Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Over 500 000 innlegg fjernet fra VGD

17. april og 22. april skjedde det noe veldig merkelig. I løpet av disse to dagene ble over 477 000 innlegg fjernet fra VGD. Innholdet ble i stedet erstattet med [Slettet].

Det aller mest spesielle er derimot dette: Uansett hvilken av de over 7500 dagene jeg sjekker i VGDs snart 21 år lange historie, får jeg det samme resultatet: 0,99 % av innleggene den dagen er fjernet. Det varier bare med noen promille fra dag til dag.

Har dette vært meningen fra VGD sin side eller er det noe som har gått fryktelig galt?

For å finne ut om det er et mønster i slettingen, har jeg gjort søk på en del ord. Jeg har funnet ut at samtlige innlegg som inneholdt ordene «f*tte» og «n*ger» har blitt fjernet. Utover dette er mønsteret at innlegg som inneholdt banneord hadde størst sjanse for å bli fjernet. Jo flere banneord innlegget inneholdt, jo større var sjansen for at det ble fjernet virker det som. Men det er også flere innlegg helt uten banneord som har blitt fjernet.

Jeg fant også ut at nesten alle innlegg som inneholdt ordet «offshore» har blitt fjernet. Offshore – av alle ord. En håndfull innlegg har overlevd. Fordi alle innlegg som inneholdt ordet «f*tte» har blitt fjernet, har også innlegg som inneholdt det engelske ordet «fittest» blitt fjernet. Det betyr for eksempel at innlegg som inneholdt utrykket «survival of the fittest» er borte.

Her er eksempel på 3 innlegg som har blitt fjernet. Alle er skrevet av Mod. Innlegg 1: Antagelig slettet fordi det inneholdt ordet «j*vla». Innlegg 2: Her er det antagelig ordene «hore» og/eller «sex» som er grunnen. Innlegg 3: Slettet fordi ordet «baby» er nevnt tre ganger?

Som nevnt har 0,99 % av innleggene blitt slettet alle dager i VGD-historien. Det må bety at etter innlegg som inneholdt ordene «n*ger», «f*tte» og «offshore» (og kanskje flere ord jeg ikke har funnet) har blitt fjernet, har en jevn fordeling av innlegg som inneholdt en rekke forhåndsvalgte ord blitt fjernet, slik at det alltid ender opp med 0,99 % slettede innlegg hver dag.

Hvis det å fjerne 0,99 % av innleggene gjennom hele VGD-historien er bevisst, skulle jeg likt å vite hvorfor. Hvis det har skjedd ved en feil, hvordan i all verden kunne det skje? Er det i så fall mulig å rette opp?

Over til andre saker, som også omhandler sletting av innlegg.

I tillegg til de nevnte 477 000 innleggene, har også 46 500 innlegg blitt slettet på forumet Tipping, Odds, Spill og Poker denne våren. Det startet 9. mars, da en off topic-tråd på 14 000 innlegg ble slettet. 30. april ble også alle off topic-tråder opprettet etter dette slettet. Flere av disse trådene var allerede stengt. Disse trådene inneholdt 32 500 innlegg. I perioden 12. februar til 29. april har 46 500 av 48 000 innlegg på Tipping-forumet blitt slettet. Hele 97 % av alle innlegg. Vanlig praksis på VGD ville vært å nøye seg med å stenge disse trådene, ikke slette dem. 4 av trådene som ble slettet var tråder Mod selv hadde opprettet. Dette var tråder som inneholdt retningslinjer, samt anmodninger om et bedre debattmiljø.

At alle disse innleggene ble slettet tolker jeg som en erkjennelse fra Mod om at de ikke får moderert tilstrekkelig i trådene underveis. I stedet ender det i massesletting i etterkant for – antagelig - å være sikker på at alle regelbrudd blir fjernet. Er ikke dette en veldig lettvint løsning? De 46 500 slettede innleggene på Tipping-forumet som ble skrevet i løpet av 11 uker denne våren, sto for 20 % av alle innlegg på VGD i perioden. 1/5 av VGDs innlegg i perioden ble slettet med et pennestrøk.

