Nye VGD er lansert! Mer informasjon

ISON - århundrets komet?

C/2012 S1 eller ISON (navnet på observatoriet som oppdaget kometen) kan bli en av de mest lyssterke som er observert. Kometen vil passere svært tett opp til sola og vil bli utsatt for sterke gravitasjonskrefter og varmestråling og kan miste en stor mengde stoff og bli sterkt synlig på himmelen. Noen kometer går i oppløsning når de passer nær de store planeten eller sola hvis de er av løst sammensatt stoff. Andre inneholder mindre mengder av fossen gass og får mindre avgassing og blir ikke særlig synlige på himmelen. Det er derfor noe usikkerhet om hvor lyssterk og synlig kometen ISON vil bli. Det får vi vite i desember 2013- januar 2014. Kometen passerer nærmet sola 28. november 2013

http://www.space.com/19188-comet-ison-brightest-ever-2013.html

1
27 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Messier33

Er vel rundt disse tider vi får vite om den tåler å runde av Sola fra en avstand på Soloverflaten på bare 900.000 km. Husker ikke i hodet hvor langt over overflaten Solcoronanen lå, men der kan det hvertfall bli opptil 2 millioner varmegrader.

1

ostgote

Ison fikk hard medfart ved passringen av Sola og kom ut i sterkt redusert og fortumlet tilstand.

SOHO LASCO C3 viser kometens noe reduserte tilstand

1

ostgote

Animasjon av sammenstilt av bilder fra Nasas STEREO satelitt som viser komentens ferd inn mot Sola og utgangen fra Sola med en kaotisk komet.

1

vatutin

Er det noen som vet hvor lyssterk kometen forventes å bli?

1

ostgote

Den skal nå være nær +4, men er ikke så lett å se pga den stadig minkende avstanden til Sola. Det er stor usikkerhet om fortsettelsen. Hvis kometen overlever passeringen av Sola kan den bli svært lyssterk, men det er stor usikkerhet da ingen vet hvor mye flyktig stoff kometen inneholder. Den har hatt to store utbrudd av stoff de siste dagene og det har ført til to store sprang i lysstyrke.

1

vatutin

Hale Bopp nådde magnitude -1,3 ifølge opplysninger på nettet. Ison ser ut til å stå mye lavere på himmelen enn Hale Bopp gjorde noe som kanskje gjør at den taper en del lystyrke.

Blir spennende så se om Ison svarer til forventningene.

1

ostgote

Kometen har hatt et stort gass og støvutbrudd og har nå utviklet en hale som strekker seg over 16 millioner kilometer eller 12 ganger diameteren på sola. ISON fotografert 17. november

Nå er det bare 2 uker til den er nærmest sola og helt uvisst hvordan den tåler den intense varmen den vil bli utsett for der.

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Laster...