Amerikanske Idretter

SalSomer

NFL Wild Card

NFL Wild Card

(Merk at VGD fortsatt har nattestengt, og vi har valgt å gå for Discord som løsning for diskusjon etter midnatt da Reddit-løsningen vi brukte i fjor bød på en del utfordringer. Lenken til Discord-kanalen vår er her.)

Sytten uker er kommet, sytten uker er gått. Nå gjenstår bare det aller morsomste. I år skal hele fjorten lag i aksjon i sluttspillet, hvilket vil si at vi får to ekstra kamper i årets wild card-uke. Konseptet er enkelt, vinn og du er med videre til neste uke, tap og du er ferdig for denne gangen. Når helgen er over vil seks lag være ute og vi vil stå igjen med åtte lag for divisional-runden, men hvilke åtte vil det bli? Så langt vet vi kun to lag med sikkerhet - Kansas City Chiefs og Green Bay Packers. Som Nr. 1 seed i hver sin conference får disse to lagene en gratis hvileuke og walkover til neste runde. Tre lag fra hver conference blir med dem. La oss bare gå i gang og se på kampene?

Lørdag, kl. 19.05: #2 Bills mot #7 Colts i Buffalo

I utgangspunktet starter sluttspillet med en av de mer ujevne matchupsene her. Bills har sett ustoppelige ut etter kampen deres mot Cardinals for snart to måneder siden og gått fra seier til seier, mens Colts har måttet slite hardt bare for å komme seg til sluttspillet som lavest seedede lag. Kombinasjonen Josh Allen-til-Stefon Diggs har vært på et helt eget nivå de siste ukene, mens laget har vunnet med kalas-sifre. Nå er det altså opp til et staut Colts-forsvar å finne ut av hva de kan gjøre for å stoppe disse to, for hvis de ikke får til det er denne kampen over før den har startet. Kan de gjøre dette? Tja, kanskje.

Det er mye kvalitet i dette Colts-laget, selv om de kanskje ser ut som en veldig åpenbar one-and-done-kandidat. Hvis de kan få et dugelig pass rush fra DeForest Buckner og Justin Houston, samt at Xavier Rhodes kan klare å holde tritt med sin gamle lagkamerat Stefon Diggs, så har de et forsvar som kan holde kampen jevn. Hvis de samtidig kan få i gang TY Hilton mot Bills’ gode, men i år ikke like elite-som-i-fjor, CB Tre’Davious White og kanskje aller mest Jonathan Taylor mot et Bills-forsvar som har hatt en lei tendens til å gi opp litt for mange dype løp så har de en sjanse. Colts er nemlig ikke et dårlig lag, de bare er et lag som er totalt blottet for såkalte x-faktorer. Det er ingen på Colts man kan stole på at vil ta over en kamp på samme måte som Allen og Diggs kan gjøre for Bills, så hvis de skal vinne er de nødt til å få en god kamp fra hele lagkollektivet.

Men kanskje står x-faktoren til Colts langs sidelinjen? Colts-HC Frank Reich har erfaring med å vinne med underdogs i sluttspillet før. Og da snakker vi ikke bare om hans tid som OC i Philadelphia. Reich har jo en lang historie som backup-QB bak seg, en historie han faktisk startet hos nettopp dagens motstander Bills. Og en gang ble Reich nødt til å ta over i sluttspillet, da franchise-QBen Jim Kelly var skadet. Resultatet var en av NFL-historiens mest berømte kamper, der Reich ledet et magisk comeback på 32 poeng mot Houston Oilers, det største comebacket i NFL-historien. Kan han stå for en ny magisk opplevelse i en Bills-kamp, 28 år senere?

