Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Exoplaneter - The Timeline

Skal ikke mer enn 23 år tilbake at det kun var hypotetisk og science fiction med planeter utenfor vårt solsystem. Mistanken var der lenge, oppdagelsene uteble helt til en kjølig dag den 22. Januar 1992. Siden da har den ene oppdagelsen etter den andre overrasket alle, til og med de mest fanatiske science fiction fans. Science fiction blir mer og mer gjort om til science facts! Etter innspirasjon over den nyeste oppdagelsen innenfor exoplaneter, har jeg lyst til å lage en timeline som viser utviklingen fra 1993 til i dag. Here we go :)

22 Januar 1992 - Første planet utenfor vårt solsystem blir registrert. Til alle forskere sin forbløffelse ble denne exoplaneten registrert i en orbit rundt en pulsar. Det viste seg å være 2 objekter, ikke 1. Objektene er registrert som PSR B1257+12 B og PSR B1257+12 C Mest sannsynlig blir planet i bane rundt pulsarer og nøytronstjerner dannet av gass etterlatt av supernovaeksplosjonen. Mer lesestoff om systemet finner du her.

22 April 1994 - Etter 2 år med nøye analyse av PSR B1257+12 systemet, ble ytterligere en planet oppdaget. PSR B1257+12 A var helt til 2013 den minst massive exoplaneten som var blitt oppdaget.

6 Oktober 1995 - Hovedutfordringen med å oppdage exoplaneter, er at de kun reflekterer lys fra moderstjernen, Lenge slet forskere med å finne en metode for å filtrere bort lysforstyrrelsene, inntil man kom opp med en metoden kalt transit (liste over oppdagelsesmetoder av exoplaneter). Denne metoden er mest effektiv for å oppdage exoplaneter som har en veldig nær orbit til sin moderstjerne. Så ikke da endte det med at den første exoplaneten i orbit rundt en Main sequence stjerne som Sola, hadde en veldig nær orbit. Men forbløffelsen var at en gass kjempe kunne ha en så nær orbit. Pegasi 51 b var som snytt ut av en science fiction. Uannsett så er denne oppdagelsen en milepæl innenfor astronomi og skøt fart i letingen etter exoplaneter og revolusjonerte tankegangen om at vårt solsystem kanskje ikke er så unikt som vi skal ha det til. Pegasi b er per dags dato kun 1 av 4 exoplaneter som har et uoffisielt navn annet enn et tradisjonell exoplanet navn hvor navnet til moderstjernen blir brukt og så "b, c, d osv..." rangert etter rekkefølge av oppdagelse. Det uoffisielle navnet til Pegasi 51 b Er Bellerophon. de 3 andre er Osiris, Metuselah og Ensteins's Planet (Kommer tilbake til disse senere i innlegget). Et lite klipp om Pegasi 51 b fra en dokumentar her.

17 Januar 1996 - Etter nærmere et halvt år med oppdagelse av exoplaneter i klassifiseringen "Hot Jupiters", lykkes astronomer endelig å oppdage en exoplanet med en distanse fra moderstjernen som er lengre enn 1 AU. Med en distanse på ca 2.10 AU, er 47 Ursa Majoris b i den tidlige fasen, den exoplaneten med lengst orbit. Beregnet tid for en runde ligger på 1078 dager. Også første exoplanet som kan spekuleres i om eksistensen av vann. Riktignok en gasskjempe, men det skulle være svært ulogisk om ingen andre planeter enn planetene i vårt system skulle ha måner. 47 Ursa majoris systemet skulle senere vise seg å ha 3 exoplaneter.

12 April 1996 - Første exoplanet blir oppdaget i et dobbeltstjerne system blir oppdaget. 55 Cancri systemet hvor 55 Cancri A er en G-type(Yellow dwarf) og 55 Cancri B er en Rød dverg. Dette systemet skulle senere vise seg å ha hele 5 exoplaneter i orbit rundt 55 Cancri A. Her blir faktisk Science Fiction om til science facts. Er det noen som husker Tatooine fra Star Wars?

