Nye, oppdaterte tall. De største taperne av denne handelskrigen som Trumpisten har satt i gang er både USA og Kina.

Det estimeres at Kina vil tape 0,5 prosentpoeng, mens USA kommer til å tape 0,3 prosentpoeng.

https://www.dn.no/utenriks/kina/usa/handelskrig/sor-amerika-og-asia-vinner-pa-handelskrigen/2-1-616080

USA sin vekst er også blitt jekket nedover for neste år. Det estimeres at Kina vil gå opp +6,0 prosentpoeng for neste år, mot USA sine +2,3 prosentpoeng - eller kanskje enda lavere.

Med andre ord, vokser Kina fortsatt 2,5 til 3 ganger raskere enn USA til tross for Trump sine febrilske angrep.

Ellers er Vietnam blitt "kåret" blant vinnere av denne handelskrigen foreløpig.

Vi får håpe på at Kina fortsetter brutale økonomiske mottiltak mot Trumpisten og angriper målrettet de svingstatene som Trump er avhengig av å vinne til neste år.

Ser ut som Supreme People's Republic går spesifikt etter stater som Ohio, Indiana, Michigan, Iowa og Wisconsin da Trump vant alle disse i 2016.

https://finance.yahoo.com/news/swing-states-are-among-hardest-hit-by-chinas-tariffs-195431567.html

Det er viktig å fortsette med dette for full styrke for å gjøre det lettest mulig for en Demokratisk kandidat å vinne et par av disse statene til neste år.

4
ondoro WTO har kommet fram til at USA har brutt internasjonale handelsregler som GATT når de innførte tariffer på kinesiske varer i 2018. Det var Kina som ba om behandling i WTO om dette...

Nå er det jo slik at det neppe har noen som helst betydning da USA driter langflatt i alt som heter internasjonale lover, regler og reguleringer. Kanskje de melder seg ut av WTO også etter WHO, de er jo nå begge kinesiske puppets....

Trumps USA blir mer og mer isolerte med sin ekstreme utenrikspolitikk hvor man blant annet valgte å gå i strupen på Kina økonomisk for å tvinge kineserne i kne. Dette ser ikke ut til å ha lykkes i det hele tatt, og det ser heller ut til å fyret opp kineserne til å ville bli både mer økonomisk og teknologisk uavhengige fra USA.

Det arrogante lederne i Washington bør kanskje snart begynne å frykte for dollarens status som reservevaluta? Hvorfor skal Kina, Russland, EU og en rekke andre land og blokker benytte seg av dollaren når USA stadig vekk truer dem med sanksjoner og restriksjoner av diverse slag? Verden er i ferd med å få nok av USAs arrogante oppførsel, og for amerikanernes egen skyld så håper jeg inderlig at de velger en ny president i november. Biden er ikke nødvendigvis så mye bedre en Trump, men han er absolutt å foretrekke framfor den nåværende beboeren av det hvite hus.

4

Mitt arbeid gikk tapt fordi theguardian.com er meget sterkt ustabilt. Så jeg setter opp lenkene for at alle kan lese.

https://www.theguardian.com/business/2019/may/20/us-china-trade-war-donald-trump-xi-jinping

https://www.theguardian.com/technology/2019/may/20/trump-us-ban-huawei-google-trade-war

https://news.yahoo.com/china-warns-unwavering-resolve-fight-171236268.html

Det er blitt meget åpenbart at Trump tar sikte på å ødelegge Kina som voksende handelsmakt gjennom massiv misbruk av lovbestemmelser på vag grunnlag og har startet et sanksjonsregime mot Kina. Nå sies det også at man vil ødelegge det globale dronemarkedet fordi man mente de kinesiskbygde dronene er "spioner" - 79 % av dronene i USA og Canada kommer fra den kinesiske DJI i Shenzen, som eier 75 % av dronemarkedet verden rundt.

https://waow.com/top-stories/2019/05/20/dhs-warns-of-strong-concerns-that-chinese-made-drones-are-stealing-data/

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-05-20/options-market-is-losing-confidence-in-the-u-s

Trump har innledet seg i en alvorlig strid fordi det er ikke lenge snakk om handelskrig, men økonomisk krig hvor USA gikk inn for å sabotere et annet lands økonomiske fremgang med alle midler, blant annet et sanksjonsregime. Dermed kunne Xi ta i bruk virkemidler som utestengning av amerikanske selskaper fra det store markedet på 1,4 milliarder mennesker og restriksjoner på teknologi og råvarer vitalt for kommunikasjonsteknologi. Xi har allerede begynt med å selge seg ut av den amerikanske statsgjelden, og er i full gang med å skifte om til Yuan og Euro bort fra dollar. I Russland har man reduserte dollaren i valutareserven fra 46,2 % til 22,67 %, og denne faller i raskere tempo.

Dette er noe som de amerikanske kommunikasjonsteknologiselskapene ikke vil ha, de hadde konstant sagt nei hele tiden til Trump-administrasjonens politikk mot Kina. Det samme kan sies om de amerikanske bilprodusentene som vil ikke ha toll på europeiske og japanske biler og bildeler, som Trump har gjort til offentlig politikk ved å erklære at man "utsette" noe som tidlig bare var snakk.

Samtidig ser hele verden at Trump er blitt for avsindig og ubalansert, det gikk opp for folk etter hvert at det ikke er spill eller forhandlingstaktikk, den nakne sannheten blir bare mer og mer brutalt.

Trump hadde i våren 2018 kastet hansken i åsyn på hele verdenssamfunnet for føttene på Juncker fra EU som løpet sin vei. Nå har Xi gått fram og tatt opp hansken.

