Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Afganistan, Vietnam 1975. Tapet svir

Det som skjer i Afganistan minner om det amerikanske tapet i Vietnam. Denne gangen er Nato med på tapersiden. Men som vi vet ; det kommer alltid nye kriger , militærproduksjonen må holdes oppe. Nå blir Afghanistan et russisk kinesisk problem. Dette kriger folket vil nok ikke holde fred.

-1
8 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

nostalgikern

Jeg visste ikke at det å inngå en fredsavtale, som ble gjort mellom USA og Nord-Vietnam i 1973, der det ble avtalt at Sør-Vietnam skulle bestå som en egen stat og få være i fred fra Nord-Vietnam, hvorpå USA trakk sine styrker rolig og kontrollert ut som avtalt, ikke visste jeg at det å inngå en slik fredsavtale (for å bl.a. ta hensyn til et krigsherjet folk), er å betrakte som et fullstendig militært nederlag, slik en politisk kommentator i Dagbladet omtalte det forleden.. Det var ikke lenge etter at de amerikanske styrkene i all hovedak var ute av Sør-Vietnam før nordvietnameserne og deres støttespillere i S. Vietnam (samt visstnok faktisk også noen titusener kinesere beordret av Mao som den gang var på lag med nordvietnamesene) brøt fredsavtalen fra 1973 og satte inn et stormangrep, som Sør-Vietnam ikke greide å stå imot alene. Nixon grep ikke inn på nytt for å stoppe dette, han var da mest opptatt av å få til en atomnedrustningsavtale (Salt 1) med de lunefulle og livsfarlige Sovjetlederne, (hovedstøttenasjonen til N.Vietnam) noe han fikk til. Men det ikke-kommunistiske Sør-Vietnam mente han da bare fikk klare seg som best de kunne og seile sin egen sjø, for å si det slik. Ambassadepersonell i Saigon ble evakuert via helikoptre og i kaoset som fulgte ønsket mange sør-vietnamesere å bli evakuert. I grunnen eneste likheten med Afghanistansituasjonen. Å inngå en fredsavtale med kommuniststaten i nord, viste seg ikke å være verdt papiret det var skrevet på, N.-Vietnam så helt bort fra denne avtalen fra 1973 da på vårparten i 1975, da de følte seg sterke nok til omfattende stormangrep.

Dette er fakta som ikke så ofte kommer fram, mon tro f.eks. hva står om den nevnte fredsavtalen i norske lærebøker av i dag?...

1

perchri

Det som skjer i Afganistan minner om det amerikanske tapet i Vietnam

20 år har man holdt på. Utrolig at ingen politiker og militær for lengst skjønte at prosjektet var nyttesløst? De menneskene i Afghanistan er krigere og vil alltid være det. Forøvrig hva har vi der og gjøre med innblanding? La de holde på med hobbyen sin.....krige for harde livet.

1

frode57

Vesten må ha en krig gående og nå må de se seg om etter nye steder å "leke" seg og Mali ser ut til å være valgt ut i første omgang.

1

timy3

Hvorfor i all verden skal vi dilte etter Amerikanerne via NATO og bli dratt med i alle umulige og unyttige kriger som ikke betyr noe for Norge.

1

Lignende temaer

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...