Nye VGD er lansert! Mer informasjon
Bilde

Astronomi

laaaaaangtbrukernavn

Kjøpe stjernekikkert

Hei!

Jeg lurer på å kjøpe et sånn stetoskop til å se litt på stjernene og himmelen generelt, og kanskje få et lite glimt av nabokona når hun vandrer rundt i bare busken på kjøkkenet.

Fra spøk til alvor. Hva må jeg ut med for en stjernekikkert som er brukbar? Jeg har lyst å se litt på månen, og litt på disse planetene som svirrer rundt, og kanskje få et glimt av en romstasjon eller noen satelitter.

Hva koster et teleskop som kan styres automatisk eller manuelt via pcen? Et sånt med motorer og hele greia.. Regner med at det koster litt?

Noen som har konkrete anbefalinger eller tips til hvor en nybegynner skal starte?

2
13 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Arcticblue

http://www.scopesnskies.com/prod/scopesnskies/telescopes/sky-watcher/newtonianreflectors/explorer130pm.html

Har sett litt på denne og vurdert denne, den kommer under 5000 kr. her i Norge har jeg sett i noen butikker... har også sett en hjemmeside hvor brukeren har brukt dette teleskopet og lagt ut bilder han har tatt med det på det kunne man se relativt gode bilder av månen, og objekter så lant ut som Jupiter (her kunne man skille skylagene men ikke mer), også for deepspace bilder så det ut til å fungere.

Jeg ønsker å ta bilder og har en Canon EOS 400D så jeg vet jeg får tak i ett slikt adapter for å kunne feste på men tror at kamerahuset er litt tungt så kanskje man bør gå for noe mindre kamera da.

Bor jo dessuten i Finnmark så jeg må vente til høsten før det blir mørkt igjen ... :-P

1

vatutin

Bor jo dessuten i Finnmark så jeg må vente til høsten før det blir mørkt igjen ... :-P

Du har jo en astronomiforening i fylket ditt;

http://www.hammerfestastronomi.org/

1

guttemann

Du har jo en astronomiforening i fylket ditt;

Jeg hadde en kompis som var med i en forening som het Sol og Måne. Dette hadde glidd ut av han i forbifarten mens en kollega på jobb hadde overhørt han. For å glatte over fadesen, hadde han tatt en liten hvit løgn om at det var en astronomi-forening. Uheldigvis var kollegaen nokså interessert i astronomi. Så etter at kollegaen hadde fisket om hvordan han kunne bli med i foreningen intens i over en måned, ble kompisen min nødt til å si sannheten for å unngå mer mas : Det var egentlig en forening for Sado Maschokisme....

Men, tilbake til temat. Google Earth er et kjempefint (og gratis) verktøy jeg bruker mye når det gjelder astronomi. Utrolig nyttig altså. Fantastisk godt stjernekart som åpner en ny verden.

1

Ivers_1

Hva menes med interface mot PC? Er det slik at man kan sitte inn ved PC'n og se på skjermen istedet for å se direkte gjennom teleskopet?

Kanskje dumt spørsmål, men det får våge seg.

1

Jalla2

Det finnes ikke dumme spørsmål, bare dumme svar!

På endel teleskoper (både med motrsøking og manuell) er det mulig å kople opp mot en PC som har programmer som "Starry Night", "Cartes Du Ciel", "Stellarium" o.l. installert (de to sistnevnte programmene kan lastes ned gratis fra internet). Da kan du velge deg et punkt på stjernehimmelen (i programmet) som du ønsker å se nærmere på og det motordrevne teleskopet vil da stille seg inn på det punktet - eller du vil få vite hvordan du skal stille inn teleskopet. Teleskopet må da være stilt inn slik at det "vet" hvor på kloden det er - slike instillingsprosedyrer ligger i instruksjonen/bruksanvisningen for de motoriserte teleskopene (og de som kommer med en såkalt "object finder" som forteller deg om hvordan du stiller inn teleskopet).