3

https://original.antiwar.com/james_kennedy/2019/05/19/china-victory-assured-with-any-us-iran-conflict/

Det vil ta 15 år for USA å ha stor interne tilgjengelighet på sjeldne mineraler/metaller for kommunikasjonsteknologiske systemer! Det ment at om Xi skulle stoppe all eksport av disse livsviktige råvarer til USA må amerikanerne deretter få alt det trenger fra Japan, utvinningsvirksomheten er meget lite utviklet i resten av verden. Dessuten ment det at kineserne holder nøklene for miljøteknologi over hele verden, for man må ha sjeldne jordarter for solcellepaneler, batteri og datakomponenter - og det er bare i Kina man finner de største gruvene.

https://www.abcnyheter.no/penger/naeringsliv/2018/12/26/195483651/ikke-nok-metaller-til-fornybarsatsing-ma-stole-pa-kina

I 2018 kom 45 % av alle de sjeldne metallene bare fra ett sted i Indre Mongolia, så mye som 95 % av produksjonen er underlagt kinesisk kontroll. Det ment da at alle smarttelefoner over hele verden og alle komponenter over hele verden i den digitaliserte kommunikasjonsalderen har kinesiske råvarer i seg. Dette betyr at USA har meget usedvanlig lav selvforsyningsevne for sine presisjonsvåpnene, kommunikasjonssystemene, kommunikasjonsnettverkene og dings som smarttelefoner og bærbare PC. Om det bryter ut krig med Iran så USA må deretter forbruke mye av sitt våpenarsenalet, kan de risikere med å ikke kunne erstatte det tapte om Kina helt stengt dem ut.

For et halvt år siden besluttet kineserne at de vil deretter ikke lenge selge råvarer, og er i full gang med å tilrettelegge produksjonen til ferdigprodukter - prosessen er ikke overstått - samtidig som mineralrettigheter over hele verden har blitt kjøpt opp. Det betyr da at USA har et meget seriøst problem som vil bli akutt om Xi skulle ta skrittet helt ut.

3
Lightning [sitat…] Det er blitt framholdt, og med rette, at globaliseringa fører med seg et stort nettverk av gjensidig avhengighet. Hvert enkelt land kan spesialisere seg på det som man har...

Alt dette som det har tatt førti år å bygge opp siden slutten på 1970-tallet settes nå i meget stor fare som du påpeker helt riktig; gjensidig avhengighet i et globalt marked ment at man må ha grunnleggende tillit mot hverandre og et sterkt samarbeid legalt og politisk. Trump er i full gang med å ødelegge alt dette, dels hjulpet av sterk uvitenhet fordi mange ikke klarte å innse at det finnes en verden utenfor deres egne land.

Kina hadde selvsagt misbrukt globaliseringen for egne vinning, men så hadde man vunnet på grenseløs naivisme spesielt hos europeerne, ettersom man skulle ha et sterkt internt marked som utgangspunktet for fair konkurranse globalt sett. Dessuten kunne man ta opp konkurranse ved å helegradere seg - noe som var i ferd med å skje i årene siden 2015. Alt dette blir sabotert av Trump som fulgt meget nasjonalistiske oppskrifter og kontroversielle ideer fra antiglobale tilhengerne som vil se amerikansk hegemoni for enhver pris.

Er man villig til å se det som millioner hadde arbeidet for i over 40 år, sløses bort fordi det er for mange som er simpelt for feig? Iran kom inn i bildet omkring ARM fordi forretningsfolk kunne se at EU og Storbritannia ikke er villig til å gi "sine" europeiske firmaer legal og politisk beskyttelse i møte med den amerikanske innflytelsen - dermed ment ARM at de må deretter følge amerikansk lov ettersom britiske lovmyndigheter ikke kan eller ikke vil verne dem.

Denne feigheten må ta slutt.

3

Google kan bli det store offeret for Trumps svartelisteringen av Huawei.

https://e24.no/kommentarer/kommentar-trump-har-kastet-google-til-ulvene/24627700

Ved å sabotere det globale markedet ved å svarteliste Huawei som er simpelt for stor for å unngå turbulente tilstander, kan Trump ha gjort den meget store feilen ved å sette selveste den hellige kuen i USAs høyteknologiske forspranget mot resten verden, i stor fare. Dette er en direkte trussel mot USAs interesser som teknologisk verdensmakt.

Google er verdens største søkemotor og ledende innenfor programvareutvikling som har nådde høye utviklingskostnader slik at man må deretter diversifisere seg på så mange kjøperne som mulig; den eneste faste inntektskilden er salg av reklame som ikke er lenge tilstrekkelig. Facebook, Amazon og andre har innhentet Google, og er i ferd med å gå forbi dem, slik at man må deretter tjene inn mer på sine programvarer - og for dette må man betale produsentene med trafikkostnader som er ikke snakk om lite penger. Dermed må man ha så mange fabrikanter av smarttelefoner og bærbare PC som mulig for å kunne holde ned trafikkostandene og ha en god forhandlingsposisjon. Samsung, Apple og Huawei delt opp markedet i flere andeler, noe som var fordelaktig for Google. Google bryr seg ikke om Kina, det er resten av verden med over 6 milliarder potensielle kunder.

Om det blir for få produsenter, vil trafikkostnadene stiger til nye høyder, og dermed vil det bli mye dyrere, først og fremst fordi Huawei holdt ned prisnivået på hardware og software som et resultat av den intense konkurransen på verdensbasis. Det kostet ekstraordinært mye for å fortsette en høy innovasjonstakt - datasentre og utvikling av digitale assistenter er snakk om milliardinvesteringer, ettersom bruksvennlighet, tjenestebredden og mye annet - som Google Maps for eksempel - har skjulte kostnader som holdes vekk fra google-brukerne gjennom kjernevirksomhetene som Trump har satt i meget stor fare. Dermed må Google sette på bremsene, og skifte om sine prioritetene for at konsernet kan overleve, noe som vil åpne opp for konkurrenter (Bing er pøh!). Dessuten om Google må følge amerikansk krav globalt sett, kan man risikere alvorlige ringvirkninger i EU og andre verdensdeler hvor man ikke kan akseptere krenkelse av sine konkurranselovene.