Dette er første gang Bills og Colts møtes i sluttspillet

Lørdag, kl. 22.40: #3 Seahawks mot #6 Rams i Seattle

Rams mot Sehawks for tredje gang i år, altså. Ingen av de to foregående oppgjørene ga nøytrale tilskuere kjempeinteressante oppgjør. Hvert lag vant én gnag, noe som ofte skjer i disses sesonger, og hvert lag vant også sitt hjemmeoppgjør. Derfor er vel også hjemmelaget Seahawks favoritter. Vel, fordi de er hjemmelag og fordi de generelt har sett bedre ut i år. Rams er et lag som i stor grad spiller i sluttspillet fordi de fikk lov til å vinne fire kamper mot NFC East tidlig i sesongen i år, og det er få som har dem som favoritter til å gjøre noe særlig i sluttspillet. Så klart, de har fortsatt et meget habilt forsvar, mye takket være CB-duoen Jalen Ramsey og Darious Williams samt det som vel er NFLs beste forsvarsspiller i Aaron Donald. Og så klart kan disse skape mange problemer for et Seahawks-angrep som har slitt en del de siste ukene, men samtidig, hvordan skal Rams flytte ballen mot et Seahawks-forsvar som har funnet en del av identiteten sin igjen etter at Carlos Dunlap ble tradet for og Jamal Adams kom seg tilbake fra skade? Tja, akkurat Jamal Adams-problemet kan kanskje løse seg hvis det viser seg at skulderskaden hans er for alvorlig til at han kan spille, men samtidig har Rams sine egne skadeproblemer. Jared Goff er usikker for kampen, skal Rams måtte stole på AAF-legenden John Wolford i enda en livsviktig kamp?

I så fall, i et møte mellom det som akkurat nå ser ut som to ålreite lag som har hver sine tydelige svakheter - Seahawks’ gjenoppståtte forsvar er fortsatt svakt for pasninger som utfordrer lienbackerne deres og angrepet deres har truffet på en dry spell, mens Rams’ har et middling offense selv med Jared Goff på banen, samt et rimelig suspekt special teams - så er det gjerne et spørsmål om hvilket lag som har det lille ekstra. Og der har Seahawks Russell Wilson, mens Rams altså muligens har John Wolford. Det er en ganske brutal forskjell. Selv med en skuffende avslutning på sesongen er Wilson en elite-QB som kan skape noe ut av ingenting, og mot Rams bør han være i stand til å skape nok til å slå et svakt Rams-lag. Hvordan det skal gå videre i sluttspillet? Vel, det problemet får de ta for seg når de kommer dit. Det gjelder forøvrig også for Rams, som altså ikke har klart å vinne mer enn to kamper på rad i år, og nå er nødt til å samle fire seiere på rad mot ligaens beste motstand om de skal løfte Lombardien i februar.

Rams og Seahawks har møttes en gang i sluttspillet før. Rams vant i wild card-runden i 2005.

Søndag, kl. 02.15: #4 Football Team mot #5 Buccaneers i DC

Ja, så var det denne kampen, da. Hvis de to andre oppgjørene denne lørdagen så ujevne ut, hva skal man si om Buccaneers mot Football Team? Med sitt offensive stjernegalleri seiler Buccaneers frem som en av de store favorittene til å vinne årets Super Bowl, mens Football Team nok vil bli husket som en av de svakeste sluttspillagene noensinne. Og joda, de to eneste andre gangene en divisjonsvinner gikk inn i sluttspillet med en tapende record endte de opp med å vinne i wild card-runden, men det betyr egentlig ikke så fryktelig mye. Buccaneers er et powerhouse, mens Football Team er en pushover. Denne kampen er ikke verdt å sitte opp for. Eller ..?

På papiret er Buccaneers langt sterkere. Tom Brady, Mike Evans, Chris Godwin, Antonio Brown og Rob Gronkowski er rett og slett navn som er i en litt annen klasse enn Alex Smith, Antonio Gibson, Terry McLaurin og Logan Thomas. Laget vinner også langt mer på banen enn det Football Team gjør, men, er ikke mange av disse seirene egentlig mot ganske svak motstand? Når Buccaneers har møtt på sterkere motstand i år har de stort sett, med unntak av mot Packers, slitt kraftig. Laget har startet svakt i en del kamper og så ikke klart å spille seg tilbake igjen. Hvis de skulle klare å ha en svak start på kampen mot Football Team også, sånn at Chase Young og Montez Sweat kan fokusere utelukkende på å etablere et pass rush kan de fort være i trøbbel, for en ting skal dette Football Team-fotballaget ha, de har et uforskammet godt forsvar og kanskje ligaens mest skremmende front seven. Og skal Football Team ha en sjanse til å vinne her så er de nødt til å ha en fantastisk opptreden defensivt, for det er veldig klart at de kommer ikke til å klare å henge med i en shootout. Greit at Alex Smith tradisjonelt sett har hatt en tendens til å skru på et ekstra gir i sluttspillet, men med skadesituasjonen og aldren hans har han kanskje ikke helt det som skalk til for å nå de høydene lenger.