30. april var det også flere sticky-tråder rundt omkring på VGD som ble slettet. De to trådene med titlene «Vi minner om regelverket og vil bli strengere» og «Beskjed til alle: Oppdatering, sletting, innspill» har vært sticky på alle VGDs underfora siden våren 2018. Hvorfor ikke bare fjerne sticky-merkingen slik at trådene synker naturlig? Av en eller annen grunn ble det valgt å slette trådene i stedet. Også flere andre sticky-tråder har blitt slettet.

Så til en gjenganger: Sletting av åpningsinnlegg. Øyvind, tidligere VGD-sjef, sa flere ganger at sletting av åpningsinnlegg ikke skulle forekomme. Se blant annet dette innlegget. Likevel skjer dette til stadighet. Jeg husker Øyvind forklarte en gang at moderatorene får alle innlegg som skrives på VGD opp i en feed. Det er mulig det ikke kommer klart frem i den feeden hva som er et åpningsinnlegg og ikke, og at det derfor slettes mange åpningsinnlegg uten at Mod egentlig er klar over det.

Eksempel på et åpningsinnlegg som nylig har blitt slettet, er det aller første innlegget som ble skrevet på VGD for nesten 21 år siden. Det ble skrevet 6. august 1999 kl. 1841 i denne tråden. I forbindelse med 20-årsjubileet i fjor var innlegget der, så det må ha blitt slettet etter det. For ordens skyld inneholdt innlegget kun navnet på brukeren som skrev innlegget. Det er mulig Mod - av en eller annen grunn - mottok klage på innlegget, og valgte å slette det uten å sjekke det ut noe nærmere. VGDs første innlegg fikk stå i fred i over 20 år, men nå er det altså borte.

Til slutt vil jeg nevne at den tidligere VGD-sjefen uttalte seg kritisk til driften av VGD på Twitter tidligere i år. Han mener det virker som VGD er overlatt til seg selv.

Svar fra Mod er ønsket.

115
306 svar

306 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

PapaSmurf

På meg virker det som Mod ikke er på nett med brukerne. Det var jo en del ting som irriterte på den tiden Øyvind var sjef, men da var det mulig å få han i tale. Og dialog er mye bedre enn stille sletting. Og selv om man kanskje ikke var enig forstod man i det minste hva Mod ståsted var. Nå aner man ikke.

Jeg har selv opplevd å få flere innlegg uforståelig slettet i det siste. Og jeg har ikke skrevet noen av de nøkkelordene. Ei heller har jeg brutt noen regler såvidt jeg vet.

Og nå man får slettet innlegg helt uten noen åpenbar årsak så er det irriterende.

I tillegg så er det jo brukere som utnytter situasjonen med en merkelig moderering og bruker det som en slags metode for å herse med andre brukere. Jeg har ikke opplevd det selv, men jeg har observert det. Det er ikke vanskelig å se at følgende teknikk ser ut til å fungere:

Først terger man andre debattanter, så anmelder man innlegg når provokasjonene møter motbør. Ofte med det påskudd at personfokus ikke er lov. En ny vri på trolling kan man si der Mod faktisk bidrar til trollingen fremfor å få slutt på den.

Jeg tror rett og slett modereringen under Øyvind baserte seg på at Mod var mer aktive og fulgte med og satte seg inn i problemstillingene, mens det nå bare uinspirert slettes uten at man faktisk ser på hva som egentlig foregår.

Det er mulig jeg tar feil, men det er i allefall slik jeg analyserer situasjonen ut fra den informasjonen jeg sitter på.

11

nostalgikern

Jeg har selv opplevd å få flere innlegg uforståelig slettet i det siste. Og jeg har ikke skrevet noen av de nøkkelordene. Ei heller har jeg brutt noen regler såvidt jeg vet.

Hadde du f.eks. skrevet noe politisk da?

1

GiPazzini_85

Algoritme-sensur er rett og slett en trussel mot ytringsfriheten. Man ser samme tendenser hos Youtube hvor koronavirus brukes som et påskudd for å drive med dette.

