Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Er universet kuleformet eller elliptisk ?

hvis vi kan se over 13 milliaderer lysår i alle retninger er det sansynlig at universet kan være kuleformet.

hvis det er noen retninger vi bare kan se kortere skulle det vel være mulig og anslå annen form på universet og omtrent hvilken form. Og samtidig omtrent hvor i universets form vår galakse befinner seg.

er det noen som vet måleresultatene på dette ?

1
62 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Langorm

Det er utenfor vår forstand å forstå universets uendelighet.

2

BlackEagle

...og det er utenfor vår forstand å forstå jordas elendighet...

*flire*

Mvh

BE

2

Langorm

...og det er utenfor vår forstand å forstå jordas elendighet...

Noen er av den mening, at livet på jorden er Helvete, og at døden er Himmelen og Paradiset.

1

return_of_drakkar

Kabbalisten Nachimedes (jødisk) som levde på 1200-tallet sa: dak me’od ein bo mamash Miosheyesh, yitfos bo zman

Han hevdet at det fantes et veldig lite punkt som inneholdt alt for kunne bli til for universet (resten kalte han for gud). Jeg ville i så fall kalle det all den informasjon (+kode) som skulle til. Det kule var at han snakket om at dette punktet inneholdt en substans som ikke hadde noe innhold. Finnes det noe slikt? Ja, faktisk er det slik at energi er det eneste substansløse som kan bli til materie. E=MC^2.

Formen på universet betyr ikke all verden for å stadfeste alder slik den stadfestes. Hvor langt man kan "se" angir alderen. Kanskje er det noe vi ikke kan se. I dag sier man vel cirka 13,8 milliarder år, men for noen år tilbake var man oppe i henimot 16 milliarder år. Så vet man heller ikke om ervervet informasjon vil forandre på den alderen igjen. Fra 16 til 14 er jo 12,5% nedgang, og det er jo veldig mye egentlig.

Man vet jo heller ikke om lysets hastighet er likt alle steder til enhver tid i universet. At det er det er faktisk bare en - definisjon og en antakelse. Men greit nok det i det daglige...

2

BlackEagle

dak me’od ein bo mamash Miosheyesh, yitfos bo zman

… godt sagt … kanskje ...

Mvh

BE

Nå fikk du forresten en tommel, drakkar.

1

trøndergutten

dag sier man vel cirka 13,8 milliarder år, men for noen år tilbake var man oppe i henimot 16 milliarder år. Så vet man heller ikke om ervervet informasjon vil forandre på den alderen igjen. Fra 16 til 14 er jo 12,5% nedgang, og det er jo veldig mye egentlig.

Jeg føler ofte at jeg linker til Youtube-videoer. Vanligvis er sikkert ikke det den beste kilden til kunnskap, men når det er professorer e.l. som snakker, så er det litt til å stole på. En av mine favorittkanaler heter Sixty Symbols. Her er en video de har om alderen på universet og hvordan man måler det:

https://www.youtube.com/watch?v=R30ratQanWw&t=346s

1

return_of_drakkar

Her er en video de har om alderen på universet og hvordan man måler det:

Universets alder vil avhenge om man måler bakover fra i dag eller framover fra starten...

1

Langorm

Det er ingen som vet alt om universet. Vi mennesker ønsker å ha faste begreper å forholde oss til. Hvordan skal vi kunne utvikle oss videre, om det hele tiden finnes "overbeviste sta-peiser" i makt- posisjoner, som trår på bremsen.

2

politikk

Langorm : noe skurrer på blandingen av universets størrelse og alder med big bang teorien.

dette forutsetter at hvis det er like langt til alle kanter og at alderen er 13 milliarder år og like kangt som vi kan se. Så må vår galakse ligge der sentrum for big bang en gang var. Dette er ytterst lite trolig at er tilfelle.

vil våge på og konkludere med at universets alder ikke stemmer med 13 milliarder år siden big bang. Trolig mye lenger siden...men selve teorien om utvidelse fra ett eksplosjonspunkt kan godt være riktig.

