Amerikanske Idretter

JeBe

NFL for nybegynnere

(Har laget en miniguide her, som forhåpentligvis kan hjelpe nybegynnere på vei til å bli NFL-fans. Dersom det er noe som mangler, noe som er dårlig skrevet, eller som er direkte feil, setter jeg veldig stor pris på tilbakemeldinger)NFL

National Football League (NFL) er den største profesjonelle amerikansk fotball-ligaen i verden. Den ble stiftet av elleve lag i 1920 under navnet American Professional Football Association, men skiftet navn til National Football League i 1922. NFL består av 32 lag, hvorav de fleste holder til i den østlige halvdelen av USA. Det nyeste laget, Houston Texans, kom inn i ligaen i 2002. De 32 lagene er delt inn i to såkalte "conferences", som hver består av 16 lag. Disse heter American Football Conference (AFC), og National Football Conference (NFC).

AFC og NFC er igjen inndelt i fire divisjoner som hver har fire lag. Innenfor hver conference har man en North-, West-, East- og South-divisjon. Et lag er låst til en divisjon, som altså er basert på geografi. Altså har man totalt åtte divisjoner som hver består av fire lag. Merk at dette ikke er divisjoner slik som vi kjenner dem fra "vår" idrett, men en mer passende beskrivelse er "avdelinger".

Green Bay Packers er regjerende mester, etter å ha slått Pittsburgh Steelers forrige sesongs Super Bowl.

ANDRE LIGAER I motsetning til blant annet NHL, har ikke NFL noen farmerliga. Det finnes andre profesjonelle ligaer for sporten, men disse er ikke i nærheten av NFL i kvalitet eller oppslutning. United Football League (UFL) består av fem lag, og sliter økonomisk. Innendørsligaen Arena Football League (AFL) eksisterer også, men denne konkurrerer ikke direkte mot NFL.

LAGENE I NFL

NFC NFC North: Chicago Bears Detroit Lions Green Bay Packers Minnesota Vikings

NFC West: Arizona Cardinals San Francisco 49ers Seattle Seahawks St. Louis Rams

NFC South:
Atlanta Falcons Carolina Panthers New Orleans Saints Tampa Bay Buccaneers

NFC East Dallas Cowboys New York Giants Philadelphia Eagles Washington Redskins

AFC

AFC North Baltimore Ravens Cincinnati Bengals Cleveland Browns Pittsburgh Steelers

AFC West Denver Broncos Kansas City Chiefs Oakland Raiders San Diego Chargers

AFC South Houston Texans Indianapolis Colts Jacksonville Jaguars Tennessee Titans

AFC East Buffalo Bills Miami Dolphins New England Patriots New York Jets

OPPKJØRING Et lag har fire oppkjøringskamper, før grunnsesongen ("regular season") begynner. Treningskampene begynner ofte andre helgen i august. Før treningskampene begynner ("pre-season games") har man treningsleirer. Lagene har lov til å begynne sin treningsleir (training camp) to uker før første treningskamp. Disse treningsleirene involverer mye hard fysisk trening, både på banen og i styrkerommet, men også mye møteaktivitet for å få alle klare til sesongen. Under treningsleirene kan hvert lag ha med seg opptil 90 spillere. Når grunnsesongen begynner, kan hvert lag kun ha 53 spillere. Altså må de kvitte seg med de spillerne de ikke lenger har behov for, mot slutten av treningsleiren.

LØNNSTAK I motsetning til hva vi er kjent med fra vår fotball, har NFL et lønnstak ("salary cap"). Dette vil si at lagene ikke kan ha en totalsum på lønningene som overskrider dette tallet. For 2011-sesongen kan ingen lag bruke mer enn 120 millioner dollar på lønn og bonuser. Dette er et tiltak som skal sikre konkurranselikhet, og unngå at lag i større markeder (New York, Washington etc) skal ha en fordel i forhold lag med lavere inntjeningsgrunnlag (Cincinnati, Jacksonville etc).