Sensur/fjerning må skje på grunnlag av kontekstforståelse, ikke gjennom automatikk.

Dette betyr mao at sitater også er fjernet og tråder mister sin mening.

På tide at politikerne retter litt kritikk mot tilbydere av sosiale medier, forum etc og setter krav til at ytringsfriheten blir ivaretatt.

8

FranciscoM

Er dette kødd? Vet du hva ytringsfrihet er?

Hva er adressen din forresten? Jeg vil benytte meg av ytringsfriheten gjennom å stå og skrike i stua di. Ytringsfriheten gir meg lov til å gjøre hva jeg vil, ikke sant Pazzini?

Nei, men seriøst. Helt merkelig at folk tror at de skal kan spre eder og galle på private nettsider som VG og Facebook under dekning av ytringsfriheten

1

maxus4

Er dette kødd? Vet du hva ytringsfrihet er?

Hva er adressen din forresten? Jeg vil benytte meg av ytringsfriheten gjennom å stå og skrike i stua di. Ytringsfriheten gir meg lov til å gjøre hva jeg vil, ikke sant Pazzini?

Når man tilbyr en plattform for meninger så bryter man ytringsfriheten dersom man nekter enkelte meninger plass. Man kan naturligvis nekte hets, trusler og mobbing. Det er helt andre ting ,men ytringer kan man ikke styre dersom man i utgangspunktet har en åpen plass å ytre seg.

Har du en butikk kan du ikke nekte visse kunder å handle uten en god grunn. Stua di er ditt private område. Men dersom du går ut og sier at hver lørdag kan alle som vil komme å skrike i stua di. åpent for alle og du likevel står i døra og nekter alle med brune øyne adgang selv om det ikke er fullt så har du et problem.

2

VG Nett

Hei.

Det stemmer at vi har nylig slettet en del innhold. Vi går ikke inn på diskusjoner om enkeltinnlegg eller metodikk, ei heller sletting knyttet til enkeltforum.

Det vi ønsker er en tjeneste med best mulige diskusjoner. Vi ønsker å forsikre oss om at både nytt og gammelt innhold er innenfor våre retningslinjer, og vi tar derfor grep for å sikre dette så godt vi kan. Hvis deler av dette arbeidet har fått utslag dere er uenige i, er det forståelig med reaksjoner. Det gjelder også manglende informasjon i forkant.

Men hensynet til en best mulig diskusjonsarena veier tyngst - og vil gjøre det også i fremtiden.

På forhånd takk for forståelse.

Med vennlig hilsen Øyvind Brenne, utviklingsredaktør i VG

4

Ljot

Det stemmer at vi har nylig slettet en del innhold. Vi går ikke inn på diskusjoner om enkeltinnlegg eller metodikk, ei heller sletting knyttet til enkeltforum.

Det vi ønsker er en tjeneste med best mulige diskusjoner. Vi ønsker å forsikre oss om at både nytt og gammelt innhold er innenfor våre retningslinjer, og vi tar derfor grep for å sikre dette så godt vi kan. Hvis deler av dette arbeidet har fått utslag dere er uenige i, er det forståelig med reaksjoner. Det gjelder også manglende informasjon i forkant.

Men hensynet til en best mulig diskusjonsarena veier tyngst - og vil gjøre det også i fremtiden.

På forhånd takk for forståelse.

Jaja... Når årelang stillhet plutselig blir brutt får man jo visse forventninger. Det var det ingen grunn til. For dette var et ikke-svar en rikspolitiker verdig. Jada, jeg vet. Eierens bestemmelsesrett og så videre. Vi er her på deres nåde og hele den regla der. Men hvis man skal tro på trådstarter (en av forumets mest troverdige karakterer) virker det ikke som dere har valgt en spesielt presis måte for å sikre at innhold er innenfor deres retningslinjer. Random sletting basert på triggerord uten å se på kontekst? i 2020? Ikke særlig stilig eller fremoverlent.

