Aktuelt

Molbo-renter f.o.m. neste rentemøte?

St. Hans-kvelden kan nok for mange bli en heller dyster kveld dette året, hvis det, slik mange økonomer spår (og noen av dem sågar ønsker velkommen fordi de sier det er høyst på tide, eller skyldes det like gjerne bl.a. at de privat har penger på bok og vil ha høyere innskuddsrenter på sine private overskuddskroner kanskje?, høyt gasjerte som de sikkert er...). Uansett, så antas det at rentene blir satt opp den dagen, noen få økonomer tipper/ønsker sågar dobbelt rentehevning fra de høyt gasjerte som avgjør dette i Norges Bank.

Da mener visst N.B. at i følge den klassiske "læreboka" innen økonomi, så skal rentehevninger sørge for at tendenser til "inflasjon" kan stagges effektivt...

Så når f.eks. internasjonale matvarepriser skyter i været bl.a. pga. krigen i Ukraina, eller pga. økte skipsfarts-kostnader, eller uår pga. tørke f.eks. i hveteproduserende India osv. osv., og også norske forbrukere blir rammet av denne prisstigningen, ja, så er det vel slik da at den inflasjonen som f.eks. dette ene området forårsaker, det mener Norges Bank kan "kureres" med å sette opp rentene for norske lånetakere! Man trenger da vel ikke å ha utdannelse innen økonomi engang for å skjønne at dette må da nødvendigvis i tilfelle bli rene molbohistorien?

Og videre, prisøkningen på strøm, som skyldes alt fra krigen og EU-boikotten av Russland og til utenlandskabler og lite nedbør i Norge (så langt), samt lite vind i Europa de siste månedene, kan så Norges Bank virkelig mene at den inflasjonen som dette medfører, kan stagges ved å sette opp rentene i Norge? Nei, så dumme kan ikke denne nasjonale banken være. Og dessuten vil selvfølgelig all denne prisstigningen man har hatt i det siste i høyeste grad bidra til at folk flest får mindre penger mellom hedene nå til å fortsatt skape dette "presset i økonomien", som f.eks. bl.a. finansministeren og div. økonomer snakker så angstfylt om.

En rentehevning nå, og i særdeleshet en "dobbelt en", vil virkelig lage skikkelig økonomisk trøbbel for svært mange i dette landet, alt fra private til bedrifter til kommuneøkonomi m.m.

Som sjefsøkonom i Eikagruppen så treffende sa det i Dax18 (var det vel?) forleden, har "de" ikke skjønt at det er krig i Europa nå og kritisk mangel på mangt og mye, så nevnte han et bygg i Trøndelag som stod uten tak pga. at det var planlagt produsert i Ukraina før krigen brøt ut i februar. Et lite hverdagseksempel der altså. Det er forsyningsproblemer og mangler i utlandet som forårsaker mye av prisstigningen i Norge. Og slikt kan ikke selv om så er en trippel renteøkning fra Norges Bank få gjort noe med.

Men renteøkninger nå er vel egentlig mer "ondskapsfullt", enn strengt tatt nødvendig vel, eller? Store utbyggingsprosjekter er allerede skrinlagt innen byggebransjen! hvorfor? Jo, pga. prisøkningene over nærmest hele fjøla, av ovenfor nevnte grunner. Selv før renteøkning... (Tipper likevel "bare" 0,25 % økning, nærmest forhåndsbestemt sikkert, ille nok det også, men best for Norge med 0% økning nå, er min invitasjon til "debatt" her).

1
36 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

0.5 % stigning vil være som forventet. Og russerne har skylden. LOL. Sådann er det ikke. Inflasjon målet burde være 5%.
Ellers så kan vesten gå ei trang tid i møte. Det et noe med eget selvbildet. USA har korrigert sitt og syntes at Kina kom for billig til varene. Så derfor nesten krig. Det er egentlig et ynkelig utrop for at USA ikke tåler å bli konkurert ut.
Så endelig er tiden med lave renter over.

