 kl. 1841 i denne tråden. I forbindelse med 20-årsjubileet i fjor var innlegget der, så det må ha blitt slettet etter det. For ordens skyld inneholdt innlegget kun navnet på brukeren som skrev innlegget. Det er mulig Mod - av en eller annen grunn - mottok klage på innlegget, og valgte å slette det uten å sjekke det ut noe nærmere. VGDs første innlegg fikk stå i fred i over 20 år, men nå er det altså borte.

Til slutt vil jeg nevne at den tidligere VGD-sjefen uttalte seg kritisk til driften av VGD på Twitter tidligere i år. Han mener det virker som VGD er overlatt til seg selv.

Svar fra Mod er ønsket.

115
306 svar
VG Nett Hei. Det stemmer at vi har nylig slettet en del innhold. Vi går ikke inn på diskusjoner om enkeltinnlegg eller metodikk, ei heller sletting knyttet til enkeltforum. Det vi ønsker e...

Det stemmer at vi har nylig slettet en del innhold. Vi går ikke inn på diskusjoner om enkeltinnlegg eller metodikk, ei heller sletting knyttet til enkeltforum.

Det vi ønsker er en tjeneste med best mulige diskusjoner. Vi ønsker å forsikre oss om at både nytt og gammelt innhold er innenfor våre retningslinjer, og vi tar derfor grep for å sikre dette så godt vi kan. Hvis deler av dette arbeidet har fått utslag dere er uenige i, er det forståelig med reaksjoner. Det gjelder også manglende informasjon i forkant.

Men hensynet til en best mulig diskusjonsarena veier tyngst - og vil gjøre det også i fremtiden.

På forhånd takk for forståelse.

Jaja... Når årelang stillhet plutselig blir brutt får man jo visse forventninger. Det var det ingen grunn til. For dette var et ikke-svar en rikspolitiker verdig. Jada, jeg vet. Eierens bestemmelsesrett og så videre. Vi er her på deres nåde og hele den regla der. Men hvis man skal tro på trådstarter (en av forumets mest troverdige karakterer) virker det ikke som dere har valgt en spesielt presis måte for å sikre at innhold er innenfor deres retningslinjer. Random sletting basert på triggerord uten å se på kontekst? i 2020? Ikke særlig stilig eller fremoverlent.

Dersom dere faktisk er interessert i en tjeneste med best mulig diskusjoner kan enhver med et halvt øye åpent peke på det åpenbare. Det dere driver med er langt fra å kalles moderering. Det er ingen plan, ingen synlig terskel for hva som er akseptert eller ikke. Det er helt tilfeldig om noen eller noe blir moderert eller ikke. Og oftere enn hva behagelig burde være for dere er det slik at deltagere som modereres ender opp i den situasjonen etter å ha blitt trukket i halen av åpenbare troll.

Hvilket bringer meg over til neste punkt hvor dere har et betydelig forbedringspotensiale. På flere av underforumene domineres enhver diskusjon av gjengangere som ikke har annet å drive med enn å drive med en bisarr form for selvmedisinering, gjerne gjennom å lete hverandre opp, hakke på hverandre, holde årelange feider varme og vri enhver diskusjon til et enøyd fokus på gammelt nag eller egen trolle-agenda.

Hvis moderatormannskapet ikke er helt blinde vet de utmerket godt hva, og forsåvidt hvem, jeg snakker om. Hvorfor har disse diskusjonsødeleggerene fortsatt anledning til å logge seg på?

Forståelse kommer ikke herfra før det er mulig å se antydning til at dere løfter en finger for å ta tak i det jeg nevner over. Siden jeg er relativt glad i min fysiske velferd holder jeg ikke pusten mens jeg venter på det.

25

På meg virker det som Mod ikke er på nett med brukerne. Det var jo en del ting som irriterte på den tiden Øyvind var sjef, men da var det mulig å få han i tale. Og dialog er mye bedre enn stille sletting. Og selv om man kanskje ikke var enig forstod man i det minste hva Mod ståsted var. Nå aner man ikke.

Jeg har selv opplevd å få flere innlegg uforståelig slettet i det siste. Og jeg har ikke skrevet noen av de nøkkelordene. Ei heller har jeg brutt noen regler såvidt jeg vet.

Og nå man får slettet innlegg helt uten noen åpenbar årsak så er det irriterende.

I tillegg så er det jo brukere som utnytter situasjonen med en merkelig moderering og bruker det som en slags metode for å herse med andre brukere. Jeg har ikke opplevd det selv, men jeg har observert det. Det er ikke vanskelig å se at følgende teknikk ser ut til å fungere:

Først terger man andre debattanter, så anmelder man innlegg når provokasjonene møter motbør. Ofte med det påskudd at personfokus ikke er lov. En ny vri på trolling kan man si der Mod faktisk bidrar til trollingen fremfor å få slutt på den.

