Amerikanske Idretter

SalSomer

NFL Uke 17

NFL Uke 17

(Merk at VGD fortsatt har nattestengt, og vi har valgt å gå for Discord som løsning for diskusjon etter midnatt da Reddit-løsningen vi brukte i fjor bød på en del utfordringer. Lenken til Discord-kanalen vår er her.)

Så var vi her igjen. For det som trolig er aller siste gang markerer Uke 17 slutten på en NFL-sesong. Neste år vil sesongen etter alle indikasjoner vare 18 uker, men la oss ikke dvele for meget ved det, og heller holde oss i nåtiden. Vi har nemlig en veldig spennende Uke 17 foran oss. Kun én ting i sluttspillet er helt spikret før uken sparkes igang, og det er at Chiefs er Nr. 1 i AFC. Samtlige andre 13 sluttspillplasser er det kamp om. Her kan det altså bli en veldig neglebitende uke for mange! La oss begynne i dag med å se nærmere på de sluttspillracene som står igjen (og la oss for nå ignorere eventuelle uavgjortresultater, så får de heller komme hvis de kommer). Vi kan si at vi egentlig har seks forskjellige kamper som utkjempes denne søndagen. Det står om seeding mellom divisjonsvinnerne i AFC, seeding mellom divisjonsvinnerne i NFC, hvem som vinner AFC South, hvem som vinner NFC East, hvem som får hvilke wild card-plasser i AFC og hvem som får hvilke wild card-plasser i NFC.

Og hvis vi begynner med den enkleste så ser vi altså på seeding mellom divisjonsvinnerne i AFC. Her er ting ganske greit. AFC West-vinnerne Chiefs har som sagt tatt nr. 1, og de som vinner AFC South kommer til å ende opp som nr. 4. Spørsmålet er altså hvem som får nr. 2 og nr. 3 av AFC North-vinnerne Steelers (som spiller mot Browns) og AFC East-vinnerne Bills (som spiller mot Dolphins). Før var dette et veldig mye viktigere race, da Nr. 2 ga bye week, men i år betyr det egentlig bare hvem som får hjemmebanefordel om begge går videre til divisional-runden fra wild card-runden. Uansett, Bills har fordelen siden de vant head-to-head mot Steelers, og dermed er situasjonen her veldig enkel; Steelers må vinne mens Bills taper for å få Nr. 2, hvis ikke blir Bills Nr. 2.

For topp-seedene i NFC er ting litt mer komplisert, men fortsatt rimelig greit. Vi vet allerede hvem de tre divisjonsvinnerne som kjemper om Nr. 1 til 3 er, NFC North-vinnerne Packers (som spiller mot Bears), NFC South-vinnerne Saints (som spiller mot Panthers) og NFC West-vinnerne Seahawks (som spiller mot 49ers). Samtlige kan ende i samtlige tre posisjoner. Nøkkelen til spenning her er egentlig kampen mellom 49ers og Seahawks. Hvis 49ers slår Seahawks er alt sammen avgjort, da blir det Nr. 1 Packers, Nr. 2 Saints og Nr. 3 Seahawks, men hvis Seahawks slår 49ers åpner ting seg opp. Det vil si, hvis både Packers og Saints vinner får vi den eksakt samme rekkefølgen, men hvis Packers vinner og Saints taper ender vi opp med Nr. 1 Packers, Nr. 2 Seahawks og Nr. 3 Saints. Hvis Saints vinner og Packers taper får vi Nr. 1 Saints, Nr. 2 Seahawks og Nr. 3 Packers. Og hvis både Saints og Packers taper ender vi med Nr. 1 Seahawks, Nr. 2 Packers og Nr. 3 Saints. Alle disse kampene går så klart samtidig, så her er det nok mange som vil følge med på resultater i andre kamper etter hvert som kvelden utarter seg. I fjor sikret Chiefs en vital bye week helt på tampen da Dolphins fikk en uventet seier mot Patriots, kan noe liknende skje i NFC i år?

I tillegg til de tre øverste seedene må har vi jo også en fjerde divisjonsmester. I begge conferencene er det en divisjon som ikke er avgjort, og i begge conferencene vil vinneren av denne divisjonen ende med seedingplass Nr. 4 Hvis vi begynner i AFC, står kampen i AFC South mellom Titans (som spiller mot Texans) og Colts (som spiller mot Jaguars). Situasjonen her er rimelig enkel. Titans har tiebreak mot Colts, og dermed må Titans tape og Colts vinne for at Colts skal vinne divisjonen. Med alle andre resultater er Titans divisjonsmestere. For laget som ikke vinner divisjonen er dog ikke alt håp ute, da det fortsatt vil være mulig å få seg et wild card, men mer om det senere.

