Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Må importere arbeidskraft tross stor ledighet

Leser på nettsiden til NRK at fiskeindustrien må importere arbeidskraft på tross av stor ledighet i landet vårt. Hva er det egentlig som ikke fungerer? Leser stadig vekk om folk som sier de tar hva som helst bare det er betalt arbeid. Men når ledig arbeid dukker opp er de ikke på hugget. Fiskeindustrien disponerer selv boliger til de som må flytte for en periode. Lønningene er greie. Er vilkårene for dagpenger for gode? Det er regler om man må ta tilbudt arbeid for å beholde dagpengene, men jeg mistenker at dette ikke blir praktisert.

1
35 svar

35 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

MrSimon

Jobbet for mange år siden på et fiskebruk i Finnmark, i administrasjonen. Pga lite å ta seg til ettermiddagstid benyttet jeg anledningen også til å jobbe i selve fiskeproduksjonen på akkord. Ikke noe tungt arbeid. Tjente mye bedre her enn på kontorarbeidet. Om de økonomiske forholdene er de samme i dag vet jeg ikke.

1

fruitman

At fiskeindustrien vil ha billige arbeidere biter dem i ræva nå. Så bra.

1

pfrog567

Leser på nettsiden til NRK at fiskeindustrien må importere arbeidskraft på tross av stor ledighet i landet vårt. Hva er det egentlig som ikke fungerer?

Enkel og grei forklaring på det: Når ikke fiskeindustrien lyser ut ledige stillinger på verken NAV sine sider, Finn.no osv, men heller skaffer mer utenlandsk arbeidskraft vi sine allerede utenlandske ansatte som, blir tilstandene sånn.

Kan ikke klandre NAV eller de arbeidssøkende for dette. Dessuten burde fiskeindustrien tatt tak i dette "problemet" sitt for lenge siden, ikke bare pga disse corona-tider.

1

perchri

Leser på nettsiden til NRK at fiskeindustrien må importere arbeidskraft på tross av stor ledighet i landet vårt. Hva er det egentlig som ikke fungerer? Leser stadig vekk om folk som sier de tar hva som helst bare det er betalt arbeid. Men når ledig arbeid dukker opp er de ikke på hugget

Sålenge det er noen som heter NAV blir det slik. Latskap og elendighet.

Å få penger mellom "henda" uten å gjøre noe som helst......

det er vel blitt slik at skal en først arbeide, skal man bli millionær så fort som mulig. Høy lønn, gjøre minst mulig, er moralen.

Velbekomme.

1

Torotto

Hva er det egentlig som ikke fungerer? Leser stadig vekk om folk som sier de tar hva som helst bare det er betalt arbeid.

Det er det moderne Norge i et nøtteskall.

Selv om noen av de som er arbeidsløse er egnet, så er det fleste ikke motiverte til å stå i slike jobber.

I tillegg er folk vant med å komme hjem og mange har tungt for å reise bort og la den andre sitte igjen med unger etc.

Jobbet selv i Finnmark gjennom mange år og det var ofte vanskelig å få folk oppover, grunnet krav hjemme og liten lyst til å reise bort, selv for en par uker av gangen og overnatting på hotell.

BBC gjorde for noen år siden opptak av en film, som tok opp dette med at østeuropeer, kom og tok jobber fra briter. Film avslørt at britiske arbeidere var for godt vant og hadde ikke egnethet til å stå i hardt arbeide gjennom hele dagen og ei eller nøyaktige nok.

Så jeg mistenker at kanskje fiskeindustrien fortrekker latviere og andre utenlandske arbeidere som har en helt annen driv og i tillegg er rimelige i pris.

1

Sapient-X

Film avslørt at britiske arbeidere var for godt vant og hadde ikke egnethet til å stå i hardt arbeide gjennom hele dagen og ei eller nøyaktige nok.

Dette fenomenet kalles for "brutalisering av arbeidslivet".