22 Oktober 1996 - Første exoplanet blir oppdaget i et trippelstjerne system. 16 Cygni Bb har altså en Orbit rundt 16 Cygni B. Legger her ut en oversikt over hele systemet. Det forbløffet forskere at 16 Cygni Bb hadde en svært eliptisk orbit.

23 Juni 1998 - Første exoplanet i bane rundt en Rød Dverg. En viktig oppdagelse da det endelig bekrefter at røde dverger også har full kapasitet til å ha et planetsystem. Ettersom ca 70% av alle stjerner i vår galakse er av type rød dverg, så øker dette antall planeter betraktlig. Exoplaneten er Gliese 876 b og er en gasskjempe. Fremdeles hadde bare gasskjemper blitt oppdaget, lettere å finne enn mindre faste planeter. Det har blitt per dags dato oppdaget 4 exoplaneter i Gliese 867 systemet.

15 April 1999 - Upsilon Andromedae c og Upsilon Andromedae d blir oppdaget. Dette er exoplanet nummer 2 og 3 i systemet og gjør derfor at Upsilon Andromedae er da det første systemet som har mer enn 1 exoplanet i systemet. Et stort gjennombrudd og til glede for astronomer var at Upsilon Andromedae d ble oppdaget i the habitable zone. Den første exoplaneten som ligger i den sonen. Dette satte i gang spekulasjoner om at liv virkelig kunne eksistere utenfor vårt solsystem. Eneste ulempen er at det er en gasskjempe, så da må det en måne som har fast overflate til.

5 November 1999 - HD 209458(Osiris) blir annonsert. Dette er en av de best studerte exoplanetene og den første som blir oppdaget ved bruk av transit metoden. "Osiris" Skulle senere i 2001 bli den første exoplaneten som fikk deler av atmosfæren studert. Forskere oppdaget Sodium. "Osiris" er så nærme sin moderstjerne at det også er sjanser for at "exoplaneten" langsomt går i oppløsning.

4 April 2001 - HD 28185 b blir annonsert. Denne exoplaneten har en rett, stabil orbit midt i the habitable zone til sin moderstjerne. Selv om dette er en gasskjempe med ca 5.72 Jupitermasse. Så er det muligheter for et rikt system av måner som kan oppretholde en atmosfære og deretter ligger muligheten for vann og liv slik vi kjenner det, til stedet.

2 Januar 2002 - Iota Draconis b blir oppdaget. Moderstjernen Iota Draconis(Edasich) er ca 12 ganger større enn Sola, Har 1,82 Solmasser og ca 55,3 ganger så mye lystyrke enn Sola. Dette er en såkalt K-type(Orange) Giant. Dette er første gang en exoplanet blir oppdaget i bane rundt en kjempestjerne. Dette viser at så og si alle stjerner har kapasitet til å opprettholde et system av planeter.

10 Juli 2003 - Det ble lagt merke til spor av en exoplanet via pulsar timing i 1993 men ble altså ikke bekreftet før denne datoen. En ting her er det merkelig systemet den befinner seg i, nemlig at den går i orbit rundt en Hvit dverg og en nøytronstjerne. En annen ting er at dette er den første exoplaneten som blir oppdaget i en Globular cluster. Exoplaneten er registrert som PSR B1620-26 b. Den har fått det uoffisielle navnet Metuselah grunnet til det den er mest kjent for, nemlig sin alder. Dette er den eldste påviste exoplaneten. Den er nemlig minst 12.7 milliarder år gammel. Dannet i en tid hvor Universet var metalfattig, så er det lite trolig at exoplaneten består av noe særlig annet enn Hydrogen, Helium og Litium med mindre det har blitt absorbert i senere tid da sin moderstjerne var en Rød Kjempe. "Metuselah" har hatt en turbulent historie, henviser gjerne til denne oversikten.

April 2004 - 2m1207b blir oppdaget. Dette er en exoplanet som går i bane rundt en brown dwarf/Failed star og det første av sitt slag som blir oppdaget. Dette er også første exoplanet som blir direkte observert. Her er bildet som avslørte 2m1207b sin eksistens.