I NFC East er ting litt mer komplisert. Tre lag har fortsatt mulighet til å “vinne” det som er årets definitive deltaker-medalje, Football Team (som spiller mot Eagles) og Cowboys og Giants (som spiller mot hverandre). Giants og Cowboys møtes først tidlig på dagen (kl. 19 norsk tid) og vinneren her vil ha en mulighet til å vinne divisjonen, mens taperen er ute. Laget som vinner vet dog ikke om de faktisk vinner divisjonen før etter at SNF er ferdigspilt. Hvis Football Team slår Eagles er Football Team divisjonsmestere, hvis de taper går divisjonen til den som vant av Cowboys og Giants. Vi skulle ikke snakke om uavgjort-kamper, men vi har et litt snålt scenario foran oss der, dersom Giants slår Cowboys, og Football Team mot Eagles går til OT, kan Football Team like så godt bruke så mye tid de kan og spille for uavgjort, for da holder uavgjort til å vinne divisjonen. Om sesongen avsluttes med at Football Team metodisk flytter ballen på en drive som bruker opp samtlige 10 minutter og at de bare lar tiden løpe ut mens de tar en uavgjort, ville ikke det vært den mest 2020 måten å avslutte denne sesongen på?

De største og kanskje mest interessante sluttspillracene er for wild card i de to conferencene. I AFC kjemper fire (eller egentlig fem) lag om tre plasser - Dolphins (som spiller mot Bills), Ravens (som spiller mot Bengals), Browns (som spiller mot Steelers) og den av Colts (som fortsatt spiller mot Jaguars) eller Titans (som fortsatt spiller mot Texans) som ikke vinner AFC South. Vi kan først ta for oss det viktigste - hvem misser sluttspillet? Ingen av disse er nemlig sikret en plass ennå. Det laget som ligger definitivt verst an er Colts. De er det eneste laget som ikke kontrollerer sin egen skjebne. Dersom de vinner, men de andre fire også vinner, er det game over for Colts. Dersom de taper er de også eliminert uansett hva som skjer. For at et av de andre lagene skal ryke ut er altså Colts først nødt til å vinne. Hvis så skjer, er det Browns som ligger dårligst an av de resterende lagene. Browns ryker da ut hvis de taper og Titans vinner, eller hvis de taper og Dolphins taper, eller hvis de taper og Ravens taper. Den eneste måten Browns kan overleve en situasjon der de taper og Colts vinner er hvis også Dolphins vinner, Ravens vinner og Titans taper. I den situasjonen er det Titans som ryker ut. Skulle både Colts og Browns vinne, er Ravens det neste laget som er i trøbbel. Hvis de da taper, er det de som ryker ut. Hvis Colts, Browns og Ravens vinner må Dolphins også vinne for å overleve, de er ellers ute med et tap i den situasjonen. Til slutt gjenstår Titans, som altså ryker ut dersom de taper mens Colts, Dolphins og Ravens vinner. For Titans er Browns-kampen egentlig litt uvesentlig, de ryker ut uavhengig av om Browns vinner eller taper dersom resultatene altså går som de ikke må gå for dem i de andre kampene.

Akkurat hvem som ender med 5., 6. og 7. seed i AFC er litt mer avansert og litt for komplisert til at det skal gi mening å skrive opp alle scenarioene her. Det som kan sies er at samtlige fem lag kan ende på samtlige tre plasser. Dolphins kontrollerer 5. seed, dvs at de får Nr. 5 hvis de vinner sin kamp. Hvis Dolphins gjør det er det Ravens som blir nr. 6 hvis Ravens klarer å vinne. Og skulle Ravens og Dolphins vinne tar Browns Nr. 7 dersom Browns også vinner. Skulle en av disse tape åpner det altså døren for at et av AFC South-lagene kommer inn på en av de tre ledige plassene.

I NFC er det slik at vi har fire lag i kampen om tre wild card-plasser, Buccaneers (som spiller mot Falcons), Bears (som spiller mot Packers) og Rams og Cardinals (som spiller mot hverandre), og situasjonen her er også langt enklere. Buccaneers er allerede garantert en plass i sluttspillet, men det er ikke avgjort om de ender opp som 5. eller 6. seed. Forskjellen på disse to er ganske vesentlig, da Nr. 5 reiser for å møte vinneren av NFC East, mens Nr. 6 må spille borte mot en av Packers, Saints eller Seahawks. Vi er også i den spesielle situasjonen at ingen av disse lagene er avhengig av hjelp fra andre for å nå sluttspillet. Ettersom Cardinals og Rams møter hverandre er alle lagene der at hvis de vinner så går de til sluttspillet.