Disse lagene har møttes to ganger i sluttspillet før. Buccaneers vant en divisional-kamp i 2000, mens Washington vant en wild card-kamp i 2006.

Søndag, kl. 19.05: #4 Titans mot #5 Ravens i Nashville

Jeg håper du liker løpespill. Ligaens to desidert beste løpeangrep møtes til dyst i Nashville, et år etter at de møttes i sluttspillet sist. Titans har en Derrick Henry som ble historisk da han ble den åttende spilleren til å rushe for over 2000 yards i en sesong i år. Ravens har Lamar Jackson som ble historisk da han ble den første quarterback til å rushe for over 1000 yards i to forskjellige sesonger. Kun én annen spiller, Mike Vick, har klart å nå over 1000 yard-målet én gang. Samtidig handler ikke denne kampen bare om løp. Lamar Jackson har vist at han evner å kaste ballen også, og spesielt hans tight end Mark Andrews har vært et viktig mål. Samtidig er Ryan Tannehill nærmest på vei til å etablere seg som en elite-quarterback i Tennessee. Når han kan kaste ut av play-action er han dødelig, noe han ofte får lov til i Tennessees angrep.

Det viktigste med denne kampen er dog ikke lagenes sterke løpeangrep, deres pasningsspill eller deres forsvar for den saks skyld. Det viktigste er historien og rammen som er rundt kampen. Som nevnt møttes disse lagene i sluttspillet for et år siden. Ravens hadde da hatt en historisk sesong med en quarterback som vant en enstemmig MVP og et lag som så nesten uslåelig ut på vei inn i sluttspillet. Så snublet de rimelig uventet mot Titans, og en lovende sesong ble lagt i grus. I år var det meningen at Ravens skulle få hevn da disse to møttes i grunnspillet, og lenge så det også ut til å gå den veien, men på slutten av kampen tok Titans seg tilbake inn igjen og vant atter en gang. Dermed er det atter en gang et hevngjerrig Ravens-lag som går til kamp, men vil de klare å ta igjen for de siste to møtene denne gangen?

Vel, ser man på hvordan lagene ser ut for tiden så må det være lov å se at det er en mulighet. Ravens ser ut til å være i kanonform, med et angrep som igjen har funnet stilen som gjorde dem så fryktelig gode i fjor, spesielt etter at rookien JK Dobbins er blitt gitt mer og mer tillit i løpespillet. Samtidig spiller Titans veldig mange heller svake kamper. Mot Texans måtte det et veldig sent field goal til for å vinne, mot Packers uken før så laget fullstendig hjelpeløst ut i fire kvarter.

Problemet til Titans er rett og slett det at de ikke har et så veldig staut forsvar i år, og akkurat det skiller dem fra de andre virkelig gode lagene i dette sluttspillet. Med Henry og Tannehill har de et knallsterkt angrep, men forsvaret deres blør poeng. Mot et Ravens-lag som har scoret småville 37 poeng per kamp over de siste fem kampene er ikke det en god oppskrift. Titans har i utgangspunktet mulighet til å være med i en shootout (eller hva nå enn man kaller en shootout som foregår langs bakken), men forsvaret deres, og tendens til å kanskje starte litt svakt i blant, vil kunne være til hinder mot et Ravens-lag som tenner på alle plugger for tiden. Samtidig, Titans har vist seg å være en skikkelig torn i siden til Ravens, så hvorfor kan de ikke være det igjen? Det er vanskelig å ta noe som helst for gitt her.

Disse lagene har møttes fire ganger i sluttspillet før. Titans vant en wild card-kamp i 2004 og den tidligere nevnte divisional-kampen i 2020, Ravens vant et par divisional-kamper i 2001 og 2009.