Markedet for smarttelefonene, bærbare PC og PC har blitt mettet, noe som skaper en farlig situasjon for de meste pengesterke globale firmaer ettersom man må fortsette med den meget høye finansieringen av sine virksomhetene i møte med sanne globale markedskrav - det er nå over 50 % av verdensbefolkningen som er tilknyttet Internett, hele tre til fire milliarder mennesker. Dette er simpelt for stor for bare 100,000 ansatte uten en stabilitet i de finansielle ressursene. Om dette utebli - vil man kollapse uten varsel under den voldsomme vekten av markedet.

Alle bruker Google; hva vil da skje om dette uteblir?

3
Fernandovonarb https://www.tek.no/artikler/avis-huawei-har-stoppet-mobilproduksjon/466684 Tror mer spesifikt at de har redusert produksjonen enn stoppet helt.

Tek.no er tydeligvis ikke istend til å lese engelsk og foretrekker å sitere litt vel fritt. Slikt kalles propaganda. De linker til en artikkel i South China Morning Post, men der står det ikke at Huawei har "stoppet mobilproduksjon"

Huawei reassesses goal to be world’s bestselling smartphone vendor after US blacklist

"Huawei is now closely observing and evaluating the situation after the US government barred American companies from supplying the Shenzhen-based telecommunications equipment giant, according to Zhao Ming, president of Honor, one of Huawei’s smartphone brands, at a media briefing in Shanghai on Friday night.

“As the new situation has emerged, it is too early to say whether we are able to achieve the goal,” Zhao said, responding to questions about Huawei’s plan to overtake Samsung Electronics and become the world’s largest smartphone vendor before the end of 2020."

Ikke helt den samme historien som tek.no serverer....

At leverandører i Taiwan har stoppet produksjon er forøvrig ubekreftede rykter, det stammer fra "people familiar with the matter, who asked not to be named as the information is private."

3
Varulv2478 [sitat…] Det er ikke et uvanlig problem ettersom kontroversiell og ulovlige fiske har hendt til enhver tidspunkt, spanjolene er fremdeles mislikt for disses hensynsløshet i de nord...

det er veldig dårlig kjent at dyrelivet og økologien i Kina ble totalødelagt i 1800-1900.

Heller ikke så godt kjent at de har nyplantet skog slik at skogareal av totalen har gått opp fra ca 8 % i 1950 til ca 22% nå (ca. 26 % regnes for det maksimalt mulige nå). Det er vel ikke så usannsynlig at en god del av miljøødeleggelsen skyldtes kolonimaktenes krig mot Kina, der landet bl.a ble påtvunget den verste avhengighetskrisen i historien (opiumskrigene og påfølgende kaos).

3
Varulv2478 [sitat…] Sport er ikke politikk. Da året 1953 kom, var det begynnelsen - i 1956 led man et symbolsk viktig nederlag under Suezkrigen, flyindustrien ble nesten utslettet gjennom øko...

Da Thatcher grepet makten, var den britiske selvtilliten så lav, at hun var evig takknemlig for argentinernes aggresjon som forente hennes folk

Selv ødela hun UK og skapte det nitriste Tory Britain som vel har sitt 'høydepunkt' nå med Johnsons covid-dystopi.

3

Tilliten til Trumps USA blant 13 allierte land er på det laveste nivået siden Irak-krigen i 2003. Det viser en fersk meningsmåling foretatt av det anerkjente forskningssentret Pew Research Center.

Trumps ekstreme alene gang på en rekke viktige områder har skadet USAs omdømme blant landets nærmeste allierte. Av de tretten landene var det kun i Sør-Korea at flertallet av de spurte (59%) sa at de hadde positivt bilde av USA. Når det kom til spørsmålet om man stolte på Trump var det kun i Japan og Australia at mer enn 20% av de spurte svarte 'ja' på det spørsmålet (henholdsvis 25 og 23 prosent).

Trump har trukket USA ut av den avtalen etter den andre avtale, og han har revet i støkker mange viktige traktater. Dette har han gjort unilateralt uten å koordinere eller samarbeide med sine allierte, noe som åpenbart har vakt harme og misnøye i mange hovedsteder. En kan nesten få ett inntrykk av at Trumps 'USA først' betyr at alle andre kan dra dit pepper'n gror, for USA kunne tydeligvis ikke ha brydd seg mindre..

Min mening er at alle land er avhengige av enn viss grad av godvilje fra omverden for å kunne ivareta sine interesser på en god måte. Dette gjelder også for ett stort og mektig land som USA. Hvis man kjører for mye sitt eget løp uten å ta hensyn til andres interesser risikerer man i beste fall at andre bare vil samarbeide med en under tvang eller press, i verste fall vil andre stater vende en ryggen og man risikerer økende isolasjon. Arroganse lønner seg ikke i det lange løp.

3
kansas00 [sitat…] Tja enhver president som har vært siden nixon dro til kina har nå vært på vennlige termer med kina. Gode illustrasjoner på dette er det faktumet at amerikanske presidenter...

Gode illustrasjoner på dette er det faktumet at amerikanske presidenter har invitert disse hjem til sine private hjem. Eksempelvis som Reagan + Bush som inviterte kinas ledere i sin periode til sine egne rancher. Trump inviterte faktisk til sin golf-resort

Det er nettopp slikt som dette jeg sikter til når jeg nevner ord som finesse og taktfullhet som kanskje kan oppsummeres i det engelske begrepet statesmanship. Statesmanship beskriver en dyktig og klok statsleder som blant annet forstår viktigheten av diplomati og dialog med andre land, spesielt de man er uenig med.

For selv om man har vært grunnleggende uenige på mange områder så har lederne for USA og Kina stort sett klart å forholde seg til hverandre på en noenlunde sivilisert og ansvarsfull måte. På ett personlig plan så kunne man til og med ha en gemyttlig relasjon for å bygge tillit og forstå hverandres intensjoner. Denne type kommunikasjon tror jeg er spesielt viktig mellom to stormakter som betrakter hverandre som strategiske rivaler og konkurrenter. Det er viktig å forstå hva den andre parten tenker og føler.

