Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Bøndene forsetter å mishandle grisen !

Da er det dokumentert igjen. Dyr som har det grusomt på gårdene. Det burde vært mye mer kontroll. Og staten er medskyldig, som finansierer svineriet. Hva skal man gjøre?

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/griseindustriens-brutte-lofter-1.15472297

3
267 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

GARDSDATTRA

Først av alt vil jeg si at jeg selvfølgelig ikke støtter dyremishandling, men nå ser jeg ikke annen dyremishandling på bildene enn det aktivistene står for. Hva tror dere grisene føler når det kommer flere fremmede inn i fjøset og opp i bingene til grisene midt på natta med sterke lykter? Klart grisene blir skremte og når aktivistene stiller seg opp på soveplassen og filmer må de oppskremte dyra skvette bort til møkkarista og kanskje sklir de og faller og blir møkkete av det.

Aktivistene har også tatt seg inn i sykeavdelinga og filmet oppskremte skadde og syke dyr.

Og NRK følger opp og forteller det norske folk i beste sendetid at slik er det i norske svinefjøs.

Hvorfor har ikke NRK kontaktet svinebønder for å få filme fjøsene slik de i virkeligheten er?

Fjøsene er selvsagt ikke slik aktivistene har narret NRK til å tro. Og det kan bevises.

Dersom det hadde vært slik at grisene sov i si egen møkk, så ville dyra blitt syke. Dyr med sår og skader som ikke blir behandlet og som blir møkkete blir infiserte.

Men slik kan det ikke være, da Norge er et av landene i verden med lavest antibiotikabruk. Og med streng veterinærkontroll på slakteriene blir avvik avdekket der.

For at bøndene skal få tilskudd så må de rapportere hvor mange dyr som blir født, eller hvor mange smågris som blir innkjøpt. Så teller slakteriet ant dyr de får inn til slakt og hvordan tilstanden til dyrene er. Er det et stort avvik mellom disse tallene så betyr det svinn på gårdene og da er det tegn på at noe er galt.

Noen tror visst at uten hyppige tilsyn så vil den lavpanna og uvitende bonden få fritt spillerom til å mishandle dyra. Å tenke slik er virkelig lavpanna og vitner om stor mangel på kunnskap om det de snakker om. Jeg går ut fra at det vil være noen i denne tråden som føler seg truffet, og det er meningen.

Det er faktisk mange som i løpet av året som ser alle fjøs innvendig uansett produksjon. Det er håndverkere av ulike slag, ulike tilsyn av ditt og datt, slakteribilsjåføren, veterinærer og sikkert andre. Så det er mange som har muligheter til å avdekke avvik. Og noen ganger er det avvik også.

Det aktivistene gjorde var totalt uakseptabelt og var kriminelle handlinger. Innbrudd kan aldri forsvares. En av aktivistene sto på dagsrevyen og forsvarte seg med at de slapp å bryte seg inn, fjøsdøra var ikke låst. Nei, fjøsdørene låses ikke av brannvernhensyn. Dyra kan ikke komme seg ut selv om det begynner å brenne, de må ha hjelp av den første som kommer til stedet og da kan ikke fjøsdøra være låst.

Likevel er det ikke lov til å gå inn i et fjøs uten at bonden er med. Bonden har ansvaret for dyrevelferden og må derfor være med for å passe på, bonden har også ansvaret for smittevernet.

NRK "glemte" en sak, og det var å spørre om hvorfor aktivistene ikke anmeldte det de anså som brudd på dyrevelferden, og hva den egentlige hensikten med aktivismen var. NRK har gjort et svært dårlig journalistisk arbeid her.

Jeg mener jeg har et svar på det. Det er destruktive krefter i samfunnet som ønsker å avvikle alt husdyrhold. De startet med pelsdyrnæringen, vi så hvordan det gikk. Nå er det svinenæringa som skal få samme behandling. De starter med nattlige innbrudd, skremmer opp dyra med sterkt lys og filming og fortsetter med løgnaktig propaganda og hærverk, slik det har vært i Sverige i noen år. Dette kan de gjøre og samtidig få folk med seg fordi de aller aller fleste ikke har hatt noen kontakt med landbruket eller husdyrhold. Derfor tror folk på dette narrativet.