Når arbeidsgivere har lett tilgang på unge, spreke, perfekte mennesker havner de som har en eller annen feil, eller bare begynner å bli gammel bakerst i køen.

Hvordan tror du ledere har blitt så rike? Det er bruk og kast av arbeidstakere nå. Velferdsstaten tar regningen for de som faller utenfor, det betyr at næringslivsledere kan holde på sånn.

2

Kistespiker

Dette fenomenet kalles for "brutalisering av arbeidslivet".

Kan kalles det ja. Å all den tid mennesker i europa kan reise på kryss og tvers så forsterkes dette.

Kanskje på tide å legge EØS og EU på den historiske søppeldynga. Slik det var før i tiden ville jo disse arbeidsgiverne måttet ta til takke med hva de fant i eget land, og det er kanskje greit nok.

Vi klarer å sløye fisk i dette landet, og vi klarer å plukke jordbær også.

1

Herinacius

Film avslørt at britiske arbeidere var for godt vant

UK gikk fint rundt før Thatcher satte i gang på 80tallet. Etter USSR ble økonomiene i ØstEuropa 'brutalisert' med vitende og vilje, i noen tilfeller har det gått så langt at 1/3 av befolkningen er tvunget til emigrasjon (vår nabo Latvia). En del av hensikten var nettopp å ødelegge den sosiale kontrakten som var bygget opp i vestlige land.

2

Torotto

Ja samt at flere av disse landene, som hadde gratis utdanning og gode utdannelses institusjoner, faktisk mangler fagfolk grunnet flukt til bedre betalte jobber i vest. Det siste du skriver er jo også hovedårsaken til sosialdemokratiets fall. De trengs ikke mer og beskyttes ikke av den reelle makt lengre.

Når organiserte i LO og andre organisasjoner, protesterer og ønsker handlekraft, så blir de møtt med redsel fra AP og andre høyrefolk. Mytene skal opprettholdes og vanlig folks engstelsenog uttrykk for denne, blir angrepet som ekstremisme. ;-)

Tommel gitt.

2

granateple

UK gikk fint rundt før Thatcher satte i gang på 80tallet.

Nei det gjorde UK ikke!

Britisk industri var i konstant krise i mer enn 20 år og brittiske industriarbeidere streiket seg fra "gård og grunn"

Se på brittisk bil industri som i løpet av kort tid gikk fra å være en av verdens største til å bli utradert i løpet av 15-20 år.

Thatcher berget UK og den brittiske arbeideren!

1

Columbus_3

Ser ut av det du skriver at du kjenner litt av problemene. Jeg bor selv i Finnmark og ser problemene daglig. På grunna av korona og karantenetiltak søker nå fiskeindustrien etter lokal arbeidskraft, det vil si norsk, så nå er det en mulighet til å snu dette, men jeg har dårlig tru. Søkerne står ikke i kø. Argumentene om dårlig lønn som man av og til sier gjelder ikke fordi lønna i fiskeriindustrien er almenngjordt, noe som medfører at det ikke er lov å betale under tarifflønn for noen ansatte, organisert eller ei.

1

Torotto

På grunna av korona og karantenetiltak søker nå fiskeindustrien etter lokal arbeidskraft, det vil si norsk, så nå er det en mulighet til å snu dette, men jeg har dårlig tru. Søkerne står ikke i kø. Argumentene om dårlig lønn som man av og til sier gjelder ikke fordi lønna i fiskeriindustrien er almenngjordt, noe som medfører at det ikke er lov å betale under tarifflønn for noen ansatte, organisert eller ei.

Ja! Men lønna er fortsatt lav og folk som skal reise til disse steder, får tilleggsutgifter, som gjør gevinsten ennå mindre.

Vi kommer inn i et klassisk dilemma høyere lønninger, utløser mer automatisering. For det er lav lønn, som utsetter dette.

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...