Aktuelt

Endelig en fornuftig økonom vedr. renten ?...

Denne økonom Andreassen (fra Eika-gruppen) er vel ikke akkurat den som får mest oppmerksomhet slik som i NRKs Nyhetsmorgen eller Dagsrevyen f.eks., iallfall ikke de senere månedene vel? (i stedet i samme periode gjerne en annen økonom ved samme etternavn og en noe annen tilnærming til problematikken f.eks.; "behov for rentehevninger fortsatt, doble sågar?..". F.eks. finansminister og næringsminister har iallfall helt opp til nå nylig messet om at "nå koker det virkelig i norsk økonomi", storparten av økonomene som er fremme i media er vel stort sett av samme oppfatning. Og ikke minst Norges Bank er visst av samme oppfatning, og ligger vel klar med ny (unødvendig) betydelig rentehevning sikkert, de burde heller merke seg innholdet i linken...
Derfor fortjener førstnevnte økonom alt annet enn å bli tilsynelatende litt utelatt fra intervjurunder om rente-stoda, men TV2-nyhetene i morges nevnte iallfall dette utspillet fra økonomen, det skal de ha, og ref. også link under. Veksten har visst stoppet opp.. (som ventelig er, ikke minst pga. de tyngende strømprisene også).

https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2022/08/17/195865170/sjefokonom-kritisk-til-ny-renteheving

3
27 svar

Europas problem er poltikere som ikke holder mål. Det poseres, moraliseres, skremmes og dømmes. Det som skjer nå er et resultat av en lang prosess og som nå kuliminerer i et gigantiske kræsj. Vi trenger skikkelig politikere som ikke går i flokk og som tør fortelle at keiseren er fullstendig naken. Det grønne skiftet er prikken over i-en.

Ta Norge f.eks. Norske poltikere reiser rundt i Europa og skryter av at vi skal bli Europas batteri. Dette er et eksempel av mange. Helt hårreisende hvor langt de har gått.

2

Norges Bank tror at de kan få ned strømprisen ved å øke renta videre nå. Så inne i en boble er de tydeligvis. Kraftprisen griper inn i nesten alt som har med prisstigning å gjøre. Butikker må legge på prisene for å dekke store kostnader til fryselagre og kjøledisker f.eks. Bønder harver ned sine grønsaksavlinger for de har ikke råd til å koste på strøm til kjølelagrene sine osv. Prisstigningen er på ca. 7 %, Norges Bank lever i den fantasiverden at ved å heve renta til folk dramatisk, så mener de at de kan tukte prisstigningen ned til 2 %! Skal det meste av bedrifter legges ned da, eller?

Hadde strømprisen normalisert seg, så kunne prisstigningen kommet under kontroll. Rentehevninger er bare dumskap for samfunnet nå, kan ingenting gjøre med hovedproblemet som er høye energipriser. Det blir f.eks. ikke mer vann i magasinene i Norge om Norges Molbobank om så er hever renta til 20%, (eller til krampa og virkeligheten tar dem). Banken er åpenbart på feilspor.

2

Nå får vi bare avvente at den nye sentralbanksjefen får rett i at hvis renten økes, så vil prisstigningen komme nedover mot bankens hovedmål for inflasjonen, nemlig 2 prosent. Bare synd at denne banken ikke skjønner at denne prosentsatsen ikke er oppnåelig, ikke minst pga. internasjonal prisstigning, som igjen ikke minst skyldes Ukraina-krigen. Men det demrer vel omsider at denslags rentepolitikk ikke fungerer akkurat i disse tider... Men rentene på godt avlønnede folks innskuddskontoer øker jo, om ikke annet...

1

Alle bedrifter har høy gjeld, siden økonomer tenker likt, og ikke klarer å tenke mer enn ett trekk frem.
Når renta økes får disse belånte bedriftene økte renteutgifter, og må øke prisene.

Gjeld er årsaken til alle økonomiske kriser.
Måtehold, disiplin, og god arbeidsmoral er medisinen.

1

Økonom J. L. Andreassen uttaler at det er ikke noen problematisk vekst, eller vekst overhodet, i norsk økonomi nå, derfor ikke nødvendig å øke renten ytterligere. Han tar til orde for heller å endre inflasjonsmålet nå, litt opp fra dette med 2% (min. komm: som Norges Bank så gammeldags og håpløst nå i disse unntakstilstander styrer mot, i håp om f.eks. å presse også strømprisene ned.. :)
Andreassen foreslår heller 3% som nytt mål for inflasjonen, mye bedre enn den hestekuren NB prøver seg på med voldsom heving av renta for "å tvinge" prisveksten ned fra 7% til 2%. Andreassen sier i et intervju (som jeg i farten ikke finner igjen, E24 17. august, tror jeg det stod) at å komme fra 3% ned til 2% blir veldig krevende og skadelig for landet/folk flest, såvidt jeg husker det uttalt (å komme ned på 3% var mer overkommelig).

1

Finnes ikke noen gode økonomer. Hadde de finnes, hadde renta vært 8% og mer ,for lengst. Husk...økonomer bruker mye tid på å mene og foreslå...