22 Mars 2005 - Romteleskopet Spitzer har målt infrarødt lys fra HD 209458(Osiris). Dette er første gang at lys fra en exoplanet blir målt.

13 Juni 2005 - Gliese 876 d blir annonsert. med en masse på 6.83 Jordmasser, så var dette den gangen den minst massive exoplaneten bekreftet hos en annen stjerne enn pulsarer. Nå var astronomer sikker på at de hadde funnet en fast steinplanet rundt en "vanlig" stjerne. Gliese 876 systemet innholder 4 exoplaneter.

16 Juni 2006 - Pollux b blir annonsert. En av de mest kjente stjernene har en planet i orbit rundt seg.

18 Mai 2006 - Det blir oppdaget 3 exoplaneter i bane rundt HD 69830. Med masser tilsvarende 10, 12 og 18 så er dette det første systemet oppdaget uten gasskjemper tilsvarende størrelse og tyngde som Jupiter. Disse har masse tilsvarende som Neptun. Dette systemet innholder også et asteroidebelte.

26 November 2006 - SuperWASP annonserte sin første bekreftede exoplanet, WASP-1b. SuperWASP er et ground based mission som bruker transit metoden for å finne exoplaneter og håper på å skaffe oss forståelsen for planetformasjoner og bidra til fremtidige space missions. SuperWASP er et sammarbeid mellom 5 forskjellige universiteter, Astrofysikk innstitusjonen på Canary Islands og Isaac Newton Group of Telescopes som også er basert på Canary islands. Hjemmesiden til SuperWASP

27 Desember 2006 - På denne datoen startet COROT space mission. Fransk mission med støtte fra ESA som gikk ut på å måle transit hos over 10000 stjerner. romteleskopet COROT ble det første romteleskopet som var dedikert til letingen etter exoplaneter. Dette ga muligheter for slike romteleskop, mer avanserte i fremtiden. Som for eksempel Kepler.

3 Februar 2008 - COROT-7b blir annonsert og er sett på som milepælen i COROT space mission. Til da den minste planeten, både diameter og masse som er i bane rundt en main sequence stjerne. Nå er astronomer helt sikre på at de har funnet en fast stein planet.

16 Juni 2008 - Organiske molekyler blir for første gang observert hos en exoplanet. Dette skjer i HD 40307 systemet som også fremdeles er en av det mest tallrike systemene per dags dato. Systemet innholder 6 exoplaneter.

13 November 2008 - HR 8799 systemet er det første planet systemet som blir direkte fotografert. Dette systemet er stort, med den ytterste exoplaneten, HR 8799 b som har en beregnet orbit på 460 år.

7 Mars 2009 - Kepler space craft blir skutt opp. Kepler har per dags dato nærmere 100 bekreftete exoplaneter og over 1000 "unconfirmed" og har til nå vært mest effektiv når det gjelder å finne exoplaneter. Mange store oppdagelser har Kepler stått for. Romteleskopet har sitt navn til Johannes Kepler sin ære. Hjemmesiden til Kepler finner du her

11 August 2009 - Wasp-17b blir annonsert. Dette er første exoplanet som har påvist å ha en retrograde orbit.

24 August 2010 - Det blir annonsert at HD 10180 systemet har 7 exoplaneter og kan ha 2 til. Noe som da gjør dette systemet til det største systemet når det gjelder antall planeter, innkludert vårt eget. Dette systemet er også det som ligner mest på vårt eget.

November 2010 - HIP 13044 b blir annonsert. Moderstjernen HIP 13044 stammer fra Helmi Stream og exoplaneten er gammel og har en beregnet alder på 9 Milliarder år. Dette gjør så denne exoplaneten er den første med en opprinnelse fra en annen galakse, den første av sitt slag.

5 Desember 2011 - Kepler-22b blir bekreftet. Har en orbit i sin habitable zone, er 2.4 ganger større en Jorda og det spekuleres om dette kan være en stor steinplanet, rett under grensen for gass kjemper og ha hele overflaten dekket med vann.

