Aktuelt

trondhjem

Klimadommen får konsekvenser

Høyesteretts dom i klimasøksmålet til Greenpeace og Natur og ungdom ble fremstilt som et nederlag for klima- og miljøverninteressene og sier for staten fordi dommen legger en så høy terskel for når en domstol kan overprøve enkeltvedtak i petroleumspolitikken begrunnet i folks rett til et levelig miljø at denne retten er i praksis lagt død. Spørsmålet om petroleumspolitikkens klimakonsekvenser er akseptable er ifølge Høyesterett et politisk og ikke et juridisk spørsmål.

Jeg finner den delen av dommen skuffende og lite innsiktfull. Spørsmålet om petroleumspolitikkens miljø- og klimapåvirkning er et naturvitenskapelig spørsmål. Dette er ikke noe politikere kan mene hva de vil om. Oljen og gassen som tas opp vil gi miljø- og klimakonsekvenser bestemt av naturlovene.

En del av dommen som har fått mindre oppmerksomhet er at Høyesterett mener grunnlovens miljøparagraf pålegger politiske myndigheter å utrede miljø- og klimakonsekvensene av vedtakene som fattes og at det bør gjøres når myndighetene godkjenner eller avslår selskapenes konkrete planer for utbygging og drift av de tildelte konsesjonene (de såkalte PUD'er). Denne utredning skal inkludere både lokale drifts og utbyggingsutslipp og utslipp oljen/gassen forbrennes i utlandet.

Det er ifølge Høyesterett opp til politikerne å bestemme om klimakonsekvensene av norsk petroleumspolitikk er til å leve med eller ei. På det punktet tapte miljøinteressene. Men det er ikke sikkert at det er et så stort nederlag fordi politikerne har selv definert hvor listen skal ligge for akseptable klimaendringer ved å inngå Parisavtalen. Den gir et klart mål for maks. global oppvarming som Norske politiske myndigheter har juridisk bundet seg til å nå.

Stortingets kontrollorgan for menneskerettigheter, NIM, har studert klimadommen og vurdert hvilke konsekvenser den får for myndighetenes saksbehandling innen petroleumssektoren. Det er i dag en høring på Stortinget om denne gjennomgangen. NIM mener at dommen pålegger myndighetene å vurdere om oljetillatelser er forsvarlige innenfor Parisavtalens målsetninger eller ei, og at staten forpliktes til å nekte oljeselskapene å utvinne oljen/gassen dersom de ikke er i samsvar med Parisavtalens mål. NIM mener dessuten at flere nylige tildelte oljelisenser er ugyldige fordi staten har ikke vurdert deres klimaeffekt i forhold til Parisavtalen.

Dette vil øke temperaturen i klima versus oljedebatten fordi vitenskapen er krystallklar på at det allerede er funnet/påvist 3 ganger så mye fossilt brennstoff som det er "plass til" innenfor Parisvtalens målsetning. Petroleumsinteressene skal få problemer med å fremstille norsk petroleumspolitikk som "klimavennlig" om de følger høyesterettsdommens føringer på hvordan en slik vurdering skal gjøres.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Rr0xEa/disse-oljetillatelsene-kan-vaere-ulovlige

Dessuten er ikke siste ord sagt. Den Europeiske Menneskerettsdomstolen har tatt opp miljøorganisasjonenes anke av Høyesterettsdommen til behandling.

1
13 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Kanskje du kan være litt mer spesifikk når det gjelder "vitenskapen er krystallklar"?
Du er vel klar over at effekten av CO2 er logaritmisk?

2

Gjentar for "ørtiende" gang at iskjerneboringene i Antarktis viser at CO2 økningen kommer etter temperaturøkningen. Vi er nå på eller nær en topp når det gjelder temperaturnivå for igjen langsomt å gå mot en ny istid om rundt 100 tusen år.

1

Klimasvingningene er sykliske og noe vi ikke kan endre. Det har vært perioder før der CO2 nivået har vært høyere enn nå uten menneskelig innvirkning. CO2 er en klimagass og uten den ville jorden vært en død planet. Se på over 100 år gamle fotografier og se hvor lav tregrensen var.
For å ha det klart så skyltes det ikke beiting av husdyr eller flathugging.

2

Det er en lettelse å se at fornuften fortsatt vinner fram.
Midt på nittitallet var trusselen at havet kom til å stige med 3-4 meter før 2020.
Nå hevder en at det er gjort mye mindre enn man håpet, og likevel ligger havstigningen på 1 mm i året i snitt.