Hvis vi begynner med Buccaneers her er situasjonen deres enkel. De er Nr. 5 med mindre de taper og Rams vinner, hvorpå de faller ned til Nr. 6. Rams kan altså ta Nr. 5 med en seier og et Bucs-tap, mens de blir Nr. 6 hvis både Rams og Bucs vinner. Skulle Rams tape blir situasjonen litt mer hårete for dem. De kan fortsatt bli Nr. 7 dersom Bears taper, men hvis Rams taper og Bears vinner er Rams ute av sluttspillet. For Bears sin del betyr en seier sammen med et Rams-tap at de ender som Nr. 6, mens en seier mens Rams vinner betyr at de blir Nr. 7. Faktisk blir Bears Nr. 7 uansett hvis Rams vinner sin kamp, selv om de selv skulle tape. Cardinals er det eneste laget som er garantert ute hvis de taper, og som altså må vinne. Hvis Cardinals vinner og Bears taper blir Cardinals Nr. 6, mens hvis Cardinals vinner og Bears vinner blir Cardinals Nr. 7.

Og med det er alt på plass for det som burde være en meget spennende avslutning på årets NFL-sesong. Som alltid har NFL forsøkt å sette det opp sånn at kamper som påvirker hverandre går samtidig i Uke 17, med det unntaket at NFC East altså avgjøres på kvelden. Noen må jo spille SNF, og, vel, hvorfor skulle det ikke være to lag fra NFC East? Neida, for en gangs skyld skal jeg ikke kjefte på at NFC East blir plassert i prime time, fordi denne gangen er det faktisk det trekket som gir mest mening da Football Team mot Eagles er den eneste kampen som er garantert å være spennende uansett hva som skjer i andre kamper og der kunnskap om tidligere kamper ikke vil påvirke lagenes innsats nevneverdig. Det bare er litt typisk, da, at vi får atter en kamp fra NFL-medias absolutte favorittdivisjon i Amerikas beste sendetid i det som er divisjonens absolutt verste sesong.

Om vi til slutt raskt går gjennom selve kampene har vi dette å si:

Søndag kl. 19.00: Lions mot Vikings i Detroit

To lag som ikke har annet enn ære å spille for. Skjønt, det var virkelig ikke mye ære igjen i Lions da de ble fullstendig nedsablet forrige uke. Er dette siste gang vi får se Matt Stafford i en Lions-drakt? Det er ikke utenkelig. Med ny trenerstab på vei inn er det i hvert fall duket for store forandringer i Detroit. I Minnesota er Mike Zimmer en av trenerne som er ansett for å være on the hot seat etter at laget igjen har feilet når det har kommet til stykket og kampene har blitt viktigere. Hvis Zimmer forsvinner, hva betyr det for Cousins? Det er helt klart at offseason er langt mer interessant for begge disse lagene enn selve kampen, men åkke som må de spille kampen sin før de kan gå igang med å bygge til neste år.

Søndag kl. 19.00: Buccaneers mot Falcons i Tampa Bay

Falcons har hatt en sesong som bare Falcons kan, og det hele toppet seg vel i forrige uke da deres meget hardt pressede forsvar hadde en meget god oppvisning mot NFLs beste lag, men laget allikevel tapte etter at deres meget stabile kicker Younghoe Koo feilet i sitt forsøk på å treffe på sin 28. 3-poenger på rad. Dermed er det endaskal inn, og kanskje ny quarterback. Det er mange aldrende stjerner på dette Falcons-laget, og kanskje er det på tide med et generasjonsskifte. Buccaneers på sin side må bare fortsette storspillet fra de siste ukene og sikre 5. seed og den veldig viktige bortekampen en sesong i vasken for et lag som nå er nødt til å finne ut av hvor de skal gå videre. Ny trener mot NFC East her.

Søndag kl. 19.00: Patriots mot Jets i New England

Enda en kamp der det ikke er noe som helst å spille for. Men for omtrent første gang siden det ble klart at dette ikke var Jets’ sesong kan Jets-fans endelig heie på laget sitt igjen, ettersom laget nå er sikret 2. seed uansett hva som skjer. Hvis vi husker tilbake til Uke 1 startet uke-trådene her inne med en diskusjon om hva som skjer i et maktvakum når en diktator endelig avsettes. En ting man ikke må glemme, dog, er at avsatte diktatorer gjerne også får en god dose juling fra deres tidligere undersåtter. Rams startet ballet for tre uker siden ved å sikre en slags symbolsk hevn for alle NFC-lagene Patriots har slått i Super Bowl. Men så var det divisjonsmedlemmenes tur. Dolphins fikk først lov til å få inn et slag ved å slå Patriots for godt ut av sluttspillet for to uker siden. Etter det var det Bills’ tur forrige uke da de fullstendig ydmyket Patriots på Foxboro. Kan Jets gjøre det hele komplett ved å senke Patriots og gi dem deres tiende tap for sesongen? Sånn mer seriøst er kampen forøvrig også en aller siste mulighet for Jets til å evaluere Darnold og hva laget har i ham før draften, der det vil være veldig mange forskjellige interessante retninger laget kan gå. I teorien coacher vel også Adam Gase for fremtiden sin her, men la oss være ærlige, hvis han faktisk får lov til å bli i Jets er noe alvorlig galt. For Patriots’ del er vel dette siste runde med Newton/Stidham-prosjektet, og nå ser det ut som at Stidham får lov til å avslutte det. Det kommer ikke nødvendigvis til å gå så mye bedre enn det har gått med Newton. Neste år bør de ha en annen QB på plass, sammen med det som forhåpentligvis er et forsvar i full styrke igjen etter at koronaen er over. Så får vi se hvordan det går.

