Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Ytringfriheten vår er truet, nå må vi våkne!

Hendelsene i Frankrike de siste ukene har igjen aktualisert hva som menes med ytringsfriheten. I kommentarfelt etter kommentarfelt finnes det mennesker som er villig til å gå på akkord med ytringsfriheten for å få fred. Disse menneskene er indirekte med på å gi antidemokratiske krefter vind i seilene.

Når man summerer opp de tre bærebjelkene som definerer ytringsfrihet som er:

Nødvendigheten for menneskets søken etter sannhet –kun ved fri meningsutveksling kan vi komme nærmere sannheten.

Ytringsfriheten ligger som grunnlag for vår personlige autonomi og frihet – vi har frihet til å dele våre tanker og ta imot andres, og i kraft av denne friheten utvikles vi som mennesker.

Ytringsfriheten er en forutsetning for demokrati – uten frie ytringer, ingen fri informasjon, ingen fri meningsdannelse og intet reelt grunnlag for demokrati, verken gjennom individers informerte stemme avgivelse eller mulighet for deltakelse i samfunnsdebatten.

Ytringsfriheten er jo selvfølgelig ikke absolutt, men vi har lovverk som ivaretar hat, pornografi, trussler etc, som et utfyllende og nødvendig tillegg til selve Paragraf 100.

Det finnes faktisk mennesker i hele Europa som er villig til å fire på disse viktige menneskerettighetene for å få fred. Konsekvensene av en slik holdning aner de nok ikke noe om. Jeg vil ha ytringsfrihet som et eget punkt i opplæringsplanen for skolene. Helt fra barneskole alder. Hva det betyr og hvordan det skal vernes.

Hvorfor er det slik at vi begynner å fire på det viktigste punktet for å ivareta et godt demokrati? Hva kan vi gjøre for å få bedagelige mennesker til å forstå at dette er en basale menneskerettigheter?

5
59 svar

59 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Tempus

Vi må aldri gi etter for fanatikere.

Så mange mennesker er drept på bestialsk vis av militante islamister. Dette har pågått i titalls år, og mange må leve på hemmelig adresse for å ha "fornærmet" profeten. Det aller verste er feigheten når de dreper sivile, som nå i Nice.

Ekstreme islamister fulle av hat, noen grunn til forsatt dulling?

3

MyWays

"sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse"

Karikaturtegninger av profeten Muhammed slik disse har blir gjennomført i Danmark og Frankrike vil være greit, fordi disse tester styrken på selve demokratiet. Disse ble publisert ikke for å krenke muslimer, men for demonstrere at Frankrike og Danmark er frie samfunn.

2

IndocteCollectio

Et godt innlegg som setter lys på viktigheten av ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Og ja jeg er 100% enig med deg , folk må våkne og stå opp for sin frihet og sine rettigheter og ikke bare ta de for gitt. Og da mener jeg alle folk, ikke bare grupper som kanskje ikke har de beste hensikter med sin "kamp".

For lar vi yttergruppene være de toneangivende ender vi kanskje opp med å miste en del av frihet. Ser man til Europa så har vi to land som har beveget seg ganske så langt i feil retning, Polen og Ungarn. To land som tidligere sakte men sikkert ble mer og mer frie men som brått snudde og stormet i motsatt retning dessverre.

Og nettopp derfor er det så viktig at det er et samlet folk som står opp for ytringsfrihet, religionsfrihet, frihet til å bestemme over seg selv etc og at man ikke lar yttergruppene være de som "tar kampen", da kan det fort gå galt.

2

kval

Og nettopp derfor er det så viktig at det er et samlet folk som står opp for ytringsfrihet, religionsfrihet, frihet til å bestemme over seg selv etc og at man ikke lar yttergruppene være de som "tar kampen", da kan det fort gå galt.

Alle friheter har grenser. Da blir det gjerne slik at debatten handler om hvor grensene skal gå.

1

Seavard

Ja det er jo det som diskuteres. Men vi har jo klart definert Paragraf 100 med utfyllende lovtekster med hva som aksepteres. Mener du denne paragrafen skal tilpasser slik at vi ikke fornærmer religioner? Bør vi gjeninnføre blasfemiloven?

1

deleted287273

For lar vi yttergruppene være de toneangivende ender vi kanskje opp med å miste en del av frihet. Ser man til Europa så har vi to land som har beveget seg ganske så langt i feil retning, Polen og Ungarn. To land som tidligere sakte men sikkert ble mer og mer frie men som brått snudde og stormet i motsatt retning dessverre

I Polen og Ungarn står det ikke så bra til med ytringsfriheten nei. Og i Russland er det så ymse. Det ser ut som om tradisjonen i de gamle kommunistlandene viser seg igjen her.

1

Tempus

Ytringfrihet med en god gammeldags folkeskikk burde duge:)

2

Bergsprekken

Sametinget kommenterer saken: (iFinnmark +):

- Sametingspresident Aili Keskitalo sier hun ikke kjenner til den konkrete saken, men setter pris på at grenser av prinsipiell betydning nå settes.

- Jeg er glad for at det settes grenser for hatefulle ytringer. Jeg mener at det begrenser samers og andre minoriteters ytringsfrihet hvis man skal utsettes for hatefulle ytringer, mener Keskitalo.

Sametingspresidenten mener hatefulle ytringer mot minoriteter også er egnet til å svekke det offentlig ordskiftet.

- Det blir sånn at samer kvier seg for å delta i samfunnsdebatten, fordi man blant annet pådrar seg nett-troll. Det er en trussel for ytringsfriheten får, sier Keskitalo.

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...