Selv om det er et lønnstak, betyr ikke det at alle spillere tjener det samme. Nesten halvparten av spillerne i ligaen har minstelønn, mens store deler av pengene forsvinner til stjernespillerne. For øyeblikket er Indianapolis Colts' quarterback Peyton Manning den best betalte spilleren i ligaen. De neste tre årene kommer han til å tjene totalt 69 millioner dollar, altså 23 millioner dollar i snitt hvert år.

DRAFT Dette ønsket om konkurranselikhet finner man også i den såkalte "draften", som innebærer at lagene velger tilgjengelige spillere etter tur. Spillerne det er snakk om, er spillere som er ferdig med sin college-karriere og ønsker å spille i NFL. Laget som tapte flest kamper forrige sesong velger først, slik at de får velge den spilleren de aller helst ønsker. Deretter velger laget som tapte nest flest kamper, og så videre. Til slutt velger laget som vant Super Bowl, før det første laget begynner neste runde. Dette gjør at de dårligste lagene får velge de beste spillerne, noe som fører til at ligaen jevner seg ut.

Draften tar vanligvis plass i slutten av april hvert år.

SPILLEROVERGANGER Det finnes ikke noe overgangssystem slik vi er vant med, et lag kan altså ikke kjøpe eller selge spillere. Dersom et lag ønsker en spiller som har kontrakt med et annet lag, kan de kun tilby egne spillere og fremtige valg i draften i bytte. Når en spiller byttes mot en annen, tar denne spilleren med seg kontrakten sin til den nye klubben. I tillegg til å bytte spillere og draftvalg, kan lag når som helst også plukke opp spillere som ikke har kontrakt ("free agents").

REGULAR SEASON Regular season begynner den første helgen etter labor day (5. september), og består av 16 kamper. I løpet av de 16 kampene, har hvert lag også en friuke, slik at grunnsesongen tar 17 uker. Lagenes friuker ("bye-week") er ikke samtidig, slik at det er serierunder hver helg. I år spilles den første kampen torsdag den 8. september, mens de andre kampene i den første runden går av stabelen søndag den 11. september. Hvilke lag som skal møtes hverandre i løpet av sesongen, avgjøres av hvilken divisjon man er i, plassering i den forrige sesongen, og av et rotasjonsprinsipp. - Man spiller dobbel serie mot lag i sin egen divisjon. Dette utgjør seks kamper. - Man spiller mot alle lagene i en divisjon i sin egen conference. Dette utgjør fire kamper. - Man spiller mot alle lagene i en divisjon i motsatt conference. Dette utgjør fire kamper. - Man spiller mot de to siste lagene som havnet på samme plass i sin divisjon i samme conference i fjorårssesongen. Dette utgjør de to siste kampene. Hvis du er usikker på det siste punktet, så er det en visuell forklaring med Cleveland Browns som eksempel her.

SLUTTSPILLET Når grunnsesongen er ferdig, begynner sluttspillet allerede den førstkommende helgen. I NFL går tolv av 32 lag til sluttspillet, seks fra hver conference. Dette betyr at åtte lag må spille om fire kvartfinaleplasser, og at fire lag går rett til disse kvartfinalene.

Følgende lag går til sluttspillet: - Vinneren av hver divisjon - totalt åtte lag. - De to lagene i hver conference som har vunnet flest kamper, men ikke vunnet sin divisjon. Disse kalles "wild card-lag". Totalt fire lag.

De to lagene i hver conference som har vunnet flest kamper, går som nevnt rett til kvartfinaler. Der får de i tillegg hjemmekamp, mot et lag fra sin egen conference. I semifinalene ("Divisional Finals") avgjøres det hvilke lag som skal representere sin conference i Super Bowl. Det er alltid ett lag fra NFC og ett lag fra AFC i en Super Bowl.