Søndag kl. 19.00: Bills mot Dolphins i Buffalo

En av de absolutt viktigste kampene i det tidlige vinduet, og en kamp som veldig mange vil følge med argusøyne. Er det her nøkkelen til sluttspillet for Colts skal ligge? Colts trenger jo at noen andre blant de fire de kjamper om sluttspill med taper, og Dolphins mot Bills er en av de bedre alternativene for dem. Bills er favoritter, men man skal absolutt ikke avskrive Dolphins. Spørsmålet er om vi får se noe til Ryan Fitzpatrick etter at han kom inn og reddet dagen mot Raiders i forrige uke? Og hvis ikke, vil Flores tørre å la Tua kaste dypere enn det han gjorde mot Raiders? Og kommer Bills til å la starterne sine spille hele kampen? De er med i kamp om høyere seeding, men er det kanskje mer verdifullt å få litt hvile før neste ukes sluttspillrunde for et Bills-lag som allrede er sikret divisjonsseieren?

Søndag kl. 19.00: Browns mot Steelers i Cleveland

En annen vesentlig kamp der manuset er omtrent akkurat det samme som mellom Bills og Dolphins. Steelers spiller om bedre seeding, men de vil nok også ha neste uke i tankene og kanskje hvile startere etter hvert hvis de trenger det. Browns spiller for sluttspill og er i trøbbel hvis de taper. De så ikke gode ut mot Jets, men de manglet også alt av receivere til covid, så de bør være bedre denne uken. Skal Browns endelig tilbake til sluttspillet for første gang siden 2002, eller blir det på nytt hjertesorg mot deres erkerivaler Steelers?

Søndag kl. 19.00: Bengals mot Ravens i Cincinnati

Ravens har endelig våknet opp og ser ut som de er i god form på vei inn i sluttspillet. Nå har de endelig fått kontroll på egen skjebne også, men kan det være at de snubler mot Bengals her? Det ville jo ikke vært første gang at Ravens roter det til mot et svakere Bengals-lag i en win-and-in-kamp i siste uke. Og Bengals ser jo faktisk dugelige ut de også, selv uten Joe Burrow, etter at de har plukket to seiere på rad nå. I utgangspunktet burde Ravens ta dette greit, men aldri si aldri. Kanskje ligger nøkkelen til Colts i en ny Ravens-kollaps mot et Bengals-lag de ofte har slitt med?

Søndag kl. 19.00: Giants mot Cowboys i New York

Så var vi altså her at et 5-10-lag og et 6-9-lag skal spille mot hverandre, med en potensiell divisjonstittel på spill. Ja, ja. Cowboys ser ut som de har funnet rytmen de siste ukene, da. Kan de endelig få potensialet som bor i angrepet deres ut? Eller skal de snuble mot Giants, som har et godt forsvar, men lite annet? Vi vet vel alle innen nå hva det står om her, vinneren er fortsatt i live, men må altså vente på å få hjelp fra Eagles senere på kvelden. Samtidig får de i løpet av dagen også vite om det eventuelt blir Buccaneers eller Rams som dukker opp i sluttspillet. Uansett hvem som går til sluttspillet må de vel finne seg i å være underdogs, men altså, rarere ting enn at de plukker opp noen seire har skjedd. Og for å si det slik, lag som spiller i wild card-runden med en sesong-record under .500 er historisk sett ubeseiret!

Søndag kl. 22.25: Texans mot Titans i Houston

Absolutt alle er lei i Houston nå. Watson ser ut som han har gitt opp, JJ Watt er ute og snakker om ansvarlighet, ingen av stjernene der har lyst til å være der de er, men situasjonen er nå som den en gang er. Bedre blir det vel ikke heller av at laget ikke har noe førsterundevalg i neste års draft. Ting er rett og slett litt på trynet for Texans, som ser ut som at de har gått gjennom et snart ett år langt mareritt etter at laget rotet bort 24-0 i sluttspillet. Men en ting kan de nå fortsatt gjøre, de kan avslutte med et smell og ødelegge alt for Titans på oppløpssiden. Titans så særdeles lite bekvemme ut mot Packers i forrige uke. Foruten et fantastisk løp av Ryan Tannehill var laget fullstendig utspilt og hjelpeløse i snøen. Derrick Henry klarte aldri å være det monsteret han blir ansett som, og dermed er laget i den situasjonen at de fortsatt står i fare for å ryke ut av sluttspillet. Heldigvis er bortekamp i domen i Houston noe litt annet enn utendørs i Green Bay, da, så da vil laget kanskje finne tilbake til seiersformen igjen. Titans er forøvrig også sikret sluttspill allerede dersom Ravens eller Dolphins taper tidligere på dagen, og da vil denne kampen bare handle om å sikre divisjonstittelen, men hvis både Ravens og Dolphins skulle vinne blir dette en fryktelig nervepirrende kamp for Titans-fansen.