Tidligere ledere har forstått viktigheten av dette, og det gjorde tilsynelatende Trump også i starten før han ansatte disse ekstremt Kina fiendtlige figurene som Navarro og Pompeo i administrasjonen sin. Siden da gikk det raskt nedover med amerikansk diplomati som gikk bort fra dialog og kompromiss til rene gangster metoder som innebærer bruk av ulovlige sanksjoner, trusler, maktmisbruk og provokasjoner. En slags 'might makes right' strategi kan man kanskje også kalle det.

3
PRC_PDRA [sitat…] Trump og GOP i USA er verdens største terror-regime, og vi har sett at USA har feilet gang på gang når det gjelder å bevise at de er et "normalt" land etter 1991, da deres...

Derfor er det svært viktig for hele verden nå, og ikke bare Kina, at Biden tar dette om 19 dager fra og med i dag, ellers blir det et rent helvete som venter verden de neste 4 årene om Trump skulle karre til seg en knapp Electoral Vote "seier" nok en gang, samtidig som han taper med flere millioner stemmer nasjonalt.

Aldri før har vel så mye stått på spill ved ett amerikansk presidentvalg som nå. Det er ett valg mellom ett USA som raserer internasjonalt samarbeid, og gjør det internasjonale samfunnet om til en jungel hvor den sterkeste rett gjelder, eller ett USA som støtter opp under multilateralisme, samarbeid, og internasjonale organisasjoner.

Trump administrasjonen betrakter internasjonalt samarbeid som ett null summ spill hvor ett lands gevinst må være ett annet lands tap. Som Varulv påpeker så øker risikoen for konflikt og krig med en sånn mentalitet, og det ser vi i forholdet mellom USA og Kina nå. Biden er ingen venn av Kina, men det er det ingen president som vil være. Men forhåpentligvis så vil Biden velge en annen vei enn Trump slik at spenningsnivået mellom stormaktene går ned. Hva annet kan man egentlig gjøre enn å håpe på at Biden vinner når alternativet er så mye, mye verre?

3

Amerikanerne investerer for lite i infrastrukturen sin, og dette er i ferd med å bli ett stort problem for USA. USA bruker mindre enn 2,5% av sin BNP på å bygge og vedlikeholde infrastruktur. Til sammenligning bruker europeiske land i gjennomsnitt 5%, mens Kina bruker 8%. Dårlig vedlikeholdte veier, toglinjer, vannveier, demninger, og rørsystem koster den amerikanske økonomien milliarder av dollar i tapt økonomisk produktivitet hvert år.

Mens den amerikanske infrastrukturen forfaller bygger kineserne veier, bror, og toglinjer for høyhastighetstog i ett forrykende tempo. 95% av alle millionbyene i Kina er nå tilknyttet landets linjenett for høyhastighetstog som er 38,000 km langt, og er verdens største.

USA derimot har ingen høyhastighetstog. Amerikanerne er i mye høyere grad enn europeerne, kineserne og japanerne avhengig av bil for å komme seg rundt. De amerikanske storbyene kveles av trafikk fordi den kollektive trafikken ofte er dårlig utbygd. Ta for eksempel storbyen Los Angeles som har over 15 millioner innbyggere. De har en metro som bare utgjør en tredjedel av T-banen i lille Oslo. Til sammenligning har Kina nå 39 metrosystemer i operasjon, inkludert de tre største og travleste i verden som er i Beijing, Shanghai og Guangzhou.

3

Kina holder stabil kurs til tross for Korona, Vestens patetiske kuppforsøk av Hong Kong og handelskrig ifra USA. Landet brer ut sine vinger og BRI (belt&Road initiative) er en kjempesuksess over store deler av verden. I tillegg har landet skaffet seg en stabil energipartner i Russland og begge disse landene er på god vei imot de-dollarisering.

Og landet har nå begynt å kraftig slå tilbake imot Vestlig innblanding i deres kjerneområder. Foten er nok nå satt ned for at Taiwan er neste land som blir tilbakeført til Kina. USA snakker og snakker, samt at de sender noen småskip til å seile rundt i Taiwan Stredet, men dette vil de ikke klare å opprettholde. Tiden jobber for Kina her også. I tillegg har Kina nå bestemt seg for å hjelpe Thailand med å unngå et annet Vestlig-backet kuppforsøk, mens de investerer massivt i landet. Forholdet til Filippinene er vel neste som vil bi flyttet nærmere Kina enn Vesten.

Og alt vesten kan komme med er mangel på "demokrati", samt at Kina er slemme imot muslimene i Nordvest. Kina vil fortsette å vokse, mens de gir blaffen i det dekadente Vestens hykleriske retorikk. Når EU er på historiens skraphaug har nok Kina-eventyret knapt begynt....

3
Store-O Ja helt klart, det er også et produkt Kina ikke har noe problem med å kjøpe andre steder og det vil ramme Trumps velgermasse i stor grad. Kinesiske selskaper er også svært lojale,...

Får bare håpe USA ser at dette er en veldig dårlig vei for dem som nasjon å gå inn på, at det kun vil skade dem selv og at som nevnt her kongressen vil stikke kjepper i hjulene.

For tiden sliter jeg med å se noe som helst håp for folket i USA.

Presidenten er gal, kongressen er et rottereir, og alle sammen er på lønningslista til de som har skrapt til seg alt av penger og makt.

Det amerikanske folk har blitt indoktrenert til å tro og mene at demokrati = egoisme.

"Demokrati, det er at jeg har frihet til å være meg selv NOK."

2
Store-O [sitat…] Har du hørt om dråpen? Den som kan få begeret til å flyte over. Dette dreier seg ikke i hovedsak om Tyrkias eller andre lands økonomiske politikk, men om USAs økonomiske t...

Du ser jo bort fra substansen her. Det du kaller "økonomisk terrorisme" som USA angivelig driver med mot Tyrkia, er økning av tollsatsene rettet mot stål og jern. Eller med andre ord, økningen av tollen (ikke engang imortforbud) rettet mot grovt regnet ca. 0,5% av Tyrkias totale eksport. Samt sanksjoner mot et par tyrkiske regjeringsmedlemmer. Jeg forbeholder meg retten til å være uenig i din beskrivelse av de faktiske forhold her.