1

Jeg har sagt det mange ganger. Betal ned gjeld, før feriereiser, dyre viner, og luksus.

Det er alt for mye penger i omløp, og de har blitt generert av banker via lån.
Staten trykker opp penger hver gang det er krise, som er hele tiden, og deler ut til sine rike venner, og i utlandet, så de som deler ut kan virke som snille, og får en internasjonal toppstilling senere.

Ungdommer som har lån nå må regne med å ikke dra på festival i år, og kanskje jobbe litt ekstra overtid. Som vi måtte da jeg var ung.

1

Glem tanken om at regjeringen skal redde oss ut av dette. De kan, og vil de ikke.

Vi må alle bidra til å jobbe oss ut av dette. Spare penger, være fornuftige.
Omtrent som våre forfedre.
Vi kommer til å lese mange artikler i år om unge mennesker som ikke lenger kan dra på kafe, og på festivaler, og om alenemødre som ikke har råd til å ta med barna på ferietur til syden. Dette må vi lære oss å leve med.

2

Det har du helt rett i SapientX. Det er en tid med dobbel utfordring. Nå får vesten igjen for å være så forutsigbar.
Jeg synes regjeringen er veldig svak. Fra å ha ei ellevill høyredominert regjering så har vi ei altfor gjerrig ei. Og ei regjering som gir for store utfordringer til sin egen befolkning

1

svar til frode 57 og Sapient-X
Det er riktig som dere sier , men regjeringen har mye skyld i dette pga. de kunne bremset en del hvis viljen hadde hvert tilstede for vanlige folk som andre land i Norden , Europa har gjort og de kunne da ha :

  1. Sette ned / fjerne momsen på matvarer mens krigen pågår
  2. Sette en maks pris på strøm Kr. 0,35 kwh ( Kr. 0,50 kwh )
  3. Sette ned / fjerne statens drivstoff avgifter mens krigen pågår
  4. Sette ned skatten for vanlige folk.
  5. Fått Norges bank til å bremse økningen av renten

13:09Filippa Vale Frogner
Undersøkelse: Folk mister nattesøvnen av økte renter og priser
Økte renter og priser går utover mer enn folks lommebok. En ny undersøkelse viser at den også går på helsa løs – mange er så bekymret at de mister nattesøvnen.
Rentene stiger. Det samme gjør prisene på strøm, mat og andre utgifter folk flest er avhengig av – og torsdag kommer sannsynligvis Norges Bank med mer dårlig nytt.
Da er det rentemøte, der spørsmålet er om det kommer en enkel eller dobbel renteheving.
En ny undersøkelse Bank 2 har gjort, viser at 60 prosent av de spurte er litt eller veldig bekymret for økte renter og priser – og at 25 prosent av disse opplever at bekymringene har gått utover nattesøvnen.
Det kommer også fram at over 20 prosent oppgir at dårlig økonomi har gått utover egen psykisk helse. (NTB)

Nå er det flere og flere økonomer i europa som går i mot mange regjeringer i flere land også i norge som mener at disse er skyld i den høye inflasjonen .
Englands sentralbanksjef advarer mot skyhøye priser: − Et historisk sjokk som han mener er skyld i den høye inflasjonen .
Den engelske sentralbanksjefen, Andrew Bailey, frykter at økt inflasjon koblet med økende energipriser vil føre til tilstander som overgår oljekrisen på 1970-tallet. Sjokket fra energiprisene i år vil bli større enn hvert eneste år på 1970-tallet, sa Bailey også.
Han mener at alle land i europa bør gå tilbake til det var tidligere som : kullkrafrverk , gasskraftverk , atomkraftverk , produksjon av olje,mens forskningen og utviklingen må gå parallelt med fossilt forbruk før inflasjonen knekker økonomien til mange land for dette er å gå alt for fort frem først da kan en gå over til grønt skifte .
Prisene skyter fart: − En varslet katastrofe
Prisøkningen er en varslet katastrofe. Det rammer folks flest kjøpekraft, og mest de fattigste, sier Olav Chen, samfunnsøkonom og forvalter i Storebrand til VG.
Mandag kom kjøttgiganten Nortura med meldingen om at prisene på kjøtt og egg vil settes kraftig opp fra 1. juli. Det kommer på toppen av en allerede ekstraordinær prisøkning i vinter. Prisene øker på nesten alt – men verre skal det bli. Økonom Olav Chen mener noe av det kunne vært unngått.

