Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kan noen gi et fornuftig svar på dette?

Universet har jo utvidet seg siden big bang, det vet vi. En annen ting vi vet er at det har utvidet seg i lysets hastighet. En tredje ting vi vet, er at når noe beveger seg i lysets hastighet, står tiden stille.

Så, hvis tiden har stått stille i universet, har det egentlig skjedd? Har universet noen gang oppstått?

1
9 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Pip_6

Noe jeg vet.

Det er ingen som vet noe av dette du/dere påstår vite. De/du tror.. Egentlig.. ;o)

1

Bvaeff

Jeg syns det var en artig tanke :-)

Selv har jeg tenkt på det at Melkeveien er jo ca 100 000 lysår i diameter. Og dersom man reiser i lysets hastighet tvers over Melkeveien, står som du sier tiden stille og man vil være på den andre siden på under et blunk. Men for "alle andre" vil det gå 100 000 år.

Om tiden står stille på universets ytterkant, går den hurtigere inni? Har ellers ikke noe svar på spørsmålet ditt, men jeg -tror- universet har oppstått.

For å grense litt(?) til filosofi, det kan også bare være en drøm, men det spiller egentlig ingen rolle hva man kaller det (virkelighet / drøm).

1

Jalla2

Bvaeff skrev: "Selv har jeg tenkt på det at Melkeveien er jo ca 100 000 lysår i diameter. Og dersom man reiser i lysets hastighet tvers over Melkeveien, står som du sier tiden stille og man vil være på den andre siden på under et blunk. Men for "alle andre" vil det gå 100 000 år."

Det er jo det som er essensen i den spesielle relativitetsteorien, man kan vel illustrere dette ved hjelp av Lorenz' transformasjonene mener jeg å huske

"For å grense litt(?) til filosofi, det kan også bare være en drøm, men det spiller egentlig ingen rolle hva man kaller det (virkelighet / drøm)."

Når det gjelder den forståelsen av universet som vi har i dag så har vel fysikk og filosofi gått hånd i hånd. Noen ganger har man filosofert seg frem til en mulig forklaring og deretter har man forklart dette ved hjelp av fysikk og matematikk. Jeg lurer på om det ikke var Immanuel Kant som la frem tanker om universets opprinnelse og "oppførsel" senere ble dette forklart/bevist av bl.a. Einstein, Lemaitre og Hubble.

1

Bvaeff

Jalla2 skrev: "Det er jo det som er essensen i den spesielle relativitetsteorien, man kan vel illustrere dette ved hjelp av Lorenz' transformasjonene mener jeg å huske".

Bvaeff: Det er det Mente slett ikke at jeg hadde tenkt meg til det selv;). Mulig jeg forklarte meg litt dårlig og mangelfullt, jeg mente vel bare at jeg synes det er litt fascinerende å tenke på. Som jeg også fant trådstarters idé.

Jalla2 skrev: "Når det gjelder den forståelsen av universet som vi har i dag så har vel fysikk og filosofi gått hånd i hånd. Noen ganger har man filosofert seg frem til en mulig forklaring og deretter har man forklart dette ved hjelp av fysikk og matematikk. Jeg lurer på om det ikke var Immanuel Kant som la frem tanker om universets opprinnelse og "oppførsel" senere ble dette forklart/bevist av bl.a. Einstein, Lemaitre og Hubble."

Bvaeff: Ok, det vet jeg ingenting om, Jeg kan bare bare 2 ting om Kant: 1 - Mener å ha sett navnet en plass, men hvor og hva som sto har jeg glemt... 2 - Monte Python har han med i en sang. Jeg husker ikke navn eller innhold i sangen :-)

Trådstarters idé om at tiden står stille i universet gjelder vel kun i ytterkanten som beveger seg med lysets hastighet, dvs det gjelder vel kun for lys. I vakuum. Og ikke for det som beveger seg saktere innenfor. Men så er jo også et spørsmål om det finnes noe vakuum utenfor (og om det finnes noe "utenfor") universet da.. og hvor fort evt. lyset går i "ingenting", dersom ikke vakuum... Og dersom det ikke er noen andre, mer eksotiske strålinger fra tiden før det ble dannet fotoner etter Big Bang, som har kommet lenger ut enn lyset..

En annen ting; finnes egentlig lys, dersom tiden står stille for lyset selv og det når frem til et sted øyeblikkelig? :-) Så all materien i universet vekselvirker bl.a. ved hjelp av lys, og i forhold til lyset skjer det øyeblikkelig.. mens for materien selv (f.eks. oss som observerer), tar det tid.. (orker ikke ta den med treet som faller i skogen uten lyd nå:)

Vet jo at lys går saktere i et medium, f.eks. luft, men mellom luftmolekylene er det jo vakuum. Nå vet jeg ikke helt mekanismen for lysstråler-gjennoim-luft, om det er mange kollisjoner mellom fotoner og luft... hups.. blå himmel.. Ok da svarte jeg delvis på min egen fundering her.. (blått lys som spres pga størrelsse/frekvens). Uansett, poenget var litt at om lyset går "saktere" i et medie, så går det med lyshastighet mellom molekylene i det mediet, og (min helt egen uvitenskapelige fundering) det som bremser lyset er absorpsjon / eksitering, og så det motsatte hvis betegnelse jeg ikke husker, men som sender ut fotoner igjen etter en viss tid (derav langsommere snitt-hastighet gjennom medie). Dog er jeg usikker på om det er slik det foregår, og de nye fotonene måtte jo da nødvendigvis hatt samme retning (untatt i grenselag -> lysbrytning). Lurer på om jeg ikke har blandet inn fluoriserning her (men det igjen gjelder vel kun endring av frekvensen på fotonene inn og ut? Som i lysstoffrørets belegg).

Vakuum har jo et par egenskaper forresten, så det er vel heller ikke ingenting.. c = 1/sqrt(u0 * e0) <--- rett fra huskommelsen, mulig feil i formelen men prinsippet er at forskjellige materialer har forskjellig elektriske og magnetiske egenskaper, som virker inn på hastigheten til lys. Men e0 og u0 kan jo bare være en slags snitt-verdi for mekanismen jeg spekulerte i avsnittet ovenfor (absorpsjon-utstråling av lys-gjennom-medium)

Mye knot, men det er sent :-) Dessuten er hjernen min litt råtten etter å ha vært ute av bruk i årevis. (Alltids greit med en helgardering:)

Om noen kunne rydde litt opp i mine funderinger hadde det vært kjempekult.

Btw, ligner universet et sort hull? Og omvent?

1

Bankhvelv

Tid er en illusjon, uvitende mennesker.

1

Bvaeff

Da kan du vel sløse bort litt illusjon på å opplyse oss?

1

Dokka_9

for å prøve å se det for seg så fungerer vel det rosiner i bolle bildet ditt. men er nok litt mer komplisert.

1

Dokka_9

En ting du har glemt å ta med i beregningene dine er at universet utvider seg ikke ved at objekter reiser vekk fra hverandre med enorme hastigheter, men at rommet imellom objektene utvider seg. litt vanskelig å forestille seg, men galakser og den slags reiser gjennom rommet med hastigheter langt under lysets hastighet.

1

Fintfolk

Dette er vel den kjente rosiner i bolle teorien :P

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Laster...