Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Lysets hastighet påvirkes av størrelse?

Lysetshastighet sies og være konstant i Universet på 299 792 458 meter per sekund. Jeg har tenkte en del og lurer på hva slags lyskilde de gikk etter for å finne dette? Hvis man foreksempel tar Melkeveien. Den sies og være rundt 100 000 lysår i bredde. Det betyr altså at det tar 100 000 år før lyset treffer hver side av galaxen. Hva om jeg hadde hatt en stjerne eller et lysende objekt på 10 000 lysår i bredde, som kun ga fra seg stråling. Da ville jo objektet lyst opp Melkeveien konstant uavhengig at den er 90 000 lysår unna. Så i realiteten hvis man følger lysets hastighet på rundt 300 000 000 meter per sekunder i vakuum, ville altså objektet brukt 90 000 år på å lyst opp selvom galaxen. Det er dette jeg ikke forstår når det er snakk om lysets hastighet, fordi lyset må påvirkes av objektets størrelse. Noen som kan forklare?

1
9 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

thormartisuth

Lysetshastighet sies og være konstant i Universet på 299 792 458 meter per sekund. Jeg har tenkte en del og lurer på hva slags lyskilde de gikk etter for å finne dette?

Svaret er: "Alle lyskilder i det observerbare universet". Når de sier at lysets hastighet er en konstant da mener man virkelig at det er en konstant.

Uansett din egen hastighet relativ til lyskilden vil lysets hastighet altid være den samme. Om du beveget deg 99.9% av lysets hastighet direkte vekk fra lyskilden vil lyset fra lyskilden fra ditt synspunkt fortsatt føket forbi i samme hastighet som om du dro mot lyskilden i samme hastighet grunnet tidsdilatasjon.

Selve tiden som du opplever den endrer seg altså for å holde denne konstanten.

Og når du snakker om universets størrelse så må du huske på at ved big bang var universets størrelse betraktelig mindre enn det 10x10x10 rommet du beskrev. størrelsen på universet har forandret seg vanvittig og utvider seg fortsatt og da mener jeg ikke bare at ytterkanten beveger seg vekk fra oss men alle andre objekter. De fjerneste objektene vi kan se per i dag var ca 4.5 milliarder lysår unna da de gav fra seg lyset vi ser i dag, men ved å se på rødforskyvelsen er estimatet at de per i dag er 45 milliarder lysår unna og at lyset har brukt ca 13 milliarder år på å nå oss.

Vi ser så at det synlige universet krymper siden avstanden i rommet mellom oss og de ytterste synlige objektene blir større og større slik at lyset ikke lenger kan ta oss igjen.

2

fargerik

.

1

thormartisuth

Vi vet at universet for øyeblikket utvider seg betraktelig raskere enn lysets hastighet og at denne utvidelsen akselererer. Det viser seg at tid og rom er betraktelig mer tøyelige enn lysets hastighet. Det er ingen ting som tilsier at lysets hastighet har endret seg over tid men det er plenty som tilsier at universets størrelse har endret seg.

1

KapteinMark

det er plenty som tilsier at universets størrelse har endret seg.

Alt tilsier dette er korrekt, men blir ikke konsekvensen av dette at de som befinner seg utenfor universet, begynner etter hvert å få det trangt!??

1

thormartisuth

Vel det er her ting begynner å bli komplisert. Så vidt jeg har forstått det (og her kan jeg godt ha misforstått, jeg er bare en ekstremt amatør entusiast som liker astronomi og romforskning, matten bak det er meg hinsides) så ekspanderer ikke universet inn i noe som allerede eksisterer. I stedet er det bokstavelig talt geometrien som strekker seg der gravitasjonen ikke lenger kan holde den sammen. Det betyr rett og slett at konseptet avstand endrer seg på disse punktene, 1 meter er ikke lenger 1 meter men heller to meter også videre men reglene for hvordan ting oppfører seg (og spesielt lys) over en gitt avstand forblir det samme.

Det er derfor ikke noen nødvendig forutsetning at det er noe eksternt rom for universet å bevege seg inn i. større avstand betyr ikke at det tar opp mer plass når universet allerede kan være uendelig, det tar bare lengre og lengre tid å reise igjennom.

2

AlexanderHansen

Okei, ja forstår noe av det du sier. Og skjønner at i teorien skal lysets hastighet være konstant uansett. Og det gir mening, men når jeg bruker 10x10x10 gir det ikke mening i hodet mitt. Ja, når The Big Bang skjedde var også volumet ufattelig smått men vet vi sikkert at avstanden det utvider seg til er det samme som lysets hastighet? Men, greit si at lysetshastighet er konstant på 300 000 000 m/per sek og at vi lever i et solsystem 10x10x10. Da hadde vi jo kunne reist kjempe langt med tanke på hvor små vi var, og stjernen vår stråling ville truffe oss med en eneste gang. Hvis noen klarer å forklare meg dette, når jeg vet at det skal være mulig. Så vi har egentlig bare veldig uflaks med tanke på hvor fort lysets hastighet egentlig kunne gått. Så da gir det ikke annen mening enn at når The Big Bang skjedde økte hastigheten overtid. Hvis noen bare kan forklare det jeg mener om et 10x10x10 univers.

1

AlexanderHansen

Ja, det skjønner jeg. Men tenker at vi vet jo ikke hvor stort universet egentlig er. Så hvis man foreksempel tar et rom 10 meter i bredde og lengde. La oss si det er universet bare at vi er krympet ned i så små objekter som tilsvarer det samme som universet vi lever i. Ville lyset altså reist rett gjennom rommet med engang siden det bare er 10 meter? Selvom det for oss er gigantisk stort og ville tatt flere tusen år og reise siden vi er så små? Og du kan ta det andre veien, si at Universet vi lever i egentlig bare er en atom i en større verden? Det er dette jeg ikke skjønner når jeg hører om lysets hastighet. Det kan kanskje høres dumt ut for noen av dere, men dette gir ikke mening hos meg.

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Bilde

Politiet

Om godt arbeid og ikke så godt arbeid fra politiet

Laster...