Søndag, kl. 22.40: #2 Saints mot #7 Bears i New Orleans

Av alle lagene i årets sluttspill er det kanskje Bears som er det aller svakeste. Laget startet riktignok sesongen 5-1 og med en imponerende seier mot Buccaneers, men det var omtrent ikke et menneske som tok dem seriøst som en utfordrer. De klarte så å tape 6 kamper på rad i det som så ut som en fullstendig fortapt sesong, før tre seire mot heller svak motstand og en grundig dose hjelp i Uke 17 gjorde at de snublet seg inn i sluttspillet på 8-8. Og nå skal de opp mot Saints, en av de store favorittene til å vinne alt sammen i år. Men er det noen mulighet for at Bears kan overraske her?

Vel, hvis vi ser bort fra det faktum at Saints har gjort det til en vane å tryne på spektakulært vis i sluttspillet så er det ting som tilsier at Bears har en mulighet, uansett hvor liten. Forsvaret deres er ikke like godt som det var sist laget var i sluttspillet, men de har fortsatt et dugelig pass rush med Khalil Mack og en habil cornerback i Kyle Fuller. Mot et Saints-angrep som ærlig talt har sett bedre ut før er det kanskje nok til å holde Bears inne i kampen? De tok jo Saints til overtime tidligere i sesongen, og Drew Brees ser svakere ut nå enn han gjorde da, så hvorfor ikke? En grunn til at det ikke nødvendigvis skal gå så bra er at Michael Thomas mest sannsynlig er klar for denne kampen igjen. Årets offensive spiller i fjor har hatt en frustrerende sesong preget av skader i år, men hvis Thomas endelig er klar igjen vil det gi pasningsangrepet en helt annen dimensjon. En annen viktig Saint som kanskje er eller kanskje ikke er klar til denne kampen er Alvin Kamara. Sist han var på banen tangerte han rekorden for antall touchdowns i en kamp, men etter å ha vært på covid-listen er han nå usikker.

Kan Bears gå opp mot Saints uten både Thomas og Kamara øker sjansene deres betraktelig, men hvis begge er klare for kamp ser det desto verre ut. Da må laget i så fall stole på at Mitch Trubisky fortsetter den bedringen som vi har kunnet se i spillet hans etter at han kom tilbake fra benkingen halvveis gjennom sesongen. En frisk David Montgomery er så klart også vesentlig for Bears her, men det er nok ikke slik at laget skal stole på at de får så veldig mange poeng mot Cameron Jordan, Trey Hendrickson og resten av Saints-forsvaret. Bears’ vei til seier er ved å spille sikker possession football offensivt, godt defensivt og å grinde ut en seier i en lavtscorende affære. De har ikke helt mannskapet til å slå Saints på noe annet vis.

Disse lagene har møttes to ganger i sluttspillet før. Bears vant en wild card-kamp i 1991, samt NFCs Championship Game i 2007.

Mandag, kl. 02.15: #3 Steelers mot #6 Browns i Pittsburgh

18 år siden sist er Browns endelig tilbake i sluttspillet. For bare andre gang siden laget gjennoppstod fra de døde har de tatt seg hit, og denne gangen, som sist gang, venter et wild card-møte med Pittsburgh Steelers. Det er grunn til å feire i Cleveland, men samtidig ser det ut som at gleden kan bli ytterst kortvarig. Et covid-utbrudd i Browns-leiren gjør at denne kampen nesten føles avgjort allerede. Kevin Stefanski vil ikke kunne være der for å lede laget. Det aller meste av posisjonstrenere vil være borte fra treningsfeltet denne uken. Joel Bitonio, lagets meget gode guard, er ute. Hvis den offensive linjen til Browns faller sammen, faller hele laget sammen, for dette er et lag som i hovedsak flytter ballen takket være en Nick Chubb og en Kareem Hunt som løper bak en fryktelig habil linje. Og nå møter de altså et Steelers-lag som nesten slo dem selv da Steelers valgte å hvile Ben Roethlisberger i forrige uke. Det er fryktelig mye som går galt for Browns i oppkjøringen til denne kampen, og resultatet kan derfor fort bli stygt.