Isteden øser regjeringen ut milliarder til andre land / stater for å få en stjerne i internasjonal politikk DET ER MÅLET TIL AP f.eks. FN, WHO , NATO , Europarådets generalsekretær etc. .

1

Jeg er enig i at moms reduksjoner ville virket bra for borgerne, og næringslivet.

Men staten trenger disse pengene. Staten har tatt på seg forsørger ansvaret for hundretusener av borgere som har kommet hit, samt alle milliardærene som trenger bailouts annethvert år.

Edit: I tillegg til de utenlandske prosjektene som trenger støtte så våre ledere kan få toppstillinger i utlandet, som du nevner.

1

Hele det vestlige USA styrte landene opplever høy inflasjon med alt det innebærer. Seieren over østlig fascisme går sin skjeve gang. Det stabiliserer seg når oljemarkedet justerer seg inn. Kina kjøper mer fra Russland og vesten kjøper fra arabiske land. Altså balanseres oljemarkedet. Biden tror han er keiseren over hele verden. Dette betyr billigere olje og gass som betyr lavere inflasjon. Også mer bruk av kullkraftverk og atomkraftverk vil dempe inflasjonen.

1

Er den nye sentralbanksjefen og komiteen litt "dumme"? Det er veltillatt å spørre? Ref. hva økonom L. J. Andreassen uttaler. Hva er vitsen med at fagbevegelsen og politikerne skal være moderate nå? N. B. tror på samme lave arbeidsledighet, rentehevning til tross.
Den nye sentralbanksjefen og hele komiteen skal vel "vise seg" med dette rente-stuntet.

1

Det er bare et svar på inflasjonsspøkelse det som skjer i dag med rentehevningene. Intet annet.
Alle plansjer er bare staffasje. De har ikke peiling på fremtiden. Vi er inne i en krigsøkonomi, dessverre som er uforutsigbar.
Så vil Norges bank roe markedene. Men kronen forblir svak. For mange vet at Norge har en forgjeldet befolkning.
De kunne faktisk hevet med enda ,025%.
Det er underlig å ikke få inn utenlandsk arbeidskraft.
Det er den som har bidratt til lav inflasjon men også billige importerte varer.
Corona og krigen har gjort noe med vestlige økonomier.
L.A. Andreassen er vel engstelig for låntagere og tapene de kan påføre folk med lån og bankene deretter. Det er en narsissistisk tilnærming.
Jeg koser meg med å få mer for mine innskudd og forhåpentlig så blir den norske kronen sterkere og utenlandske varer billigere.

1

Jeg vet at dette er utenfor Norges Bank sitt embede, men hva med å redusere avgiftene så folk som er fornuftige og ikke har lån kan få bedre råd?

Det vil få ned prisene fra dag en, forutsatt at det ikke profiteres, og at det bare blir lederne som får ut marginen av økt profitt. De ledere som gjør det må henges ut medier.

