Backstage

MaybeLeo

Anførselstegn

Må man virkelig alltid bruke ctrl+tallkoder for å få frem riktige anførselstegn i en tekst? Hva slags idioter er det egentlig som lager datamaskiner, når de ikke kan få disse tastene inn på tastaturet?

Noen som vet noe om dette som jeg ikke vet?

1
31 svar

Min PC er lagd av HP Hewlett Packard.

1

Har vel noe med at i England bruker man " som korrekt sitat. Og det er ikke det vanskeligste i verden å få til på et tastatur. Så, ja.

1

Er det de grafiske anførselstegnene som dere snakker om? (vinkel-anførselstegn)

På jobben har vi fått laget hurtigtast for disse to tegnene. Men det er jo hurtigere med "-anførselstegnene, som jeg bruker i private sammenheng.

1

Er vel snakk om « » vil jeg tro.

1

På Mac er det alt + shift + v og alt + shift + b. Windows er jeg usikker

1

Skal ta dette kort. " betyr TOMMER. Ikke annet. ' betyr fot og er ikke akseptabel som apostrof.

I Norge bruker man « og » som anførselstegn. Alt-kodene for disse på et vanlig QWERTY-tastatur er 0171 og 0187. Alt-koden for apostrof (’) er 0146. Akutt og grav aksent er heller ikke akseptable apostrofer. Dette BØR være allmenn kunnskap, men sånn er det dessverre ikke.

I England bruker en “ (alt-kode - 0147) og ” (alt-kode 0148) eller de enkle versjonene av disse (der den siste er apostrof).

Auto-korrekturen i word retter " (ctrl + 2 - som betyr TOMMER - til anførselstegn, men på norsk retter den kun til ” som betyr sitat-slutt og ikke engang eksisterer i korrekt norsk typografi).

Til sitat-i-sitat kan en velge mellom « og » eller ‘ (0145) og ’ (0146 - også apostrof).

Om du lurer på noe mer er det bare å spørre. Ellers er korrekturavdelingen.no en god kilde å bruke.

EDIT: Virker som det er auto-korrektur her også og at de korrekte anførselstegnene blir endret til fot og tommer, eller så er det bare for liten skrift. Det er altså en liten bøy på de korrekte (IKKE KORREKT Å BRUKE I NORSK). Se på kommaet som eksempel. På Engelsk skal de alltid peke inn mot sitatet, altså er de første snudd opp-ned.

1
Møllpauken Skal ta dette kort. " betyr TOMMER. Ikke annet. ' betyr fot og er ikke akseptabel som apostrof. I Norge bruker man « og » som anførselstegn. Alt-kodene for disse på et vanlig QWERT...

Om du lurer på noe mer er det bare å spørre.

Det jeg lurte på var da altså hvorfor ikke de riktige anførselstegnene er på selve tastaturet. Utrolig tungvint å måtte bruke en kode på fire siffer hver gang man skal bruke det.

Men nå går det tydeligvis an å fikse en slags snarvei gjennom en såkalt makro, så bare jeg får fatt i noen mer datakyndige kompiser, så skal nok dette bli godt som gull.

1
PillarsOfCreation

Alt + 174 og Alt + 175 på det numeriske tastaturet (numlock må naturligvis være på)

1
MaybeLeo [sitat…] Det jeg lurte på var da altså hvorfor ikke de riktige anførselstegnene er på selve tastaturet. Utrolig tungvint å måtte bruke en kode på fire siffer hver gang man skal bru...

Et annet alternativ: 1. Du åpner word 2. Trykker på Officeknappen oppe til venstre. 3. Trykker på "alternativer for Word" som ligger helt nederst på rullgardinen. 4. Trykker videre inn på korrektur. 5. Alternativer for autokorrektur. 6. Deretter kan du bytte ut to tilfeldige tegn med disse to. For.eks { og }. Da vil disse automatisk dukke opp hver gang. Skulle du trenge de to tastene som var der i utgangspunktet, så er det bare å trykke tastene for {, trykke backspace, for så å skrive det igjen. Da kommer { opp.