Selvfølgelig støtter jeg anmeldelsen av disse aktivistene og håper de får strenge straffer. Fordi jeg ikke kan støtte dårlig behandling av dyr.

5

Solvgutt1

Først av alt vil jeg si at jeg selvfølgelig ikke støtter dyremishandling, men

"Jeg er ikke rasist, men"

2

aegi2

NRK "glemte" en sak, og det var å spørre om hvorfor aktivistene ikke anmeldte det de anså som brudd på dyrevelferden, og hva den egentlige hensikten med aktivismen var. NRK har gjort et svært dårlig journalistisk arbeid her.

der er jeg enig , oppdager dem noe så anmeld det straks og ikke la det gå lang tid fordi dem skal lage en dokumentar , da er disse aksjonistene medskyldig vil jeg si

2

Rexwiller

Bonden har ansvaret for dyrevelferden

Ja, vi ser jo hvordan det går.

1

GARDSDATTRA

Ja det ser vi i form av lavt antibiotikabruk og derfor god dyrevelferd. Bøndene tjener på å levere friske griser med krøll på halen, ikke på dårlig dyrevelferd som resulterer i dyr slakteriene ikke vil ta imot.

Men om du tror på aktivistenes manipulerte bilder og filmer, og derfor tror bøndene tjener penger på dårlig dyrevelferd, ja da er du mer godtroende enn du har godt av,

Har du noensinne spurt deg selv om hvorfor aktivistene ikke meldte ifra om den dårlige dyrevelferden de vil at folk skal tro at de fant?

For bøndene hadde ikke peiling på at de hadde blitt utsatt for innbrudd før NRK ringte.

3

Arrcab

Da er det dokumentert igjen. Dyr som har det grusomt på gårdene. Det burde vært mye mer kontroll. Og staten er medskyldig, som finansierer svineriet. Hva skal man gjøre?

Overskriften blir helt feil. Bønder som driver med dyr er skikkelige folk, men som i alle yrker, er det alltid noen som ikke er skikket. Der det forekommer dyremishandling slik de fleste av oss opplever dyremishandling, er det ofte ustabile, eller folk med psykiske problemer som er årsaken. Vi må også ta inn over oss, at de som leter etter elendigheten, er folk som mener dyrehold generelt er en uting, og har en svært lav terskel for hva som bør være akseptabelt.

5

esoxlusius

Det ble funnet avvik på 26 av 28 undersøkte gårder. Har et flertall av norske grisebønder psykiske problemer ?

3

Solvgutt1

Det ble funnet avvik på 26 av 28 undersøkte gårder.

Og 24 av disse politianmelder aktivistene som avdekket dem. Noe norsk bondelag støtter. Kan man snakke om "noen få psykisk ustabile" eller "ikke skikket" når Norsk Bondelag beskytter dem? Er det ikke da en råtten bransje?

2

Arrcab

Tror du de 28 gårdene var tilfeldig valgt, og bildene kunne gjerne vært fra et par av dem. Alle de andre gårdene som denne litt gærne gjengen av dyrevernere mener var under standard, kunne like gjerne vært deres egen standard. Vi må forstå hva slags troende fanatikere vi har med å gjøre, og hvordan NRK kan vise slike bilder helt ukritisk, er en skandale.

2

fargerik

Jeg er ganske sikker på at det er små avvik og store avvik.

Det samme gjelder bruddene på AML. Det slås opp i media at det f. eks. er hundre tusen brudd på AML, men mange brudd er i realiteten "brudd".

Små avvik kan sikkert enkelt rettes opp. Verstingene bør tas.