Jeg tror rett og slett modereringen under Øyvind baserte seg på at Mod var mer aktive og fulgte med og satte seg inn i problemstillingene, mens det nå bare uinspirert slettes uten at man faktisk ser på hva som egentlig foregår.

Det er mulig jeg tar feil, men det er i allefall slik jeg analyserer situasjonen ut fra den informasjonen jeg sitter på.

11

Algoritme-sensur er rett og slett en trussel mot ytringsfriheten. Man ser samme tendenser hos Youtube hvor koronavirus brukes som et påskudd for å drive med dette.

Sensur/fjerning må skje på grunnlag av kontekstforståelse, ikke gjennom automatikk.

Dette betyr mao at sitater også er fjernet og tråder mister sin mening.

På tide at politikerne retter litt kritikk mot tilbydere av sosiale medier, forum etc og setter krav til at ytringsfriheten blir ivaretatt.

8
return_of_drakkar [sitat…] Du har det kanskje fra før et sted her inne, men viktig er vel også aktive brukere per år over tid. Altså en oversikt over stabiliteten.

Antall brukere med innlegg år for år

År Brukere Endring fra året før 1999 2 385 - 2000 4 505 + 88,9 % 2001 18 260 + 305,3 % 2002 16 947 - 7,2 % 2003 15 619 - 7,8 % 2004 20 801 + 33,2 % 2005 19 998 - 3,9 % 2006 21 678 + 8,4 % 2007 19 982 - 7,8 % 2008 18 749 - 6,2 % 2009 22 057 + 17,6 % 2010 19 428 - 11,9 % 2011 13 245 - 31,8 % 2012 11 358 - 14,2 % 2013 9 729 - 14,3 % 2014 7 636 - 21,5 % 2015 6 539 - 14,4 % 2016 5 706 - 12,7 % 2017 5 118 - 10,3 % 2018 4 514 - 11,8 % 2019 3 551 - 21,3 %

8

Hei.

Det stemmer at vi har nylig slettet en del innhold. Vi går ikke inn på diskusjoner om enkeltinnlegg eller metodikk, ei heller sletting knyttet til enkeltforum.

Det vi ønsker er en tjeneste med best mulige diskusjoner. Vi ønsker å forsikre oss om at både nytt og gammelt innhold er innenfor våre retningslinjer, og vi tar derfor grep for å sikre dette så godt vi kan. Hvis deler av dette arbeidet har fått utslag dere er uenige i, er det forståelig med reaksjoner. Det gjelder også manglende informasjon i forkant.

Men hensynet til en best mulig diskusjonsarena veier tyngst - og vil gjøre det også i fremtiden.

På forhånd takk for forståelse.

Med vennlig hilsen Øyvind Brenne, utviklingsredaktør i VG

4

Det virker nesten som VG holder på med aktiv dødshjelp for å bli kvitt VGD så kjapt som mulig.

3

Du er jo en av dem som er aktiv på TV-program og sprer negativitet om program du ikke liker. Hvorfor ødelegge dem som vil diskutere seriøst?

3
maxus4 [sitat…] Jeg har fått massevis av 1-2-3 år gamle innlegg slettet. Stort sett i innvandringsdebatter. VGD ønsker altså å sensurere meninger for historien skyld slik at ingen i fremt...

Jeg har fått massevis av 1-2-3 år gamle innlegg slettet. Stort sett i innvandringsdebatter.

VGD ønsker altså å sensurere meninger for historien skyld slik at ingen i fremtiden skal vite hva folk egentlig mente i 2017-2018-2019...

Dette er noe av det jeg reagerer på ja! Innlegg som var såpass godt innafor at de fikk stå den gangen for 2-3-5-10 og 15 år siden- men som nå i ettertid har blitt slettet fordi der stod noen "stygge" ord der!

Jeg mener ikke at MOD ikke skal sette hengelås på tråder samt slette opplagte trolleinnlegg få diverse forum- men det er nettopp denne tilbakevirkende fjerningen av helt greie innlegg som er håpløs!

Har selv skrevet dette omtalte "Nordlige EGERsund- ordet" enkelte ganger i en konstruktiv kontekst her inne- innlegg som nå altså er strøket av sensuren (!)- det er nå en ting:

men altså- at man skal miste innlegg hvor disse "fy fy- orda" tilfeldigvis kommer midt inni et helt annet ord- jeg mener...

*jeg vil ha muligheten til å omtale alpinist Jan Einar Torsen og radiomann Espen Toresen med deres rettmessige etternavn som begynner med Th!

*jeg vil ha muligheten til å omtale stedsnavnet Brunkeberg samt navnet til den tsjekkiske langrennsløperen Vaclav Korunka uten at VGD-sensuren oppdager et litt "sleivete" ord inni der!