Du skriver heller ikke så mye som ett ord om bakgrunnen for disse tiltakene mot Tyrkia, og det er tiltalen mot Andrew Brunson, en amerikansk statsborger. USA mener Brunson holdes som et politisk gissel av det tyrkiske regimet. At Erdogan har tilbudt å bytte Brunson mot Gulen styrker bare dette inntrykket. Det er ikke akkurat så merkelig at USA sanksjonerer et regime de anser for å holde amerikanske statsborgere som politiske gisler for utpressing.

Men du har kanskje full tiltro til Sultanen i Ankara her?

Jeg mener tiltakene mot regimet i Tyrkia er altfor svake. Synes USA bør utvide sanksjonene mot andre i det tyrkiske regimet, inkludert Erdogan personlig, hans familie og svogerfamilie. Diktatoren har tøffet seg lenge nå, på tide at han sammen med sin krets får det litt hett.

2

Hadde Kina latt det være like muligheter for utenlandske investorer i Kina, som det er for utenlandske investorer i andre land, så hadde alt dette vært unngått.

Tingen er, Kinesisk økonomi er sannsynligvis på kanten av stupet allerede. De driver og bygger tomme byer, har en helt ekstremt gjeldsvekst blant bedrifter, og en drøss med sosiale problemer pga 1-barnspolitikken..

At USA endelig krever sin rett, på vegne av hele den vestlige verden, syntes jeg i utengangspunktet bare skulle mangle. Selv om tariffer i utgangspunktet er jævlige greier.

2
kansas00 [sitat…] Vil sannsynligvis prøve å "lokke" Russland inn i et økonomisk kappløp de (russerne) ikke kan vinnne. Vil anta det er mye av strategien ved å skrote INF. Får de russerne me...

Det er hva mange amerikanske observatører vil tro, de trodde i ram alvor at det var rustningskappløpet i 1981-1985 som "knekket ondskapens imperium". Men det var ikke kappløpet som hadde knekket Sovjetunionen, det var en lang rekke ulike faktorer som spilt sammen. Den sovjetiske økonomien hadde stagnert slik at man var inn i det andre tiåret med økonomisk trangtid da Reagan kom til makten i 1981. Oljemarkedet skulle oppleve ustabile tider med en pris som hopper og faller til stor skade for utviklingsøkonomier - spesielt da kommuniststatene måtte skifte om fra planøkonomi for å få fortgang, noe som fulgt til Gorbatsjovs reformpolitikk.

Helt til det siste hadde Sovjetunionen ikke reduserte takten i kappløpet selv om det hendt på bekostning av annet, og dermed var lite påvirket av rustningskappløpet som var satt på halt med øyeblikkelig virkning i 1985. Da var USA ikke lenge i stand til å fortsette; man hadde nådde sine finansielle og praktiske grensene, en iboende tendens i militæret og CIA var å overdrive fiendens kapasitet så meget at man stimulere fram urealistiske prosjekter som endt opp i ingenting. Det eneste som gjensto var å fortsette, 1985-1991 var en periode hvor man konsoliderte ferdigresultatet.

Dessuten var det ikke lenge et ønske om å opptre sterkt provoserende. Offentligheten hadde reagert negativt på opprustningen og dette manifestert seg i en film, "The Day After" som var vist for Reagan i november 1983. Han kom ut av filmsalen i sjokktilstand og var så rystet at han siden trappet ned og gikk inn for en tit-for-tat policy. Reagan hevdet at det var filmen som inspirerte ham til å ta opp nedrustningspolitikken på nytt, i 1981 hadde han nemlig brutt med denne. Dermed kunne sovjeterne og amerikanerne innlede dialog med hverandre.

INF var undertegnet i 1987 etter to års samtaler. Reagan hadde nylig opprustet med MRBM våpen da han så filmen, og dermed malt seg inn i et hjørne som den britiske statsministeren Margaret Thatcher reddet ham ut av. Siden hadde opprustningskappløpet gått over i historien, et fornyet forhold tok seg opp og om omstendighetene hadde tillatt dette, er det mulig at Sovjetunionen ville ha bestått. Men så hadde verken Reagan eller Gorbatsjov sett for seg at det politiske systemet basert på kommunismen hadde vært så feilslått at enhver oppmyking skulle bli fatalt, da muren falt i 1989 var det under et folkeopprør som fjernet kommunismen i hele Øst-Europa.

USA kan prøver å tvinge Russland inn i et økonomisk kappløp, men det er simpelt ikke mulig i et så sterkt globalisert verdenssamfunn ettersom det vil utløse uønskede konsekvenser og Putin har tross alt materiale for minst 5,000 flere stridshoder om han så skulle ønske det. (hvilken kan ta flere år) USA har tradisjonelt alltid mindre materiale å ta av.

Uansett må USA vingeklippes for verdenssamfunnets skyld. Bruddet på atomavtalen i 2016-2018 og handelskrigen mot USA har kunne skje fordi USA er beskyttet av sin økonomiske styrke som er basert på bruk av dollaren som oppgjørsvaluta. Her må man diversifisere oppgjørsvalutamarkedet slik at valutaene kan reflektere statenes reelle styrke. Tilliten mot amerikansk dollar var basert på at USA ikke skulle misbruke den, nå er det hendt. Ved å bruke sekundære sanksjoner og deretter ved å tvinge amerikansk lov mot andre land og tredjeparter har USA rett og slett forbrutt seg mot den globale tilliten.

2
kansas00 Låne penger er noe alle presidenter gjør, og det gir ikke alltid økonomisk vekst. Så den holder ikke nødvendigvis i forhold til Trump. Når jeg trekker inne Art of the deal så var d...

Eksemplene er iallefall en del. Trusler får gjerne motparten til å tenke konsekvenser og er det noe mange europeiske land nå er redde for så er det jo å faktisk ikke ha USA der

Og dermed vil man få meget alvorlige skader på de mellomstatlige relasjonene og handelsrelasjoner, om selgeren i en norsk butikk skulle komme med vage trusler ovenfor kjøperen, er det normalt å kalle inn politiet med en gang. Trump kunne slippe unna fordi USA hadde blitt for mektig takket være dollaren som sørget for at finanssystemet har blitt underkastet amerikanske diktater, samtidig som man kunne unngå konsekvensene av gjeld og forøke egne økonomisk vekst ved å ta resten av verden ta regningen.

