Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Nå må de slutte å tulle. Det var knapt sol å se i Oslo i går, selv om pent vær var meldt. Samme greiene i dag. Det er jo overskyet og nesten litt kjølig i dag, selv om det er SOL over hele linja. Til overmål var det strålende sol på lørdag, da de varslet delvis skyet...

.. så nå kan man ikke en gang stole på Yr. Hvem skal man stole på da.

2
71 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Sevens7ar

Problemet med Yr er at de lenge har gjemt bort den egentlige værmeldingen, tekstvarselet, og nå når de har laget nye sider, samt i appen deres, har det forsvunnet helt. Ideen kommer helt sikkert fra utviklere som i sitt ønske om å lage en tjeneste som ser pen ut på en mobiltelefon prioriterer vekk den mest essensielle funksjonen.

Værmeldingene er egentlig veldig treffsikre og gode, men det fordrer at man får hele bildet. Hele bildet består primær av tekstvarselet, som er meteorologenes faglige vurdering av værsituasjonen basert på det de har av modeller og data, og suppleres med værradaren og symbolvarslene.

Da de har valgt å fjerne tekstvarselet og presentere kun symbolvarsler, oppstår det ofte situasjoner der man får inntrykk av at de melder totalt feil vær. Er det f.eks. bygevær i vente, er det ganske tilfeldig hvor den datagenererte modellen plasserer bygene. Uten utfyllende informasjon kan du derfor få inntrykk av at det er meldt strålende sol hele dagen fordi datamodellen tilfeldigvis velger å plassere deg utenfor bygene. I realiteten kan du like gjerne få besøk av en byge eller to eller bli liggende i et bygebelte hele dagen lang.

Disse detaljene fremkommer som regel i tekstvarselet, og man kan planlegge dagen der etter. Når man kun får presentert et symbolvarsel vil det langt oftere bli direkte misvisende. Å prioritere vekk tekstvarselet på denne måten er et særdeles uklokt valg av Yr som vil gi et betydelig dårligere værvarsel og redusere tilliten til den gode jobben meteorologene faktisk gjør.

Utvikling er ikke alltid fremskritt.

4

Langorm

Problemet med Yr er at de lenge har gjemt bort den egentlige værmeldingen, tekstvarselet, og nå når de har laget nye sider, samt i appen deres, har det forsvunnet helt.

Helt enig. Her skulle Yr holdt seg til sin "gamle lest". Og er det ikke Yr, så er det Storm. Jeg er en av sikkert mange, som ser værmeldingene både på NRK og på TV2. Rett som det er, viser de ulike værprognoser. Men uansett, så ser jeg ut i været før jeg går ut, og velger ytterplagg etter lokale forhold. :-)

1

return_of_drakkar

Disse detaljene fremkommer som regel i tekstvarselet, og man kan planlegge dagen der etter.

"Østlandet: Skiftende bris. Mye pent vær. I ettermiddag og kveld spredte regnbyger, lokalt med torden."

For tirsdag 29.6.2021. https://retro.yr.no/tekstvarsel/ (generell lenke).

Tjaa, ikke så mye å planlegge etter dette akkurat... Østlandet er stort med rom for ditto variasjoner.

Men det er jo mulig at det finnes et mer detaljert tekstvarsel, eller fantes.

YR er blitt som det er fordi publikum har sterkt etterspurt detaljer som i dag, svarte man meg for x år siden.

1

DrSchwei

Og nå ser det ut til at det kan bli 1 fin dag i Oslo med 30 grader, resten regn.... Noe helt annet enn NRK 1 sine nyhetssendinger presenterte som en "nyhet" for flere dager siden. Kanskje også de mest ivrige journalistene burde forstå at været i juli er ganske ustabilt...

2

TheBaseline

I dag meldte de sol. Er fortsatt overskyet her. Jeg hadde egentlig planlagt en tur på stranda i går. Sjekket værmeldingen på lørdag for søndag... 23 grader og sol. På søndag var værmeldingen endret. Viste maks 21 grader for dagen men fortsatt sol. Var overskyet store deler av dagen. Så de bommet grovt. Igjen. Tidligere i sommer reiste jeg på hytta for en dagstur. Det var meldt 24 grader og strålende sol. Faktisk vær var overskyet, iskald vind, 19 grader og regn. Satt og frøys. Er det mulig å bomme med 5 grader?! Tydeligvis hvis man heter yr.no.

2

Folkflesk

Men samtidig er det vel også litt typisk at man ikke husker de gangene de bommer den andre veien?

1

Zpiff

? Det er vel ingen grunn til å glemme de gangene heller? "I morgen er det meldt 19°C og isvind..." '-Tja, da sover jeg lenge, og gjør noe inne, selv om jeg hadde veldig lyst å dra på stranda...-' Dagen etter; Strålende sol, og 25°C med solgangsbris hele dagen til langt utpå kvelden..

-Så tja, det beste er kanskje å sjekke eventuelle live-webkameraer på f.eks. lokale båthavner rundt om, og gjette selv hvordan det blir lokalt.

1

DrSchwei

Det er vel ganske logisk. Folk vel å for det meste planlegge hva de skal gjøre hvis det er meldt fint vær. Meldes det litt felaktig dårlig vær, så spiller det som regel ikke så stor rolle....

Med ganske fleksible arbeidstisordninger for mange etter hvert kunne det kanskje tenkes at noen hadde lyst å ta ut en avspaseringsdag på mandag fordi værmeldingen var bra. Hvis det så avtales, slik at man er bundet opp, og det likevel ikke er sol, så ryker jo den ganske surt opparbeidede dagen man kanskje hadde planlagt å ta på stranden, til dømes.

1

Sarella

Hvem skal man stole på da.

Det beste er å stikke hue ut av vinduet, "Ok, sånn er været i dag ja, da kler jeg meg sånn".

2

DrSchwei

Ok, jeg skjønner, værmeldingen er overflødig. Og det er dumt å planlegge

1

timy3

Sitat Else Michelet: Været i morgen, se selv.

1

pfrog567

Støtter den :) Og spesielt på sommeren når været bruker å være ustabilt.

1

fargerik

Det der slår aldri feil.

1

Tab

Er så enig!

Tenk malere som planlegger utarbeidet..

Kan man saksøke yr? For mange er det tapt arbeidsinntekt

2

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...