1

fargerik

Flisespikkeri. Bøndene må kontrolleres, og her har myndighetene og kjøttbransjen sviktet.

Hva blir det neste? At pedofile skal kontrollere seg selv?

Det skal og må letes nitidig og uten stopp på alle gårder, så enkelt er det. ETT dyrehelvete er et for mye.

Alle bønder, alle som i det hele tatt holder dyr må kontrolleres, og det skal myndighetene gjøre. Dagens avsløring er beviset.

Det kan godt tenkes at 98% av bøndene skjøtter dyreholdet bra, de skal bare ta i mot kontrollørene med åpne armer. Jeg bidrar mer enn gjerne over skatteseddelen for å finne de eventuelt 2% som ikke gjør jobben sin.

3

nemezida

Problemet til bønder er at det skjer alt for ofte. De mister i mine øyne mer og mer troverdighet. Hver gang noe skjer bortforklares det med at denne enkeltbonden sliter psykisk, som om det er noen unnskyldning for noe som helst. Da kan jo enhver drapsmannen eller voldtektsforbryter bortforklare det hele med at vedkommende slet psykisk.

Bønder slipper ut 2 millioner sau på beite årlig, knapt uten tilsyn. Mer enn 100 000 dyr dør av helt andre grunner enn ulv, selv om bøndene vil utrydde all ulv fra norsk fauna. Dyremishandling det også. Bønder er oversubsidierte og gjemmer seg bak latterlig distriktspolitikk og matsikkerhet. Hvorfor kan ikke større bruk overta disse småbrukene for å holde jorden i hevd ? Mange av disse dyretragediene skjer på små bruk med en driver. I de store brukene i Europa er det mange ansatte som kontrollerer hverandre, slik at dyretragedier sjeldnere skjer. De kontrolleres oftere og følger angivelig stort sett regelverket. Med de tollbarrierer norske bønder har tredd ned over hodene på forbrukerne er det ikke enkelt å få tak i økologisk svinekjøtt produsert i utlandet i Norge, eller oster. Norske bønder begynner å miste mer og mer omdømme, og det blir ikke bedre med disse NRK bildene, selv om skaperne nok har vikarierende motiver.

1

bjoro33

@gårdsdattera

Ja kanskje de er på kino eller frisøren også, du glemte det.

Tror nok både tilsynet og bonde har noe som kalles telefon. Nå står vi her, og vi skal inn å se....

Du er kreativ i ditt litt rare forsvar for dyremishandlerne. Du plukker biter av svarene du får og lager merkelige oppramsinger.

Det dette egentlig bunner i: klarer du å ta avstand fra dyremishandlingen videoene viser?

Jeg fordømmer mennesker som behandler sine dyr slik. Bønder, hundeeiere, katteiere osv osv. Mens det virker som du er mest opptatt av å ta varslerne.

Se på videoene. Se hvor lite skremt de er av besøket. Se frykten grisene har for eieren som deljer løs på dem med spade...

3

Farmer

Bjoro33: Tror du det er realistisk at vi får kontroller nok i samfunnet til og få bort alt grums, og er det generelt et samfunn som er ønskelig?

1

sisyf0s

1

Farmer

Sisyf0s: Ofte er kontrollene uten forhåndsvarsel. Hvor mye ressurser som blir brukt på uanmeldte kontroller er jo myndighetene som regulerer.

Det skulle vel ideelt sett vært mere kontroller innenfor det meste i samfunnet om vi skulle avdekke alt av fril og forseelser.

1

GARDSDATTRA

Du er kreativ i ditt litt rare forsvar for dyremishandlerne. Du plukker biter av svarene du får og lager merkelige oppramsinger.

Det er ikke bøndene som trenger noe forsvar i denne saken. Her er det de som er ofre for kriminell aktivisme som har som mål å gi dem yrkesforbud. Så går alle banans og støtter opp om dette uten at de helt skjønner det. Men for den som vil se så bruker aktivistene akkurat samme framgangsmåte som de gjorde da de fikk lagt ned pelsdyrnæringa.

