Nye VGD er lansert! Mer informasjon
Bilde

Astronomi

laaaaaangtbrukernavn

Kjøpe stjernekikkert

Hei!

Jeg lurer på å kjøpe et sånn stetoskop til å se litt på stjernene og himmelen generelt, og kanskje få et lite glimt av nabokona når hun vandrer rundt i bare busken på kjøkkenet.

Fra spøk til alvor. Hva må jeg ut med for en stjernekikkert som er brukbar? Jeg har lyst å se litt på månen, og litt på disse planetene som svirrer rundt, og kanskje få et glimt av en romstasjon eller noen satelitter.

Hva koster et teleskop som kan styres automatisk eller manuelt via pcen? Et sånt med motorer og hele greia.. Regner med at det koster litt?

Noen som har konkrete anbefalinger eller tips til hvor en nybegynner skal starte?

2
13 kommentarer
Trådvisning
Hele diskusjonen

Jalla2

Hva må jeg ut med for en stjernekikkert som er brukbar? Jeg har lyst å se litt på månen, og litt på disse planetene som svirrer rundt, og kanskje få et glimt av en romstasjon eller noen satelitter.

Hva koster et teleskop som kan styres automatisk eller manuelt via pcen? Et sånt med motorer og hele greia

De beste steto - æh - teleskopene for det bruket du nevner (måne og planeter) er såkalte "refraktorer" som er mer som de tradisjonelle "stjernekikkertene". Slike starter på ca 1500 kroner og så er "himmelen" grensen prismessig. Andre typer er "reflektorer"/"Newton Reflektorer"

Motordrevne teleskop - enten med egen søkecomputer eller interface mot PC (som for eksempel har "Starry Night", "Cartes du Ciel", "Stellarium" e.l. installert) får du fra ca.4000 og oppover (Meade som vist i lenken har egen software og teleskopet er et såkalt "Makutsov -Cassegrain" teleskop). Bare husk på at motordrevne teleskop trenger stømkilde (batterier) og disse kan tæres fort - spesielt når det er kaldt (som det ofte er på fine klare netter....)

Hvis du ikke har vært borti dette før er det kanskje best å starte litt beskjedent og kjøpe et teleskop med såkalt ekvatorial montasje - de siste er manuelle, men gjør at du kan følge objektet du ser på ved å dreie på håndtakene (da må teleskopet settes opp først) - du gjør jobben ikke motoren. Sistnevnte får du fra 1500 og oppover. Husk bare på at god optikk ofte koster mer, men du trenger ikke blakke deg i starten.....

Gå gjerne inn på websider som gir råd og vink, samt masse annen info. "The sky is the limit"......

I år er det Astronomiår og holder du øynene oppe er det arrangementer hvor forhandlere også er representert - da kan du gjøre gode kjøp....

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Laster...