Samtidig må det sies at Steelers på ingen som helst måte ser særlig fryktinngytende ut for tiden. Roethlisberger har fått hvile, men er han i det hele tatt fortsatt klar til å lede et lag, eller er han gammel og utdatert? JuJu Smith-Schuster har fått mer oppmerksomhet for sine TikToks enn for spillet sitt i år, mens Diontae Johnson og Chase Claypool er uhyre hot-and-cold som spillere. Forsvaret til Steelers er fortsatt knallsterkt, da, med spesielt TJ Watt som det største navnet og kanskje også vinneren av prisen for årets defensive spiller. Men så lenge angrepet ser ut som det gjør er Steelers langt fra noen Super Bowl-favoritter. Det føles rett og slett ut som en evighet siden dette laget var 11-0 og klaget på at de ikke fikk nok respekt. Hvis Steelers kan finne tilbake til formelen der dette laget beveget ballen gjennom luften uten problemer så vil ting se langt bedre ut for dem, men hvis de er nødt til å stole på at forsvaret skal gjøre alt av jobbing så kan det kanskje være nok til å slå Browns, men er det nok til å vinne de andre kampene som kommer i ukene etter?

I utgangspunktet burde dette altså være et interessant oppgjør. Begge lag har noen utpregede styrker og begge lag har noen playmakere både offensivt og defensivt. Man kunne skrevet mye om møtet mellom to lag som gjør mye godt langs linja her, med en OL i Steelers med navn som David DeCastro og Maurkice Pouncey opp mot en solid Browns-linje der Myles Garrett er det største navnet, samt Browns’ meget gode OL (dog meget svekket uten Bitonio) opp mot TJ Watt og Cameron Heyward, men det ser allikevel stygt ut så lenge covid-situasjonen er som den er. Kanskje kan Browns trekke et mirakel opp av hatten selv uten hovedtrener, men i utgangspunktet er dette en kamp som er gått fra vanskelig til nesten umulig for dem. Disse lagene har møttes to ganger i sluttspillet før. Steelers vant en Divisional-kamp i 1995 og en wild card-kamp i 2003.

9
23 svar

Jeg har lagd en Playoff challenge-gruppe på nfl.com. Gruppen er privat og heter VGD, passord er Jetserbest. Søk den opp og bli med!

2

Disse lagene har møttes to ganger i sluttspillet før. Steelers vant en Divisional-kamp i 1995 og en wild card-kamp i 2003.

Siden vel Browns hadde vært uten PO siden 2002-sesongen, betyr vel dette at tap mot Steelers også var deres forrige/siste PO-kamp?

Som du sier er det litt på lørdagen, i alle fall blant oddsmakerne, selv om jeg vel frykter litt at Seahawks ikke burde være like store favoritter som vi regnes som.

Men skal sies at det hadde vært en veldig fin dag å begynne å vise oss litt frem på med en solid seier, for å sende ut et signal om at man var noen å ta på alvor, som en dark horse til å gå hele veien til Superbowl. Det er vel dessverre ikke så sannsynlig.

1
grock19 [sitat…] Siden vel Browns hadde vært uten PO siden 2002-sesongen, betyr vel dette at tap mot Steelers også var deres forrige/siste PO-kamp? Som du sier er det litt på lørdagen, i a...

Siden vel Browns hadde vært uten PO siden 2002-sesongen, betyr vel dette at tap mot Steelers også var deres forrige/siste PO-kamp?

Det stemmer. Dette er deres andre PO siden de gjenoppstod i 1999 og det blir altså andre gangen de møter Steelers. Ser jo litt ut som at det kanskje blir med denne ene kampen denne gangen også ...

1

Rock Ya-Sin er ikke klar for lørdag, og Colts’ jobb mot Bills er dermed blitt enda vanskeligere.

1

Njæh lufta gikk ut etter at jeg ble knust av eliten tippekonk playoff har vi ikke hatt heller?

1

Skulle bare se highlights for å flure av Washington, men damn. Så noen kampen? Var Taylor Heinicke så god som han så ut på høydepunktene? Hadde aldri hørt om fyren før.

1

Da er altså disse lagene klare før de tre nye kampene i kveld

Buccaneers, Bills, Rams,Chiefs og GB

1

Kameraet er helt greit på GamePass, men hører at det er noe kluss med sendingen til Viaplay.

1

Lignende innlegg

Laster...