Tar en time eller to å venne seg til, men fungerer som gull.

1
MaybeLeo [sitat…] Det jeg lurte på var da altså hvorfor ikke de riktige anførselstegnene er på selve tastaturet. Utrolig tungvint å måtte bruke en kode på fire siffer hver gang man skal bru...

Det jeg lurte på var da altså hvorfor ikke de riktige anførselstegnene er på selve tastaturet. Utrolig tungvint å måtte bruke en kode på fire siffer hver gang man skal bruke det.

Et QWERTY-tastatur er vel basert på engelsk. Riktig nok er ikke engang de engelske anførselstegnene direkte tilgjengelig på tastaturet. Hvorfor det er sånn vet jeg ikke.

1
MaybeLeo «Hm, jaggu» Så det er faktisk flere tallkombinasjoner dette funker med. Dette var vel den greieste så langt.
PillarsOfCreation

Det numeriske tastaturet er fuckings fantastisk.

Her har du flere nyttige kombinasjoner:

Tankestrek: Alt+0150 Makron: Alt+0175 Ellipse: Alt+0133 Sitat i sitat venstre: Alt+0145 Sitat i sitat høyre: Alt+0146 Sitat i sitat i sitat venstre: Alt+0147 Sitat i sitat i sitat høyre: Alt+0148 Gange: Alt+0215 Copyright: Alt+0169 Grader: Alt+0176 Promille: Alt+0137 Euro: Alt+0128 Apostrof: Alt+0146 Trademark: Alt+0153

Apostrof, sitat i sitat og sitat i sitat i sitat funker rikgtignok ikke på dette forumet (blir bare henhldsvis fottegn, fottegn og tommetegn.)

2
åråsenGutta

Er du tilbake med nytt brukernavn?

1
åråsenGutta

OK, JEG SKJØNNER.

MEN TENKER DU PÅ SAMME PERSON?

1
Møllpauken [sitat…] Et QWERTY-tastatur er vel basert på engelsk. Riktig nok er ikke engang de engelske anførselstegnene direkte tilgjengelig på tastaturet. Hvorfor det er sånn vet jeg ikke.

Riktig nok er ikke engang de engelske anførselstegnene direkte tilgjengelig på tastaturet.

Hvis du skriver i (for eksempel) Word med språk definert som engelsk, så kommer de riktige engelske anførselstegnene opp ved å bruke shift+2 (alternativt shift+' for britisk engelsk). Programmet forstår selv - basert på om tegnet kommer like foran eller like bak et ord - om det dreier seg om begynnelsen eller slutten på et sitat.

toao

1

Lignende innlegg

Backstage Jompa Publisert

Takk for 20 år!

Det er i dag nøyaktig 20 år siden jeg registrerte meg på VGD, etter å ha lusket rundt på forumet uten bruker et par år i forveien. I sommer ble det i likhet med mange andre gamle travere slutt på bruk...
1
0 svar
Backstage Skarpretteren Siste svar

Hvor dro alle brukerne?

Har de deltatt i en form for Squid Games, mon tro? I så fall tenner jeg et lys for dem og håper de slapp konkurransen med å hoppe på glassflater 30 meter over bakken. Det så ikke kult ut.
1
2 svar
Backstage Skarpretteren Siste svar

Er alle menn utro?

Leste på CNN.net at Tusvik, bonden og Tønnes menn har vært utro. Er alle menn utro?
Alle menn er utro
25 %
Det er alle kvinner også
25 %
Det er noe trolig alle blir hvis de lever lenge nok
0 %
NEI! (Det partiet Rødt alltid svarer)
50 %

8 stemmer • Avstemningen er over

1
4 svar
Været Langorm Siste svar

En sommer er over.

I dag er det årets siste sommerdag. I morgen er det Barsok. Årets første høstdag. I følge Alma Nakken skal morgendagens vær fortsette høsten ut. Jau jau. :-)
1
1 svar
Laster...