14 September 2012 - Første 2 exoplaneter blir oppdaget i et stjernecluster. En fantastisk stjernehimmel slike planeter må ha.

15 Oktober 2012 - PH1/Kepler-64b blir oppdaget. Første exoplanet som blir oppdaget av hobbyastronomer. Et projekt satt i gang av Kepler teamet, kan man bruke et program for å lete etter forstyrrelser i lystyrken hos stjerner. Kepler går gjennom over 100.000 stjerner og trenger hjelp til å analysere disse. Har du lyst til å prøve lykken? være med på bølgen oppdagelser av exoplaneter? Da kan du søke lykken hos Planethunters.

16 Oktober 2012 - Exoplanet i bane rundt Alpha Centauri B blir oppdaget. Det beste er at denne exoplaneten har bare 1,1 Jordmasser og identisk størrelse som Jorden. Dessverre en alt for nær orbit som gjør det alt for varmt for liv vi kjenner til. Men store muligheter for oppdagelser av flere exoplanet hos det nærmeste systemet fra Sola.

14 November 2012 - Endelig det beste beviset på en Free floating planet(Rogue planet). Inntil da var de bare hypotetiske, mange forskere tror at disse kan være like tallrike som planeter som går i bane rundt en moderstjerne. Manglende lystyrke til en stjerne gjør at det er ekstremt vanskelig å finne en slik exoplanet.

19 Desember 2012 - Tau Ceti er en stjerne som ligner veldig på Sola, er under 12 lyssår unna og har i flere 10-år vært sett på som et sansynnelig sted for at liv kan eksistere. Mye siden denne stjernen ikke er langt unna å være identisk med Sola. På denne datoen skjedde det så mange science fiction entusiaster hadde håpet på. Tau Ceti har et system av exoplaneter.

20 Februar 2013 - Endelig skjedde det som så hele det vitenskapelige miljøet hadde ventet på. For første gang har en exoplanet som har mindre masse og størrelse enn Jorden blitt oppdaget. Ikke var det bare 1, men 2 stykker som falt under den kategorien. Kepler-37c Er rundt samme størrelse som Venus. Kepler-37b derimot er faktisk mindre enn Merkur. Med en diameter på bare 3900 km så er den bare litt større enn Månen. Av alle planeter så blir Kepler-37b den aller minste. Kan til og med være mulig at den faller innenfor kategorien dwarf planet.

18 April 2013 - Kepler-62 systemet blir bekreftet og innholder bare steinplaneter. 2 av disse, Kepler-62e og Kepler-62f ligger i the habitable zone. Kepler-62c er mindre enn Jorda, faktisk på størrelse med Mars. Dette ses på som det mest spennende systemet per dags dato.

11 Juli 2013 - Hubble observerer lysfarger fra en exoplanet. HD 189733 b har en kraftig mørkeblå farge og ser veldig fin og idylisk ut. Men det er nok alt annet enn idylisk og fint å faktisk være der. 2000 Varmegrader, vindstyrke oppmot 7000 km i timen og det regner glass. Ikke vår Venus kan måle seg med det helvete av et globalt miljø som er på HD 189733 b.

6
74 kommentarer
Trådvisning
Hele diskusjonen

Pip_6

Astronomi fungerer best på ekstreme avstander, hvor vi ikke kan kontrollere hvorvidt våre teorier har rot i virkeligheten.

Astronomer forstår ikke engang vår nærmeste planet, Venus. Som utviser en helt annen atmosfærisk dynamikk enn den vi har på Jorden. -Samtidig som enkelte mener å kunne fastslå hvordan været er på planeter rundt fjerne stjerner..

2

Messier33

-Samtidig som enkelte mener å kunne fastslå hvordan været er på planeter rundt fjerne stjerner..

Det er da ingen som virkelig mener at de har en sikkerhet rundt forståelsen av været på fjerne planeter. Meteorologer sliter jo med å forstå været på vår egen planet til og med...

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Laster...