Som dere skjønner, konkurrerer man primært mot lagene i sin egen divisjon, dernest mot lagene i sin egen conference. I sluttspillet kan et lag fra AFC kun møte et NFC-lag dersom man går til Super Bowl.

SUPER BOWL Super Bowl er som kjent finalen i NFL, hvor lagene spiller om Vince Lombardi-trofeet. Den går stort sett av stabelen tidlig i februar, og er blant de mest sette TV-programmene i verden. For å sette det i perspektiv; det er kun på Thanksgiving Day amerikanerne spiser mer mat.

For å avgjøre hvor Super Bowl skal holdes, stemmer eierne blant kandidater som har meldt seg. Denne prosessen minner mye om måten man avgjør hvor andre mesterskap (EM, VM og OL) skal holdes, og blir gjort flere år i forveien. Den kommende sesongs Super Bowl skal avholdes i Indianapolis den 5. februar 2012.

PRO BOWL I tillegg til Super Bowl, har NFL også noe som heter Pro Bowl. Pro Bowl blir holdt uken mellom semifinalene og Super Bowl, og er en kamp mellom de beste spillerne fra NFC og AFC. Disse har blitt stemt frem av fansen, spillerne og av trenerne i ligaen. Kampen blir vanligvis holdt på Hawaii, og blir spilt med enkelte ekstra regler for å beskytte spillerne. De utvalgte spillerne får betalt for å delta, men utover dette ligger det kun heder og ære i potten. Spillere som hører til lagene som kom til Super Bowl, slipper å delta i denne kampen.

KAMPTIDSPUNKTER De fleste kampene går på søndager, hvor noen har kampstart rundt 19.00 norsk tid, mens andre starter rundt 22.00. I tillegg går det vanligvis én kamp sent på torsdag-, søndag- og mandag kveld, altså i det som er prime-time i amerikansk tid. Dette er ofte storkamper som er lagt til disse tidspunktene nettopp for å tiltrekke seg flere seere enn de vanligvis ville fått, dersom de gikk samtidig med de andre kampene. Disse starter vanligvis rundt 02.00 norsk tid, altså natt til fredag, mandag og tirsdag.

SE NFL I NORGE I Norge er det Viasat som har rettighetene til å vise NFL. I tillegg har NRK kjøpt rettighetene til å sende Super Bowl de to siste årene. Mange som følger NFL i Norge og i resten av Europa, ser kampene gjennom NFL.com sitt GamePass-tilbud. Dette innebærer at man kjøper seg tilgang til internettstreaming av samtlige kamper i svært god kvalitet. Det finnes selvfølgelig også steder hvor man kan se kampene via illegale streams, men her er naturligvis kvaliteten og stabiliteten betydelig dårligere. BILLETTER For å få tak i billetter anbefales det å kjøpe direkte av lagene. Dersom man er sent ute, anbefales TicketExchange og Stubhub. Det er også mulig å reise gjennom byråer som tilbyr pakkereiser, men dette blir naturlig nok en del dyrere enn dersom man ordner alt på egenhånd. For de som ønsker å se en NFL-kamp fra tribunen, men av ulike årsaker ikke kan dra til USA, går det hvert år en kamp på Wembley i London. I år møtes Chicago Bears og Tampa Bay Buccaneers søndag den 23. oktober.

KJØPE DRAKT Dersom du ønsker å kjøpe seg en NFL-drakt, har man tre alternativer. De billigste draktene har nummer og navn trykt på, men på de to dyrere variantene er dette påsydd.

NFL har en egen nettbutikk, men drakter selges en rekke steder. eBay er også en mulighet, men der er sjansen for å få en piratkopi naturlig nok tilstede.

Vær oppmerksom på reglene for importering av varer, dersom du kjøper fra utlandet. Hvis varen koster over 200 norske kroner, må man betale moms og et tollgebyr.