Det finnes ikke et folkerettspoliti som kunne stoppe dette, men en global diversifisering av valutamarkedet er blitt gjenstand for stor interesse i EU og annetsteds. Euroliberalistene vil ikke skifte helt om til kun euro, men det vil euronasjonalistene - og de kan gjør det godt under valget. Når det skjer, vil USA da bli et normalt land i likhet med alle andre - militærbudsjettet vil ikke kunne opprettholdes, gjeldsbetjeningen må skyte rett opp i været, og økonomien kan krasje om de ikke omstruktureres. En dag kan det komme et FN-vedtak i generalforsamlingen at alle overflødige dollarsedler skal tilintetgjøres, og det vil være til det beste for menneskehetens skyld.

USA må normaliseres ettersom den er blitt en fare for verdenssamfunnet.

2

Amerikanerne fikk den selsomme opplevelsen hvor man så den kinesiske delegasjonen revet ut sider på det 150-siders avtaleutkastet og eter dem rett for øyne på den amerikanske forhandlingslederen som bare satt og så på. Dette er ikke bokstavelig ment, men det hendt akkurat slik det beskrives; kineserne simpelt slette bort punktene i samtidige syv kapitler omkring legale forpliktelser, lovendringer og annet som innbar direkte inngrep på den kinesiske grunnloven.

https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china-backtracking-exclusiv-idUSKCN1SE0WJ

Allikevel ment forskjellige kilder at det ikke er kineserne som bar eneansvaret for at man hadde reversert så kraftig på handelsavtalesamtalene, man plasserte skylda på Lighthizer som hadde forulempet kineserne på det groveste. Lighthizer hadde oppført seg som hvis man hadde å gjøre med en tredje verden-nasjon under samtalene, og deretter forsøkt seg på suverenitetskrenking under troen om at kineserne må reforme sine lovene på amerikanske forespørsel og deretter legalisere handelsavtalebestemmelsene. Siden hadde han gått inn for et altfor strengt håndhevelsesreglement om begge parter skulle bruke ved avtalebrudd, ved at man åpner opp for straffemidler - dvs. sanksjoner (!). Og det var innlysende at Lighthizer vil ikke gi kineserne rettigheter for å straffe motparten ved avtalebrudd, bare Kina skulle straffes. Da er det ikke rart at delegasjonslederen så snart han lest seg gjennom avkastet skulle gå så drastisk til verket, det var ikke en handelsavtale - det var et sanksjonsregimeavtale. Større fornærmelse var ikke mulig.

Den kinesiske visestatsminister Liu He gjort det klart at man må ha tillit for å fullføre sine forpliktelser gjennom administrative og regulære tiltak, men dette var amerikanerne ikke villig til å gi dem, en privat kilde ment "kineserne blir for grådig" - i virkeligheten er amerikanerne for grådig ved at de hadde ønsket å behandle kineserne som mindreverdig, og deretter nektet å legge bro over motsetningene som handelsavtalens eksistens avhengiges av. Kineserne har dermed meget gode grunner for å reagere, de hadde blitt utsatt for et urimelig press - om EU hadde gjort likedan mot Norge, ville det innbar et grunnlovsbrudd på det norske lovverket.

For kineserne er holdningen det samme; det går ikke an å tillate utenlandsk innblanding i unilaterale fremstøt for endring av lovverket som er bygd på unike prinsipper og prosesser - loven er selve kommunistpartiets eksistensberettigelse. Man vet at man kan tvinge gjennom lovendringer gjennom utenlandsk press, dette er ikke uvanlig, men som regel gjennom forhandling hvor man overlot hovedarbeidet til kineserne selv. Trump ser ut til å tro at kineserne trakk ut tiden - uten å realisere at de ikke tror på deadline - for at "the very weak Democrats" vil overta. Dette er sannsynlig ikke kinesernes strategi.

Lighthizer gjort alt helt feil; det er åpenbart at han må få sparken, men dessverre støtter Trump-administrasjonen ham. For det første er det innlysende at han ikke respekterte forskjellige kultur og mentalitet, for det andre at han ikke forstå kinesisk forhandlingstaktikk - for det tredje, han hadde behandlet kineserne ganske nedlatende, og vridd om en tradisjonell handelsavtale til et sanksjonsregime. Hva som kalles "bait-and-switch", er velkjent for forhandlingseksperter som hadde satt seg inn i kinesisk kultur. Det er også åpenbart at Lighthizer ikke vil innse de politiske konsekvensene for Xi i Beijing.

Den varslede tolløkningen fra nyttåret vil finne sted fredag den 9. mai 2019. Kina gjort det klart at de vil ta i bruk nødvendige mottiltak som respons på dette. For øyeblikket vil forhandlingene fortsetter, mange er i troen om at Kina må retirere og gå med på de amerikanske kravene fordi de har for mye å tape. Men det er ikke lenge snakk om økonomi, Lighthizer hadde politiserte samtalene med sin holdning og man innser ikke den kinesiske tenkningen om at ingenting er ferdigforhandlet helt til slutten.

https://e24.no/utenriks/usa/usa-gjoer-klar-til-tolloekning-naa-forbereder-kina-mottiltak/24618276

Man vet ikke hva Xi har planer om, men det er helt sikkert at han har tatt sine forholdsreglene helt siden desember 2018, visestatsministeren vil sannsynlig være i Washington for å presse gjennom et bestemt faktum; om at en handelsavtale må skje på gjensidig grunnlag mellom likemenn. Dette kommer sannsynlig ikke til å bli hørt i det hvite huset. På bare få dager har 12,000 milliarder kroner forsvunnet, markedet er i sjokk fordi de har vært for sterkt optimistisk - i likhet med Saudi-Arabia i november har man blitt ført bak lyset av Trump. Det burde gå opp for markedskreftene at de kan ikke stolt på Trump som har bevisst kommet med destruktive løgn.