Søndag kl. 22.25: Colts mot Jaguars i Indianapolis

Absolutt siste sjanse for Phillip Rivers, da? Som nevnt tidligere er oppskriften for Colts enkel, de må vinne her og så må en av de fire andre utfordrerne feile. Tre av dem spiller tidligere på dagen, så Colts vet allerede når de begynner om det holder med seier, eller om de må sitte og bite negler og følge med på Titans-kampen samtidig. I så fall er det kanskje bare best å slå over på den kampen med en gang, ettersom Colts så definitivt burde klare å slå Jaguars, eller ..? Jaguars har én seier i år, i Uke 1 mot nettopp Colts. Hadde det ikke vært passende om de avsluttet sesongen som de startet den, med en seier mot Colts? Spesielt nå som laget uansett har sikret førstevalget i draften kan de jo like godt gå for det. Ellers er det bare for Jaguars å se fremover mot en fremtid med etter alle solemerker Trevor Lawrence. Men blir det en fremtid med Doug Marrone?

Søndag kl. 22.25: Rams mot Cardinals i Los Angeles

En fryktelig viktig kamp i Los Angeles. For Cardinals er dette praktisk talt en sluttspillkamp. Vinner de går de videre, taper de er de ute. For Rams kan de fortsatt overleve et tap hvis Bears også taper. Og kanskje vil Rams trenge hjelp, for de må spille denne kampen uten Jared Goff, som har brukket tommelen sin. Fyren de nå må stole på er John Wolford, som så god ut i AAF, men, vel, som altså spilte i AAF, ikke akkurat høyeste nivå. Cardinals på sin side klarte ikke å flytte ballen på noe særlig godt vis mot 49ers i forrige uke, og de er nødt til å finne ut av Rams-forsvaret om ikke en egentlig lovende sesong skal gå i vasken. Kan de få Murray-til-Nuk-koblingen til å fungere som den skal mot Jalen Ramsey og et godt Rams-forsvar? Det kan være nøkkelen i kampen. Men før det, kan de i det hele tatt få Murray på banen? Også han er questionable før kampen. Skal Grey Cup-mesteren Chris Streveler få sin debut i NFL? Dette er altså årets viktigste kamp for disse to lagene, og den kan stå mellom QBene John Wolford og Chris Streveler, legender fra henholdsvis AAF og CFL. Og hvis ingen av de holder er altså Blake Bortles på vei til LA for å være backup for Wolford. What a time to be alive!

Søndag kl. 22.25: Panthers mot Saints i Carolina

Saints spiller om potensielt Nr. 1-seed, men det krever altså maks uttelling med at Seahawks vinner og Packers taper. Uansett hva som skjer ser Saints ut som at de er i god forfatning før sluttspillet, spesielt med den kanon-oppvisningen Alvin Kamara hadde forrige uke. Greit, Drew Brees ser ikke ut som at han har så fryktelig mye igjen i tanken, men han har et godt forsvar og en del veldig gode skill position-spillere rundt seg. Kan de bære ham til en Super Bowl-tittel nummer 2 og en verdig avslutning på karrieren? Det ville jo være veldig likt måten Peyton avsluttet på, i hvert fall. I Panthers, derimot, er det en fortsatt relativt ung mann som spiller for sitt videre NFL-liv. Har Teddy Bridgewater gjort nok til å overbevise om at Panthers ikke behøver å satse på en QB i draften, eller kommer han til å bli erstattet om noen måneder? Takket være seieren forrige uke falt Panthers muligens ut av posisjon for å ta de aller mest ettertraktede QBene, med en seier til kan de spille seg videre nedover på draft-listen. Kanskje kan det være nok til at det ikke finnes noen erstatter for Bridgewater når draften kommer?

Søndag kl. 22.25: Bears mot Packers i Chicago

En QB som har spilt for NFL-livet sitt i år er Mitch Trubisky. Han mistet starterjobben en periode, men nå er han tilbake og de siste ukene har han faktisk sett rimelig god ut, mot relativt svak motstand, da. Nå spiller han og Bears for en plass i sluttspillet, og med seier her er de altså garantert en kamp neste uke også, til og med potensielt mot nettopp Packers. Men akkurat det vil nok ikke Packers være særlig interessert i, for de har ingen intensjoner om å spille neste uke i det store og hele. En seier her betyr 1. seed og bye week, og ingenting er bedre enn det akkurat nå. Og sånn som Aaron Rodgers og også Davante Adams spiller akkurat nå så bør jo det å slå Bears være en smal sak, eller? Tja, kanskje ikke. Bears har fortsatt et knallsterkt forsvar, og altså et angrep som begynner å kanskje finne ut av ting. Kan de overraske?

