Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Sykkelsabotasje en TikTok-trend

Ny trend der man saboterer sykkel for å filme at noen går i bakken for å filme en tik tok. Man kan undres om man ikke må ha en ny trend der folk som gjør slik blir grisebanket ikke bør bli den nye trenden siden dette er faktisk livsfarlig.

Politiet advarer mot livsfarlig trend: − I verste fall kan du få fengselsstraff

Så langt har ingen i Agder politidistrikt blitt tatt for sykkelsabotasje. Nå oppfordrer politiet folk til å anmelde slike saker.

Siden august i fjor har Politiet i Agder fått inn meldinger om forhjul på sykler som plutselig har løsnet.

– Vi har ikke statistikk på hvor mange rapporteringer vi har fått eller hvor mange saker som er anmeldt. Det er nok en del mørketall, sier Sigrid Viste i Politiets Nettpatrulje i Agder til VG.

Politiet ser sykkelsabotasjene i sammenheng med en TikTok-trend hvor barn og unge løsner skruer på sykler til ukjente personer, og filmer når de sykler og faller.

Viste påpeker at sykkelsabotasje er en trend nasjonalt.

Nå jobber politiet med en sak der et barn måtte kjøres i ambulanse til sykehus med alvorlig skade i ansikt og hode, på grunn av at forhjulet på sykkelen løsnet.

Dette er en av sakene som har blitt anmeldt. Gjerningspersonen er fortsatt ukjent, men politiet holder på å etterforske hendelsen.

– Mange anmelder ikke saken fordi de ikke tror det vil føre til noe. De orker ikke bryet, sier Viste.

Kan få alvorlige konsekvenser

Så langt har ingen i Agder politidistrikt blitt tatt for sykkelsabotasje. Derfor oppfordrer politiet folk til å anmelde sakene. I tillegg kan anmeldelsene føre til at de får kartlagt hvor stort omfanget av slike saker er.

– Det kan være vanskelig å se sammenhengen i sakene, når folk ikke rapporterer til oss. Når vi er klar over problemet blir det enklere å advare andre, sier Viste.

Viste oppfordrer folk til å si ifra til politiet dersom de ser videoer på TikTok der folk skader seg på sykkel. De har ikke sett mange slike videoer.

– Mange har nok trodd at det har vært en feil med sykkelen deres, og ikke tenkt på at det kan være en trend. De har kanskje ikke visst at noen har gjort det med vilje, sier hun.

Viste synes det er en skremmende trend. Politiet har blant annet tatt kontakt med et sykkelverksted som kunne bekrefte at skadene mest sannsynlig ikke kunne skjedd av seg selv.

– Folk ser på det som en spøk og «challenge», og hiver seg på. Men slik sabotasje kan få alvorlige konsekvenser.

Det er vanskelig å si hvilken straff folk kan få dersom de ødelegger en sykkel med vilje og noen blir påført betydelig skade.

– I verste fall kan du få fengselsstraff, sier Viste.

Fest hjulene med strips

Siw Anita Steffensen er en av flere som har opplevd sykkelsabotasje. For snart to uker siden var sønnen (12) hennes på vei hjem fra siste skoledag, da han la merke til at bakbremsen var kaputt.

Sønnen var elev på Hånes skoleenhet i Kristiansand. Rektoren ved skolen, Thomas Dyrdahl, sier til VG at han kjenner til tre tilfeller av sykkelsabotasje.

– Jeg vet ikke hva årsaken til dette er, men jeg håper og tror at det handler mer om hærverk enn om å skade folk, sier Dyrdahl.

Alle tre gangene har ødeleggelsene blitt oppdaget før noen har blitt skadet.

Han vet at andre skoler i Kristiansand har opplevd lignende hendelser. Ifølge Viste skjer sykkelsabotasje stort sett i skoleområder.

– Dette kan få store konsekvenser. Hvis noen opplever sykkelsabotasje, må de si ifra. Vi må få en stopp på dette fenomenet, sier rektoren.

Politiet oppfordrer alle syklister til å sjekke syklene sine, både forhjul og bakhjul, for å forhindre flere ulykker, spesielt hvis sykkelen har stått uten tilsyn.

I tillegg bør foreldre og foresatte snakke med barna sine om at dette ikke er en morsom spøk. Viste oppfordrer også syklister til å sikre sykkelen sin for å unngå at hjulene løsner helt.

– Det går an å feste sykkelhjulene med strips. Da vil hjulene holde bedre på plass.

1
43 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Varulv2478

Mitt råd; sykkelsabotørenes foreldre må betale for skader på sykkel og sykkelbrukeren, og betale en stiv bot (dette er praksis i mange land, at foreldrene må ta ansvaret for sin barns handlinger) - og vedkommende som tars i sabotasje, burde få utvisning, bevegelsesforbud på skolegrunn og eventuell overføring til spesialskoler i verste fall. Her har politiet ikke gjort sin jobb; det skulle ikke være vanskelig å finne Tiktok-opptakenes kilde og deretter sporer ned disse som sto bak sabotasjene.

Dette kommer til å slutte med dødsfall. DA blir det bråk. Sykkelsabotørene må straffes så hardt som mulig - og da finnes det bare en løsning; disses foreldrene må tars inn i avhørrommet og informeres om sakens alvor, og deretter straffe dem samt underrettet at deres barn vil få permanente anmerkninger for resten av livet ettersom bevisst sabotasje er overlagte handlinger uansett alder. Det vil få mange fedre til å eksplodere og mødre vil bli helt stiv og lamslått, mens eldre barn vil tvinges til å innse hvor alvorlig det er. Det er nok med å skape eksempler for å slå ned denne tendensen.

Det er meget unge barn og aktive voksne som rammes; dessuten blir trygghetsfølelsen i en sårbar fase av oppveksten sterkt svekket med alvorlige følger for samfunnet.

Hva skjer hvis et barn dør?

Hva?

2

Gorback

Hva skjer hvis et barn dør?

Hva?

Barnet dør? Har vel aldri skjedd før at barn forulykker...

1

nostalgikern

Mon tro hvor mange av slike som bedriver denne usolidariske og farlige fritidssysselen er med og uttaler seg høylytt og prektig om "solidaritet" o.l. i opphetede debatter om alt fra viktigheten av bruk av sykler med tanke på klima (ref. også klimabrøl foran Stortinget av nærmere 20 000 barn/ungdommer) m.m. Mye hykleri i slike kretser (også).

1

SirOwen

1 innlegg er slettet grunnet rasisme.

Det er nulltoleranse for slikt, og overtredelser får umiddelbare konsekvenser.

/Mod

1

Sapient-X

Disse idiotene har ingen medfølelse for andre mennesker og skjønner ikke at det de gjør er livsfarlig.

Lav IQ, og lav empati er et stort problem for resten av samfunnet.

1

Jobs

– Det går an å feste sykkelhjulene med strips. Da vil hjulene holde bedre på plass.

Bedre at de borrer gjennom alle muttere som er viktig for at slik ikke skjer og setter inn plombering. Da er det bare og sjekke plomberingene før man setter seg på sykkelen.Men jeg håper Politiet slår hardt ned på slik ondskapsfulle handlinger.

1

Gorback

jeg håper Politiet slår hardt ned på slik ondskapsfulle handlinger

Denslags ugjerninger må inn i anti-terror lovverket - og politiet bør gis utvidet fullmakt til å slå nådeløst ned på sykkelterrorisme...;-)

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...