Kina er ved å ta opp hansken som var kastet for føttene på feigingen Juncker i våren 2018.

2

Om kineserne hadde ønsket å få Trump til å miste ansiktet, har de lykkes mer enn forventet selv om det vist seg å være et stort sjokk ettersom man innså at man ikke har å gjøre med en oppegående mann med moralnormer. Trump har vist en meget skremmende schizofrenisk holdning der man vekslet mellom ekstrem naivisme og ekstraordinær aggressivitet uten selvrefleks, over hele verden oppdaget børsene at de holdes som gisler av Trump slik at hans twittermeldinger sjokkerte og rystet folk flest. Dette kan umulig ha vært godt mottatt av forretningskretser over hele verden - flere milliarder dollar settes i seriøs risiko. Det begynner å bli klart at Trump er rett og slett pin sprø.

Også for kineserne, som irritert seg meget kraftig over den nylige tolløkningen, selv om det er klart at Trump er så gal at han i sannheten trodde "Kina betalt til USA" ettersom det er amerikanske kjøperne som må betale toll for de kinesiskproduserte varene! Det vist seg at etterspørselen i USA etter kinesiske varer er for stor til man kan avskrekke kjøperne med straffetoll.

https://edition.cnn.com/2019/05/10/business/china-us-tariffs-trade/index.html

Forholdet mellom Kina og USA er nå helt ødelagt; selv hvis en avtale blir undertegnet, har amerikanerne gjort sitt best for å ødelegge alle fremtidshåp om et bedre forhold i ettertiden, spesielt ettersom det er klart at amerikanerne er ikke lenge en pålitelig traktatpartner. Det er meget åpenbart at Trump har seriøse planer om å stenge det amerikanske markedet for Kina om det skulle gå så langt, noe som kongressen ikke kan tillate, for det blir åpenbart at det ikke er nok med å ha straffetoll på samtidige varer fra Kina til USA.

Forretningsmenn over hele USA raste. Det er nå helt sikkert at de vil ikke lenge tillate Trumps vanviddet, men det er et meget stort spørsmål om de er i stand til å gjøre noe; som Iran og Kina oppdaget, man kan ikke mer vente. Trumps skadevirkningene blir bare mer intensiv etter hvert som tiden gikk, og det er ett og et halvt år til november 2020. Man har ikke en tilregnelig mann på presidentstolen, det virker som at makten har gått opp i hodet på ham fordi han stadig hadde triumfert mot sine fiender og deretter gjort seg mektigere etter hvert som han uthulte systemet fra 1787.

https://www.aljazeera.com/news/2019/05/strong-trump-hand-china-trade-war-190509161601903.html

Kina sies å være syv ganger mer sårbart enn USA, men det betyr ikke at kineserne skulle bare gi etter, for Xi lot til å ha gått mye sterkere inn for å styrke seg annetsteds, spesielt gjennom BRI hvor han nylig vant en pris i form av Saudi-Arabia. Det vil bli meget smertelig for kineserne, men de kan overvinne dette med sterk tålmodighet, dessuten er Xis kritikerne blitt stilnet av den voksende sinofobiske fiendtligheten i USA. Så langt hadde straffetollen minimal effekt fordi 10 % var enkelt å håndtere, men ved en stigning til 25 % vil det bli mye vanskeligere for de amerikanske kjøperne.

Likevel; kineserne har et poeng; det kom ikke på tale å endre egne lovverk på grunnlag av en bilateral handelsavtale - det er hvorfor man internasjonalt sett foretrakk multinasjonale handelsavtaler for å unngå legale forviklinger og ha legal handlingsfrihet, det er denne holdningen man har i Norge også. Dermed vil kineserne ha reguleringsreglement som vanlig i de fleste handelsavtaler mellom enkeltstater. Dette ønsket ikke amerikanerne.

Trump må gi etter; det kommer ikke på tale å ha et sanksjonsregime der man skulle ha handelsavtale mellom likemenn som må kunne regulere hverandre ved avtalebrudd, her må USA gå med på den kinesiske retten om å straffe amerikanerne for overtredelser som mellom likemenn. Dessuten må amerikanerne slutte med sitt uforklarlig hat mot statseie av bedrifter og konserner. Statseie er en sentral del av den kinesiske økonomien fra meget gammelt av.

Tror ikke det blir noe av det. Men da kommer kineserne til å ta opp hansken for alvor. Om ti år vil amerikanerne forbanne det som hendt i denne uken.

2
ondoro [sitat…] Det er vel en reaksjon på faren for at denne handelskrigen kan ha svært negative virkninger på hele verdensøkonomien. Vil ellers si at handelskrigen mellom USA og Kina bli...

Vil ellers si at handelskrigen mellom USA og Kina blir feil uttrykk, er litt pirkete slik. Dette er en økonomisk krig fra USA sin side mot Kina, som ellers brukers her også myter og ren løgnpropaganda i krigen.

Krigen kommer fordi Trump med sine skattelettelser får voldsomme underskudd som han må dekke inn.

Tariffer er skatt på middel og underklassen. De er bare for dumme til å skjønne det i store deler av USA

2
Varulv2478 God artikkel. https://www.cnbc.com/2019/05/10/its-time-for-markets-to-end-their-illusions-about-us-china-trade-deal.html Det viser at Xi kan ha seriøse hensikter om å ta opp hanske...