Søndag kl. 22.25: 49ers mot Seahawks i Arizona

Seahawks er det siste laget som kjemper om Nr. 1 i NFC, men akkurat som Saints har de kun ett spesifikt scenario som hjelper dem. Men der Saints er avhengig av at Seahawks faktisk vinner og Packers taper, er Seahawks avhengig av at både Saints og Packers taper. Altså vil det være to fanbaser som heier på Seahawks her, mens bare Saints-fansen heier på Saints og Packers-fansen heier på Packers. Samtidig, for Packers gjør altså en 49ers-seier ting fryktelig enkelt, da det garanterer dem 1. seed uansett hva som ellers skjer. Altså blir det fans fra tre forskjellige lag som følger denne kampen tett. Kan 49ers overraske, da? Sesongen har vært en kjempeskuffelse og et klassisk eksempel på en Super Bowl-hangover for dem, men mye av dette kan jo tilskrives en skadeliste lang som et vondt år. Har de noe i seg for å ødelegge for rivalene for Seattle før sesongen avsluttes og de kan se fremover mot en offseason full av evaluering. Trengs det en bedre QB enn Jimmy Garoppolo? Kan de finne ham der de drafter, ca. midt på i første runde? Dette er viktige spørsmål for årets offseason. Seahawks derimot skal ikke ut i noen offseason, de skal inn i en postseason der de ikke er den største favoritten, men definitivt et lag ingen har særlig lyst til å møte. Forsvaret ser ut til å ha funnet en identitet igjen og laget har gjort en slags 180 fra tidligere i sesongen. Hvordan blir det å fungere i sluttspillet?

Søndag kl. 22.25: Broncos mot Raiders i Denver

Årets Uke 17 går jo, som mange sikkert har meket seg, faktisk i 2021. Nyttår, altså. Og i forbindelse med nyttår er det jo mange tradisjoner. I mange land i Europa, Tyskland spesielt, er det vanlig å se på Grevinnen og Hovmesteren, sketsjen som vi vanligvis ser på lille julaften i Norge. “Same procedure as last year” er ordene som går igjen der, og for Raiders og Broncos har det vært mye “same procedure as last year” i det siste. Broncos hadde endelig en ung og lovende QB på plass, men så viste det seg at han var mer ung og mer lovende enn han var faktisk god, og sesongen gikk veldig fort fra å være “spennende” til å være over. Raiders på sin side så ut som at de faktisk skulle utfordre i år, og da de stod på 6-3 og lå hakk i hel med et Chiefs-lag de allerede hadde slått en gang så ting riktig så lovende ut. Så raknet alt, igjen. Og dermed er vi der at begge lag ser frem mot draften, igjen. Same procedure as last year. Hvis man husker tilbake til draften hadde man tre AFC West-lag der som lastet opp med offensivt talent og hurtighet fordi det skulle tas opp kamp med Chiefs om divisjonen. Blir det mer av det neste gang også? Vil Broncos finne et nytt ungt QB-talent å henge håpet sitt på? Vil Raiders løse de defensive problemene? Vil noen av disse kunne utfordre om divisjonen neste år, eller kan jeg få lov til å sitte foran Uke 18 i neste år og komme med en ny kommentar om same procedure as last year?

Søndag kl. 22.25: Chiefs mot Chargers i Kansas City

Får vi se noen Chiefs-startere i denne kampen? Noen mener at det beste er å hvile startere, andre mener at det er en fare for at de skal bli rustne, og debatten vil nok gå heftig i KC frem til kampen. Historisk sett hviler Andy Reid spillerne sine hvis han kan, men samtidig, han har en QB som er veldig nær en ny sesong med 5000 yards, og som i så fall ville bli bare den andre QB i historien med to sesonger over 5000. Han har også en tight end som potensielt kan bli den første tight end i historien til å lede ligaen i receiving yards. Er det verdt det å gamble på skader for å jakte det som egentlig er meningsløse rekorder? Vi får se. Chargers på sin side har også en QB som setter masse rekorder i ellers fullstendig meningsløse kamper. Kan han avslutte sesongen med et skikkelig smell mot det som antakeligvis er et Chiefs-lag med mange reserver og i hvert fall er et Chiefs-lag med en veldig begrenset playbook? Det ble snakket om “same procedure as last year” i AFC West. En kjent prosedyre er jo at Chargers gjør noe på slutten av sesongen eller i offseason som gjør at vi får en sommer der alle snakker om at dette er året der de endelig vinner alt sammen. Med tanke på hvordan Herbert har sett ut, om han skulle lede laget til seier mot Chiefs blir det garantert samme prosedyre neste år også - med et Chargers-lag som alle vet kommer til å endelig vinne en Super Bowl, sånn helt til de går ut på banen og viser at de vel kanskje ikke helt kommer til å gjøre det allikevel. Mer viktig dog er kanskje spørsmålet - hvis Chargers avslutter sesongen med enda en seier, er det nok til at Anthony Lynn beholder jobben?