*om jeg noensinne igjen kommer til å skrive om sofaen til familien Skjæveland- så ønsker jeg å gjøre det uten at innlegget skal slettes pga. for mange banneord i løpet av noen få ord!

*og om jeg ved en feil skulle skrive navnene på byene Bergen og Egersund i ett ord- selv da ville jeg håpe at innlegget fikk stå- selv om det "unevnelige ordet" kom opp midt inni der!

Alt dette sagt- så regner jeg med (har et lønnlig håp i det minste) at det ikke var helt meningen fra MOD sin side å også slette disse type innlegg?

3
borbje Hvor mange profiler er på vgd til sammen.. Står det noe sted..?

Utviklingen av antall brukere år for år

År Nye brukere Brukere totalt 1999 2 385 2 385 2000 3 829 6 214 2001 16 993 23 207 2002 12 346 35 553 2003 10 901 46 454 2004 15 588 62 042 2005 13 951 75 993 2006 13 854 89 847 2007 11 373 101 220 2008 10 567 111 787 2009 14 857 126 644 2010 11 813 138 457 2011 6 365 144 822 2012 5 136 149 958 2013 4 945 154 903 2014 3 059 157 962 2015 2 334 160 296 2016 1 811 162 107 2017 1 538 163 645 2018 1 102 164 747 2019 487 165 234

Det er altså 165 000 brukere som har skrevet innlegg på VGD per 2019. Det er mange brukerprofiler uten innlegg også, men det har jeg ingen statistikk over.

I årene 2001-2010 var det 10-15000 nye brukere årlig som skrev innlegg. Etterpå har det falt år for år og i 2019 var det helt nede i 487 nye brukere med innlegg. 390 av de 487 nye brukerne i 2019 skrev forresten under 10 innlegg.

Sammenlignet med hva det en gang var er nyrekrutteringen i praksis ikke-eksisterende.

3
William_S3 Nå ser jeg også at det andre innlegget i Dødsviruset tråden er fjerna - "munnbind og hansker hjelper muligens" - hva var konkret galt med det innlegget? Merkelige greier som skjer...

Og her har igjen VG ødelagt en historisk interessant dokumentasjon. Denne tråden er veldig interessant fordi man kan se utviklingen på hvordan viruset sprer seg, hvilken informasjon som kommer, hvilke rykter og hva folk tror og mener underveis. Historisk verdi som raseres av VGs nytale!

3

Når det gjelder sletting av innlegg med ordet "Offshore", tipper jeg at "systemet" henger seg opp i siste del av ordet, dvs betegnelsen på verdens eldste yrke.

Krenkehysteriet sprer seg fortere enn corona, og ytringsfrihet er en illusjon.

2

Veldig interessant sak 6347!

Har selv tydeligvis "redigert" en 20-30 av innleggene mine opp i gjennom disse nevnte datoene.

Bla.a et innlegg der jeg forklarer en bruker hva en helt annen bruker fant morsomt ved at Nigeria og Tyskland kunne møtes i et fotball-VM (Nigeria-Germany)- dvs. jeg "drog den så langt" at jeg forklarte at dette ordet var en mer nedsettende versjon av et visst annet ord på N (og som ender med første halvdel av en by i Rogaland)

Har MOD gått såpass langt nå- at man nærmest automatisk fjerner både nye, og gamle (!) innlegg med fy-fy- ord?

Av en eller annen grunn har jeg også fått slettet flere sesongers nedtellings-innlegg til WC i skiskyting med tilhørende statistikker på norske seire osv. En type innlegg jeg holdt på med for 10-12 år siden. Ingen andre vintersporter- bare skiskyting :-D

Men ærlig talt MOD: hva holder dere på med? Og at det heller ikke i det minste blir begrunnet med et eneste ord om hva som skjer (!) Synes det er artig av og til å gå litt tilbake å se hva jeg skrev for 2-5-10 eller 15 år siden! Plutselig står det bare "Slettet" på en hel haug av innlegg- ikke bare hos meg, men hos andre debattanter også!

Forumet er virkelig i ferd med å tape seg hvis dette blir hverdagen fremover!

Edit: før en eventuell "raljering" får vel komme med en presisering om at denne saken ikke er den viktigste i livet mitt- men irriterende om dette blir standarden fremover- er det likefullt!

2

Nytt funn: Alle innlegg som inneholder ordet Thoresen er også fjernet.

Et vanlig norsk etternavn der altså.

2

På Historiske Fjes opplevde vi at flere innlegg med navnet Adolf ble fjernet, og dette var til og med innlegg som ikke handlet om den mest berømte Adolf, men en helt annen Adolf.