1

Man betaler inn mye ekstra penger ved høy rente. Hvor mener du så de ekstra pengene som sa betales inn havner, med ditt forslag?
Høy lånerente er problematisk for de som ikke er rike, hvis de f.eks. vil prøve å skaffe seg en bolig. Rart du synes slik er ok, de som er rike behøver ikke å låne penger, de får dessuten gode renter på sine bankinnskudd. (Eksempelvis de høyt gasjerte i Norges Bank..).

1

Jeg har ikke den blå lua, men noe må gjøres. Vi kjøper over evne, langt over pipa. Kona mi brant blåruss lua si i 1982 på hagebålet, og sa at blårussen kommer til å ødelegge landet. Hun fikk rett.

1

Det er ikke akkurat politikerne som det er mest galt med, men jeg vil heller si det må være den nye sentralbanksjefen. Leste en artikkel nå hvor det blir uttalt fra Norges Bank at rentene skal opp så mye at "det biter", og at prisstigningen kommer ned. Biter det virkelig ikke nok allerede for folk flest og bedrifter? Det blir Norges Bank som kommer til å påskynde inflasjonen i stedet. Folket vil kreve økte lønninger som kompensasjon for bl.a. økte renter... Sentralbanksjefen skjønner forresten ikke at det er strøm og drivstoffpriser som griper inn over alt nå, og er hovedårsak til prisstigning.

Norges Bank har fått av politikerne (deres tabbe nå i grunnen, pga. Norges Bank kjører på med sine skylapper) beskjed om å få inflasjonen ned mot 2 prosent fra nå litt under 7. Det går ikke, årsaken ligger for en stor del i energiprisene selvfølgelig. Dette skjønner ikke N.B. tydeligvis. Denne banksjefen og hennes "mannskap" tror de kan få ned strømprisene ved å øke renta :) Da må de vel også tro på julenissen sikkert...

1

Ikke bare vil folk kreve høyere lønninger. Bedrifter som får høyere renteutgifter kommer til å slite.

Siden de ikke lenger har ledere som kan tenke seg at renta skal stige. Og tar opp store lån som bedriften skal betale ned.

1

Som sagt, største inflasjonsdriveren i Norge nå fremover kan vise seg å bli Norges Bank på litt sikt. Folk vil kreve mye høyere lønn pga. rentehevningene ikke minst, men det kommer ikke med en gang. Molbobanken tror som sagt videre at de kan få ned strømprisene ved å øke renta skikkelig med tida... Ganske utrolige økonomi-analyser slikt vel?

Og når f.eks. flyreiser blir mye dyrere fremover pga. drivstoffprisene til flyene, ja, så skylder denne banken på at da må renten opp pga. også dette. Vil de helst ha mere flyreiser da eller, altså ved å håpe på billigere flyreiser som følge av rentehopp? Ganske vilt.

1

De øker renta med en prosent og folk får panikk.
Hvordan skal nordmenn takle en virkelig krise?

1

Bankfolk vil bare at folk skal fortsette å ta opp store lån.
Ikke hør på disse parasittene.

Gjeld er årsak til alle økonomiske kriser.

1

Flere og flere proff.-økonomer kommer nå etter og sier omlag det samme som jeg har sagt her nå et par måneders tid.. (Litt selvskryt må man vel da kunne koste på seg, eller? - jeg mener når ingen andre "applauderer" ;) - det har jo vært litt "ensomt" mht. fokus og kritikk av hva Norges Bank for lengst tydeligvis har bestemt seg for, UANSETT utviklingen i økonomien...
NB burde ta en liten pause nå og se an situasjonen litt, det er det plenty av tid til, ingen vits i å gjøre det unødvendig vanskelig for befolkningen (vel de rike har jo gjerne ikke lån, så de tjener jo rel. rått på økte renter på sine bankinnskudd).

Det er nok folk som oppsøker sosialen som det allerede er, nemlig.

1

...er det egentlig noen fornuftige økonomer? Lurer veldig på påstanden.

1

Jan Ludvik Andreassen er en velbrukt økonom, spesielt når ulike media trenger et annerledes og litt pessimistisk syn på landets økonomi. Morsom fyr, både av utseende og meninger, men jeg tror vi bør forholde oss til vurderingene i Norges Bank, og ikke bare plukke opp innspill som passer den enkelte der og da.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk skuterud Siste svar

Norsk strøm.

Fra og være selvforsynt, ser det ut som våre politikere har satt oss i denne situasjonen. Vi vil i vinter kanskje være avhengig av import fra Europa, og som jeg leser det , i første rekke Tyskland. M...
2
12 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Arfan Bhatti igjen

Komiske norske politi kommer trekkende med Arfan Bhatti som medhjelper til drapene foran London Pub. Gratulerer! Kan politimesteren finne seg noe annet å gjøre. Det høres ut som en vits. Siste mennesk...
2
21 svar
Politikk - Norsk nostalgikern Siste svar

Statlig pengemangel?

Her må det være noe som ikke stemmer. Så TV2-nyhetssendingen kl. 08 i dag (Nyhetskanalen), med finansministeren som gjest, og der ble det da vitterlig fremstilt som at det var et problematisk misfor...
1
5 svar

Motvinden løyer

Det er nå for første gang på flere år flere i Norge som ønsker landbasert vindkraft velkommen enn de som ikke ønsker den i følge en pågående undersøkelse utført av Cicero senter for klimaforskning. De...
1
9 svar
Laster...