Mandag kl. 02.20 - SNF: Eagles mot Football Team i Philadelphia

Sesongens siste kamp. Avslutningen på et langt og merkelig NFL-år, et man for alltid vil huske. Eagles har ingenting å spille for annet enn fremtiden til Doug Pederson og Jalen Hurts (og Carson Wentz). De er på vei inn i en offseason med veldig menge spørsmål og veldig få svar, og laget akkurat nå er en god advarsel til andre storlag om hva som kan skje hvis man ikke skjøtter ressursene sine riktig etter at man går ut og vinner en Super Bowl-tittel. Football Team på sin side, de har ingen offseason å tenke på riktig ennå. Oppskriften er enkel, vinn mot Eagles og laget er i sluttspillet. Det har ikke vært så enkelt å vinne de siste ukene, men det har vært med fullstendig hjelpeløse Dwayne Haskins som QB, han kommer ikke til å være QB lenger. Haskins er faktisk ferdig i Washington, og laget kommer enten til å spille Taylor Heinicke eller, dersom han er frisk, Alex Smith. Og realitetene er det den fortsatt er for Football Team. Med det forsvaret de har og med playmakere som Antonio Gibson, Terry McLaurin og Logan Thomas i angrepet så er laget godt nok til å kunne gi andre lag kamp i sluttspillet. Super Bowl? Det er vel å ta i litt, men en seier i sluttspillet ville vært en stor fjær i hatten for et spennende ungt mannskap.

11
33 svar

Veldig kort forklart:

Colts ryker ut av sluttspillet hvis de taper, eller hvis alle de 4 andre (Ravens, Browns, Titans, Dolphins) vinner.

Browns ryker ut hvis de taper, Colts vinner og en eller flere av disse skjer: Titans vinner, Dolphins taper eller Ravens taper

Ravens ryker ut hvis de taper, Colts vinner og Browns vinner

Dolphins ryker ut hvis de taper, Colts vinner, Browns vinner og Ravens vinner

Titans ryker ut hvis de taper, Colts vinner, Dolphins vinner og Ravens vinner.

En ting å bite seg merke i er at for alle lagene bortsett fra Colts så må to ting skje for at de skal ryke ut, de må tape og Colts må vinne. Hvis de unngår dette er de trygge. Hvis Colts vinner og et eller flere av de andre lagene taper så går Colts videre, og da er det en del forskjellige scenarioer som avgjør hvilket lag som ryker ut, som du ser.

2
LaGoeba Aha, skjønner. Mistenkte en teknisk bug der, det så veldig sånn ut. Greit nok at man lever småfarlig som kicker, men hadde vært voldsomt å kicke ut Koo etter én miss :-) Hva tenk...

Hva tenker du om den nye trenergruppen til Falcons?

Vel, man vet jo ikke hvem det blir ennå. Raheem Morris er midlertidig trener, men jeg tror ikke han blir værende som hovedtrener. Syns det har vært mindre snakk om fremtidig Falcons-trener enn med de andre lagene på leting, så det betyr kanskje at de ikke har noen sterke kandidater ennå?

2

De største og kanskje mest interessante sluttspillracene er for wild card i de to conferencene. I AFC kjemper fire (eller egentlig fem) lag om tre plasser - Dolphins (som spiller mot Bills), Ravens (som spiller mot Bengals), Browns (som spiller mot Steelers) og den av Colts (som fortsatt spiller mot Jaguars) eller Titans (som fortsatt spiller mot Texans) som ikke vinner AFC South. Vi kan først ta for oss det viktigste - hvem misser sluttspillet? Ingen av disse er nemlig sikret en plass ennå. Det laget som ligger definitivt verst an er Colts. De er det eneste laget som ikke kontrollerer sin egen skjebne. Dersom de vinner, men de andre fire også vinner, er det game over for Colts. Dersom de taper er de også eliminert uansett hva som skjer. For at et av de andre lagene skal ryke ut er altså Colts først nødt til å vinne. Hvis så skjer, er det Browns som ligger dårligst an av de resterende lagene. Browns ryker da ut hvis de taper og Titans vinner, eller hvis de taper og Dolphins taper, eller hvis de taper og Ravens taper. Den eneste måten Browns kan overleve en situasjon der de taper og Colts vinner er hvis også Dolphins vinner, Ravens vinner og Titans taper. I den situasjonen er det Titans som ryker ut. Skulle både Colts og Browns vinne, er Ravens det neste laget som er i trøbbel. Hvis de da taper, er det de som ryker ut. Hvis Colts, Browns og Ravens vinner må Dolphins også vinne for å overleve, de er ellers ute med et tap i den situasjonen. Til slutt gjenstår Titans, som altså ryker ut dersom de taper mens Colts, Dolphins og Ravens vinner. For Titans er Browns-kampen egentlig litt uvesentlig, de ryker ut uavhengig av om Browns vinner eller taper dersom resultatene altså går som de ikke må gå for dem i de andre kampene.