KJØPE BALL Det er mulig å få tak i amerikanske fotballer i Norge. Butikkjeden XXL har vanligvis slike baller i sitt sortiment, i tillegg kan de finnes i andre enkeltbutikker.

NETTSIDER Det er flere gode nettsider man kan besøke hvis man ønsker å få med seg hva som skjer i og rundt NFL. NFLs egen side er god, i tillegg kan Fox'- og ESPNs sider anbefales. Hvert lag har også sine nettsider, stort sett av god kvalitet. NFL har også en egen britisk nettside, NFL UK. Dersom man er ute etter ytterligere informasjon, er selvfølgelig Wikipedia et godt alternativ. Her finner man mye informasjon om ligaen, dens historie, regler, og også om lagene.

45
83 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Veldig informativt JeBe, for de som ikke kan så mye om sporten er dette beldig lurt å lese.

1

Veldig, veldig godt forklart!

1

Veldig bra JeBe!! Vi som skriver fast her burde sørge for å holde denne nære eller på toppen av forumet hele tiden. Da blir det mye lettere for nye debattanter å engasjere seg i den flotte idretten "vår"!

1

Nå merker jeg at jeg ser fram til sesongstart!

1

Takk! Dette var bra for en som kun har kunnskap fra én Super Bowl, og Madden 11! Kommer nok til å følge ordentlig med på NFL for første gang i år!

1

Veldig mye interessant stoff om NFL. Men det jeg savnet var en forklaring på hvordan reglene er i dette spillet. Har sett på Superbowl en gang, og da ga jeg opp fordi det ble stopp i spillet hele tiden, og utallige reklamepauser. (Dette var da det gikk på TV3).

1

Bra tiltak!

Kan legge til at jeg kjøpte en am. fotball på XXL i Ski for litt siden. Den kosta 279kr.

1

I motsetning til blant annet NHL, har ikke NFL noen farmerliga. Det finnes andre profesjonelle ligaer for sporten, men disse er ikke i nærheten av NFL i kvalitet eller oppslutning. United Football League (UFL) består av fem lag, og sliter økonomisk. Innendørsligaen Arena Football League (AFL) eksisterer også, men denne konkurrerer ikke direkte mot NFL.

Men i motsettning til NHL-lagene som har spillere (prospects etc) plassert i minors har NFL-lagene egne practice squads. Dersom noen får ånden over seg så er det bare å føre ned noen ord på papiret, regner med at det er noen som lurer på hvordan det hele fungerer og som dermed ønsker en forklaring.

1

Strålende innlegg.

Tror vanlig fotball har mye å lære av NFL hva gjelder lønnstak og andre prioriteringer som gjelder for å jevne ut nivået.

1

Takk for mye positiv respons.

Vws: Nettavisen hadde en omtrent tilsvarende artikkel om NHL, ikke NFL. Denne er fullt og helt skrevet av meg.

Angående practice squad, så kommer jeg til å skrive et avsnitt om det.

I tillegg har jeg to tilsvarende artikler under planlegging. Én som omhandler de ulike posisjonene på banen (i tillegg til andre viktige stillinger i en klubb), og en annen som vil ha litt informasjon rundt hvert enkelt lag.

Angående en artikkel om regler, så er det definitivt noe jeg kommer til å vurdere.

3

Kjempetråd! Har noen spørsmål. Spillere som ønsker seg til NFL, får de da et tilbud fra NFL slik at de inkluderes i draften. I såfall, hvor lang er den kontrakten før man blir free agent? Hvis man vil inn i sporten er det vel heller ingen mulighet å signere direkte med et lag med mindre man alt har blitt draftet?

1
Prestegård [sitat…] Jo, da faller man inn under kategorien undrafted free agents (UDFA).

Betyr det da at dersom jeg skulle vært dritgod og absolutt ville til Jets, så kunne jeg nektet å signere kontrakt med NFL (regner med at spillere i draften gjør det) og henvendt meg dirkte til dem?