Dersom dere faktisk er interessert i en tjeneste med best mulig diskusjoner kan enhver med et halvt øye åpent peke på det åpenbare. Det dere driver med er langt fra å kalles moderering. Det er ingen plan, ingen synlig terskel for hva som er akseptert eller ikke. Det er helt tilfeldig om noen eller noe blir moderert eller ikke. Og oftere enn hva behagelig burde være for dere er det slik at deltagere som modereres ender opp i den situasjonen etter å ha blitt trukket i halen av åpenbare troll.

Hvilket bringer meg over til neste punkt hvor dere har et betydelig forbedringspotensiale. På flere av underforumene domineres enhver diskusjon av gjengangere som ikke har annet å drive med enn å drive med en bisarr form for selvmedisinering, gjerne gjennom å lete hverandre opp, hakke på hverandre, holde årelange feider varme og vri enhver diskusjon til et enøyd fokus på gammelt nag eller egen trolle-agenda.

Hvis moderatormannskapet ikke er helt blinde vet de utmerket godt hva, og forsåvidt hvem, jeg snakker om. Hvorfor har disse diskusjonsødeleggerene fortsatt anledning til å logge seg på?

Forståelse kommer ikke herfra før det er mulig å se antydning til at dere løfter en finger for å ta tak i det jeg nevner over. Siden jeg er relativt glad i min fysiske velferd holder jeg ikke pusten mens jeg venter på det.

25

VivaLV

Hvilket bringer meg over til neste punkt hvor dere har et betydelig forbedringspotensiale. På flere av underforumene domineres enhver diskusjon av gjengangere som ikke har annet å drive med enn å drive med en bisarr form for selvmedisinering, gjerne gjennom å lete hverandre opp, hakke på hverandre, holde årelange feider varme og vri enhver diskusjon til et enøyd fokus på gammelt nag eller egen trolle-agenda.

Egentlig 10x og 100x større problem en at ett tilfeldig innlegg jeg skriver om offshore blir slettet!

1

SirOwen

Jaja... Når årelang stillhet plutselig blir brutt får man jo visse forventninger. Det var det ingen grunn til. For dette var et ikke-svar en rikspolitiker verdig. Jada, jeg vet. Eierens bestemmelsesrett og så videre. Vi er her på deres nåde og hele den regla der. Men hvis man skal tro på trådstarter (en av forumets mest troverdige karakterer) virker det ikke som dere har valgt en spesielt presis måte for å sikre at innhold er innenfor deres retningslinjer. Random sletting basert på triggerord uten å se på kontekst? i 2020? Ikke særlig stilig eller fremoverlent.

Dersom dere faktisk er interessert i en tjeneste med best mulig diskusjoner kan enhver med et halvt øye åpent peke på det åpenbare. Det dere driver med er langt fra å kalles moderering. Det er ingen plan, ingen synlig terskel for hva som er akseptert eller ikke. Det er helt tilfeldig om noen eller noe blir moderert eller ikke. Og oftere enn hva behagelig burde være for dere er det slik at deltagere som modereres ender opp i den situasjonen etter å ha blitt trukket i halen av åpenbare troll.

What he said ^

1

Justice 96

forståelse

Nei. Langt derifra.

2

lsklars

Det vi ønsker er en tjeneste med best mulige diskusjoner. Vi ønsker å forsikre oss om at både nytt og gammelt innhold er innenfor våre retningslinjer

Men hva er retningslinjene deres da, VG? Det er jo det alle folk her inne etterspør. Alle kjenner til reglementet som gjelder, men modereringen er jo ikke konsekvent. Dette gjelder også sletting/stenging av tilfeldige tråder.

2

Kent

Det virker nesten som VG holder på med aktiv dødshjelp for å bli kvitt VGD så kjapt som mulig.

3

pfrog567

At alle disse innleggene ble slettet tolker jeg som en erkjennelse fra Mod om at de ikke får moderert tilstrekkelig i trådene underveis

Tror ikke disse mod-greiene gjør så mye her inne jeg, og dermed så blir det en slags opprensking uten mål og mening.

2

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...