1

Nå pga. at utenlandsk arbeidskraft uteblir (er det forresten bare folk fra Øst-Europa som "gidder" å jobbe i hotellbransjen f.eks. da?), så har de de nå begynt å ansette folk i tidligste tenårene til café-jobbing o.l., hørte vi på nyhetene i dag fra Nord-Norge. Mangel på arbeidskraft? Og hva med alle disse på 60+ som klager sin nød over at de ikke engang får svar på sine søknader om jobb i det ordinære arbeidsmarkedet, her må det foregå en aldersdiskriminering av betydelig grad. Folk med ofte plenty av erfaring, og må ikke være mye borte pga. de omfattende rettighetene som småbarnsforeldre har fått til gyldig fravær "pga. snørrete barn", for da å sette det litt på spissen mht. tilstandene i vår tid. Kanskje de eldre ikke er så skulkete som man hører mange eksempler på vedr. unge ("oikj - har litt vondt i hodet i dag, tror jeg må få gå hjem"-generasjonen..).

Den nye sentralbanksjefen virket som hun syntes det måtte være greit at bedrifter går overende, for da blir det færre til å konkurrere om arbeidskraften (!). Så da skal vel renta videre opp. Men hvis flere av de store kullene av unge hadde giddet å ta seg sommerjobber nå for tida, i stedet for å planlegge CO2-utspyende reiser (som de i teorien gjerne er så imot da tydeligvis, ref. brølene foran Stortinget.. ) for å bedrive backpacking i det fjerne utland på sommeren, ja, så hadde vel det bidratt til at Norges Molbobank ikke hadde fått anledning til å skylde på "mangel på arbeidskraft" for å sette hundretusener i Norge i en vanskelig situasjon pga. unødvendige rentehevninger nå og fremover. USA har satt opp renta, og de skal vi jo gjerne kopiere, må vite, fordi nåværende regjering der pøste ut enorme summer på slutten av pandemien til alle og enhver, en USA-korrespondent fra NRK har fortalt at mange fikk mer penger som arbeidsledige under pandemien enn de får når de er i en ordinær jobb der..). Og dette ble visst vel mye av det gode med pengeflyt ut i samfunnet der, derfor prisoppgang og påfølgende renteoppgang der.

USA har nå 10% prisstigning, ikke minst pga. også "bondeprodukter", her i Norge under halvparten, pga. vi har en jordbrukspolitikk som i det store bildet er fornuftig, uttalte en økonom nylig. Bl.a derfor trenger ikke Norges Molbobank å skue for mye til hva som skjer med rentene i USA.

2

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Lover milliardstøtte

Nå er Støre i sitt ESS hvor han kan leke stor mann med våre skattepenger . Med seg til Ukraina hadde han løfter om ti milliarder kroner i støtte. Pengene skal dekke tre hovedformål – humanitær hjelp,...
1
11 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

PST sjefen må gå!

Vi kan ikke ha et PSTsom ikke gjør jobben sin. De må også ta folk med psykiske lidelser . Det er for seint når det drepes folk. Norge er en politistat og det kryr av politi i Oslo. Både sivil og i uni...
1
31 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

NRK sport politisk blind!

Nå må NRK slutte å politisere alt av idrett. Klaveness hadde ikke oppdatert coronapasset sitt på telefonen / mobilen. Så får faen NRK det til å se dette som en politisk markering mot Klavenes. Det er...
2
11 svar

Tidenes verste Regjering?

Det må smerte sosialistjournalistene og AP fremsnakkerne i Dagsavisen å skrive ingressen til artikkelen nedenfor: HØYRE ØKER MEST! Dette må da være tidenes verste Regjering? Sparker Brudepar, Farmen o...
Bilde

Høyre går mest fram på ny partimåling

Høyre går mest fram og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.


Bilde www.dagsavisen.no
1
11 svar
Aktuelt timy3 Siste svar

Tale og skrivefrihet

https://www.vg.no/rampelys/i/dnXBa1/politiet-har-tatt-ut-tiltale-mot-bernt-hulsker-ser-fram-til-aa-legge-saken-bak-seg Det er fortsatt ikke lov å si hva en mener i Norge I dag, det har høyesterett bes...
1
3 svar
Laster...