Vi har Mattilsynet som avdekker lovbrudd på en lovlig og etterrettelig måte.

Ellers tror jeg neppe du finner en bonde som har tid til å gå på kino. Du vet svært lite om bønder til å ha jobbet tett på bønder. Har du i det hele tatt vært på en bondegård noensinne? Du avslører deg stadig vekk. Bønder jobber den tida de er våkne, det er det som er realiteten.

1

Gorgi

GARDSDATTRA:»Bønder jobber den tida de er våkne, det er det som er realiteten.»

———-

Uffda. Jeg har vært bonde i 31 år. Jeg har vært både på kino og restaurant i løpet av de årene. Ja, jeg har til og med bevilget meg ferie.....

2

Kongemannen

Så lykkelige purker på nyhetene i kveld, så her bør en ikke feie alle bønder over en kam. Det finnes dårlige politifolk og brukbare politifolk. Det finnes gode kokker og dårlige kokker.

3

bjoro33

Flott innslag som viser hvordan det er ønskelig (og reguler via lovverket) at grisene skal ha det.

1

bjoro33

@gårdsdattera

Du er ikke eneste som har vært innom et fjøs. Jeg har i over 10 år jobbet medbønder og husdyr. Jeg har vært innom de fleste bondegårder og fjøs in tre-fire fylker. Forholdene er på disse innslagene så dårlig at du ikke burde gidde å forsvare. Og det er fattigslig å forsøke å flytte fokuset til dyrevernerne.

Bøndene som dokumenteres utfører en skammelig dårlig jobb, og de burde forbys videre dyrehold.

3

GARDSDATTRA

Jeg har fått med meg at du har vært pensjonist i mange år. Så det nok flere tiår siden du var inne i et fjøs. Regelverket og forholdene er noe helt annet nå enn det var på eks nittitallet. Eller da jeg voks opp.

Landbruket nå og da er absolutt ikke det samme på noe vis.

Men dyres reaksjonsmønstre er de samme.

1

nemezida

Med de filmene man har sett fra norsk svineindustri, nå sist på NRK, kan ikke ting ha blitt bedre. Om det er blitt bedre, undrer jeg på hvordan det var på 1990-tallet.

Det er bra at stemmer som din kommer ut og blir lest av mange. Du er reaksjonær og har et syn på dyr og natur som er oppsiktsvekkende. Du skrev i rovdyrdebatten for ikke lenge siden at du ønsket skuddpremie på alle de fire store. Ulv, bjørn, jerv og gaupe, samt kongeørn. Jerven har Norge til Deres orientering et særlig ansvar for. Gaupa er sterkt truet. At disse dyrene tar noe sau og lam er meg knekkende likegyldig, og skyldes at sauebøndene ikke passer på de 2 millioner dyr de sender ut på beite. Mange sauebønder er like lite opptatt av dyrevern som mange svineprodusenter. Heldigvis ikke alle, men høyst sannsynlig mange.

Jeg er selv jeger og kjøper ikke et gram kjøtt fra Nortura. Litt småvilt, elgkjøtt og noe villsau slaktet "privat". Ikke lovlig, men langt mer humant enn på slakterier. Utover dette kjøper jeg økologisk kjøtt i Sverige når pandemien er over, som juleribbe. Norsk oversubsidiert landbruk får du billig av meg, bl.a. på grunn av 100 år gamle holdninger fra folk som deg, som vil innføre skuddpremie på ørn, jerv og gaupe som på 1800-tallet. Verden har heldigvis gått fremover, men ikke for alle.

2

bjoro33

Jeg har fått med meg at du har vært pensjonist i mange år.

Jeg er enda ikke pensjonist, mangler noen år på det.

1

bjoro33

Så det nok flere tiår siden du var inne i et fjøs.

patetisk

men jeg har faktisk ikke vært inne i noen fjøs på snart to år. pga pandemien.

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...