1

Grammofon

Svar til Politikk: Jorda befinner seg pr. definisjon i sentrum av et kuleformet observerbart univers. Observerbart betyr i denne sammenhengen observerbart fra jorda. Denne observerbare kulen befinner seg helt eller delvis innenfor området for alt som stammer fra det store smellet. Noe særlig mer enn det vet vi ikke. Vi vet ikke hvor stort utbredelsesområdet for alt som stammer fra det store smellet er, hvilken form det har, eller hvor langt vi er fra der det smalt. Vi vet ikke en gang i hvilken retning vi skal peke for å peke mot stedet der det smalt.

1

karichristoffersen55

Ellipse var vel hva vi hørte mest om da jeg gikk på skolen. Ligger mye håp i det synes jeg at man tror nye partikler skapes hele tiden ute i verdensrommet noe som vel skulle tyde på et ekspanderende univers kanskje på vei et sted. Jeg vet ikke. Det er ikke mye regelmessighet eller " mønstre" i verdensrommet tror jeg og " massen" er liksom ikke jevnt fordelt som jeg forstår. Men med mye symmetri. Nesren som en menneskekropp. Det er mye rart mellom himmel og jord får man jo innsikt i av mye tv program.Jeg tror vel det at alt har en ende på en måte iallefall for meg selv. Kanskje engang i fremtiden om svært lenge antagelig fordi alt tar tid vil menneskeheten skue nærmere sannheten om sin egen og verdens eksistens. Jeg tror hva som skal til for dette er fred og sameksistens blant oss mennesker og at vi klarer å hjelpe dem som trenger det til enhver tid. Frihet og sameksistens skal til tror jeg før å klare alt.

1

perchri

hvis vi kan se over 13 milliaderer lysår i alle retninger er det sansynlig at universet kan være kuleformet.

Siste de mener er at det er flatt.

1

politikk

Perchri : en liten rettelse...den smaleste delen er kansje tykkelsen som på ett papirark men kan være mye tykkere enn det vi kan se likevel. Da kan jo utbredelsen i andre retninger likevel være mye større enn dette og universet likevel være " flatt " som ett papirark.

1

politikk

Perchri : da er universet hvertfall minst 26 milliarder lysår bredt på sitt smaleste eller så langt vi kan se til alle sider i den smaleste retningen.

logisk er det vel mer sannsynlig at universet er kuleformet. Men det er vel heller ikke teknisk umulig at det kan være 200 milliarder lysår på det smaleste og 2000 milliarder lysår på det bredeste / ring / avlangt / uregulær form.

universet kan nok godt være flatt selv om den flateste siden er mer enn 26 milliarder lysår tykk. Men vet du hva som er bakgrunnen for denne teorien ?

1

perchri

Nei, ikke annet en at den er delt, og svært kompleks. Jeg forstår den ikke, så, jeg dannet meg selv et bilde hvordan den kunne være flat, ut fra det jeg har forstått. Det er nok svært lite.

1

InnocentBystander

logisk er det vel mer sannsynlig at universet er kuleformet. Men det er vel heller ikke teknisk umulig at det kan være 200 milliarder lysår på det smaleste og 2000 milliarder lysår på det bredeste / ring / avlangt / uregulær form.

Det første spørsmålet ein må få svar på er korleis grensa for universet vil opptre. Utan at det finst ei grense kan ein heller ikkje definera størrelsen.

Eg har ein stygg mistanke om at størrelsen på universet utfordrar både vår forestillingsevne og konvensjonell fysikk.

1

politikk

Perchri : jeg er spent på teorien bak at universet er flatt. Det stemmer dårlig med big bang og eksplosjonsteorien der utbredelsen skulle gå i alle retninger og være kuleformet.

teknisk kan det likevel bre seg i bredden og flatt område slik en kinsputt mellom to solide jernplater bare vil bre seg i flatheten i mellomrommet. Hva er eventuellt teorien på slike braner / flater som begrense kuleeksplosjon ? Andre forklaringer enn big bang begynnelse ?

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Laster...