nydelig ukestråd som vanlig Sal! men HER datt jeg av allerede halvveis er så komplisert opplegg

1

De største og kanskje mest interessante sluttspillracene er for wild card i de to conferencene. I AFC kjemper fire (eller egentlig fem) lag om tre plasser - Dolphins (som spiller mot Bills), Ravens (som spiller mot Bengals), Browns (som spiller mot Steelers) og den av Colts (som fortsatt spiller mot Jaguars) eller Titans (som fortsatt spiller mot Texans) som ikke vinner AFC South. Vi kan først ta for oss det viktigste - hvem misser sluttspillet? Ingen av disse er nemlig sikret en plass ennå. Det laget som ligger definitivt verst an er Colts. De er det eneste laget som ikke kontrollerer sin egen skjebne. Dersom de vinner, men de andre fire også vinner, er det game over for Colts. Dersom de taper er de også eliminert uansett hva som skjer. For at et av de andre lagene skal ryke ut er altså Colts først nødt til å vinne. Hvis så skjer, er det Browns som ligger dårligst an av de resterende lagene. Browns ryker da ut hvis de taper og Titans vinner, eller hvis de taper og Dolphins taper, eller hvis de taper og Ravens taper. Den eneste måten Browns kan overleve en situasjon der de taper og Colts vinner er hvis også Dolphins vinner, Ravens vinner og Titans taper. I den situasjonen er det Titans som ryker ut. Skulle både Colts og Browns vinne, er Ravens det neste laget som er i trøbbel. Hvis de da taper, er det de som ryker ut. Hvis Colts, Browns og Ravens vinner må Dolphins også vinne for å overleve, de er ellers ute med et tap i den situasjonen. Til slutt gjenstår Titans, som altså ryker ut dersom de taper mens Colts, Dolphins og Ravens vinner. For Titans er Browns-kampen egentlig litt uvesentlig, de ryker ut uavhengig av om Browns vinner eller taper dersom resultatene altså går som de ikke må gå for dem i de andre kampene.

nydelig ukestråd som vanlig Sal! men HER datt jeg av allerede halvveis er så komplisert opplegg

1

Synes godt VGD kan ta bort den teite sperren for på at man ikke kan gi mer enn én tommel for et innlegg nå..

Her er det full oversikt, på alt!

Blir nok dessverre ikke sååå spennende tipper jeg for vår del; er ikke så stor forskjell på 2. og 3. nå i år (litt da), og ifølge FO er det bare rundt en 7 % sjanse for at vi får 1st Seed.

Det var oppmuntrende ting i uke 16 for Seahawks dog, og mens jeg tidligere i sesongen hadde sagt at vi nok ikke ville komme særlig langt avsted i playoffs uansett med det forsvaret, er det nettopp forsvaret som har blitt mye bedre. Om Russ nærmer seg normalnivået (ikke nødvendigvis det i starten av sesongen heller) og forsvaret spilller slik de har gjort i senere uker (5 uker på rad med færre enn 20 p tillatt), så kan det faktisk bli en interessant playoffs, som ikke en gang nødvendigvis stopper på Lambeau etter et heroisk nesten-comeback som ble for stort å få til, fordi man gikk ned 21 p i 1st Half.

1

men laget allikevel tapte etter at deres meget stabile kicker Younghoe Koo feilet i sitt forsøk på å treffe på sin 28. 3-poenger på rad. Dermed er det endaskal inn, og kanskje ny quarterback.

Hvem er det som skal inn?

Ellers, nydelig tråd som vanlig! En fryd å lese før årets siste regular match.

1
LaGoeba [sitat…] Hvem er det som skal inn? Ellers, nydelig tråd som vanlig! En fryd å lese før årets siste regular match.

Hvem er det som skal inn?

Oi, der har det skjedd en feil. Jeg skrev den teksten på en gammel laptop som har en buggy styreplate som iblant fører til at tekst blir markert og fjernet ved et uhell. Det er en svær del av avsnittet som har forsvunnet, der det skulle stå noe om den nye trenergruppen til Falcons og hvorvidt de ønsker å bringe inn en ny QB og få til en generasjonsendring i laget.

1

Spørsmålet er om vi får se noe til Ryan Fitzpatrick etter at han kom inn og reddet dagen mot Raiders i forrige uke?

Fitz har testet positivt på Covid-19, så dermed blir det ikke noe Fitzmagic denne uka :(

1

Kamara er også ute med Covid. Spent på hvordan o-linen til Saints kommer til å prestere nå.

1

Lignende innlegg

Laster...