Noe av det jeg kanskje savner i NFL er fraværet av lokale gutter, men sånn blir det jo i vanlig fotball etter hvert og. Som Man Utd supporter har jeg jo blitt ekstremt glad i lokale gutter som Neville, Scholes, Giggs osvosv.

1

Det fungerte dessverre ikke å redigere åpningsinnlegget, så da legger jeg det her frem til det kommer en ny fullversjon. Practice squads I tillegg til de 53 spillerne hvert lag kan ha i sin stall under sesongen, har de også lov til å ha åtte spillere på såkalte "practice squads".

Hovedsaklig består spillerne i en practice squad av førsteårsspillere, som laget mener ikke er god nok til å være i 53-mannstroppen for øyeblikket, men som på sikt kan bli det.

Når man er i en slik gruppe, kan man ikke ta del i kamper. Betalingen er i tillegg betydelig dårligere enn hva den ville vært dersom man var blant de 53. Merk også at alle spillerne i en practice squad har status som "free agents", et lag kan hente spillere fra et annet lags practice squad.

Det er strenge regler for hvem som kan være i disse troppene. Dersom en spiller har vært på et lags 53-mannstropp én sesong (seks eller flere kamper blant de 53 i én sesong) eller har vært i en practice squad i tre år, er han ikke lenger tilgjengelig.

1

Den såkalte Hall of Fame-kampen (i forbindelse med at nye personer innlemmes i NFLs Hall of Fame) ble avlyst, da tariffavtalen mellom eierne/lagene og spillerne ikke ble ferdigstilt tidsnok.

Det er forøvrig bare en treningskamp.

1
daoooo Betyr det da at dersom jeg skulle vært dritgod og absolutt ville til Jets, så kunne jeg nektet å signere kontrakt med NFL (regner med at spillere i draften gjør det) og henvendt me...

Betyr det da at dersom jeg skulle vært dritgod og absolutt ville til Jets, så kunne jeg nektet å signere kontrakt med NFL (regner med at spillere i draften gjør det) og henvendt meg dirkte til dem?

Er du dritgod er du sannsynligvis draftet. Da eier dette laget rettighetene til deg i fire år.

1
daoooo Betyr det da at dersom jeg skulle vært dritgod og absolutt ville til Jets, så kunne jeg nektet å signere kontrakt med NFL (regner med at spillere i draften gjør det) og henvendt me...

Betyr det da at dersom jeg skulle vært dritgod og absolutt ville til Jets, så kunne jeg nektet å signere kontrakt med NFL (regner med at spillere i draften gjør det) og henvendt meg dirkte til dem?

Skal man inn i NFL må man melde seg til draften (eller supplemental draft). Er man god så blir man draftet, er man ikke fullt så god blir man ikke draftet, men UDFA (undrafted free agent). Så nei, man har i utgangspunktet ikke noe valg mtp. hvor man skal spille.

1

Lignende innlegg

Tennis drazyc Siste svar

US Open 2021

Ser at dette forumet omtrent er blitt et forlatt sted, men her er mine tanker etter gårsdagens finale: Jeg har ventet i ganske mange år nå på at den yngre garde skal slå toppgutta i en Grand Slam-fina...
3
1 svar
Sykkel All-Equal Siste svar

Fremtiden

Hei, sykkelelskere, er dette slutten på diskusjonene? Den lille time outen de tok for å fikse litt har ikke gjort særlig utslag på brukervennligheten her på vgd. -hjerte-
6
9 svar
Sykkel luchs Siste svar

Mikuni Pass

Er kanskje så bratt at det kan være fordel A. Yates eller Woods, men håper på en uthvilt og nå skadefri Rogla eller en rutinert Bala. Umulig å si, egentlig, avgjørelsen kan også falle tidligere eller...
3
3 svar
Laster...