1

Selv om vi nå nærmer oss eller er på en topp når det gjelder temperatur i snitt, så vil det fremdeles være lokale svingninger begge veier. Isen i Antarktis ser ut til fremdeles å være rimelig stabil, men også den smelter
om ikke i samme grad som klimafanatikerne tror. Klimaendringene kommer vær sikker på det uansett hva vi gjør.

1

Var det her alle mener jorda er flat også? Hva dere enn gjør,..DON'T LOOK UP!

1

Putins venner i Greenpeace og Natur og Ungdom har heldigvis ikke fått medhold i norsk rett. De "grønne" i Europa har et stort ansvar for det som har skjedd med Ukraina. Nedstengning av europeisk fossil energi og kjernekraft har vært en katastrofe. Salg av gass og olje har gitt økonomi til mafiaregimet i Kreml til å ruste opp, og det har gitt en forestilling om at Europa var så avhengig av Russland at de ikke ville våge å støtte Ukraina militært. Uten dette hadde de neppe våget å overfalle sitt naboland.
De "grønne" i Europa bør dermed stå til ansvar for de største krenkelsene av menneskeretter vi har sett i Europa siden andre verdenskrig. De "grønne" i Norge følger etterved å snakke om brudd på menneskeretter for noe som vil øke sikkerheten i Europa.

1

Oppsiktsvekkende intervju med Patrick Moore, ex-president og medgründer av Greenpeace:

https://www.youtube.com/watch?v=E5K5i5Wv7jQ

Jeg tenker spesielt på det han sier om hvordan kommunistene kom inn i organisasjonen da de begynte å få penger og publisitet.

Dette er en miljø-engasjert mann som faktisk har vitenskapelig bakgrunn.

Hvorfor blir ikke han sitert av massemediene?

Hvorfor bruker mediene tenåringer som Greta Thunberg som faktakilde?

1

Siste nytt fra Australia.
Kaldeste vinter siden 1904 i Brisbane.

Brisbane will shiver through its coldest start to winter in more than 100 years as Australia's brutal big freeze sends records tumbling.

An icy polar blast will see forecast temperatures plummet int every major city except Perth to lows not seen in decades.

Bob Hawke was in power the last time Sydney got this cold in 1989, and Brisbane is braced for its worst cold snap since 1904.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10898453/Brisbane-endures-coldest-start-winter-1904-records-fall-Sydney-Melbourne.html

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Pride-skytingen:

Hvis RESPEKT FOR ANDRE MENNESKER UANSETT LEGNING . VI kan være UENIG / ENIG SÅ MYE VI VIL MEN DE " SKEIVE " FORTJENER OGSÅ FULL RESPEKT til å leve sine liv på lik linje som vi andre som IKKE ER SKEIVE...
1
47 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

PST sjefen må gå!

Vi kan ikke ha et PSTsom ikke gjør jobben sin. De må også ta folk med psykiske lidelser . Det er for seint når det drepes folk. Norge er en politistat og det kryr av politi i Oslo. Både sivil og i uni...
1
30 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

NRK sport politisk blind!

Nå må NRK slutte å politisere alt av idrett. Klaveness hadde ikke oppdatert coronapasset sitt på telefonen / mobilen. Så får faen NRK det til å se dette som en politisk markering mot Klavenes. Det er...
2
9 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Takk for rådet, Vedum . . . . . .

Nå kom rentehoppet og 3 millioner i gjeld gir ca kr. 12.000,- mer i renteutgifter - i tillegg til dobling av strømpriser, drivstoffpriser og kraftig økning på matvarer og andre (u)nødvendigheter. Og...
Bilde

Vedums budskap etter rentehoppet: – Må snu enda mer på krona

VESTNES (VG) Trygve Slagsvold Vedum (Sp) advarer om at småbarnsfamilier vil merke rentehoppet. Han sier at regjeringen må kutte mer i statsbudsjettet til høsten.


Bilde www.msn.com
1
3 svar

Der gikk Stortingspresidenten på mine

"– Hat er hat, og har ikke noe med religion eller bakgrunn å gjøre, sa Stortingspresident Gharahkhani. Beklager, men det er for dumt sagt for en stortingspresident. Det er mye annet han burde sagt -...
Bilde

Sa at angrepet ikke har noe med religion å gjøre: Nå får han svar

– Vi må være klar på hva som motiverer til denne type terror, sier Høyres Mahmoud Farahmand.


Bilde www.nettavisen.no
1
1 svar
Laster...