Uansett er det jo betenkelig at bare det å skrive navnet til selveste Adolf kan føre til at et innlegg blir slettet på et historieforum. Hvis man diskuterer andre verdenskrig, mellomkrigstiden, ja til og med OL i 1936, så er det jo ikke til å unngå at navnet vil dukke opp.

Samtidig er det fortsatt 11445 treff på ordet Adolf i VGDs søkefunksjon, så det har ikke blitt utrensket helt, i hvert fall ikke enda.

2

Men hvordan blir fremtiden for VGD? Tenker på dem som bruker forumet til å hetse andre som for eksempel under TV-program og dem som ødelegger Oddsforumet.

Stakkars de brukerne som ser absolutt alt av underholdning og nyheter på tv, men likevel rister på hodet over dem andre som ser på eller deltar i nyhetene. Stakkars dem som har skrevet flere 1000 innlegg på tråder under "Off-topic" ditt og datt...

Hva tilfører egentlig VGD?

For noen år siden fikk VG skryt da dem kuttet ut anonym kommentering av nyhetssaker på nett, men VGD ble tydeligvis glemt. Tviler på at flere av brukerne her hadde oppført seg på samme måte på for eksempel Facebook som her.

2
Nysgjerrigemeg [sitat…] Vel. Når man ser enkelte tråder her så tviler jeg på at man legger ut like mange statuser som innlegg her. Er fascinerende å se flere her som diskuterer diverse serier på...

Nysgjerrigemeg:

Hva slags hets er det du egentlig sikter til? Med unntak av ungjyplinger som ikke overlever lenge her inne så er så absolutt ikke (person)hets vanlig her.

Kritikk er det så absolutt mye av, slik som jo er vanlig på et diskusjonsforum, men hets ser man særdeles lite av.

VGD er temmelig stille og sivilisert sammenlignet med andre fora. Se bare på FB-kommentarene på VG og andre nettaviser. Det dukker opp temmelig mye grovere ting der av ikke-anonyme brukere enn av anonyme brukere på VGD.

2

Spesielt at noen skal irritere seg over hva andre gjør her inne. Hvis folk har gleden av å skrive mange innlegg så la folk ha den gleden. Ingen grunn til å irritere seg over det. Og liker man ikke trådene så er det jo bare å forlate dem. Faktisk ikke verre enn det.

2

Lignende innlegg

Aktuelt juppi Siste svar

Pinnekjøtt er oppskrytt.

I butikken ligger det nå hauger med Pinnekjøtt og de har startet reklamen alt i november. Hvem spiser det? Hvor mye kastes etter jul fra butikkene? Med de dyre prisene er det ikke rart folk ikke kjøpe...
1
8 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

1000 drept i brann siden år 2000

Det ikke det glupeste en kan gjøre å bygge hus i tre. Det er for brennbart til å være trygt byggematerialer. Det bør også bli forandring på brannmeldere som brukes. De bør ha både faststrøm 230 V og...
1
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Heia arabiske land

Man kan ikke noe annet enn å glede seg over arabiske lands fremgangen i fotball. Fotball er verdens største idrett. Det er morsomt når vi ser hva tribunejubel betyr. Og hvilken revansj for vestlige hy...
1
3 svar

En stolt regjering . . . . ?

Jeg må si at jeg aldri har hørt så mye pissprat fra en politiker, som fra Mjøs Persen når hun snakket seg bort hos Fredrik Solvang (eller Skavlan som Hansson fra MDG kalte ham). Men jeg regner med at...
Bilde

Matkøene eser ut i Norge: Vil presse Støre

Matkøene vokser over hele landet. – Ingen skal være i tvil om at det er det vi er mest opptatt av når vi forhandler budsjett, sier SV-lederen.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Politikk - Norsk frode57 Siste svar

Ekstrem Fredric Hauge

Det var en ekstrem Fredric Hauge og Bellona som aksjonerte mot bedrifter i Norge. Det husker de av oss som er gamle nok. Hva har skjedd? Kanskje kjøpt og betalt? Og aksjonene på Munch museet og Vigela...
1
3 svar
Aktuelt nostalgikern Siste svar

Lesestoff for Norges Bank..

Sentralbanksjefen har uttalt at også den siste renteøkningen er noe som egentlig er/blir uproblematisk for "folk flest"... Så nye økninger er varslet i desember. Det er visst et slags "press" der ute...
1
5 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

En upopulær regjering . . . . .

I linken står det bl.a,: "Det medfører høye energipriser, flyktningstrøm og det medfører høye matvarepriser. Dette rammer alle sammen. Men det rammer mest de som har minst fra før. Det er regjeringen...
Bilde

En upopulær regjering får nok en utfordring i fanget: — Dette rammer alle sammen

Møter 2023 med at flere nordmenn sliter med å få endene til å møtes, samtidig som det ventes en stor flyktningstrøm.


Bilde www.msn.com
1
3 svar
Laster...