For det ser ut at Trump er ved å skifte om fra straffetollpolitikk til en sanksjonsregimepolitikk

“We firmly oppose the act of any country to impose unilateral sanctions on Chinese entities based on its domestic laws, and to abuse export control measures while making ‘national security’ a catch-all phrase. We urge the US to stop its wrong practices.”

https://www.cnbc.com/2019/05/17/us-china-trade-talks-have-stalled-sources.html

Dette hendt etter Trump-administrasjonen satt Huawei og andre elektroniske selskaper på en svarteliste hvor man misbrukt reglementet bak ordene "nasjonal sikkerhet", den 15. mai 2019 - dette kom meget overraskende på kineserne. Macron med rette anså dette som teknologikrig. Ved å sette Huawei på svartelisten ment det at amerikanske selskaper må ha lisenstillatelse, som igjen betyr at man må ha godkjenning rett fra det hvite huset - dermed er Huawei utstengt fra det amerikanske markedet, det blir også forbudt å ha handelsavtaler med Huawei ettersom man ikke lenge få lov til å eksportere amerikanske varer, eller å importere kinesiske varer for integrering i amerikansk vareproduksjon.

https://www.dinside.no/mobil/huawei-telefoner-mister-tilgangen-til-google-tjenester/71095076

Og etter bare få dager blir det kjent at det nå har fått ekstraterritoriale virkninger; Google har blitt regelrett presset til å bryte sitt nære samarbeid med Huawei, det betyr dermed at alle som bruker Huawei-telefoner over hele verden ikke lenge vil ha tilgang til Google-tjenester, og Android-lisensen som Huawei må ha, har blitt trukket tilbake. Dette er veldig alvorlig, som en kommentar sier; "Huawei was en route to being the biggest phone maker in the world, now it`ll struggle to sell ANY phones." - det betyr at Huawei har blitt utsatt for et alvorlig drapsforsøk gjennom bruk av politiske motiverte sanksjoner som Kina korrekt bedømt dette.

https://itavisen.no/2019/05/19/siste-google-bryter-samarbeid-med-huawei/

For Huawei er dette svært problematisk fordi det kan betyr at de vil deretter ikke lenge kunne selge smarttelefoner utenfor Kina, og at de ikke kan delta i 5G-utbyggingsprosjektene verden rundt ved å bli satt under amerikanske sanksjoner. Dette er ekstremt ille for folk verden rundt, ettersom Huawei har tatt ledelsen innenfor mobiltelefonteknologi som sett med de nye brettetelefoner. Etter hvert som det går opp for folk flest verden rundt, blir man mer og mer oppbrakt, fordi det er flere titalls millioner - kanskje opp mot 100-200 millioner brukere utenfor Kina, mange i Midtøsten og Europa - som vil bli meget sterkt rammet. For EU vil det utløse en alvorlig legal konflikt ettersom det er helt klart i strid med konkurranselovene som USA også har bekjent seg til.

Man må deretter anse dette som et seriøs forsøk på ødeleggelse av den kinesiske kommunikasjonsteknologiske industrien, noe som kan få globale konsekvenser og som kan forsuret stemningen mot USA. For det er Kina som har mesteparten av utvinningsgruvene for sjeldne metall, og hadde gått sterkt inn for å kjøpe opp gruvevirksomhet annetsteds som i Afrika. Dette kan ramme USA og EU med full kraft om Xi skulle miste tålmodigheten for alvor. Det er nylig meldt fra om at kineserne har helt brutt med amerikanerne. Hele det globale forsyningsapparatet omkring kommunikasjonsteknologi har blitt sterkt rammet, det er meget åpenbart; for det finnes ikke et eneste eksempel på kommunikasjonssystemer fra en smarttelefon til et nettsenter som er basert på komponenter, råvarer og programmer fra et eneste land! Kina har tatt en meget stor del av dette markedet - det er langt flere ikke-amerikanske telefoner enn disse som produseres annetsteds som Samsung i Sør-Korea. USA er aktuelt en lilleputt i sammenligning med andre!

https://www.businesslive.co.za/bd/companies/2019-05-18-us-china-dispute-damage-may-be-much-worse-than-investors-imagine/

Dette er veldig alvorlig, også for amerikanske kommunikasjonsteknologiselskaper som Apple og Google som ikke vil ha noe av dette som kom fra Trump-administrasjonen, nå kan de ikke lenge selge komponenter til kineserne som ikke kan selge dem programmer, komponenter og annet viktig for utviklingen av 5G.

“If the answer is to destroy Huawei and slow the development of 5G networks in China, then the US-China relationship is likely headed to a dark place with major geopolitical ramifications beyond the tech sector.”

https://www.techradar.com/news/trumps-huawei-ban-a-double-edged-sword

Dette kunne ikke EU tolerere, heller ikke Sør-Korea og Japan som begge er faktisk mektigere enn USA innenfor markedet omkring kommunikasjonsteknologi. Allerede i Kina har man sett en folkebevegelse for boikott av amerikanske varer, som nå rettes mot Apple og andre amerikanske selskaper som vil da mistet adgangen til det kinesiske markedet hvor det er over 500 til 700 millioner telefonbrukere. Kineserne vil deretter begrense den amerikanske andelen til et minimum, deretter "nasjonalisere" sin del av den globale kommunikasjonsteknologien.

Huawei er en stormakt med 283 globale partnere og 57 regionale partnere for 5G, og vil ha en million basestasjoner. Aktuelt er Huawei på toppen med 11,423 patenter i 2018, etterfulgt av Ericsson og Nokia som begge er europeisk. Huawei er kommet lengst i 5G-utviklingen, USA hang meget langt bakover i sammenligning med resten av verden.

Det vil ta lang tid, men om kineserne kan, vil de kunne utestenge Apple, Intel og Qualcomm som vil internasjonalt sett får problemer fordi det kan vekke deres partneres frykt for liknende handlinger som mot Huawei. EU, Sør-Korea og Japan må dermed beskytte deres del, ved å redusere sin sårbarhet mot USA. Dette vil ramme de amerikanske selskapene meget sterkt, for om de ikke lenge vil ha tillit i møte med internasjonale kunder ettersom politikerne kunne prøve seg på å sabotere de ikke-amerikanske konkurrenter, vil de dermed tape meget massivt. Det er sterke krefter i EU som vil gladelig gripe sjansen for å redusere den sterke amerikanske andelen innenfor Internett. I Sør-Korea og Japan må man verne om sine interesser.

Trump-administrasjonen har startet de første sanksjonene mot Kina, dessverre kan det ende med forferdelighet for USA.

2
Laster...