Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Jeg tror det er en sannsynlighet at det er enten mikroskopiske liv. Men hva litt mer avansert oppbygget liv, som for eks insekter, fisk eller bløtdyrer?

1
50 svar

50 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

bjelar

Så langt har vi bare Jorda å sammenligne med, så det blir litt som å utføre en spørreundersøkelse om hvilket parti folk stemmer på og bare spørre en person.

På jorda virker det som om encellet liv oppstod ganske raskt (innen en halv milliard år) etter at overflaten hadde kjølnet nok til at flytende vann var tilstede. Det er vanskelig å generalisere og si at enkelt liv derfor "vanligvis" oppstår raskt på jordlignende planeter, vi kan ha vært et unntak.

Faktisk er det logisk at vi er et unntak. Vi må nødvendigvis befinne oss på en planet som har hatt liv lenge nok til at vi har hatt tid til å utvikle oss. Dersom det enkle livet hadde brukt for lang tid på å komme seg i gang på jorda, så hadde det ikke vært her vi hadde vært, om du skjønner...

Mer komplisert liv, som insekter og fisk, brukte flere milliarder år på å utvikle seg på jorda. Kanskje er dette vanlig, eller igjen, siden vi nå enn er her, så kunne det ikke ta så veldig mye lengre tid akkurat her. Vanskelig å si hva som er vanlig. Men det som virker klart, er at avansert liv ikke kunne utvikle seg før det fantes fritt oksygen. Det tok blågrønne alger circa 1,5 milliarder år på jorda å produsere nok oksygen til å oksidere alt jernet som fantes, slik at fritt oksygen kunne begynne å bygge seg opp i vannet (og i luften). Hvis det hadde vært mer jern her, eller mindre vann for cyanobakteriene, så ville nok dette ha tatt veldig mye lengre tid.

Når avansert liv først fikk fotfeste (circa 600 millioner år siden) så virker det som om det knapt fantes noen grenser for hvor fort livet tok av. Utviklingen ble satt tilbake av noen ekstreme masseutryddelser og noen lange perioder med total dominans av en gruppe dyr (f.eks dinosaurene), men sammenlignet med hvor lang tid det tok å gå fra en bakterie til de første enkle flercellede, så er utviklingen fra fisk til elefant (eller menneske) lynrask. Er dette "vanlig" på andre planeter? Ikke godt å si.

3

Eivto

Kanskje det hadde gått an med sånn whiskas romskip med katter. Det hadde vært noe

2

JadeFalcon

Whiskas romskip? hahaha hva i allverden er det for noe?

1

orbixx

Si det. Ingen vet.

Jeg så Dagsrevyen i kveld, og forskere mener at de har funnet et solsystem som kanskje kan ha liv.

Nå husker jeg ikke avstanden i lysår, men mener at han sa at vi må reise i 300 000 år for å komme dit.

Hvis noen har tenkt å reise dit, vil jeg bare opplyse at jeg ikke blir med på ferden. :)

2

perchri

Si det. Ingen vet.

Jeg så Dagsrevyen i kveld, og forskere mener at de har funnet et solsystem som kanskje kan ha liv.

Næ...virkelig? Hvor langt unna er det? Noen tusen eller millioner lysår?

Akk..ve,drømmer er fritt.

1

JadeFalcon

Nå husker jeg ikke avstanden i lysår, men mener at han sa at vi må reise i 300 000 år for å komme dit.

Hvis noen har tenkt å reise dit, vil jeg bare opplyse at jeg ikke blir med på ferden. :

Klarer vi å utvikle elektrisk solseil teknologien og oppnår 20% av lysets hastighet, så kan vi nå systemet med de jordlignende planetene på 200 år.

1

ynnory

Er det ikke en viss fare for at dette blir snabla dyr forskning? Kanskje Norge bør delta..

1

BlackEagle

Oppgi gjerne kilde til de opplysningene - eller sjekk dem en gang til.

Mvh

BE

1

BAJONETTROP

Jeg er overbevist om at det enten finnes liv.

1

Sarella

Harvard-forskere tror at «Oumuamua», det mystiske romobjektet som ble observert i 2017, kan være sendt av en utenomjordisk sivilisasjon. Spennende :)

1

BlackEagle

utenomjordisk sivilisasjon.

Nå ja. Overskrifta i den linken noen andre la ut i en annet tråd, inneholder teksten "experts are sceptical". Men det blir jo mindre spennende når disse hersens skeptikerne skal få ha et ord med i laget.

Mvh

BE

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Laster...