I tillegg kan du få små kameraer som du kan sette inn der okkularet ("øyestykket") sitter - da vil du kunne få bildet frem på skjermen.

Uansett, så lønner det seg å kjøpe stjernekart/atlas og kanskje en liten planisfære (den er lett å ta med seg på tur også)

1

PanGu

sett deg godt inn det..bruk noen kr ekstra først istedenfor og fort ønske deg en dyrere modell...selv ble jeg for ivrig der og brukte kun 2300 på min sist sommer...angrer på det nå...skulle lagt på litt ja--

1

laaaaaangtbrukernavn

Takk for alle svar, dette hjelper meg godt på vei.

Til sistemann: Er enig i at å kjøpe noe for kjipt kan være en feiltakelse hvis det viser seg at man bruker det man kjøper mye, men på den annen side så må man begynne et sted, og så kan man kanskje kjøpe seg oppover etter hvert?

1

vatutin

på den annen side så må man begynne et sted, og så kan man kanskje kjøpe seg oppover etter hvert?

Hvis du har liggende en vanlig prismekikkert kan du godt begynne med den. Ta en titt på f eks månen, Saturn, Andromedagalaksen, Pleiadene og Oriontåken.

Skaff et stjerneatlas, lær deg de viktigste stjernebildene og bygg deg opp mentalt og kunnskapsmessig før du går løs på stjernehimmelen med en kraftigere kikkert. Gleden ved å observere blir mye større når du vet hva du skal lete etter, og hvor du finner det.

Lykke til!

1

vatutin

Meade ETX 90PE er et ekstremt brukervennlig teleskop med autostar (Go to-funksjon).

Denne kikkerten er ultratransportabel, har god optikk og er lett å betjene. Pris ca 8500,- ;

http://www.tenoastro.no/shop.asp?group_id=5&manu_id=5&serie_id=102

Du gjør lurt i å lære deg stjernebildene, de mest lyssterke stjernene og posisjonen til de mest elementære Messierobjektene før du starter. Greit å vite omtrent hvor på himmelen du skal, selv om kikkerten langt på vei er selvdrevet:)

1

Jalla2

Hva må jeg ut med for en stjernekikkert som er brukbar? Jeg har lyst å se litt på månen, og litt på disse planetene som svirrer rundt, og kanskje få et glimt av en romstasjon eller noen satelitter.

Hva koster et teleskop som kan styres automatisk eller manuelt via pcen? Et sånt med motorer og hele greia

De beste steto - æh - teleskopene for det bruket du nevner (måne og planeter) er såkalte "refraktorer" som er mer som de tradisjonelle "stjernekikkertene". Slike starter på ca 1500 kroner og så er "himmelen" grensen prismessig. Andre typer er "reflektorer"/"Newton Reflektorer"

Motordrevne teleskop - enten med egen søkecomputer eller interface mot PC (som for eksempel har "Starry Night", "Cartes du Ciel", "Stellarium" e.l. installert) får du fra ca.4000 og oppover (Meade som vist i lenken har egen software og teleskopet er et såkalt "Makutsov -Cassegrain" teleskop). Bare husk på at motordrevne teleskop trenger stømkilde (batterier) og disse kan tæres fort - spesielt når det er kaldt (som det ofte er på fine klare netter....)

Hvis du ikke har vært borti dette før er det kanskje best å starte litt beskjedent og kjøpe et teleskop med såkalt ekvatorial montasje - de siste er manuelle, men gjør at du kan følge objektet du ser på ved å dreie på håndtakene (da må teleskopet settes opp først) - du gjør jobben ikke motoren. Sistnevnte får du fra 1500 og oppover. Husk bare på at god optikk ofte koster mer, men du trenger ikke blakke deg i starten.....

Gå gjerne inn på websider som gir råd og vink, samt masse annen info. "The sky is the limit"......

I år er det Astronomiår og holder du øynene oppe er det arrangementer hvor forhandlere også er representert - da kan du gjøre gode kjøp....

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Laster...